Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος - Νικόλαος Λάσκαρης: "Ο αρχαιολόγος που διαφύλαξε αρχαιότητες στην Μικρασιατική καταστροφή"

Νάξος – Νικόλαος Λάσκαρης: “Ο αρχαιολόγος που διαφύλαξε αρχαιότητες στην Μικρασιατική καταστροφή”

|

Αλήθεια, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τον Νικόλαο Λάσκαρη; Εναν εκ των πρωτοπόρων στο χώρο της Αρχαιολογίας, που όμως έφυγε νωρίς. Μόλις σε ηλικία 23 ετών. Πρόλαβε όμως να αφήσει πίσω του ένα μικρό αλλά σημαντικό έργο. Γεννημένος στη Νάξο και δη στις Εγγαρές, γιος ιερέα, στα 16 του χρόνια ήταν ήδη φοιτητής και στα 19 του διορισμένος Επιμελητής Αρχαιοτήτων. Συνέβαλε σημαντικά στη φύλαξη αρχαιοτήτων στη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής όμως η αυτοκτονία του δημιούργησε αρκετή κουβέντα γύρω από τον ίδιο και όχι για το έργο του..

Μέσω από τη σελίδα της Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου γνωρίζουμε για τη δράση του, το έργο του Νικόλαου Λάσκαρη, ενώ ρόλο παίζει και ο Κώστας Πασχαλίδης μέσα από το “Αθέατο Μουσείο”, όπως και ο Αντώνης Ποθητός που φέρνει στο ..φως μέσα από το διαδίκτυο τη ζωή του άγνωστου για πολλούς από εμάς συντοπίτη μας..

Ας δούμε την σχετική ανάρτηση 

«Ο Νικόλαος Λάσκαρης (1901-1924) ήταν Έλληνας αρχαιολόγος, γνωστός για τη συμβολή του στη διαφύλαξη αρχαιοτήτων κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Γεννημένος στη Νάξο, ήταν το δεύτερο από τα δώδεκα παιδιά του Αγαθοκλή Λάσκαρη, δασκάλου και ιερέα. Σε ηλικία 16 ετών, εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα εργάστηκε στο Αναγνωστήριο της Σχολής. Το 1920, διορίστηκε Επιμελητής Αρχαιοτήτων Β’ βαθμού.

Κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία, αποσπάστηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Σμύρνης τον Ιούλιο του 1921, όπου συνεργάστηκε με τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη. Μαζί πραγματοποίησαν ανασκαφές στην περιοχή της Σμύρνης και ανακάλυψαν το αρχαίο Βουλευτήριο, γνωστό ως “Γεροντικόν”, στην αρχαία Νύσα.

Μετά την Καταστροφή, ο Λάσκαρης επέστρεψε στην Αθήνα, φέρνοντας μαζί του ένα μαρμάρινο αγαλματίδιο της Αφροδίτης από την Προύσα, το οποίο παρέδωσε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το αγαλματίδιο αυτό εκτέθηκε για πρώτη φορά στο κοινό τον Δεκέμβριο του 2024, στο πλαίσιο της δράσης “Αθέατο Μουσείο”.

Ο Λάσκαρης υπηρέτησε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από το φθινόπωρο του 1922 έως τον θάνατό του τον Νοέμβριο του 1924. Ανήκε στην πρώτη “χρυσή γενιά” Ελλήνων αρχαιολόγων, μαζί με προσωπικότητες όπως ο Σπυρίδων Μαρινάτος και ο Χρήστος Καρούζος.

Η συμβολή του στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων αναγνωρίζεται σήμερα, έναν αιώνα μετά τον θάνατό του.»

Πασχαλίδης και Αθέατο Μουσείο 

Αυτός ο οποίος ασχολήθηκε εντατικά με τον αυτόχειρα αρχαιολόγο, ακολούθησε τα χνάρια του στη Μικρά Ασία και ανέδειξε τη ζωή και τη δράση του, ακολουθώντας πορεία του μέχρι τον θάνατο του, είναι ο εξαίρετος αρχαιολόγος Κώστας Πασχαλίδης.

