Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος: Ενα ταξίδι στο χρόνο και δη στο Νιο Χωριό

Νάξος: Ενα ταξίδι στο χρόνο και δη στο Νιο Χωριό

|

Μέσα από την προσωπική ιστοσελίδα του Στράτου Φουτάκογλου κάνουμε μία βόλτα στην καθημερινότητα των Ναξιωτών που ζούσαν και εργάζονταν στο Νιο Χωριό της Νάξου (φωτογραφίες) 

ΝΙΟ ΧΩΡΙΟ στη Νάξο – Μια γειτονιά κάτω απο το φώς του φεγγαριού
“Στενά και βρώμικα του Νιο Χωριού σοκάκια
ντουβάρια ασβέστωτα κι ερειπωμένα 
σπίτια, το Σαν Μπουρταλαμιό, τα Δεντρουλάκια
μέρη γνωστά, παλιά κι αγαπημένα…..” 
(Φώτης Πελαγίτης, κατά κόσμο Σπύρος Κιουλαφής)

Του Ευστράτιου Φουτάκογλου (social media

……. κάνοντας ένα μικρό περίπατο στα όμορφα και γεμάτα ζωή σοκάκια του Νιο Χωριού. Θέλω να ξαναθυμηθώ τις ταβέρνες με τις μικρές ξύλινες ταμπέλες που έγραφαν «οπωροπαντoπωλείο», «οινοπαντοπωλείο», «καφεζυθεστιατόριο», να θυμηθώ τις επιχειρήσεις της εποχής, «υποδηματοποιείον», «υαλοπωλείο», «φούρνος με ξύλα» κ.ά. Να θυμηθώ το ατελιέ, εργαστήριο ζωγραφικής του Γιώργου Σάλτη που με πολύ μεράκι και μαεστρία έπλεκε τα χρώματα στους καμβάδες του, τους οποίους έστηνε πάνω στα αυτοσχέδια καβαλέτα. 

Να θυμηθώ τις καλοκάγαθες γυναίκες – επιχειρηματίες τις γειτονιάς μου, τη «Τηνιακιά», την «Αλέκαινα» ή τη «Μακρήδαινα», οι οποίες είχαν τα μαγαζιά τους σε απόσταση αναπνοής η μία από την άλλη. Εκεί, σ’ αυτά τα μαγαζιά μας στέλνανε οι μανάδες μας να πάρουμε μια ρέγκα ή καμιά παστή σαρδελα για να συνοδεύσουμε τα καλομαγειρεμένα όσπρια. Μέσα σε αυτά τα mini market … έβρισκες αλεύρι, μακαρόνια ή ρύζι, όσπρια, τον απαραίτητο για το φαγητό τοματοπελτέ και άλλα πολλά καλούδια χρήσιμα στην καθημερινή ζωή.

Εκεί μέσα βρίσκαμε καμιά φορά τους παππούδες μας με τις παρέες τους , χαμάληδες στη σκάλα, δουλεμένους ανθρώπους που ο ήλιος είχε χαράξει τα πρόσωπά τους και τα χέρια τους γεμάτα ρόζους, αφού έβγαζαν δυό μεροκάματα τη μέρα, πήγαιναν μετά στο καπηλειό για κανένα μισόκιλο … έως που έφτανε πολλές φορές και τις 5 οκάδες.!!!! Μεζές τους ένα κορνεμπίφ, λίγες ελιές, κανένα κρεμμύδι και αν περίσσευε καμιά δραχμή παραπάνω παράγγελναν καμιά τηγανιτή μαρίδα ή κανένα κεφτεδάκι.

Τα απογεύματα γέμιζαν τα πεζούλια κόσμο, κύρίως με γυναίκες που κουτσομπόλευαν και γύρω τα παιδιά να παίζουν. Εκεί στα δενδρουλάκια που ο χώρος καλούσε παιδιά από τη γειτονιά για κρυφτό, κυνηγητό, φούσκο, κλέφτες και ασυνόμοι, τσίλι και βεζίρη. Αλλά και κουτσό για τα κορίτσια, «τα μήλα» για όλους μας και μπάλα πολύ μπάλα.

Όταν μαζευόμαστε πολλοί και χωριζόμαστε στις δύο ομάδες θέλαμε πολύ χώρο και απλώναμε έτσι που τα δύο τέρματα ξέφευγαν από την ευθεία και ο ένας τερματοφύλακας δεν έβλεπε τον άλλον εκτός και αν έπαιζε μπακότερμα. Μας έπιανε η νύχτα στο παιχνίδι και τότε έβγαιναν οι μανάδες μας με τις δυνατές τους φωνές να μας μαζέψουν. Τι φωνές θεέ μου ήταν εκείνες της Φιλισσίας και της Πετρινόλας, παίζαμε στο Γυμνάσιο και τις ακούγαμε που έβγαινα στη πόρτα (πάνω από 500 μέτρα) και φώναζαν Γιάννηηηη, Σταμάτηηη Βαγγέληηηηη!! Είχα ακούσει απο περιγραφές ότι έβγαιναν στην Αγία Παρασκευή ή στο Μπραντούνα και φώναζαν τους άντρες τους που ψάρευαν στα Ποριά,μ στον Αη Γιώργη.!!! Έπρεπε βλέπεις την ώρα του φαγητού να κάτσουν όλοι στο τραπέζι.

