Νέοι αγρότες στη Νάξο έχοντας μάλιστα πτυχίο και Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας – Μανώλης Καμπίτης και Μανώλης Κουλαμπάς είναι και με τη βούλα “Νέοι αγρότες” – Τι αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου κος Καπούνς για την επιστροφή των νέων και την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα
Οταν το 2009, ο Μανώλης Καμπίτης επέστρεφε στον τόπο καταγωγής του, τη Νάξο, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, σκεφτόταν ότι όφειλε να δώσει άλλη μία ευκαιρία στο πτυχίο του. Παρότι κατάφερε να εργαστεί ως ωρομίσθιος στη συντήρηση των βυζαντινών μνημείων της Τραγαίας στη Νάξο, η θέση αυτή αποδείχθηκε προσωρινή. Προσωρινή ήταν και η απασχόλησή του στη φύλαξη αρχαιολογικών χώρων, όπως και τα φιλολογικά μαθήματα που παρέδιδε σε μαθητές του νησιού. «Ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος. Ζήτημα να κέρδιζα 5 ή 6 ευρώ την ώρα για ένα ιδιαίτερο μάθημα», λέει ο ίδιος. Στην Αθήνα δεν ήθελε να γυρίσει, είχε ήδη προσπαθήσει αρκετές φορές μετά τις σπουδές να φτιάξει εκεί τη ζωή του, χωρίς αποτέλεσμα. Πέρασαν αρκετά χρόνια για να πάρει την απόφαση να στραφεί σε κάτι που γνώριζε καλά. Μεγαλωμένος σε αγροτική οικογένεια, είχε μάθει να ασχολείται με τη γη από μικρό παιδί. Πριν από δύο χρόνια αποφάσισε να εγγραφεί στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Στα 33 του χρόνια έγινε, επίσημα πια, αγρότης με πτυχίο.
«Την αγροτική ζωή την αντιμετωπίζω ως μία μεγάλη πρόκληση. Μπορεί η γη να ήρθε ως λύση ανάγκης στο επαγγελματικό μου αδιέξοδο, αλλά έγινε μία δημιουργική απασχόληση, που μου έδωσε τη δυνατότητα να φτιάχνω ωραία προϊόντα και παράλληλα να αναζητώ συνεχώς τρόπους για να εκσυγχρονίζω τις καλλιέργειες και να αυξάνω την παραγωγή μου», λέει στην «Καθημερινή» ο Μανώλης Καμπίτης. Στα χωράφια του στο Γλινάδο, καλλιεργεί κηπευτικά, γλυκοπατάτες και τα τελευταία τρία χρόνια φάβα, την οποία και προωθεί με την ονομασία της Νάξου. Ο ίδιος λέει πως ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους αγρότες υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα ως προς τη φιλοσοφία της δουλειάς και εξηγεί πώς οι σπουδές του εν τέλει δεν πήγαν χαμένες. «Είναι απαραίτητο να γνωρίζεις πώς θα κινηθείς στην αγορά, πώς θα μιλήσεις με έναν συνεργάτη, πώς θα αναζητήσεις κάτι στο Ιντερνετ ή πώς θα σταθείς σε μία έκθεση. Αυτά είναι βασικά εφόδια που πήρα από τις σπουδές μου και τα αξιοποιώ σήμερα στο αγροτικό επάγγελμα», τονίζει.
Διέξοδος στο χωράφι
Στην ίδια περιοχή, το Γλινάδο, ένας ακόμη νέος αγρότης, ο Μανώλης Κουλαμπάς, απόφοιτος κι εκείνος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, βρήκε διέξοδο στα χωράφια της οικογένειας. Συναντάμε τη μητέρα του, τη Νεκταρία Δημητροκάλλη, στο χωράφι, όπου μαζί πηγαίνουν καθημερινά για να ποτίσουν και να περιποιηθούν τις γλυκοπατάτες. «Ο Μανώλης αποφοίτησε το ’14 και αμέσως άρχισε να αναζητεί δουλειά. Απογοητεύθηκε όμως γρήγορα γιατί δεν έβρισκε κάτι αξιοπρεπές κι έτσι αναγκάστηκε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της πατάτας», λέει στην «Κ». Η ίδια, που είναι μητέρα τεσσάρων αγοριών, θυμάται όλη της τη ζωή μέσα στο χωράφι.
Οταν ο σύζυγός της αρρώστησε, σήκωσε πάνω της τα βάρη ολόκληρης της οικογένειας. Κατάφερε, ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες, να τα βγάζει πέρα χωρίς να στερεί τίποτα από τα παιδιά της. Το περασμένο καλοκαίρι, στο φεστιβάλ πατάτας, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο νησί, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου βράβευσε τη Νεκταρία Δημητροκάλλη για την προσφορά της στον αγροτικό τομέα του νησιού, αλλά και για τη δύναμή της να στηρίζει με τη σκληρή δουλειά της μία εξαμελή οικογένεια. Η ίδια ένιωσε περήφανη για αυτή τη βράβευση και παρότι μοιράζεται πλέον τη δουλειά με τον γιο της, δεν θέλει –όπως λέει– να τον αφήσει να κάνει… καριέρα στο χωράφι. «Τον παροτρύνω να βρει κάτι άλλο. Μπορεί η συνεισφορά του να είναι πολύτιμη σε αυτή τη σκληρή δουλειά που με αναγκάζει να παλεύω καθημερινά με τις καιρικές συνθήκες και την κούραση, όμως προτιμώ να τον δω να ασχοληθεί με το αντικείμενο των σπουδών του και όχι με τις πατάτες», λέει χαρακτηριστικά.
Επιστρέφουν στη Νάξο
Ολο και περισσότεροι νέοι αγρότες εγγράφονται τα τελευταία χρόνια στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, που σήμερα αριθμεί περίπου 3.000 μέλη. «Το 60% της οικονομίας του νησιού στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, και εκατοντάδες οικογένειες ζουν από την κτηνοτροφία και την παραγωγή πατάτας. Τα τελευταία 6-7 χρόνια παρατηρούμε ότι νέοι γύρω στα 25 επιστρέφουν στη Νάξο και αναζητούν δουλειά στον αγροτικό τομέα», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης, Δημήτρης Καπούνης. Οπως λέει στην «Κ», στα σχέδια της διοίκησης είναι η κατασκευή μίας σύγχρονης κτηνοτροφικής μονάδας, καθώς και η λειτουργία ενός εστιατορίου που το μενού του θα περιλαμβάνει γεύσεις μαγειρεμένες αποκλειστικά με προϊόντα Νάξου, όπως τυρί, πατάτες, κρέας, φάβα, γάλα, γιαούρτι, αυγά κ.ά. Στόχος μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να αυξηθούν τα εισοδήματα των αγροτών του νησιού.