“Η 25η Μαρτίου πλησιάζει, το ημερολόγιο των παιδικών μας χρόνων βαδίζει προς το τέλος του, σύντομα θα μπει στο συρτάρι ως την επόμενη χρονιά, εμείς μεγαλώνουμε κι οι μέρες μικραίνουν…” – Κείμενο του Ηλία Ψωμιάδη – αρχιτέκτων μηχανικός – που λατρεύει τη Νάξο και μας προτρέπει να βιαστούμε γιατί το καλοκαίρι είναι … κοντά
“… Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την φήμη του όμορφου, φιλόξενου, οικογενειακού νησιού, που τόσο σκληρά δούλεψαν κάποιοι, πριν από εμάς, να δημιουργήσουν, για τον επισκέπτη, που έρχεται στην Νάξο χρόνια πολλά, από παιδί ίσως και όχι τον περιστασιακό τουρίστα του Σαββατοκύριακου, που ζημιώνει, αντί να ωφελεί το νησί…” Αυτό μας προτρέπει ανάμεσα στα άλλα ο Ηλίας Ψωμιάδης, αρχιτέκτονας μηχανικός, ο οποίος λατρεύει τη Νάξο και στεναχωριέται όταν νιώθει ότι εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι αρμόδιοι φορείς δεν προσέχουμε το νησί όπως του αξίζει. Και μέσω από το κείμενό του, στέλνει το μήνυμά του ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.. Που είναι πολύ πιο κοντά σε σχέση με ότι … νομίζουμε.
Ας δούμε τι αναφέρει…
“Ήλθε λοιπόν κι ο κουτσοφλέβαρος…
Έφερε μαζί του τις αποκριές, τα καρναβάλια, τους μασκαράδες…
Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός αλήθεια…
Οι σοφοί λένε πως όσο μεγαλώνεις τόσο μικραίνουν οι μέρες και γίνονται πιο σύντομες.
Θυμάμαι όταν είμαστε παιδιά όλα ήταν ανάποδα.
Οι μέρες μεγάλες, οι βδομάδες και οι μήνες ατέλειωτοι.
Άντε, λέγαμε, να περάσει το Φθινόπωρο, να έλθουν οι γιορτές, να κάνουμε Χριστούγεννα, να έλθουν διακοπές.
Κι ύστερα άντε ήλθαν οι αποκριές, η καθαρή Δευτέρα, να πάρουμε τα πρώτα μηνύματα της Άνοιξης, να προσδοκούμε το Πάσχα.
Είχαμε μάλιστα φτιάξει και το περίφημο ημερολόγιο των « εθνικών εορτών»
Ο Χειμώνας, ουσιαστικά αρχίζει την 28η Οκτωβρίου και τελειώνει την 25η Μαρτίου.
Σβήναμε μία μία τις μέρες με τον κονδυλοφόρο, που σου δίνουν τα παιδικά χρόνια και ατενίζαμε, ξένοιαστα το μέλλον, την ζωή, που απλωνόταν, γεμάτη υποσχέσεις μπροστά μας.
Όταν ο Μάρτης κοντοζύγωνε ωστόσο, αρχίζαμε κι εμείς να σκεφτόμαστε μια νέα στροφή, που οδηγούσε στο τέρμα της χρονιάς, την δοκιμασία των διαγωνισμών και την επιτυχία.
Μεγαλώναμε, σοβαρεύαμε τότε ξαφνικά και το ημερολόγιο με τις σβησμένες μέρες έμπαινε στο συρτάρι ως την επόμενη χρονιά.
Είναι η ώρα τώρα του ερχομού του Μάρτη και των προετοιμασιών για την δοκιμασία του καλοκαιριού για όλους μας.
Είναι η ώρα να σκεφθούμε, να προβληματιστούμε, να δώσουμε λύσεις, με φροντίδα και αγάπη, σε θέματα που βαλτώνουν με τον χρόνο.
Ας φτιάξουμε το πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στα παλάτια.
Ας συμπληρώσουμε τις σπασμένες πέτρες, ας βάλουμε καινούργιες λάμπες.
Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μια λύση για τα αυτοκίνητα, που παρκάρουν, ασυλλόγιστα, όπου βρουν, καταστρέφοντας, με την αδιαφορία τους την φιλοξενία των επισκεπτών, αλλά και τις συνειδήσεις των συνανθρώπων μας.
Ας γίνει μια παραπάνω προσπάθεια να κρατήσουμε δρόμους, στενά και καλντερίμια λίγο πιο καθαρά.
Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την φήμη του όμορφου, φιλόξενου, οικογενειακού νησιού, που τόσο σκληρά δούλεψαν κάποιοι, πριν από εμάς, να δημιουργήσουν, για τον επισκέπτη, που έρχεται στην Νάξο χρόνια πολλά, από παιδί ίσως και όχι τον περιστασιακό τουρίστα του Σαββατοκύριακου, που ζημιώνει, αντί να ωφελεί το νησί.
Ας προσέξουμε κι ας φροντίσουμε την ποιότητα του φαγητού, τις τιμές των δωματίων και των ξενοδοχείων, που υποστηρίζονται περισσότερο, χρόνια τώρα, από τον Έλληνα επισκέπτη, που ανήκει στην μεσαία τάξη.
Αυτός ήταν και θα είναι πάντα το μόνιμο στήριγμα του νησιού.
Ας δούμε τα προβλήματα και ας δώσουμε λύσεις με φροντίδα και αγάπη τώρα.
Η 25η Μαρτίου πλησιάζει, το ημερολόγιο των παιδικών μας χρόνων βαδίζει προς το τέλος του, σύντομα θα μπει στο συρτάρι ως την επόμενη χρονιά, εμείς μεγαλώνουμε κι οι μέρες μικραίνουν…”
# Ο Ηλίας Ψωμιάδης είναι αρχιτέκτων μηχανικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Αγγλία, όπου έκανε πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Τα ταξίδια, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, αποτελούν την κύρια έμπνευση για την λογοτεχνική του δουλειά. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Λατρεύει τη Νάξο, έρχεται κάθε καλοκαίρι και αφουγκράζεται τις ανησυχίες για το αγαπημένο του νησί. Εχει εκδόσει πέντε βιβλία: Τραπεζάκια καλοκαιρινά ( οδοιπορικά ) 1994, Το πέμπτο φεγγάρι του καλοκαιριού (18 ποιήματα ) 1997, Μικρή ερωτική ιστορία. ( μυθιστόρημα ) 1997, Χάρτινη βάρκα ( ποιητική συλλογή) 2005 και Το βλέμμα της θάλασσας ( 15 πεζό ποιήματα ) 2011.