Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος - Κωμιακή (Παναγία Θεοσκέπαστη): "Η αρφάνια και η δυστυχία ενώνει...

Νάξος – Κωμιακή (Παναγία Θεοσκέπαστη): “Η αρφάνια και η δυστυχία ενώνει τσ’ αθρώποι”

|

Ταξίδι στο χρόνο. Και στάση στην Κωμιακή. Με επίκεντρο την πανέμορφη ιστορική εκκλησία της Παναγίας Θεοσκέπαστης, η οποία πρόσφατα (08/09) εόρτασε με τον δέοντα σεβασμό την Γενέσιο Ημέρα της Παναγίας…

Μέσα από τη σελίδα του αγαπημένου φίλου “Ορεινού Αξώτη” γυρίζουμε το χρόνο πίσω. Μπαίνουμε στο βιβλίο του Νίκου Λεβογιάννη “ΚΩΜΙΑΚΗ ΝΑΞΟΥ/ τόμος Β/ Αθήνα 2001 ” και διαβάζουμε την ιστορία της Παναγίας όπως την μετέφερε ο Στυλιανός Χωριανόπουλος στον δάσκαλο Νίκο Ι. Κορρέ…

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι των αναμνήσεων 

‘’Την εποχή εκείνη τω Φεουδάρχηδω, η οποία χρονολογιέται κάτω των οχτακοσίω χρονώ, επίβαλα στσι αθριόπους, ως Χρισθιανοΰς να αοπαστού ντο δόγμα του Πάπα, διά του Αρχικαρδινάλιου. Έστειλε λοιπός ο Πατριάρχης Κωσταντινουπόλεως εις τη Μπαροναξία το μπρώτο Δεσπότη απού την άλωση Κωσταντινουπόλεως και νεωτέρω, ονόματι «Αρχιεπίσκοπος Παροναξίας φέρει χρίσμα Νικηφόρος», διά να σώσει τάχα το ποίμνιο να μη φραγκέψει. Και έφερε μαζί ντου την εικόνα τση Παναγίας, ως συβολισμό των Ορθοδόξοι. Και βάσει αυτού εκράτησε το ποίμνιο εις την ορθόδοξο θέση, την οποία βρισκόμαστε και εμείς σήμερο. Ο αρχιεπίσκοπος Νικηφόρος έθεσε την εν λόγω εικόνα εις το Σταυροπήγιον, στα 1606.

Ας είναι λοιπός, οι Κουμνιώτες (Κωμιακίτες), ως καλοί Χρισθιανοί και με τη θέρμαση του δεσπότη Νικηφόρου, έχτισαν εκκλησία με το όνομα Ταξιάρχης. Αλλά στο μεταξύ ο λαός επλήθυνε και δε ντους εχωρούσε. Και αναγκάστηκαν να χτίσουν και το μεγάλο θάλαμο, τη λεγάμενη Θεοσκέπαστη.

 

Νάξος – Κωμιακή: Πανηγύρι της Παναγίας Θεοσκέπαστης το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου

 

Ετότες ο κόσμος εκακοπερνούσε και δεν είχε πού τη γκεφαλή κλείνει, ειμή μόνο στο Θεό. Σήμερο που τρω γκαι πίνου με πλούσια τα ελέη του Θεού, λαλούν ορισμένοι βλάκες: «Να, δεν υπάρχει Θεός». Και όμως η αρφάνια και η δυστυχία ενώνει τσ’ αθρώποι. Η μικρή μάζα τση Κωμνιακής έχτισε το μεσαίο θάλαμο τση Θεοσκέπαστης, αλλά δεν είχανε χρήματα κα τη δύναμη να την τελειώσου. Ας είναι το λοιπός που λες επέρασενε απού το χωργιό ένας εργοστασιάρχης και αφού εκουβέδιασενε με τσι αθρώποι, έβαλεν τα χρήματα να τελειώσει η σκεπή του νέου θαλάμου, εν λόγω ευλαβείας.

Ελέγοντανε Ραφτόπουλος. Όπου και ξανάρθε αυτοπροσώπως να δει τα έργα που επόνεσε και επρόσφερε την αγάπη ντου δωρεά. Και έφερε ένα μπολυέλαιο και τον έθεσε εις την εν λόγω νέα εκκλησία. Ήτον ο πρώτος πολυέλαιος αυτός.

