Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος - Κυρ. Σκληράκη: "Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά"...

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

|

Αν οι τοίχοι του σχολείου μπορούσαν να μιλήσουν, σίγουρα θα είχαν να μας διηγηθούν πολλά… Εμείς όμως σκεφτήκαμε κάτι καλύτερο! Να μιλήσουμε με μια πολύπειρη εκπαιδευτικό, να ερευνήσουμε τις αρχές που έχτισαν την εκπαίδευση της χώρα μας στο παρελθόν και εκείνες που τη συνιστούν σήμερα.

Συνέντευξη στους μαθητές του ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Κατερίνα Φρατζέσκου, Νίκος Φώτης, Ευαγγελία Κωστοπούλου, Χριστίνα Πολυγένη, Αλεξάνδρα Παπακοσμά (tovima.gr)

Την πρώην διευθύντρια του σχολείου μας Κυριακή Σκληράκη, την οποία όσοι έζησαν «εν ώρα καθήκοντος» θυμούνται ως σήμερα. Και αυτό γιατί δεν ξεχνούν το κύρος, την αξιοπρέπεια, την εντιμότητά της, μα πάνω απ’ όλα την ανιδιοτελή της αγάπη για τα παιδιά.

Πως επιλέξατε να γίνετε εκπαιδευτικός; 

«Από τη στιγμή που άρχισα να πηγαίνω στο σχολείο, θαύμαζα τη δασκάλα μου. Αυτή ήταν η αρχή μου. Ηθελα να κάνω το ίδιο και εγώ. Μάζευα τα παιδιά της γειτονιάς (τότε δεν υπήρχε τηλεόραση) και τους έλεγα παραμύθια. Τους άρεσε πολύ και με κυνηγούσαν για να τα ακούσουν ξανά.

Στο τέλος, όταν τελείωναν τα παραμύθια που ήξερα, άρχισα να φτιάχνω δικά μου! Αγαπούσα πολύ τα παιδιά. Οι γονείς μου ήθελαν να πάω στη Νομική, γιατί τότε δίναμε χωριστά για τη Νομική Σχολή και εγώ είχα πετύχει στις εξετάσεις και στα δύο (μαζί με τη Φιλολογία) και επέμεναν να πάω Νομική για να έχω μια ευκολότερη εξέλιξη και ζωή.

Ομως εγώ ήθελα να γίνω εκπαιδευτικός. Και επειδή ήθελα τόσο πολύ, ο πατέρας μου υποχώρησε να πάω στη Φιλολογία. Τελείωσα. Διορίστηκα. Ημουν καθηγήτρια στην Αθήνα, ήρθε η χούντα και με μετέθεσε δυσμενώς στη Νάξο. Δεν διορίστηκα στη Νάξο».

Πώς ήταν οι τότε σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών;

«Τότε ήταν καλές οι σχέσεις. Οι καθηγητές πήγαιναν στο σχολείο αγαπώντας τα παιδιά και πιστεύοντας πως αυτό που θα τους δώσουν ήταν και μοναδικό. Γιατί, βλέπετε, τότε δεν υπήρχαν φροντιστήρια, δεν υπήρχαν τα βιβλία που υπάρχουν τώρα. Το παιδί βασιζόταν μόνο στο βιβλίο του σχολείου.

Ξέρετε πόσες φορές χτυπούσε η πόρτα μου στο διάλειμμα και μου έλεγαν: «Κυρία, να σας ρωτήσουμε κάτι;» (Τους είχα δώσει το δικαίωμα βέβαια). «Ναι, παιδιά τι θέλετε;». Σε ό,τι δυσκολεύονταν τους το εξηγούσα. Τα είχαμε κοντά μας τα παιδιά! Σήμερα λένε ότι μας φοβούνταν… Πολλοί δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν τον φόβο από τον σεβασμό. Δεν μας φοβούνταν τα παιδιά τότε».

Βλέπετε διαφορές στις σχέσεις του σήμερα μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών;

«Οταν μιλάμε για ισότητα, καταλαβαίνετε ότι δεν λέμε ότι όλοι είμαστε ίσοι, απλώς έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Εγώ έχω τα δικαιώματα μου ως παιδί, εσύ ως μεσήλικος και εσύ ως γέρος. Ανάλογα είναι τα δικαιώματά μας».

