Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος - Κ. Στεφανής: " Η Νάξος είναι ο κύκλος των πέντε...

Νάξος – Κ. Στεφανής: ” Η Νάξος είναι ο κύκλος των πέντε αισθήσεων” (video)

|

Η εκπομπή TractioN κλείνει τη Κυριακή (05/06) τη τηλεοπτική σεζόν στη Νάξο… Και ο Κώσστας Στεφανής από τον Aegean Voice 107.5 “Η Φωνή του Αιγαίου” μιλάει για … Νάξο (video) 

Νάξος… Ενα από τα ωραιότερα νησιά για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει. Και ο γνωστός οδηγός αγώνων, δημοσιογράφος Κώστας Στεφανής το έμαθε από πρώτο χέρι… Χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλεία (βλ Οικογένεια Γιάννη Μαργαρίτη – Μαρία Πολυκρέτη) ο Στεφανής έχει γίνει σχεδόν … μόνιμος κάτοκος. 

Και το απόγευμα της 11ης Μαϊου στο λιμάνι της Νάξου έβαλε τέλος στη φετινή τηλεοπτική σεζόν της εκπομπής TractioN που αισίως έφτασε τα 24 χρόνια ζωής… Και την προσεχή Κυριακή (05/06) θα δούμε το επεισόδιο στο Star και στις 2.00 το μεσημέρι…. 

Ας πάρουμε όμως μία γεύση από τις σκέψεις του Κώστα Στεφανή όταν φιλοξενήθηκε την 12η Μαϊου στο ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 “Η Φωνή του Αιγαίου” και στην εκπομπή “Cyclades On Air”… Μιλησε για τη Νάξο, την οδήγηση, την παιδεία και τη … Νάξο… 

Απολαύστε σημεία της κουβεντούλας (σ.σ. στο τέλος του άρθρου το σχετικό video)… 

traction.jpgΠολλά κι ενδιαφέροντα όσα μας είπε που πηγάζουν από την εμπειρία τόσων χρόνων στην οδήγηση, μιλήσαμε όμως όπως ήταν αναμενόμενο και για θέματα που αφορούν στην ασφάλειά μας στο δρόμο. Παραθέτουμε κάποια από τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί. Σε ερώτηση που θέσαμε, για το αν έχει ποτέ φοβηθεί μέσα σε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, ο κύριος Στεφανής απάντησε αναλύοντας πόσο μεγάλη ασφάλεια νιώθουν οδηγός και συνοδηγός μέσα σε ένα τέτοιο όχημα.

«Είναι πιο επικίνδυνο να κυκλοφορείς στο δρόμο και να βρέχει, από το να τρέχεις σε έναν αγώνα» είπε μεταξύ άλλων. Βεβαίως τόνισε πως ο τρόπος αντίδρασης είναι και ζήτημα εμπειρίας. «Όταν σε αγώνες βλέπετε ένα αυτοκίνητο να τουμπάρει, να μην ανησυχείτε καθόλου γιατί ξεθυμαίνει η ορμή. Το επικίνδυνο στους αγώνες είναι να χτυπήσεις σε ένα τοίχο και να μηδενιστεί η ταχύτητά σου.»

Τα θέματα της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο, όλα όσα σχετίζονται με την παιδεία μας στην οδήγηση, αναλύθηκαν λεπτομερώς κατόπιν των ερωτημάτων που θέσαμε στον κύριο Στεφανή. Η ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο, το κράνος στη μηχανή, τα παιδικά καθίσματα, η τήρηση των ορίων ταχύτητας και γενικότερα του ΚΟΚ είναι κάποια από τα θέματα που μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης. Εμπεριστατωμένα και με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα ο κ. Στεφανής στοιχειοθέτησε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να προσπερνάμε όλα όσα μας καθιστούν ασφαλείς στο δρόμο.

Στη ροή τους κουβέντας μας ο κ. Στεφανής ανέλυσε και τεχνικά τους λόγους για τους οποίους η ζώνη ασφαλείας σώζει τους επιβάτες ενός οχήματος σε πιθανή σύγκρουση, σε συνδυασμό με τους αερόσακους. «Αν είμαι εδώ και σας μιλώ..», τόνισε ο κ. Στεφανής «…το οφείλω 100% στη ζώνη ασφαλείας. Έχω τρέξει σε 28 ράλι Ακρόπολης, τρέχω από το 1970 σε αγώνες, έχω ρίξει άπειρες τούμπες. Είμαι εδώ χάρη στη ζώνη ασφαλείας».

Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε και στις διαδικασίες που ακολουθούνται στην Ελλάδα ακόμα και για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης. «Στην ουσία δεν αποκτούμε την εμπειρία να μαθαίνουμε να οδηγούμε. Αποκτούμε την εμπειρία να πάρουμε δίπλωμα» ανέφερε, και συνέχισε αναλύοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες στο τιμόνι, λέγοντας πως θα έπρεπε να ξέρουμε πως πρέπει να αντιδράσουμε, π.χ. όταν το αυτοκίνητό μας «γλιστρήσει» «Η σημερινή τεχνολογία βοηθάει, αλλά δεν υποκαθιστά τον οδηγό» σχολίασε, και εξήγησε γιατί είναι θέμα παιδείας και νοοτροπίας η σωστή οδήγηση, που διαμορφώνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, όταν δέχεται ερεθίσματα από την οικογένεια. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγή που λειτουργούν σε κάποιες περιοχές της χώρας.

«Το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής θα έπρεπε να υπάρχει στα σχολεία» είπε ο κ. Στεφανής αλλά σε ότι αφορά στα πάρκα κυκλοφοριακή αγωγής τόνισε πως «είναι τελείως λανθασμένο πρόγραμμα». Και αυτό, γιατί είναι κατασκευασμένα μακριά από τα σχολεία με αποτέλεσμα να μην έχουν τα παιδιά εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Γι αυτό όπως πρόσθεσε, το 99% των πάρκων που έχουν κατασκευαστεί είναι εγκαταλειμμένα.

Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε και στην κατάσταση του οδικού δικτύου της χώρας μας, σχολιάζοντας πως τα κοστολόγια είναι μεγάλα σ αυτό το κομμάτι.  «Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας…» τόνισε, «…χωρίς να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Σε ένα δρόμο που είναι σαπούνι, δε μπορώ να τρέχω με 200 χιλ.».

Δεν θα μπορούσαμε φυσικά στη συζήτηση αυτή να μην αναφερθούμε στη δημοσιογραφική καριέρα του κ. Στεφανή. Του ζητήσαμε να μας εξηγήσει γιατί ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. «Έβαλα ως στόχο της ζωής μου να γίνω συνοδηγός αγώνων ράλι. Δεν με ήξερε κανείς όμως. Αποφάσισα να πάω σε σχολή δημοσιογραφίας και να αρχίσω να γράφω για αυτοκίνητα. Έτσι τους γνώρισα όλους και άνοιξα την πόρτα του συνοδηγού. Η δουλειά του συνοδηγού είναι σαν τον μαέστρο στην ορχήστρα.».

traction1.jpgΣε όλη αυτή την πορεία, η οικογένεια του κ. Στεφανή έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο καθώς δεν τον απέτρεψε ποτέ από την επιθυμία του να ασχοληθεί με το αντικείμενο. Το “TractioN” οι καλεσμένοι, η πορεία της εκπομπής όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά ή συνεργασία του με τον «Τζίγγερ» σχολιάστηκαν από τον ίδιο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Στο ερώτημα αν υπάρχουν επικίνδυνα μέσα που κυκλοφορούν στο δρόμο και ενδεχομένως δεν θα έπρεπε, ο κ. Στεφανής απάντησε πως «…υπάρχουν επικίνδυνα οχήματα αν δεν ξέρεις να τα οδηγείς»