Φεύγοντας απού τη Γκωμνιακή, που τον εσυνοδεύα μνιά μικρή μάζα Χρισθχιανώ, στον εγκρεμνό τω Ροδινώ ήτον ένα μικρό αγοράκι, με τα φτωχικά ντου ρούχα, αλλά καλογεννημένο, εις ηλικία εφτά χρονώ. Προσφέρει τσι εξής λέξεις: «Να ζ•ήσεις κυρ-Ραψτόπουλε». «Ευχάριστώ παιδί μου. Έλα να σου δώσω λεπτά». «Δε ντα θέλω. Έχει κι εμένα ο αφέντης μου στο μτιουκί μέσα». Μπουκί καλείται, αλλά τούρκα, η φυλαχτήρα τω χρημάτω, είτε πορτοφόλι ελληνικά, είτε σακκουλάκι κρεμασμένο στο λαιμό του δικαιούχου, δια το φόβο τω λωποδυτώ.

Ο αείμνηστος Ραφτόπουλος είχε αλευροεργοσιάσιο εις θέση καλούμενη Γειτονιά εις την κοινότητα Εγκαρών, λόγω της μεγαλύτερης πηγής της Νάξου, ονόματι Γαρίνου, αλλά και σε πολλά μέρη τση Ελλάδας. Αφού λοιπός εφώτισε η Θεία χάρη το μεγάλο ξένο Χρισθιανό και έβαλε την ετότε ανέρπιστη χρισθχιανική ντου δωρεά και ετερματίσθην το έργο, το ωνόμαοαν οι κάτοικοι Θεού θέλημα και ότι απού το Θεό εσκεπάστη και λέεται Θεοσκέπαστη. Αυτό μνοιάζει με το μεγάλο έργο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού προς τον τερματισμό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Τοιουτοπώς επήρε τέρμα η Θεοσκέπαστη.

Νάξος - Κωμιακή
Νάξος – Κωμιακή

Πώς εκτίσθη ο θάλαμος Άγιος Αρτέμιος. Προ πολλά χρόνια, εκατό κι απάνω, οι κάτοικοι τση Κωμνιακής έτρεχαν εις τον Άγιο Αρτέμιο, προς ευλάβεια επί του Υψίστου. Ο Άγιος Αρτέμιος βρίσκεται εις την κοινότητα Κυνιδάρου. Είναι απού τσι αρχαίες εκκλησίες τση Νάξου. Αλλά ακλουθούσα γκαι οι ιερείς τση Κωμνιακής, προς προστασία του ποιμνίου τάχατες. Αφού λοιπό και επήγαιναν οι Κωμνιακίτες, επροτιμούσα γκαι έδιναν τσι προσφορές τους στους Κωμνιακίτες ιερείς.

Προσφορά καλείται ένα ψωμί, ένα κεράκι και λίγο λιβάνι διά να λειτουργήσει και να ειπεί δύο λόγια στο Θεό για το καλό σου ο ιερέας. Την εποχή εκείνη οι ιερείς δεν έπαιρναν μισθό. Εζούσαν διά της προσφοράς, του αγιασμού, ευχή στη νέα μητέρα και άλλας ακολουθίαι που έκανα.

Ας είναι λοιπός, οι ιερείς Κυνιδάρου και Κωμνιακής εμάλωσαν, από συφέρο κινούμενοι, διά τσι προσφορές. Οι Κυνιδαργιώτες ιερείς έστειλα στο δρόμο άμνυαλους πολικάργια και εκάμανε στρατοκαρτέρι. Αφού και εφόρτωσα ντα ψωμνιά είτε προσφορές οι αγωγιάτες, οι μιογονοί (ημιονηγοί) Κωμνιακίτες, με συβουλή των μπαπάδω, στο δρόμο οι Κυνιδαργιώτες τους έδειρα και ετραβήξα ντα μαχαίργια και εκόψανε όλα ντα σκοινιά και αφαιρέσανε όλες τσι προσφορές. Και ήτον ένα ρεζιλίκι για τη Γκωμνιακή.