Από τα χρόνια που έχετε δουλέψει στα σχολεία ως εκπαιδευτικός, προτιμήσατε να είστε διευθύντρια ή καθηγήτρια;

«Καθηγήτρια. Αν ήθελα να γίνω διευθύντρια, θα γινόμουν προϊσταμένη. Είχα τις δυνατότητες. Ημουνα και παλιά εκπαιδευτικός και μεγαλύτερη, είχα καλές εκθέσεις από τους προϊσταμένους και κανονικά θα έπρεπε να γίνω προϊσταμένη. Ομως δεν ήθελα. Γιατί ήθελα να είμαι κοντά στα παιδιά».

Για επιλογές σας ή για κάποιες αποφάσεις που πήρατε ως διευθύντρια έχετε μετανιώσει;

«Δεν πήρα ποτέ απόφαση για τα παιδιά που να βλάψει. Τα πρόσεχα όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε και αυτό τα παιδιά το αναγνώριζαν – και είμαι ικανοποιημένη –, ενώ ένας μεγάλος μπορεί να μην αναγνωρίσει. Οπως και γινόταν. Το παιδί, όμως, το αναγνώριζε».

Στη δική σας εποχή, όταν ήσασταν εσείς διευθύντρια, υπήρχαν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού;

«Οχι, όχι. Ούτε φοβισμός υπήρχε… Και θυμάμαι ένα συγκεκριμένο περιστατικό, ότι μου έστειλαν στο γραφείο έναν μαθητή ο οποίος είχε συμπεριφερθεί άσχημα. Του είπα να καθίσει και κουβεντιάσαμε. Μου είπε τα προβλήματά του. Του απάντησα: «Καλά, τώρα θα πάρεις μία μέρα αποβολή» και μου λέει: «Κυρία, μόνο μία μέρα θα μου δώσετε; Κρίμα το τρέμουλο μου!»».

Σήμερα, είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα το να έρθει κάποιος μαθητής στο γραφείο για ένα περιστατικό βίας ή σχολικού εκφοβισμού. Τι συμβουλή θα δίνατε στους καθηγητές σήμερα;

«Εγώ το αντιμετώπιζα με τη συζήτηση. Μου φέρνανε έναν μαθητή στο γραφείο, του έδινα μια καρέκλα και κουβέντιαζα. Γιατί το έκανα; Εψαχνα να βρω τον λόγο για τον οποίο συμπεριφερόταν έτσι και τις περισσότερες φορές – όχι πάντα –  έβλεπα ότι το παιδί είχε δίκιο».

Σχετικά με τον τρόπο βαθμολόγησης, εσείς πώς βαθμολογούσατε και, γενικότερα, ένα αδύναμο παιδί που βλέπατε ότι δεν έχει δυνατότητες πώς το αντιμετωπίζατε στη βαθμολογία;

«Εχω μετανιώσει για το ότι στα πρώτα μου χρόνια στη δουλειά ήμουν αυστηρή. Στα πρώτα χρόνια της σχολικής μου υπηρεσίας ήμουν πραγματικά αυστηρή. Εβαζα τον μαθητή και ήθελα να μου πει το μάθημα. Δεν μου το έλεγε καλά, του έβαζα 8. Είχα βάλει μία φορά και 2.

Γι’ αυτό έχω μετανιώσει. Αλλά μετά από κάποια χρόνια κατάλαβα ποιο ήταν το έργο μου, κατάλαβα ποια ήταν η ευθύνη μου. Οχι για να έχω άριστους μαθητές. Για να τους κάνω άριστους».

Για τις Πανελλαδικές ποια είναι η άποψή σας; Θεωρείτε ότι το σύστημα αυτό είναι σωστό;

«Οχι, δεν το θεωρώ σωστό. Θεωρώ ότι η Γ’ Λυκείου κυρίως αλλά και γενικά το Λύκειο έχει χάσει τη σημασία του και το σχολείο λειτουργεί πλέον μόνο ως φροντιστήριο για να μπουν οι νέοι στο πανεπιστήμιο. Τελειώνοντας το παιδί το σχολείο, πρέπει να έχει ολοκληρωμένη μόρφωση».

