Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος: Κυριακή μεσημέρι (22/03) και το λιμάνι είναι ... έρημο

Νάξος: Κυριακή μεσημέρι (22/03) και το λιμάνι είναι … έρημο

|

Μία εβδομάδα πριν από τη λήξη του Μαρτίου… Το Blue Star Delos αποβιβάζει ούτε είκοσι επιβάτες από την Αθήνα στο λιμάνι της Νάξου, μεσημέρι Κυριακής… Τα μέτρα λειτουργούν, φορτηγά μόνο και τίποτα άλλο… (δείτε το video) 

«Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες παρουσιάζουν μία ιδιαιτερότητα, διότι δεν είναι δυνατή η διακοπή της λειτουργίας τους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νησιά μας αβοήθητα. Συζητάμε με το υπουργείο για να διατηρηθούν τα δρομολόγια που εξυπηρετούν τον κόσμο»  Τάδε έφη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλλης μιλώντας στην ιστοσελίδα reporter.gr σχετικά με την κίνηση και το μέλλον της Ακτοπλοϊας ελέω των μέτρων… «Δεν υπάρχει κίνηση. Ζούμε το απόλυτο τίποτα. Κινούνται μόνο όσοι πρέπει να μεταβούν στα νησιά και τα φορτηγά. Η κάπως αυξημένη κινητικότητα που παρατηρήθηκε 1-2 μέρες μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο των σχολείων ήταν προσωρινή». Οι κρατήσεις, όπως είναι φυσικό, μηδενίστηκαν και σύμφωνα με τον κ. Σακέλλη, «η μείωση συγκριτικά με πέρυσι ξεπερνά το 70%». 

Μάλιστα,… Από χθες Σάββατο 21 Μαρτίου έχουμε απαγόρευση μετακινήσεων από και προς τα νησιά. Μόνο αυτοί που πρέπει να ταξιδέψουν και βέβαια οι μόνιμοι κάτοικοι. Αποτέλεσμα; Σήμερα, Κυριακή 22 Μαρτίου και βρεθήκαμε στο λιμάνι της Νάξου.. Λίγο πριν την άφιξη του Blue Star Delos. θεωρητικά άλλες εποχές, τέτοιες ημέρες και με την προοπτική της αργίας για την 25η Μαρτίου, η κίνηση θα ήταν αρκετή. Κι όμως; Στα σημεία ανμονής κανένας… Η προβλήτα είχε μόνο φορτηγά αυτοκίνητα και τίποτα άλλο… 

Οπως βλέπετε στο video το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι και αρχίζει να κατεβάζει επιβάτες. Ελάχιστοι. Ούτε 20 δεν ήταν. Αντίθετα, έχει περισσότερα φορτηγά και μέσα μεταφοράς εμπορευμάτων.. Και βέβαια έτοιμα και τα στελέχη του λιμενικού Σώματος… Με τις απαραίτητες προφυλάξεις (γάντια, μάσκες) γίνεται εξέταση ενδελεχώς του επιβατικού κοινού σχετικά με τον προορισμό και τον λόγο μετακίνησής του. Πάντα με ευγένεια, κατανόηση και κάθε προφύλαξη… Ειρήσθω εν παρόδω σήμερα είχαμε και απολύμανση στους χώρους που βρίσκονται στο λιμάνι της Νάξου… 

Το επιβατικό πλοίο περίμενε… Οι συζητήσεις για το αύριο των δρομολογίων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Κανείς δεν γνωρίζει.. Μεταφέρουμε και πάλι την δήλωση του κου Σακέλλη “τα δρομολόγια θα διατηρηθούν με κάθε κόστος. Τα ταχύπλοα σκάφη είναι πιθανό τα δρομολόγιά τους, που συνήθως ξεκινούν τον Απρίλιο, λίγο πριν το Πάσχα, να μετατεθούν για το καλοκαίρι ή στη χειρότερη περίπτωση να μην εκτελεστούν πολλά από αυτά. Παράλληλα, οι ακτοπλόοι βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. 

Και βέβαια να αναφέρουμε ποιοι μπορούν, επιτρέπεται να ταξιδέψουν..  

. Βασικά να πούμε ότι ουσιαστικά επιτρέπεται να μετακινούνται μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών και αυτοί με βάση την φορολογική τους δήλωση.. Που την βρίσκουν; Από τα ξημερώματα του Σαββάτου 21 Μαρτίου είναι σε λειτουργία η ειδική ψηφιακή εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο Taxisnet, μέσω της οποίας οι μόνιμοι κάτοικοι νησιωτικών περιοχών μπορούν να βρουν προσυμπληρωμένη τη Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης.