Αυτά νοσταλγώ και σκέφτομαι πόσο πιο ανθρώπινη ήταν η κοινωνία τότε, πόσο πιο γαλήνια η ψυχή σου όταν αντίκριζες τέτοιους ανθρώπους. Θυμάμαι ακόμη το γανωτζίδικο του Φουρνιστάκη, το τσαγκαράδικο του Στέλιου Περάκη, το παντοπωλείο με τα πιθάρια («τζάρες») του Γεώργιου Καρελέμογλου, του Γιώργη του Πρόσφυγα, που έστηνε τέντες με βιολιά και γίνονταν τα χωραϊτικα πανηγύρια της Αγίας Θοδοσιάς, της Αγίας Παρασκευής, της Θεοσκέπαστης. 

Τα χρόνια περνούσαν και οι νοικοκυρές χήρευαν, ως επί το πλείστον οι γυναίκες… γιαυτό και έλεγαν όταν χτυπά η καμπάνα πένθιμα ρωτάς “ποιός πέθανε΄” και όχι ποιά …… Εμείς μεγαλώναμε, οι επιχειρήσεις εξελισσόταν, οι παλιές έκλειναν. Οπωροπαντοπωλεία έμειναν μόνο της κερά Ρήνης (Βουτσίνου) και της κερά Κούλας (Βαθραλοίτη). Ταβέρνα έμεινε μόνο αυτή του Βαγγέλη Τουλούπη «Τα μπακαλιαράκια», τότε πια είχαμε μεγαλώσει … τα πίναμε και μείς…….

Ατέλειωτες οι ιστορίες και οι περιγραφές τι να πρωτοθυμηθείς και τι να πρωτογράψεις. …..


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΠΑΣ Νάξου: Ηττα από τον Εσπερο και …ρέστα για παραμονή κόντρα σε Πανελευσινιακό και Μίλωνα

Νέα ήττα για τον ΑΠΑΣ τα Φανάρια (σ.σ. από τον Εσπερο) που «παίζει τα ρέστα του» στα δύο επόμενα εντός έδρας ματς με Πανελευσινιακό και Μίλωνα - Εχει κι έναν ακόμη αγώνα που εκκρεμεί

Ελλάδα – “Τουρισμός για Ολους 2025”: Ανοίγουν σήμερα (24/02) οι αιτήσεις, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στις 14:00 ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι θα πάρουν από 200 έως 400 ευρώ - Μέχρι τη Δευτέρα 10 Μαρτίου οι αιτήσεις - Ποιοι αποκλείονται

Σαντορίνη: Το σχέδιο για δύο λιμάνια διαφυγής και πλωτή εξέδρα στον Μονόλιθο

Αυτά θα γίνουν στη Βλυχάδα, την περιοχή του Κολούμπου και στην περιοχή του Μονόλιθου, αντίστοιχα - Οι προτάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών στη Σαντορίνη

Γερμανία – Εκλογές: «Αδύναμη νίκη» Μερτς και «θρίαμβος» της Ακροδεξιάς

«Οι Γερμανοί είπαν ξεκάθαρα όχι στον Ολαφ Σολτς, αλλά όχι πραγματικά ναι στον Φρίντριχ Μερτς», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, ενώ η Handelsblatt αναφέρεται σε «δύσκολη νέα αρχή»

Νάξος – Αδέσποτα: Οι εθελοντές αφανείς ήρωες και η “μάχη” τους σε καθημερινή βάση

Οι αφανείς ήρωες της Νάξου: Ο αγώνας ενός εθελοντή για τα αδέσποτα στις παγωμένες μέρες

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ηττα – μαχαιριά εντός έδρας από τα Μελίσσια, χάνεται η 2η θέση

Ήττα στη Νάξο για τον Πανναξιακό από τον ΚΑΟ Μελισσίων - Επόμενος αντίπαλος ο Εργοτέλης στη Κρήτη

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Εκτακτο – Νάξος: Διακοπή ρεύματος σε περιοχή της πόλης

Λόγω προβλήματος στον πυλώνα της ΔΕΗ που βρίσκεται στο Γυμνάσιο της Νάξου, υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος