Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος: Η Παναγιά του λιμανιού

Νάξος: Η Παναγιά του λιμανιού

|

Η “Υπάτια” έρχεται στη Νάξο και ανήμερα της Παναγίας, μας παρουσιάζει με τον δικό της ποιητικό τρόπο την ιστορία της Παναγιάς του λιμανιού, της Μυρτιδιώτισσας…

Δε μ ’αρέσουν οι μεγάλοι ναοί. Με τα χρυσοποίκιλτα τέμπλα. Να κάτι τέτοιοι μ’ αρέσουν. Με  τη ψάθινη καρεκλίτσα απ’ όξω να περιμένει τον κουρασμένο διαβάτη. Τον κολυμβητή θέλω να πω. Γιατί σ αυτόν το μικρό ναό πας κολυμπώντας…

Ήταν 14ος αιώνας κι αυτό με μια ασάφεια. Από κείνη που αφήνει το πέρασμα των αιώνων στο στόμα. Γιατί είναι μια ιστορία που δε γράφτηκε ποτέ στο χαρτί. Και μόνο έτσι, από στόμα σε στόμα, μπορεί να φτάσει κάποτε ίσαμε το δικό σου.

Μα πρέπει να περπατήσεις πρώτα όλα τα σοκάκια του νησιού και να ρωτήσεις τους γερόντους.

Τότες λοιπόν που τα καράβια ήτανε με πανί και με ιστίο…το ταξίδι μακρινό, επικίνδυνο και άγνωστο… ένας καπετάνιος από τα Κύθηρα πήγαινε φορτίο στη Σμύρνη ώσπου έπιασε θαλασσοταραχή. Τα κύματα άγρια αφρισμένα, και η στεριά που φαίνονταν κοντά, αλίμενη αφιλόξενη με βράχια. Πως να γλιτώσει το καράβι του μην πέσει στις ξέρες…

Ένα ταξίδι στο Αιγαίο δεν είναι όπως του Ωκεανού. Πολλά τα νησιά που μπαίνουν στο διάβα σου και διακόπτουν το ατέλειωτο γαλάζιο. Σαν τις Σειρήνες λιάζονται στον ήλιο γλυκά και παράξενα, σα να θέλουν να πας κοντά. Μα αλίμενα τα πιο πολλά. Χωρίς βραχίονες και ντόκους. Τότες. Ένα τέτοιο ήταν κι αυτό.

Στην απελπισία του πάνω ο καπετάνιος, ο Τσιριγώτης…- έτσι θα μάθω λέγονταν παλιά τα Κύθηρα, Τσιρίγο-… θα σηκώσει τα χέρια του ψηλά στον ουρανό και θα παρακαλέσει. Τη Μάνα τη γλυκιά. Την Παναγιά. Γιατί όπου τελειώνει η μπόρεση του ανθρώπου …είναι η Μόνη που μπορεί να στέρξει. Η Μάνα, η βαθιά ριζωμένη στη ψυχή του πιστού. Και να στραβοπατήσει… Παναγιά μου θα πει…πόσο μάλλον να χάνεται στη φουρτούνα.

thumbnail_14448893_1803736936509196_5413883761246470588_n.jpg

Θα παρακαλέσει λοιπόν ο καπετάνιος μας τη Παναγιά τη δικιά του. Την προστάτιδα των Κυθήρων. Την Παναγιά τη Μυρτιδιώτισσα. Και τάμα μεγάλο θα κάμει. Όπου προσαράξει και σωθεί να χτίσει μικρό ναό στη Χάρη Της. Γεμάτο ιστορίες και τάματα τέτοια το Αιγαίο εξάλλου.

Και η Παναγιά έστερξε. Ένας ύφαλος…στην είσοδο του λιμανιού… μια μικρή χαριτωμένη βραχονησίδα ίσα που ξεπρόβαλε ξάφνου απ’ το κύμα. Εκεί θα καταφέρει να δέσει απαλά το καράβι του κι ο καπετάνιος με τους ναύτες του θα σωθεί.

Σ’ εκείνον τον ύφαλο λοιπόν που στέκει ακόμη όπως και τότε, θα βρείτε σήμερα ναΐσκο μικρό που ίσα ίσα χωρεί, με μια καρέκλα ψάθινη απ’ όξω να περιμένει και να βρέχεται ολόγυρα από το κύμα. Για να θυμίζει την ιστορία του Καπετάνιου. Που εκπλήρωσε το τάμα του.

Κι επειδή τα καράβια έκτοτε συχνά θα δένουν στο ίδιο σημείο…το 1775 ο Νικόλαος Καλλιβούρτσης, ευσεβής γόνος του νησιού, θα κολυμπήσει μια μέρα μέχρι τον ύφαλο της Παναγιάς για να μπει σ’ ένα άλλο καράβι. Που θα τον πήγαινε στο Άγιον Όρος να ασκητέψει και να γίνει Άγιος. Όπως κι έγινε. Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.

Το μικρό ξωκλήσι της Παναγιάς του λιμανιού υποδέχεται αιώνες τώρα τον ταξιδιώτη και μαγνητίζει το βλέμμα του. Είναι η απλότητα που το κάνει μεγάλο. Ταπεινό και πάλλευκο, με μόνη συντροφιά λίγα δεντράκια και θάμνους, μοιάζει με σχεδία πάνω στη θάλασσα που διαπορθμεύει την Πίστη. Μεταξύ των δύο νησιών. Της Νάξου και των Κυθήρων.