Πρόκειται για τη βεβαίωση, η οποία είναι απαραίτητη για όποιον είναι μόνιμος κάτοικος νησιού και επιθυμεί να μεταβεί στον τόπο της κατοικίας του. Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορoνοϊού, η μετάβαση στα νησιά απαγορεύεται στους πολίτες οι οποίοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι.

Οι ενδιαφερόμενοι μεταβαίνουν στη διεύθυνση https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, και στη συνέχεια εισέρχονται στο σύστημα με τους προσωπικούς κωδικούς τους

Από εκεί και πέρα, επιτρέπεται η μετακίνηση  με βάση την σχετική ΚΥΑ και: 

@ στους μόνιμους κατοίκους νησιών που μετακινούνται μεταξύ αυτών.

@ στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, των δυνάμεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και δράσεις του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.

@ στους υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινούνται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.

@ στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.

@ στους μετακινούμενους για λόγους έκτακτης κοινωνικής ανάγκης εφόσον τούτο σαφώς αποδεικνύεται από κατάλληλα πιστοποιητικά.

ζ) κάθε άλλη περίπτωση, ιδίως εκείνων που αφορά σε παροχή υπηρεσιών ασφαλείας, υγείας και κοινής ωφέλειας.

5. Οι περιορισμοί της παρούσας απόφασης ισχύουν για το χρονικό διάστημα από 21.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 21.4.2020 και ώρα 06:00.

loading...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μήλος – Εστίαση & Καταλύματα: Σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο

Στη Μήλο οι μεγαλύτερες αυξήσεις εσόδων τουρισμού το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο – Εκτός λίστας η Νάξος – Το ρεκόρ της Μυκόνου

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές, χρήματα τη Παρασκευή στους λογαριασμούς

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές – Σήμερα Δευτέρα (25/9) εκπνέει η πρώτη προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Εκλογές – Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου”: Ανοιχτή επιστολή προς υποψηφίους

Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” και "παρέμβαση" ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών - Ανοιχτή επιστολή με ερωτήσεις όπου ζητούν απαντήσεις από τους υποψήφιους των συνδυασμών

Σύρος – AnimaSyros: Ξεκινάει αύριο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

Ξεκινάει στις 26 Σεπτεμβρίου με το πλουσιότερο πρόγραμμα στην ιστορία του, φιλοξενώντας δημιουργούς από 53 χώρες και σχεδόν 300 ταινίες

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η Νάξος ψήφισε (και πάλι) Αχτσιόγλου

Και τη 2η Κυριακή (24/09) η Νάξος έστειλε το δικό της μήνυμα... Πως ψήφισε η πόλη της Νάξου και το Φιλώτι

Αθήνα – Μ. Ελευθερίου: “Η Ελληνική σημαία, μυστικά… και αλήθειες!”

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζεται το βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου "Η Ελληνική σημαία, μυστικά ... και αλήθειες"

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης – Στις 12:00 η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις νέες ταυτότητες

Σήμερα από τις 8:30 ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας id.gov.gr. Τι πρέπει να γνωρίζετε μέσα από ερωτήσεις - απαντήσεις

Σύρος – Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών: Συνάντηση με τον Χάρη Βεκρή

Συνάντηση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων με τον υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Χάρη Βεκρή

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)
loading...

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Μίνι – Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας

Μίνι - Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας στην Μικρή Βίγλα - Τι έγινε

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: ” Τι δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουν τους πολίτες της Αμοργού;”

Η τοποθέτηση της παράταξης "Νέα Πνοή" Δήμου Αμοργού σχετικά με το χωροταξικό και τη θέση της Δημοτικής Αρχής

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Τήνος: Γυναίκα βρέθηκε στη θάλασσα, άμεση αντίδραση λιμενικού και ναυτικών (video)

Το μεσημέρι της Τρίτης γυναίκα βρέθηκε στη θάλασσα στο λιμάνι της Τήνου ... Η αντίδραση ναυτικών, λιμενικού και καβοδετών (video)

Πάρος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 70χρονο

Σχηματισμός δικογραφίας για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Πάρο

Naxos Wildlife Protection: Τρίτη φωλιά με χελωνάκια, αυτή τη φορά στη Μικρή Βίγλα

Νάξος 2023 και μια ακόμη φωλιά -η τρίτη- με νεογέννητα χελωνάκια εντοπίστηκε, αυτή τη φορά στην Μικρή Βίγλα

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»: Πολιτιστικό τριήμερο στο Κτήμα Κάμπονες Νάξου - Ti αναφέρει η κα Μαρία Πολυκρέτη (video)
loading...