Ο αγώνας για να προχωρήσει σε επέμβαση η 3χρονη Νάγια από την Νάξο κορυφώνεται – Υπάρχει παρέμβαση από το νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ και η online δημοπρασία αθλητικών ενθυμίων (φανέλες) σπάει κάθε …ρεκόρ
Λίγο πολύ την ιστορία της μικρής Νάγιας την γνωρίζουμε πλέον. Είμαστε όλοι κοινωνοί του προβλήματος που πήρε πανελλαδική έκταση, βγαίνοντας από τα στενά όρια της Νάξου. Και η ανταπόκριση είναι απίστευτη… Εχουμε την αίσθηση ότι κανείς δεν περίμενε αυτή την αντίδραση. Τόσο άμεση. Τόσο αγνή, τόσο ξεκάθαρη… Ο καθένας με τον δικό του τρόπο βοήθησε… Από τους απλούς πολίτες που έτρεξαν και τρέχουν να βοηθήσουν με ότι μπορούν έως φορείς που δείχνουν έστω και με καθυστέρηση να αντιδρούν…
Η μικρή Νάγια (Photo credit: Lisa Corneliusης) της Δέσποινας Γκοβάτσου και του Στέφανου Χωριανόπουλου όπως και ο δίδυμος αδελφός της Δημήτρης γεννήθηκαν με προβλήματα ακοής κι αυτό γιατί δεν ανταποκρίθηκαν στα προκλητικά δυναμικά, μία εξετάση που όπως αναφέρουν οι Δέσποινα και Στέφανος ” μετράει το πώς ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τους ήχους, είναι στο πρωτόκολλο των υποχρεωτικών ιατρικών εξετάσεων σε ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια, αλλά δυστυχώς δεν πραγματοποιείται πάντα. Στη δική μας περίπτωση η εξέταση έγινε όταν γεννήθηκαν τα μωρά αλλά δεν υπήρχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, δεν είχαμε καμία τελική γνωμάτευση για το τι ακριβώς είχαν τα μωρά. Έπρεπε να υποβληθούν σε εξετάσεις για να βγει η τελική διάγνωση. Πλέον, η διαδρομή Νάξος- Αθήνα μας είχε γίνει ρουτίνα. Τελικά διαπιστώθηκε ότι ο Δημήτρης έχει μια μικρή νευροαισθητήρια βαρηκοΐα και είναι χρήστης ακουστικών βοηθημάτων, ενώ η Νάγια αμφοτερόπλευρη πρακτική κώφωση”.
Και συνεχίζεται “Λόγω της πολιτικής και κρατικής αδιαφορίας, η Νάγια έπρεπε να φτάσει στην ηλικία των 19 μηνών, στις 17 Απριλίου 2019, για να της τοποθετηθεί το πρώτο κοχλιακό εμφύτευμα στο δημόσιο νοσοκομείο Αττικόν. Ως τότε, το μωρό μας, δεν μας είχε ακούσει ΠΟΤΕ. Η ενεργοποίησή του έγινε στις 14 Μαΐου 2019 και έτσι έχει μπει πια στον μαγικό κόσμο των ήχων και των μελωδιών. Τώρα είμαστε στην αναμονή για να βάλει και το δεύτερο εμφύτευμα και να έχει ολοκληρωμένη ακοή. …. Μέχρι πρότινος, το Υπουργείο Υγείας, δεν κάλυπτε δεύτερο κοχλιακό. Αισίως, αυτό άλλαξε. Για τη μικρή Νάγια έχει εγκριθεί τοποθέτηση δεύτερου κοχλιακού από τις 9 Ιουλίου 2018, (δηλαδή ήδη 2,5 χρόνια), και έχει μπει μόνο το ένα, δεν είναι άδικο; Δυστυχώς, τα δημόσια νοσοκομεία που αναλαμβάνουν χειρουργεία για την τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων, μας έχουν διαβεβαιώσει ότι η λίστα αναμονής είναι πολύ μεγάλη. Επίσης, λόγω της πανδημίας και λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα χειρουργεία υπολειτουργούν, λογικό είναι να έχουν σειρά προτεραιότητας παιδιά που δεν έχουν βάλει καν το πρώτο κοχλιακό ή ακόμα ενήλικες που περιμένουν πάνω από 2 χρόνια. ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ότι δε διεκδικούμε τη θέση κανενός παιδιού ή ενήλικα που δεν έχει το πρώτο κοχλιακό. Διεκδικούμε την εφαρμογή του νόμου σε ιδιωτική κλινική που προβλέπει την 70% κάλυψη των εξόδων της αγοράς του κοχλιακού (23.000€ + ΦΠΑ), για να επισπευτεί το χειρουργείο του παιδιού. Μετά από επικοινωνία με το νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ (εγκεκριμένη ιδιωτική κλινική για την παιδική κοχλιακή εμφύτευση), μας ενημέρωσαν ότι το προβλεπόμενο βάσει νόμου ποσοστό κάλυψης δεν κατατίθεται από τον ΕΟΠΠΥ και πρέπει όλα τα έξοδα που ανέρχονται περίπου στις 40.000€ να καλυφθούν από εμάς”.
Και φτάνουμε στο σήμερα… Με βάση την ενημέρωση που υπάρχει μέσω της σελίδας “Ολοι για τη Νάγια” έχουν συγκεντρωθεί περίπου 35.000 ευρώ (!!!) και μάλιστα σε διάστημα μικρότερο των πέντε ημερών. Σημαντικό ρόλο επαιξε και η κίνηση του Κυριάκου Πολυκρέτη, φίλου της οικογένειας, ο ως λάτρης του ποδοσφαίρου (παίζει στον ΠΑΣ Νάξου) διαθέτει μια τεράστια συλλογή από φανέλες από πολλά παιχνίδια και μάλιστα φορεμένες! Ετσι ξεκίνησε μία Online δημοπρασία και τα αποτελέσματα εντυπωσιακά. Οχι γιατί βρέθηκαν λάτρεις του ποδοσφαίρου και συλλέκτες που έδωσαν χρήματα για να αγοράσουν μερικές εξ αυτών (πχ η φανέλα του Ιμπραϊμοβιτς με την Παρί το 2013 έπιασε τα 1000 ευρώ !!!) αλλά γιατί μπήκαν στο παιχνίδι κι άλλοι. Είτε από τη Θεσσαλονίκη (βλ Μιχάλης Ιορδανίδης προσφέροντας φανέλες και της εθνικής) αλλά και από την Κύπρο…
Μάλιστα, έχουμε δει και συλλόγους όπως ο Πανναξιακός ΑΟΝ να φτιάνει ένα πολύ όμορφο video πρόσκλησης για βοήθεια, τον Πανναξιακός ΑΟ να προσφέρει χρήματα, τη Θύρα 7 να βγάζει ανακοίνωση με το σύνθημα “Κάθε βοήθεια είναι σημαντική” ενώ σημαντική είναι και η κίνηση από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Τριπόδων να προσφέρει τα έσοδά του ημερολογίου για το 2021 στον όμορφο αυτό σκοπό… Σύμφωνα με την ιστοσελίδα iefimerida.gr ” και το Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ προσφέρθηκε να καλύψει το ποσό που χρειάζεται και δεν το καλύπτει ο ΕΟΠΠΥ” Εάν αυτή δεν είναι καλή είδηση, ποια είναι αλήθεια;