Μία συμβουλή από την εμπειρία σας που θα θέλατε να ακούσουν όλοι;

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές – το είπα και προηγουμένως με άλλα λόγια –, για να ανεβαίνουν στην έδρα, πρώτα να νιώθουν την αγάπη για τα παιδιά και μετά να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν. «Αγαπώ τα παιδιά», έχει μεγάλη σημασία για εμάς τους δασκάλους».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο ένθετο «Το Βήμα της Νάξου» του ΓΕΛ Νάξου – «Μανώλης Γλέζος» που κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» στις 27 Απριλίου 2025.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: «Νότες της Άνοιξης» με την Άννα Δανιηλίδη

Δημιουργικότητα, μουσική και παιχνίδι για τα παιδιά μας σε δύο όμορφες ανοιξιάτικες δράσεις

Νάξος – Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου: “Ζωντανή μάθηση μέσα από την παράδοση”

Το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου προτείνει τη μετατροπή των μουσειακών χώρων του χωριού σε εκπαιδευτικά εργαστήρια βιωματικής γνώσης

«Η Ομάδα Αιγαίου είναι η οικογένειά μας». Συγκινητική αναφορά του Αντιδημάρχου Κουφονησίου Αντώνη Κωβαίου (video)

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Κωβαίος μιλά για τους εθελοντές που προσφέρουν με αγάπη, γιατρούς, έργα και ελπίδα στα νησιά

Γ. Βρούτσης: Έρχεται το πρώτο «μπαλόνι» της Θεσσαλονίκης για διεθνείς αγώνες!

Νέο κλειστό γυμναστήριο διεθνών προδιαγραφών με αεροϋποστηριζόμενο θόλο στον χώρο του Ποσειδωνίου – Χωρητικότητα 2.080 θέσεων

ΑΣΕΠ 2025: Οι ημερομηνίες, η διαδικασία και οι προθεσμίες συμμετοχής

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι 47.410 υποψήφιοι για την επιλογή ημέρας και ώρας εξέτασης μέσω της πλατφόρμας e-Ραντεβού

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

“ΟΧΙ” από τον Δήμο Ιητών στο Σχέδιο Στρατηγικής Επένδυσης Κουμπάρα – Διακοφτό – Φάρος

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιητών γνωμοδοτεί αρνητικά επί της ΣΜΠΕ της επένδυσης ΕΣΧΑΣΕ, ζητώντας πληρέστερα δεδομένα και εγγυήσεις για τη φέρουσα ικανότητα και την προστασία του τοπίου της Ίου

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: “Bruno”, ο μικρός ήρωας της Στελίδας, επέστρεψε στη θάλασσα!

Μετά από 3 μήνες φροντίδας, η 35η διασωθείσα θαλάσσια χελώνα του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου βρίσκει ξανά τον δρόμο της προς την ελευθερία

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με συγκίνηση και περηφάνια ολοκληρώθηκε η σεζόν, το δείπνο αποχαιρετισμού (video)

Με ένα θερμό δείπνο από την πρόεδρο Ευδοκία Κατσάνη, η ανδρική ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ αποχαιρέτησε τη σεζόν 2023-2024, κλείνοντας μια ιστορική χρονιά που τη βρήκε δευτεραθλήτρια και πρωταγωνίστρια στις καρδιές των φιλάθλων.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πόσο θα κοστίσει φέτος ένα ταξίδι στις Κυκλάδες για μια τετραμελή οικογένεια;

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μειώνουν τις τιμές ενόψει καλοκαιριού – Παραμένει υψηλό το κόστος για οικογένειες και παρέες παρά τις προσφορές

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Κυκλάδες και “Γαλάζιες Σημαίες 2025”: 28 βραβευμένες παραλίες, απούσα η Νάξος (πίνακας)

Η Ελλάδα διατηρεί τη 2η θέση παγκοσμίως, οι Κυκλάδες βραβεύονται με 28 παραλίες, αλλά η Νάξος παραμένει εκτός λίστας παρά την ομορφιά και την καθαρότητα των ακτών της