Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος - Κωμιακή (Παναγία Θεοσκέπαστη): "Η αρφάνια και η δυστυχία ενώνει...

Νάξος – Κωμιακή (Παναγία Θεοσκέπαστη): “Η αρφάνια και η δυστυχία ενώνει τσ’ αθρώποι”

|

Ταξίδι στο χρόνο. Και στάση στην Κωμιακή. Με επίκεντρο την πανέμορφη ιστορική εκκλησία της Παναγίας Θεοσκέπαστης, η οποία πρόσφατα (08/09) εόρτασε με τον δέοντα σεβασμό την Γενέσιο Ημέρα της Παναγίας…

Μέσα από τη σελίδα του αγαπημένου φίλου “Ορεινού Αξώτη” γυρίζουμε το χρόνο πίσω. Μπαίνουμε στο βιβλίο του Νίκου Λεβογιάννη “ΚΩΜΙΑΚΗ ΝΑΞΟΥ/ τόμος Β/ Αθήνα 2001 ” και διαβάζουμε την ιστορία της Παναγίας όπως την μετέφερε ο Στυλιανός Χωριανόπουλος στον δάσκαλο Νίκο Ι. Κορρέ…

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι των αναμνήσεων 

‘’Την εποχή εκείνη τω Φεουδάρχηδω, η οποία χρονολογιέται κάτω των οχτακοσίω χρονώ, επίβαλα στσι αθριόπους, ως Χρισθιανοΰς να αοπαστού ντο δόγμα του Πάπα, διά του Αρχικαρδινάλιου. Έστειλε λοιπός ο Πατριάρχης Κωσταντινουπόλεως εις τη Μπαροναξία το μπρώτο Δεσπότη απού την άλωση Κωσταντινουπόλεως και νεωτέρω, ονόματι «Αρχιεπίσκοπος Παροναξίας φέρει χρίσμα Νικηφόρος», διά να σώσει τάχα το ποίμνιο να μη φραγκέψει. Και έφερε μαζί ντου την εικόνα τση Παναγίας, ως συβολισμό των Ορθοδόξοι. Και βάσει αυτού εκράτησε το ποίμνιο εις την ορθόδοξο θέση, την οποία βρισκόμαστε και εμείς σήμερο. Ο αρχιεπίσκοπος Νικηφόρος έθεσε την εν λόγω εικόνα εις το Σταυροπήγιον, στα 1606.

Ας είναι λοιπός, οι Κουμνιώτες (Κωμιακίτες), ως καλοί Χρισθιανοί και με τη θέρμαση του δεσπότη Νικηφόρου, έχτισαν εκκλησία με το όνομα Ταξιάρχης. Αλλά στο μεταξύ ο λαός επλήθυνε και δε ντους εχωρούσε. Και αναγκάστηκαν να χτίσουν και το μεγάλο θάλαμο, τη λεγάμενη Θεοσκέπαστη.

 

Νάξος – Κωμιακή: Πανηγύρι της Παναγίας Θεοσκέπαστης το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου

 

Ετότες ο κόσμος εκακοπερνούσε και δεν είχε πού τη γκεφαλή κλείνει, ειμή μόνο στο Θεό. Σήμερο που τρω γκαι πίνου με πλούσια τα ελέη του Θεού, λαλούν ορισμένοι βλάκες: «Να, δεν υπάρχει Θεός». Και όμως η αρφάνια και η δυστυχία ενώνει τσ’ αθρώποι. Η μικρή μάζα τση Κωμνιακής έχτισε το μεσαίο θάλαμο τση Θεοσκέπαστης, αλλά δεν είχανε χρήματα κα τη δύναμη να την τελειώσου. Ας είναι το λοιπός που λες επέρασενε απού το χωργιό ένας εργοστασιάρχης και αφού εκουβέδιασενε με τσι αθρώποι, έβαλεν τα χρήματα να τελειώσει η σκεπή του νέου θαλάμου, εν λόγω ευλαβείας.

Ελέγοντανε Ραφτόπουλος. Όπου και ξανάρθε αυτοπροσώπως να δει τα έργα που επόνεσε και επρόσφερε την αγάπη ντου δωρεά. Και έφερε ένα μπολυέλαιο και τον έθεσε εις την εν λόγω νέα εκκλησία. Ήτον ο πρώτος πολυέλαιος αυτός.

Φεύγοντας απού τη Γκωμνιακή, που τον εσυνοδεύα μνιά μικρή μάζα Χρισθχιανώ, στον εγκρεμνό τω Ροδινώ ήτον ένα μικρό αγοράκι, με τα φτωχικά ντου ρούχα, αλλά καλογεννημένο, εις ηλικία εφτά χρονώ. Προσφέρει τσι εξής λέξεις: «Να ζ•ήσεις κυρ-Ραψτόπουλε». «Ευχάριστώ παιδί μου. Έλα να σου δώσω λεπτά». «Δε ντα θέλω. Έχει κι εμένα ο αφέντης μου στο μτιουκί μέσα». Μπουκί καλείται, αλλά τούρκα, η φυλαχτήρα τω χρημάτω, είτε πορτοφόλι ελληνικά, είτε σακκουλάκι κρεμασμένο στο λαιμό του δικαιούχου, δια το φόβο τω λωποδυτώ.

Ο αείμνηστος Ραφτόπουλος είχε αλευροεργοσιάσιο εις θέση καλούμενη Γειτονιά εις την κοινότητα Εγκαρών, λόγω της μεγαλύτερης πηγής της Νάξου, ονόματι Γαρίνου, αλλά και σε πολλά μέρη τση Ελλάδας. Αφού λοιπός εφώτισε η Θεία χάρη το μεγάλο ξένο Χρισθιανό και έβαλε την ετότε ανέρπιστη χρισθχιανική ντου δωρεά και ετερματίσθην το έργο, το ωνόμαοαν οι κάτοικοι Θεού θέλημα και ότι απού το Θεό εσκεπάστη και λέεται Θεοσκέπαστη. Αυτό μνοιάζει με το μεγάλο έργο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού προς τον τερματισμό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Τοιουτοπώς επήρε τέρμα η Θεοσκέπαστη.

Νάξος - Κωμιακή
Νάξος – Κωμιακή

Πώς εκτίσθη ο θάλαμος Άγιος Αρτέμιος. Προ πολλά χρόνια, εκατό κι απάνω, οι κάτοικοι τση Κωμνιακής έτρεχαν εις τον Άγιο Αρτέμιο, προς ευλάβεια επί του Υψίστου. Ο Άγιος Αρτέμιος βρίσκεται εις την κοινότητα Κυνιδάρου. Είναι απού τσι αρχαίες εκκλησίες τση Νάξου. Αλλά ακλουθούσα γκαι οι ιερείς τση Κωμνιακής, προς προστασία του ποιμνίου τάχατες. Αφού λοιπό και επήγαιναν οι Κωμνιακίτες, επροτιμούσα γκαι έδιναν τσι προσφορές τους στους Κωμνιακίτες ιερείς.

Προσφορά καλείται ένα ψωμί, ένα κεράκι και λίγο λιβάνι διά να λειτουργήσει και να ειπεί δύο λόγια στο Θεό για το καλό σου ο ιερέας. Την εποχή εκείνη οι ιερείς δεν έπαιρναν μισθό. Εζούσαν διά της προσφοράς, του αγιασμού, ευχή στη νέα μητέρα και άλλας ακολουθίαι που έκανα.

Ας είναι λοιπός, οι ιερείς Κυνιδάρου και Κωμνιακής εμάλωσαν, από συφέρο κινούμενοι, διά τσι προσφορές. Οι Κυνιδαργιώτες ιερείς έστειλα στο δρόμο άμνυαλους πολικάργια και εκάμανε στρατοκαρτέρι. Αφού και εφόρτωσα ντα ψωμνιά είτε προσφορές οι αγωγιάτες, οι μιογονοί (ημιονηγοί) Κωμνιακίτες, με συβουλή των μπαπάδω, στο δρόμο οι Κυνιδαργιώτες τους έδειρα και ετραβήξα ντα μαχαίργια και εκόψανε όλα ντα σκοινιά και αφαιρέσανε όλες τσι προσφορές. Και ήτον ένα ρεζιλίκι για τη Γκωμνιακή.

Έκτοτε ελάβανε μέριμνα, διά το ερχόμενο του Αγίου Αρτεμίου, να πόρου ντα αίματα πίσω. Αλλά, ευτυχώς, εκείνη η μέρα ήτον καταρρακτώδες βροχές και ποταμοί και ήτον κάθε κάβουρας στη ντρύπα του. Επανάλαβαν (ανέβαλαν) για το επόμενο έτος, με θέμα από οδόντα αντίς οδόντα. Αλλά τους εφώναξε ο αρχίπαπας του χωργιού και τωνε λέγει τα εξής λόγια: «Αγαπητά μου τέκνα, αυτό που ετοιμάζεστε να κάμετε ο Θεός δε ντο θέλει. Να συχαρείτε τον εχθρό σας για να σας συχωρέσει και σας ο Θεός. Ελάτε, άρον και έχετε τη μπίστη, να χτίσομε εδώ έναν Άγιο Αρτέμιο και περιτρρονήστε τους άταχτους». Και έχτοτε έχτισαν το ντρίτο θάλαμο τση εκκλησίας μας, Άγιος Αρτέμιος. Την εποχή εκείνη εδιατηρούσεν η εκκλησία από τέσσερις παπάδες και άνω και επικουρικώς εδούλευγαν όσοι είχανε χτήματα και ζα.

Η εκκλησία είναι κομμαθιαστή διά τα όσα σας είπα. Παρατηρήσατε επί του ακριβές τα τεράστια ντουβάργια. Διότι εκόλλανε το ένα με το άλλο λόγου σιγουργιάς και ευχολίας. Είναι χτισμένα αυτά τα χτίρια με πηλό από καθαρό χώμα. Στα 1933 έβαλε ο τότε Πρόεδρος γιατρός Πιτταράς το μπετό απάνω.’’

Με πληροφορίες από τη σελίδα Ορεινός Αξώτης 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία