Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος - Νικόλαος Λάσκαρης: "Ο αρχαιολόγος που διαφύλαξε αρχαιότητες στην Μικρασιατική καταστροφή"

Νάξος – Νικόλαος Λάσκαρης: “Ο αρχαιολόγος που διαφύλαξε αρχαιότητες στην Μικρασιατική καταστροφή”

|

Αλήθεια, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τον Νικόλαο Λάσκαρη; Εναν εκ των πρωτοπόρων στο χώρο της Αρχαιολογίας, που όμως έφυγε νωρίς. Μόλις σε ηλικία 23 ετών. Πρόλαβε όμως να αφήσει πίσω του ένα μικρό αλλά σημαντικό έργο. Γεννημένος στη Νάξο και δη στις Εγγαρές, γιος ιερέα, στα 16 του χρόνια ήταν ήδη φοιτητής και στα 19 του διορισμένος Επιμελητής Αρχαιοτήτων. Συνέβαλε σημαντικά στη φύλαξη αρχαιοτήτων στη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής όμως η αυτοκτονία του δημιούργησε αρκετή κουβέντα γύρω από τον ίδιο και όχι για το έργο του..

Μέσω από τη σελίδα της Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου γνωρίζουμε για τη δράση του, το έργο του Νικόλαου Λάσκαρη, ενώ ρόλο παίζει και ο Κώστας Πασχαλίδης μέσα από το “Αθέατο Μουσείο”, όπως και ο Αντώνης Ποθητός που φέρνει στο ..φως μέσα από το διαδίκτυο τη ζωή του άγνωστου για πολλούς από εμάς συντοπίτη μας..

Ας δούμε την σχετική ανάρτηση 

«Ο Νικόλαος Λάσκαρης (1901-1924) ήταν Έλληνας αρχαιολόγος, γνωστός για τη συμβολή του στη διαφύλαξη αρχαιοτήτων κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Γεννημένος στη Νάξο, ήταν το δεύτερο από τα δώδεκα παιδιά του Αγαθοκλή Λάσκαρη, δασκάλου και ιερέα. Σε ηλικία 16 ετών, εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα εργάστηκε στο Αναγνωστήριο της Σχολής. Το 1920, διορίστηκε Επιμελητής Αρχαιοτήτων Β’ βαθμού.

Κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία, αποσπάστηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Σμύρνης τον Ιούλιο του 1921, όπου συνεργάστηκε με τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη. Μαζί πραγματοποίησαν ανασκαφές στην περιοχή της Σμύρνης και ανακάλυψαν το αρχαίο Βουλευτήριο, γνωστό ως “Γεροντικόν”, στην αρχαία Νύσα.

Μετά την Καταστροφή, ο Λάσκαρης επέστρεψε στην Αθήνα, φέρνοντας μαζί του ένα μαρμάρινο αγαλματίδιο της Αφροδίτης από την Προύσα, το οποίο παρέδωσε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το αγαλματίδιο αυτό εκτέθηκε για πρώτη φορά στο κοινό τον Δεκέμβριο του 2024, στο πλαίσιο της δράσης “Αθέατο Μουσείο”.

Ο Λάσκαρης υπηρέτησε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από το φθινόπωρο του 1922 έως τον θάνατό του τον Νοέμβριο του 1924. Ανήκε στην πρώτη “χρυσή γενιά” Ελλήνων αρχαιολόγων, μαζί με προσωπικότητες όπως ο Σπυρίδων Μαρινάτος και ο Χρήστος Καρούζος.

Η συμβολή του στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων αναγνωρίζεται σήμερα, έναν αιώνα μετά τον θάνατό του.»

Πασχαλίδης και Αθέατο Μουσείο 

Αυτός ο οποίος ασχολήθηκε εντατικά με τον αυτόχειρα αρχαιολόγο, ακολούθησε τα χνάρια του στη Μικρά Ασία και ανέδειξε τη ζωή και τη δράση του, ακολουθώντας πορεία του μέχρι τον θάνατο του, είναι ο εξαίρετος αρχαιολόγος Κώστας Πασχαλίδης.

Ένας άνθρωπος φωτεινός και φωτισμένος που διαθέτει το χάρισμα του λόγου και έχει ένα μαγικό τρόπο να κοιτάζει στο παρελθόν.

Με στόφα παραμυθά, λόγο ρέοντα και λυρικό, μας πήρε μαζί του σε μια σαγηνευτική περιπλάνηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να αναζητήσουμε αύρα του Νικολάου Λάσκαρη.

