Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για το Λαογραφικό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Καλοξύλου και ένα αυτόγραφο στο τσέχικο περιοδικό κλασικών οχημάτων (Motor Journal) αναδεικνύει τη δύναμη του πολιτισμού και την διαχρονική αξία
«Η ιδέα να δημιουργήσω ένα Πολιτιστικό Χωριό στην καρδιά της Νάξου, ήρθε πριν από δεκαέξι χρόνια. Σαν πρώτη σκέψη, αναπαλαιώνοντας το Πατρικό του Πατέρα μου στο Χωριό, το οποίο ήταν ένα παλιό Νεοκλασικό Κτήριο και εν συνεχεία, λόγω των πολλών παλαιών πραγμάτων που υπήρχαν, γεννήθηκε η σκέψη για την δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου». Αυτό είχε αναφέρει ο Φλώριος Χωριανόπουλος μιλώντας στην ιστοσελίδα hellasweek.gr και δεν είχε άδικο…
Χρόνο με το χρόνο και με την αρωγή όλο και περισσότερων Ναξιωτών το λαογραφικό μουσείο μεγαλώνει… Σημαντικό ρόλο όπως ανέφερε και ο ίδιος έπαιξε ο «Δημήτρης Μανωλάς με καταγωγή από την Κόρωνο της Νάξου που του στάθηκε όσοι λίγοι» και ο Καλόξυλος ένα από τα ωραιότερα χωριά της Νάξου έχει μετατραπεί σε ένα από τα λίγα «άξια λαογραφικά πολιτιστικά χωριά της Ελλάδας»…
Η ιδιωτική πρωτοβουλία στο καλύτερο της σημείο και όπως τονίζει «Το μόνο που έχω να πω και να επιμείνω, είναι: Συνεχίζουμε !» Και δεν αποκλείεται το επόμενο καλοκαίρι να έχουμε κάτι νέο.. Μάλιστα από τα μέσα Μαΐου έως τέλη Σεπτεμβρίου καθημερινά είναι ανοιχτά για όλους…
Για την ώρα; Χαμογελάμε. Όπως και ο Φλώριος Χωριανόπουλος. Ο λόγος; Μα γιατί πρόσφατα έφτασε στα χέρια του ένα περιοδικό κλασσικών οχημάτων από την Τσεχία, το Motor Journal. και είδε με προσοχή ένα μίνι αφιέρωμα που υπάρχει εκεί για το παλιό συνεργείο και τις κλασσικές μηχανές που φιλοξενεί στο λαογραφικό μουσείο του Καλόξυλου. Λογικό δεν ήταν να συγκινηθεί. Πόσο μάλλον όταν είδε και προσωπικό αυτόγραφο από τον αρθρογράφο, τον Jiri Cerny…
Και άμεσα το επικοινώνησε γράφοντας « Το παλιό συνεργείο και οι κλασικές μηχανές του λαογραφικού μουσείου Καλόξυλου στο περιοδικό κλασσικών οχημάτων «Motor Journal» στην Τσεχία. Το λάβαμε σήμερα προς έκπληξη μας καθώς γράμμα και προσωπικό αυτόγραφο του αρθρογράφου και συλλέκτη του περιοδικού Jiri Cerny . Ευχαριστούμε από καρδιάς»
Το «ευχαριστώ» νομίζω το οφείλουμε κι εμείς στον Φλώριο και τους ανθρώπους που τον στηρίζουν γιατί έχει δώσει νόημα σε ένα χωριό ως εναλλακτική μορφή πολιτιστικής δράσης…