Ένας άνθρωπος φωτεινός και φωτισμένος που διαθέτει το χάρισμα του λόγου και έχει ένα μαγικό τρόπο να κοιτάζει στο παρελθόν.

Με στόφα παραμυθά, λόγο ρέοντα και λυρικό, μας πήρε μαζί του σε μια σαγηνευτική περιπλάνηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να αναζητήσουμε αύρα του Νικολάου Λάσκαρη.

Στο πλαίσιο της δράσης «Αθέατο Μουσείο» κάναμε στάσεις σε εμβληματικά εκθέματα που σχετίζονται με απεικονίσεις της Αφροδίτης, πριν μας αποκαλύψει το αγαλματίδιο της θεάς που διέσωσε από την καταστροφή και έφερε μαζί του στην Ελλάδα ο Ν. Λάσκαρης. Αυτή ήταν η μόνη της ζωής του Αφροδίτη ενώ μελέτη για πώς αναγνωρίζονται ιερείς στην επιτύμβια Τέχνη της κλασικής Αθήνας του 5ου και του 4ου αιώνα, ήταν η μόνη της ζωής του δημοσίευση…

Πρόκειται για τον κορμό της λουόμενης Αφροδίτης που αναδύεται από το νερό και στύβει τα μαλλιά της όπως μάρτυρα η στάση της. Το άγαλμα ήταν χαμένο για 100 χρόνια στις αποθήκες του Μουσείου, παρέμενε στα «αταύτιστα» και ανέβηκε ξανά στην επιφάνεια όταν η κ.Χρυσάνθη Τσούλη εντόπισε το θραύσμα όταν ετοιμαζόταν η έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ετσι ταυτίστηκε το 2022 μετά από 100 χρόνια παραμονής σε κάποιο κιβώτιο.
Πρόκειται για ένα αγαλματάκι, ο κορμός στην ουσία με τα σκέλη μιας μικρής γυμνής Αφροδίτης. Δίπλα της, πάνω στο πόδι της σώζεται το χεράκι από μια δεύτερη μικρότερη μορφή, που θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ένας μικρός Έρωτας.

Στο ένα του χέρι κρατάει ένα φύλλο κισσού και κρύβει το αιδοίο της. Πρόκειται για μια πρωτότυπη λεπτομέρεια. Ενώ είναι συνηθισμένα τέτοια συμπλέγματα Αφροδίτης με Έρωτα, δεν έχει εντοπιστεί ξανά κάτι παρόμοιο. Η γυμνή Αφροδίτη, καταλαβαίνουμε ότι συνδέεται με το λουτρό και τον γυναικείο καλλωπισμό. Και από άλλες αρχαιότητες που σώζονται, υπάρχουν τέτοιοι τύποι [γλυπτών στα οποία] η Αφροδίτη έχει σηκωμένα ψηλά τα χέρια και είτε στύβει τα μαλλιά της βγαίνοντας από το λουτρό, είτε φοράει κάποιο κόσμημα στα μαλλιά ή το λαιμό» υποστηρίζει.

Ο θάνατος του Λάσκαρη και τα δημοσιεύματα 

Μας μίλησε επίσης για το τραγικό του τέλος. Την ημέρα της εκδημίας του, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου του 1924, ανεβαίνει το μεσημέρι στο πατρικό του σπίτι στο Μαρούσι, συναντά τη μητέρα του, τρώνε μαζί, πλένεται, χτενίζεται, πηγαίνει στο δωμάτιο των γονιών του και στις 4 το απόγευμα αυτοκτονεί. Θα ξεψυχήσει στην αγκαλιά της μητέρα του που έσπευσε στο δωμάτιο ακούγοντας τον πυροβολισμό.

Οι εφημερίδες της εποχής σκυλεύουν τη μνήμη του αποδίδοντας την αυτοχειρία σε ερωτική απογοήτευση. Ο Τύπος της εποχής, μοιρασμένος σε Βενιζελικό και Αντιβενιζελικό, περιγράφει το συμβάν αναλόγως από το ποια πλευρά είναι. Τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους όταν ο Παύλος Νιρβάνας, δημοσιεύει στην “Εστία” ένα απαράδεκτο ευθυμογράφημα για τον νεαρό αρχαιολόγο, κατακρίνοντας τον επειδή δεν έβγαλε τα προσήκοντα επιστημονικά συμπέρασμα από τους τάφους της αρχαιότητας αλλά έμπηξε εις τον τάφον και εις τον θάνατον με τα τσαρούχια!