Ποιητές θα γράψουν για κείνο… ζωγράφοι θα ζωγραφίσουν. Κι εσύ ταξιδιώτη άμα το δεις πρώτη φορά, θα ψάξεις με το βλέμμα σου ολόγυρα κάμποσες φορές ανάμεσα στα κότερα και τις βάρκες, για να σιγουρευτείς γι’ αυτό που βλέπεις : ένα μικρό νησί μέσα στο λιμάνι! Με μια Παναγιά πάνω. Θαλασσινή και Μυρτιδιώτισσα. Και Καπετάνισσα.

Γιορτάζει σε λίγο καιρό. Στις 24 Σεπτεμβρίου. Προστάτιδα των ψαράδων και των εργατών του λιμανιού. Μαζί με άλλες δύο σημαντικές εκκλησιές που είναι κοντά, ανήκει στην ευρύτερη πενηντάδα των ιστορικών ναών της Χώρας της Νάξου που σκαρφαλώνουν ψηλά διάσπαρτες μέχρι το Κάστρο και υπάγονται στην Μητρόπολη του νησιού. Ο πάτερ-Απόστολος είναι ο εφημέριος. Θα τον βρείτε σε μια απ’ αυτές. Τις πενήντα.

Ζωσμένη από τη θάλασσα

Και μεθυσμένη απ’ τα μουγκά

Τραγούδια του νερού

Στέκει εκκλησούλα στο Γιαλό

Σα μοναχή ανεμώνα

Σύμβολο κάποιου μακρινού που πέρασε καιρού.

[Ποίημα Διαλεχτή Ζευγώλη – Απείρανθος Νάξου]

Υπατία

Υ.Γ. : Ευχαριστώ θερμά τον πάτερ Απόστολο Βελόνη και τον καπετάν Νικόλα Κορρέ.

Πηγή : Ιστορίες υπό τη Σκιά της Ιστορίας του Ιάκωβου Ε. Καμπανέλλη / Κυκλαδική

Φωτογραφία: Θανάσης Περιστεράκης


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νιγηρία: Φοιτήτριες υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν φορούν σουτιέν (!!!)

Σάλος με το πανεπιστήμιο Ολαμπίσι Οναμπάνγιο — Μιλούν για παρωχημένο, σεξιστικό κανονισμό και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κακαβιά στο λιμάνι της Γιάλης: Μια μέρα με τον Μιχάλη και τη Μαρία στην Αμοργό

Από την ψαριά στα νερά του Αιγαίου μέχρι το καΐκι και την κατσαρόλα: η καθημερινότητα των ψαράδων της Αιγιάλης, η σοφία της κακαβιάς και το νέο πρόσωπο των λιοντόψαρων.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας ο Δήμαρχος Ανάφης: Στο τραπέζι οι ακτοπλοϊκές ανάγκες του νησιού

Ιάκωβος Ρούσσος, Βασίλης Κικίλιας και Μάρκος Καφούρος συζήτησαν για τη βελτίωση των συνδέσεων, την ίδρυση Λιμενικής Αρχής και την πύκνωση δρομολογίων προς Κυκλάδες.

Σύρος: Το Αιγαιοπελαγίτικο κόσμημα στην ελίτ των πολιτιστικών προορισμών της Ευρώπης

Διεθνής αναγνώριση για το νησί μέσα από το αφιέρωμα του «Travel and Tour World». Πάνω από 50 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2025», με τη στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Στράτος Φουτάκογλου: «Αυτά είναι τα προβλήματα της Χώρας Νάξου και δεν μπορούν να περιμένουν» (video)

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3. Από την απομάκρυνση των αφαλατώσεων και τα δημοτικά τέλη, έως την κατάσταση της παλιάς πόλης και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Συμμαχία για την Ποσειδωνία στα Ελληνικά Νησιά: Φύλακες του βυθού για το αύριο της θάλασσας

Ενα πενταετές πρόγραμμα με παγκόσμια στήριξη ξεκινά από το CPF για την προστασία του πιο πολύτιμου υποθαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου

Karagoutis Training Camp: Επιστρέφει στη Νάξο, πέντε (5) ημέρες μπάσκετ και έμπνευσης

Από 19 έως 23 Ιουνίου στο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτρης Περιστεράκης» ένα camp γεμάτο μπάσκετ, φιλοδοξία και ομαδικό πνεύμα

Αναγέννηση ενός μονοπατιού-θησαυρού στην Κωμιακή Νάξου

Από το Ανέφαμα στους νερόμυλους: Μια διαδρομή πολιτισμού, φύσης και μνήμης ζωντανεύει ξανά

Los Angeles Lakers: Η οικογένεια Buss αποχωρεί, ο Mark Walter νέος ιδιοκτήτης με ρεκόρ πώλησης στα 10 δις (!!!)

Η ιστορική συμφωνία των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέρνει τον ισχυρό άνδρα των Dodgers στην κορυφή ενός από τα πιο εμβληματικά franchises του NBA – Τι σηματοδοτεί η νέα εποχή για την ομάδα του Λος Άντζελες.

Μάνος Κόνσολας: Ολιστικό σχέδιο για να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα στα νησιά

Συγκεκριμένες προτάσεις σε εννέα υπουργεία για εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, φοιτητές και νέες οικογένειες

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)