Ιδιαιτέρως χαρακτηριστικός τέλος, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Στεφανής περιγράφει τα συναισθήματά του για τη Νάξο.  Έκανε αναφορά στις διαδρομές που ακολούθησε και τόνισε, πως η Νάξος «διεγείρει» όλες τις αισθήσεις του ανθρώπου. Παρομοίασε μάλιστα αυτά που ένιωσε στο νησί με τις αισθήσεις που διεγείρονται όταν κάποιος απολαμβάνει ένα ποτήρι κρασί.. «Να την αγαπάτε τη Νάξο και να την υποστηρίζετε» κατέληξε, και ανανέωσε το ραντεβού μας καθώς σύντομα θα βρίσκεται ξανά στο νησί της Αριάδνης. Αλλωστε όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει μία πολύ όμορφη παρέα με πρώτο και καλύτερο τον Γιάννη και τη Μαρία… Και όπως λέει “τους έμαθα όλους με το μικρό τους όνομα. Τόσο οικεία νιώθω όταν έρχονται στο νησί”… 

Τι θα δούμε την Κυριακή 

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΜΕ HYUNDAI SANTA FE & APRILIA TUAREG:

trackion2.jpgΜια Νάξο… αλλιώς αποκαλύπτει το TractioN, με μια περιήγηση σε κάποιες από τις άγνωστες ευρύτερα αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες όψεις του νησιού. Ο Κώστας και ο Μάνος Στεφανής μάς συστήνουν εκπληκτικά μνημεία, όπως το επιβλητικό καστρο-μοναστήρι του Φωτοδότη Χριστού και ίσως τον τελευταίο ενεργό νερόμυλο, που απομένει στη Νάξο, σαν μοναχικός φρουρός μιας παράδοσης, η οποία υπέκυψε στην εξέλιξη και τη φθορά του χρόνου.

Παράλληλα, με φόντο τα τοπία του νησιού με την τόσο ξεχωριστή ομορφιά, ο Θωμάς Ευθυμίου και η Ινώ Στεφανή παρουσιάζουν το Hyundai Santa Fe, ένα μοντέλο που ήρθε για να ταράξει τα νερά στην κατηγορία των SUV, προχωρώντας πολλά βήματα μπροστά. Σαν επίδειξη δύναμης για λογαριασμό της Hyundai, το νέο Santa Fe θέτει νέα, υψηλότερα στάνταρ, σχεδόν σε κάθε επιμέρους τομέα από την ασφάλεια και την ποιότητα κύλισης, την οικονομία και την άνεση, έως την ψηφιακή συνδεσιμότητα.

Ο Θανάσης Χούντρας περιηγείται τη Νάξο οδηγώντας την ολοκαίνουργια Aprilia Tuareg 660, ένα μοντέλο που από το 1985 έχει γράψει τη δική του ιστορία στην κατηγορία των μεγάλων on-off, δηλαδή των μοτοσικλετών οι οποίες δημιουργούνται με έναν και μόνο στόχο: να μη σταματούν πουθενά, να κινούνται στην άσφαλτο και στο χώμα με την ίδια ευελιξία και με τον ίδιο δυναμισμό, προσφέροντας απλόχερα οδηγικές συγκινήσεις στον αναβάτη τους.

Διότι το TractioN δεν αναζητά και δεν προβάλλει μόνο την τεχνολογική πρόοδο, δεν συγκινείται μόνο από την ταχύτητα και τις επιδόσεις των οχημάτων, που φιλοξενεί. Το TractioN γοητεύεται εξίσου από καθετί αυθεντικά ανθρώπινο, από κάθε δράση, που κρύβει μέσα της πάθος και αφοσίωση ή αλλιώς… «γκάζι», υπό την ευρύτερη και την καλύτερη έννοια του όρου!

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Πρόταση Ημέρας: Πατάτες κοκκινιστές με ατσίνορα: Zero waste γεύση από τη Νάξο

Μια αυθεντική συνταγή από την Απεράθου, με πρωταγωνίστρια την πατάτα Νάξου και το παραδοσιακό παστό ζαμπόνι

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.