Η “Βραδυνή”, βάζει τα πράγματα στη θέση τους δύο μέρες μετά την κηδεία του ο φίλος του και πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Αμαρουσίου, Λεωνίδας Πτέρης, δημοσιεύοντας την επιστολή που άφησε στον πατέρα του ο Νικόλαος Λάσκαρης εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στο να βάλει τέλος στη ζωή του.

Στο σημείωμα, ο Λάσκαρης ζητά από τον πατέρα του όχι μόνο να τον συγχωρέσει που θα του σπαράξει τη καρδιά, αλλά και να τον ξεχάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μην πονούν.

Αποκαλύπτει επίσης ότι από πολύ μικρός ήταν αιώνια λυπημένος και πικραμένος στη στεναχώρια και ότι πολλές φορές σκέφτηκε να αυτοκτονήσει, αλλά το ανέβαλε. Από τότε ήταν πιο δυστυχισμένος από πριν καθώς η ζωή του δεν του έδινε πλέον καμία χαρά .

Εξομολογείται ότι θα τερμάτιζε τη ζωή του τρεις ημέρες πριν, έχοντας γράψει και μια επιστολή που σκόπευε να τους αφήσει να να σκοτωθεί. Συγκρατήθηκε αναλογιζόμενος τον πόνο που θα νοιώσει η αδελφή του Μαρίκα και άλλαξε γνώμη. Όμως, η πίκρα τον κυρίευσε, και πια δεν μπορούσε να τη σταματήσει. Δεν μπορούσε πια να κάνει αλλιώς γιατί ο βίος του ήταν ανυπόφορος.

Η β´ έκδοση της Βραδυνής δημοσίευσε την έκθεση νεκροψίας του Λάσκαρη, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος του οφείλεται σε νευρασθένεια η οποία επιδεινώθηκε εξαιτίας πνευματικής υπερκοπώσεως.

Υγ: τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εξαίσια αφήγηση του Κώστα Πασχαλίδη. Αναζητήστε τον στις δράσεις του Αθέατο Μουσείου και μη τις χάσετε. Είναι πραγματικός πλούτος ψυχής οι αφηγήσεις του.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θετικό βήμα για τον τουρισμό με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα: Συνάντηση ΕΛΑΤ με το Υπουργείο Τουρισμού

Σε κλίμα συνεργασίας εξετάστηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες του θεσμικού πλαισίου για στάθμευση και Camper Stops

Στο Καστελλόριζο για την ημέρα της Ευρώπης ο Γ. Λεονταρίτης

Ο φετινός εορτασμός αποτελεί μια ξεχωριστή περίσταση, καθώς γιορτάζονται τα 75 χρόνια από τη Διακήρυξη Σουμάν

Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»: Η Σαντορίνη στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής βιομηχανικής κληρονομιάς

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στην Πανελλήνια Συνάντηση ERIH, αναδεικνύοντας τη δύναμη της μνήμης και της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τη βιομηχανική ιστορία του νησιού

Νάξος: Διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Νάξος: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς και τον Β.Σ.Ο.Φ. του Δήμου για το σχολικό έτος 2025-2026

Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου – Για πρώτη φορά πλήρης λειτουργία βρεφικού τμήματος στον Β.Σ.Ο.Φ.

Μάρκος Καφούρος: “Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου της Δ.Ο.Υ Θήρας”

Σε προβληματική κατάσταση το κτίριο που στεγάζει τη Δ.Ο.Υ και το Τελωνείο Θήρας – Απαιτούνται άμεσα μέτρα και η προσωρινή μεταστέγαση των υπηρεσιών

Εθελοντική αιμοδοσία: Λίγες σταγόνες αίμα, μια θάλασσα ελπίδας

Στα μικρά νησιά γεννιούνται τα μεγάλα θαύματα της ανθρωπιάς. Ξεκινά αύριο Σάββατο η 70η εθελοντική αιμοδοσία από την τράπεζα αίματος Σαντορίνης

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα