Η «Ωκεανίδα» αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε και ο ναός της Θεοσκέπαστης στην Κωμιακή παρουσιάζει πρόβλημα εισροής νερών – Τι απάντησαν από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας όταν υπήρξε όχληση από τους κατοίκους της Κωμιακής
Ιερός Ναός Θεοσκέπαστης Κωμιακής… Ενας εκ των πλέον ιστορικών ναών στην Ορεινή Νάξο. Τρισυπόστατος Ναός ρυθμού βασιλικής μετά τρούλου. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στο Γεννέσιο της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου), το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στους Παμμεγίστους Ταξιάρχες, ενώ το νότιο κλίτος αφιερωμένο στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Αρτέμιο. Όπως διαβάζουμε, ο πρώτος Ναός που χτίστηκε είναι αυτός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στου οποίου το υπέρυθρο υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή που λέει: ‘’ΔΕΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΗ ΦΙΛΙΠΟΥΠΟΛΙΤΗ – 1790’’ Κατόπιν χτίστηκαν το κεντρικό κλίτος και το νότιο. Στο νότιο κλίτος υπάρχει υπέρυθρο μαρμάρινο στο οποίο διαβάζουμε την ημερομηνία 30 Ιουλίου 1819. μάλλον πρόκειται για την ημερομηνία εγκαινίων του Ιερού Ναού.
Το 1939 έγινε η πρώτη ανακαίνιση του Ιερού Ναού, καθώς επίσης έγιναν αγιογραφίες στον τρούλο και στο κεντρικό μέρος του κεντρικού κλίτους με αγιογράφο κάποιον με το επώνυμο Μαλούκης. Λόγω της πολυκαιρίας και της υγρασίας που υπήρχε στο ναό οι αγιογραφίες αυτές έχουν κατά το 60% καταστραφεί. Το 1963 στο νοτιοδυτικό άκρο του ναού κατασκευάσθηκε υψηλό κτίσμα και εγκαταστάθηκε ένα ρολόι δωρεάς του Νικολάου Ιωαν. Σιδερή Κωμιακίτικης καταγωγής.
Βροχή και ερώτηση
Γιατί τα λέμε αυτά; Μα πολύ απλά η βαρυχειμωνιά, σε συνάρτηση με την παρατεταμένη υγρασία, επόμενο ήταν να επηρεάσει και την, ήδη, επιβαρυμένη κατάσταση του ναού της Θεοσκέπαστης. Και με δεδομένο ότι ο Ναός έχει προβλήματα εισροής νερών και υγρασίας, ειδικά στο ανατολικό τμήμα… Από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, έχουν προχωρήσει και ολοκληρωθεί οι μελέτες, για την υλοποίηση αυτού του έργου. Μάλιστα, πριν τρία περίπου χρόνια, έγινε και δημοπρασία για την ανάθεση του έργου, όπου τελικά ο εργολάβος που το πήρε, δεν ξεκίνησε καν, λόγω του μεγάλου κόστους… Έκτοτε, η κατάσταση παραμένει στάσιμη..
Και χθες το πρωί, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Giorgos Komiaki, «εκκλησιαζόμενος και στεκούμενος πλάι στο αριστερό ψαλτήρι, σε τμήμα δυο περίπου τετραγωνικών μπροστά μου, έσταζαν νερά, όπου μέχρι τώρα δεν είχαν εμφανιστεί στο εσωτερικό του ναού..
Σε επικοινωνία μου, σήμερα (σ.σ. χθες), με την Μητρόπολη και τον Αρχιερατικό Επίτροπο κ.Κ. Κύλη για το πρόβλημα και το πού βρίσκεται η διαδικασία, μου είπε τα εξής :«Το πρόβλημα δεν έχει ξεχαστεί, απλά δεν προχωράει λόγω του υψηλού κόστους….» Μάλιστα… το κόστος λοιπόν…
Το ότι επιβαρύνθηκε, φέτος, ήταν φυσικό επόμενο της βαρυχειμωνιάς…
Το έργο αυτό, επειδή έχει να κάνει με ναούς (τρίκλητος ναός : Ταξιάρχης -Θεοσκέπαστη – Αγ. Αρτέμιος) εκατοντάδων ετών και, φυσικά, αρχαιολογικής αξίας, δεν μπορεί να δοθεί σε απλούς μάστορες και εργάτες, αλλά σε εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα εργάζεται κάτω από τις οδηγίες της αρχαιολογίας και του αρμόδιου μηχανικού.
Το έργο περιλαμβάνει δυο φάσεις : την πρώτη της τοποθέτησης κατάλληλων και ασφαλών σκαλωσιών γύρω γύρω στο ναό και ταυτόχρονα, καθαρισμό των τοίχων, των αρμών και όλων των πιθανών ρωγμών απ’ όπου εισχωρούν τα νερά, καθώς και απομάκρυνση των μπάζων… Η δεύτερη φάση, περιλαμβάνει την κάλυψη των ρωγμών και των τοίχων με κατάλληλα υλικά, ολοκλήρωση τυχόν άλλων παρεμφερών εργασιών, κατέβασμα στο τέλος, των σκαλωσιών και απομάκρυνσή τους.
Ανάγκη χρημάτων
Μία πρώτη αποτίμηση του έργου, είναι οι ογδόντα και πλέον χιλιάδες ευρώ.
Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν.
Πριν μερικά χρόνια, ο Σύλλογος Κορωνίδας με πρόεδρο τότε τον Μανώλη Μουστάκα, πραγματοποίησε εκδήλωση, όπου τα χρήματα θα δίνονταν γι’ αυτόν το σκοπό… Όντως, μαζεύτηκαν δέκα χιλιάδες ευρώ και δόθηκαν στη Μητρόπολη, όμως είναι πολύ λίγα σε σχέση με τη δαπάνη.
Σε ερώτησή μου, τί θα γίνει τελικά, εφόσον μπαίνουν τα νερά, πια, μέσα, ο κ. Κ. Κύλης απάντησε ότι γίνονται κάποιες σκέψεις, δεύτερες, γι’ αυτό το πρόβλημα… Ίσως, να μπορούσε να γίνει σε δυο φάσεις, σε δυο κομμάτια, με προτεραιότητα στο ανατολικό κομμάτι, που είναι και το αναγκαίο…
Πάντως, οπωσδήποτε χρειάζονται χρήματα και ότι γίνει, πρέπει να γίνει προς το καλοκαίρι πια, για να είναι εντελώς στεγνοί οι τοίχοι, μετά το φετινό…μούλιασμα…
Έτσι έχουν τα πράγματα….
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να βρεθούν…”χορηγοί”, ή να γίνουν άλλες κινήσεις, έτσι ώστε να βρεθούν αυτά τα χρήματα, όμως κάτι πρέπει να γίνει…
Ο ναός είναι το δεύτερο σπίτι μας…
Μάλιστα, μου είπε σήμερα (σ.σ. χθες) ο πατήρ Κωνσταντίνος ότι ο Ταξιάρχης πρέπει να είναι ο παλαιότερος από τους τρεις ναούς και είχε χρησιμοποιηθεί στα πρώτα του χρόνια και ως σχολείο, σύμφωνα με τα χαρτιά που υπάρχουν στη Μητρόπολη.. Τέλος, ας σκεφτούμε ότι σε όλα τα στάδια της ζωής του κανείς, από ‘κεί περνάει….!!!!»