Στο πλαίσιο της δράσης «Αθέατο Μουσείο» κάναμε στάσεις σε εμβληματικά εκθέματα που σχετίζονται με απεικονίσεις της Αφροδίτης, πριν μας αποκαλύψει το αγαλματίδιο της θεάς που διέσωσε από την καταστροφή και έφερε μαζί του στην Ελλάδα ο Ν. Λάσκαρης. Αυτή ήταν η μόνη της ζωής του Αφροδίτη ενώ μελέτη για πώς αναγνωρίζονται ιερείς στην επιτύμβια Τέχνη της κλασικής Αθήνας του 5ου και του 4ου αιώνα, ήταν η μόνη της ζωής του δημοσίευση…

Πρόκειται για τον κορμό της λουόμενης Αφροδίτης που αναδύεται από το νερό και στύβει τα μαλλιά της όπως μάρτυρα η στάση της. Το άγαλμα ήταν χαμένο για 100 χρόνια στις αποθήκες του Μουσείου, παρέμενε στα «αταύτιστα» και ανέβηκε ξανά στην επιφάνεια όταν η κ.Χρυσάνθη Τσούλη εντόπισε το θραύσμα όταν ετοιμαζόταν η έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ετσι ταυτίστηκε το 2022 μετά από 100 χρόνια παραμονής σε κάποιο κιβώτιο.
Πρόκειται για ένα αγαλματάκι, ο κορμός στην ουσία με τα σκέλη μιας μικρής γυμνής Αφροδίτης. Δίπλα της, πάνω στο πόδι της σώζεται το χεράκι από μια δεύτερη μικρότερη μορφή, που θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ένας μικρός Έρωτας.

Στο ένα του χέρι κρατάει ένα φύλλο κισσού και κρύβει το αιδοίο της. Πρόκειται για μια πρωτότυπη λεπτομέρεια. Ενώ είναι συνηθισμένα τέτοια συμπλέγματα Αφροδίτης με Έρωτα, δεν έχει εντοπιστεί ξανά κάτι παρόμοιο. Η γυμνή Αφροδίτη, καταλαβαίνουμε ότι συνδέεται με το λουτρό και τον γυναικείο καλλωπισμό. Και από άλλες αρχαιότητες που σώζονται, υπάρχουν τέτοιοι τύποι [γλυπτών στα οποία] η Αφροδίτη έχει σηκωμένα ψηλά τα χέρια και είτε στύβει τα μαλλιά της βγαίνοντας από το λουτρό, είτε φοράει κάποιο κόσμημα στα μαλλιά ή το λαιμό» υποστηρίζει.

Ο θάνατος του Λάσκαρη και τα δημοσιεύματα 

Μας μίλησε επίσης για το τραγικό του τέλος. Την ημέρα της εκδημίας του, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου του 1924, ανεβαίνει το μεσημέρι στο πατρικό του σπίτι στο Μαρούσι, συναντά τη μητέρα του, τρώνε μαζί, πλένεται, χτενίζεται, πηγαίνει στο δωμάτιο των γονιών του και στις 4 το απόγευμα αυτοκτονεί. Θα ξεψυχήσει στην αγκαλιά της μητέρα του που έσπευσε στο δωμάτιο ακούγοντας τον πυροβολισμό.

Οι εφημερίδες της εποχής σκυλεύουν τη μνήμη του αποδίδοντας την αυτοχειρία σε ερωτική απογοήτευση. Ο Τύπος της εποχής, μοιρασμένος σε Βενιζελικό και Αντιβενιζελικό, περιγράφει το συμβάν αναλόγως από το ποια πλευρά είναι. Τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους όταν ο Παύλος Νιρβάνας, δημοσιεύει στην “Εστία” ένα απαράδεκτο ευθυμογράφημα για τον νεαρό αρχαιολόγο, κατακρίνοντας τον επειδή δεν έβγαλε τα προσήκοντα επιστημονικά συμπέρασμα από τους τάφους της αρχαιότητας αλλά έμπηξε εις τον τάφον και εις τον θάνατον με τα τσαρούχια!

Η “Βραδυνή”, βάζει τα πράγματα στη θέση τους δύο μέρες μετά την κηδεία του ο φίλος του και πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Αμαρουσίου, Λεωνίδας Πτέρης, δημοσιεύοντας την επιστολή που άφησε στον πατέρα του ο Νικόλαος Λάσκαρης εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στο να βάλει τέλος στη ζωή του.

Στο σημείωμα, ο Λάσκαρης ζητά από τον πατέρα του όχι μόνο να τον συγχωρέσει που θα του σπαράξει τη καρδιά, αλλά και να τον ξεχάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μην πονούν.

Αποκαλύπτει επίσης ότι από πολύ μικρός ήταν αιώνια λυπημένος και πικραμένος στη στεναχώρια και ότι πολλές φορές σκέφτηκε να αυτοκτονήσει, αλλά το ανέβαλε. Από τότε ήταν πιο δυστυχισμένος από πριν καθώς η ζωή του δεν του έδινε πλέον καμία χαρά .

Εξομολογείται ότι θα τερμάτιζε τη ζωή του τρεις ημέρες πριν, έχοντας γράψει και μια επιστολή που σκόπευε να τους αφήσει να να σκοτωθεί. Συγκρατήθηκε αναλογιζόμενος τον πόνο που θα νοιώσει η αδελφή του Μαρίκα και άλλαξε γνώμη. Όμως, η πίκρα τον κυρίευσε, και πια δεν μπορούσε να τη σταματήσει. Δεν μπορούσε πια να κάνει αλλιώς γιατί ο βίος του ήταν ανυπόφορος.

Η β´ έκδοση της Βραδυνής δημοσίευσε την έκθεση νεκροψίας του Λάσκαρη, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος του οφείλεται σε νευρασθένεια η οποία επιδεινώθηκε εξαιτίας πνευματικής υπερκοπώσεως.

Υγ: τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εξαίσια αφήγηση του Κώστα Πασχαλίδη. Αναζητήστε τον στις δράσεις του Αθέατο Μουσείου και μη τις χάσετε. Είναι πραγματικός πλούτος ψυχής οι αφηγήσεις του.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παραλίες υπό παρακολούθηση: Αυστηροί έλεγχοι, drones και πρόστιμα για τους παραβάτες

Με περισσότερες από 2.600 καταγγελίες τον Ιούνιο και νέα εργαλεία όπως το MyCoast και τα drones, το κράτος εντείνει τη μάχη για την προστασία του αιγιαλού – ποιες περιοχές συγκεντρώνουν τις περισσότερες παραβάσεις

Νάξος: Πρωταγωνίστρια για δεύτερη μέρα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Από την Απείρανθο στη σμύριδα και από το κίτρο στη νέα γενιά – Ανθρώπινες ιστορίες, μνήμες και έμπνευση σε ένα ξεχωριστό οδοιπορικό της Νάξου. (video)

Α’ Φινλανδία: Ελσίνκι – Γιάρο, η νεοφώτιστη δίνει ρυθμό και… γκολ!

Η επιστροφή της Γιάρο στη μεγάλη κατηγορία συνοδεύεται από επιθετικό ποδόσφαιρο, ενώ η Ελσίνκι ψάχνει απαντήσεις και επανεκκίνηση – μια αναμέτρηση με πολλές υποσχέσεις.

«Μνήμες Αλλοτινών Εποχών» στη Σέριφο, αναβίωση παραδοσιακού γάμου με άρωμα Κρήτης

Το Σάββατο 5 Ιουλίου στις 19:00, η Κάτω Χώρα Σερίφου ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, μέσα από τη λαογραφική αναπαράσταση ενός γνήσιου παραδοσιακού γάμου.

Στη Μήλο η πρώτη μοτοσυκλέτα ΕΚΑΒ, ταχύτητα και ζωή στα κρίσιμα περιστατικά

Μέσο άμεσης ανταπόκρισης αποκτά για πρώτη φορά το Κέντρο Υγείας Μήλου – Καθοριστική η συμβολή του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, Μάρκου Μάλλη.

Τήνος δίνει Ζωή: 282 Εθελοντές τίμησαν την 52η Αιμοδοσία στη μνήμη του Νικολάου Κορνάρου

Σε τρεις διαφορετικές κοινότητες του νησιού, πολίτες κάθε ηλικίας ένωσαν τις δυνάμεις τους, προσφέροντας αίμα και ελπίδα, ενώ για πρώτη φορά προωθήθηκε και η δωρεά μυελού των οστών.

«Κέντρο Ερευνών Ρίζες» για μια ζωή με αγάπη: Η φωνή των παιδιών έξω από τα ιδρύματα

Ο οργανισμός Κέντρο Ερευνών Ρίζες δίνει ελπίδα σε εκατοντάδες παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, διεκδικώντας μια κοινωνία όπου κάθε παιδί μεγαλώνει σε οικογένεια — όχι σε δομή.

Ευρωπαϊκή vs Αμερικάνικη Ρουλέτα: Ποια συμφέρει τους παίκτες

Σύγκρινε τις δύο δημοφιλέστερες παραλλαγές ρουλέτας και ανακάλυψε ποια προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες.

Εμίρ Κουστουρίτσα: Επίτιμος Δημότης Σίφνου, γέφυρα Πολιτισμού στις Κυκλάδες

Ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης και μουσικός αναγνωρίζεται από τον Δήμο Σίφνου για το έργο του και τη βαθιά σχέση του με το νησί – Η τελετή ανακήρυξης θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Cozy Festival.

FPT Paros 2025 – Ημέρα 3: Άνεμος-έκπληξη, χαοτικές beachstarts και νικητή τον Lennart Neubauer (video)

Η 3η ημέρα του Freestyle Pro Tour στην Πάρο απογειώθηκε απρόσμενα με μια νέα καινοτόμα μορφή αγώνα – οι 9 κορυφαίοι freestylers πάλεψαν δίπλα-δίπλα με θέα τον Παριανό ορίζοντα!

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Fast Ferries: Λόγω καιρικών συνθηκών “δεμένα” αύριο τα πλοία…

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθηλώνουν τα πλοία της Fast Ferries και το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ – Αναλυτικά τα ακυρωμένα δρομολόγια για την Κυριακή 29 Ιουνίου