Με την ένταση των ανέμων να φτάνει στη πεδινή Νάξο ακόμη και στα 95 χιλιόμετρα ανά ώρα (περίπου 10 μποφόρ) λογικό είναι να υπάρξουν προβλήματα – Ιδιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Αλυκή, δίπλα στο αεροδρόμιο – Συμβουλές για την προστασία μας από την κακοκαιρία
Το είδαμε και αυτό… Με τον «Ξενοφών» να έχει απλώσει το μεγαλείο του από νωρίς το πρωί, λογικό είναι να έχουμε μικρά ή μεγάλα συμβάντα που μας αναγκάζουν να στεκόμαστε με περισυλλογή απέναντι στην δύναμη του ανέμου…
Με την κατεύθυνση από βόρεια και Ανατολικά, η ένταση στις Κυκλάδες άγγιξε και τα 11 μποφόρ… Είτε μιλάμε για την Ανάφη που κάνει … πάρτι κάθε φορά που υπάρχει άνεμος από βόρεια πλευρά είτε για την Κέα ή και τη Νάξο.
Μάλιστα, στη Νάξο με βάση την ιστοσελίδα meteo.gr οι άνεμοι καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, είτε μιλάμε για την ορεινή, είτε για την πεδινή Νάξο, έφτασαν ακόμη και τα 10 μποφόρ.
Ενδεικτικά στον Απόλλωνα μετρήθηκε στα 9 μποφόρ ήταν 82 χιλιόμετρα, περισσότερο στην Κόρωνο (στα 92 χιλιόμετρα ανά ώρα), λιγότερο στη Μικρή Βίγλα (στα 87 χλιόμετρα ανά ώρα) ενώ στη Χώρα της Νάξου έφτασε και στα 95 χιλιόμετρα που σηματοδοτεί οριακά το 10αρι μποφόρ… Αντίθετα, στον Δαμαριώνα, η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη με τον άνεμο να κινείται με ταχύτητα της τάξης των 55 χιλιομέτρων..
Με βάση την ένταση, όπως είναι λογικό, έχουμε την ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Νάξου που προειδοποιεί για τα έκτακτα φαινόμενα και κυρίως ζητεί από τους ιδιοκτήτες των σκαφών να μην τα μετακινούν, υπάρχει η προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία του Δήμου για την μη άσκοπη μετακίνηση πολιτών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε απρόοπτα. Όπως σπασμένα κλαδιά στους δρόμους αλλά κι ένα ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλυκή λίγα μέτρα έξω από το χώρο του αεροδρομίου της Νάξου.. Ο λόγος; Μα το γεγονός ότι λόγω καιρού δύσκολα μπορούσε να βρει … απάγκειο.
(να σημειώσουμε ότι μετά από ενημέρωση που είχαμε, είναι πάγια τακτική των ελικοπτέρων αυτού του είδους να προσγειώνονται στο χώρο αυτό και απλά εμείς το εντοπίσαμε λόγω του “Ξενοφών”)
Εμείς να προσθέσουμε ότι τα πλοία της γραμμής είναι δεμένα και μόνο στην Αμοργό υπάρχει ο Σκοπελίτης και το Blue Star Naxos που περιμένουν το «πράσινο φως» για να μετακινηθούν προς τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων…
Συμβουλές
Μικρές απλές συμβουλές από τις θεωρητικές εκπαιδεύσεις, αλλά και την εμπειρία από τα όσα έχω αντιμετωπίσει σαν εθελοντής:
– Αν έχετε αντικείμενα κάτω των 25-30 κιλών στα μπαλκόνια να τα απομακρύνετε για να μην έρθουν στο κεφάλι κανενός δύσμοιρου. Στερεώστε καλά τυχόν πινακίδες, κεραίες τηλεόρασης, ασυρμάτου κλπ.
– Αποφύγετε τη στάση και στάθμευση των οχημάτων σας κάτω από μεγάλα δέντρα. Μεγάλα δέντρα = γέρικα δέντρα και σπάνε πιο εύκολα. Προτιμήστε αυτές τις μέρες τα κλειστά πάρκινγκ.
– Απομακρύνετε από τα μπαλκόνια γλάστρες, ειδικά αυτές που κρέμονται..
– Ελέγξετε τις υδρορροές, ουκ ολίγες είναι βουλωμένες ή κρέμονται σαν το χάρο…
– Αποφύγετε τα κλασσικά σημεία πλημμυρών (πχ Χαμοστέρνας, Παπαδιαμαντοπούλου, Εθνική ύψος διυλιστηρίων, υπόγειες γέφυρες, βυθιζόμενους δρόμους κλπ).
– Αποφύγετε τις κολώνες της ΔΕΗ και ειδικά αυτές της Μέσης και Υψηλής Τάσης. Η Υψηλή τάση είναι αυτές οι τεράστιες κολώνες δεν χρειάζονται νομίζω συστάσεις. Η Μέση Τάση είναι 3 γυμνά καλώδια ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ, χωρίς πλαστικό περίβλημα που περνάνε πάνω από την οικιακή (χαμηλή) τάση. Η χαμηλή τάση στο παλιο δίκτυο με 4 γυμνά καλώδια κάθετα στο έδαφος είναι εξίσου επικίνδυνη με τη μέση. Στο νέο δίκτυο το μεγαλύτερο μέρος είναι με πλαστικά καλώδια πλεγμένα μεταξύ τους – πλεξουδα – και θεωρείται όχι και τόσο επικίνδυνη, εκτός αν κάποιος είναι τόσο χαζός που πάει και την ακουμπήσει.
– Ενημερώστε για το σημείο που βρίσκεστε και τον αναμενόμενο χρόνο παραμονής σας σε αυτόν. Στις πρόσφατες καταστροφές έχασε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα γιατί κόπηκαν τα τηλέφωνα.
Υγ. Ευχαριστούμε τον Ιουλιανό Μουστάκη για την φωτογραφία του ελικοπτέρου στην Αλυκή της Νάξου