Έκτοτε ελάβανε μέριμνα, διά το ερχόμενο του Αγίου Αρτεμίου, να πόρου ντα αίματα πίσω. Αλλά, ευτυχώς, εκείνη η μέρα ήτον καταρρακτώδες βροχές και ποταμοί και ήτον κάθε κάβουρας στη ντρύπα του. Επανάλαβαν (ανέβαλαν) για το επόμενο έτος, με θέμα από οδόντα αντίς οδόντα. Αλλά τους εφώναξε ο αρχίπαπας του χωργιού και τωνε λέγει τα εξής λόγια: «Αγαπητά μου τέκνα, αυτό που ετοιμάζεστε να κάμετε ο Θεός δε ντο θέλει. Να συχαρείτε τον εχθρό σας για να σας συχωρέσει και σας ο Θεός. Ελάτε, άρον και έχετε τη μπίστη, να χτίσομε εδώ έναν Άγιο Αρτέμιο και περιτρρονήστε τους άταχτους». Και έχτοτε έχτισαν το ντρίτο θάλαμο τση εκκλησίας μας, Άγιος Αρτέμιος. Την εποχή εκείνη εδιατηρούσεν η εκκλησία από τέσσερις παπάδες και άνω και επικουρικώς εδούλευγαν όσοι είχανε χτήματα και ζα.

Η εκκλησία είναι κομμαθιαστή διά τα όσα σας είπα. Παρατηρήσατε επί του ακριβές τα τεράστια ντουβάργια. Διότι εκόλλανε το ένα με το άλλο λόγου σιγουργιάς και ευχολίας. Είναι χτισμένα αυτά τα χτίρια με πηλό από καθαρό χώμα. Στα 1933 έβαλε ο τότε Πρόεδρος γιατρός Πιτταράς το μπετό απάνω.’’

Με πληροφορίες από τη σελίδα Ορεινός Αξώτης 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τι να πρωτοθυμηθώ ….(Νέκυια Ωδή στην Τζώρτζια Αργυροπούλου)

Ο Βασίλης Φραγκουλόπουλος αποχαιρετά με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την ΤΓζώρτζια Αργυροπούλου

Ιος – Δήμος Ιητών: Ποντάρει στον Πολιτιστικό τουρισμό, πλεονέκτημα το Μουσείο Γαΐτη – Σίμωσι

Στον πολιτισμικό τουρισμό ποντάρει η Ίος - Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του Μουσείου Γαϊτη - Σίμωσι

Νάξος: Από αύριο (31/03) η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας προσφέρει δωρεάν εξετάσεις

Από αύριο Δευτέρα 31 Μαρτίου και έως τη Παρασκευή 4 Απριλίου στη Νάξο η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας - Ποια χωριά θα επισκεφτεί;

Νάξος – Πλάκα: Ρινοδέλφινο και θαλάσσια χελώνα Caretta caretta εκβράστηκαν στη παραλία

Ρινοδέλφινο και θαλάσσια χελώνα Caretta caretta εκβράστηκαν στη παραλία της Πλάκας στη Νάξο

Αμερική – Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν: Εφυγε από τη ζωή στα 90 του χρόνια

Ο ηθοποιός που έγινε σύμβολο της τηλεοπτικής εποχής των μίνι σειρών, όπως «Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας» και «Shogun», πέθανε στη Χαβάη μετά από επιπλοκές που προκλήθηκαν από εγκεφαλικό επεισόδιο

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ηττα στις λεπτομέρειες από την Ηλιούπολη, η πρόκριση θα παιχτεί στη Νάξο

National League 2... Play off Ο Πανναξιακός πάλεψε, αλλά η Ηλιούπολη ισοφάρισε τη σειρά και πλέον όλα θα παιχτούν στη Νάξο

Σύμη: Ο Δήμος κλείνει τα σχολεία την Τρίτη (1η Απριλίου), ποιος ο λόγος;

Κλειστά όλα τα σχολεία στη Σύμη την Τρίτη (1η Απριλίου) εξαιτίας της κακοκαιρίας

Νάξος – Π. Ματζάκος: Η έκθεση ζωγραφικής “Πρόσωπα και Ιστορίες” αποκαλύπτεται (video-Photos)

Συνεχίζεται έως και την Μεγάλη Τετάρτη (16/04) η έκθεση ζωγραφικής του ναξιώτη Πέτρου Ματζάκου «Πρόσωπα και Ιστορίες» (video - Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά