Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος: Εικόνα από το παρελθόν προς γνώση και συμμόρφωση

Νάξος: Εικόνα από το παρελθόν προς γνώση και συμμόρφωση

|

Μία εικόνα από την περασμένη δεκαετία με δεξίωση στις παρυφές της Πορτάρας πυροδοτεί συζήτηση όσον αφορά τον τρόπο αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων στη Νάξο 

Δεν είναι λίγες οι φορές που μία απλή φωτογραφία πυροδοτεί συζητήσεις και αναλύσεις. Αν και αρκετές είναι εκτός … ύλης όπως θα λέγαμε (καθότι ξεκίνησε και η σχολική χρονιά) αυτό που μετράει είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και καλό είναι να της ακούμε όλες.

Και ξεκινάμε.. Σήμερα το πρωί, γνωστός Ναξιώτης  επιχειρηματίας που ασχολείται με το χώρο του catering προφανώς ανοίγοντας το άλμπουμ των αναμνήσεων είδε μία φωτογραφία που του έκανε «κλικ» και την ανέβασε στο διαδίκτυο και δη στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ήταν από γαμήλια δεξίωση στην Πορτάρα της Νάξου. Εκτός ορίων βέβαια αλλά τραβηγμένη την περασμένη δεκαετία…

Και το ερώτημα που τίθεται είναι απλό «μπορούμε ή όχι να εκμεταλλευτούμε αυτό τον ιερό χώρο; Κι εάν «ναι», ποιος έχει το δικαίωμα;»

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι κατά την προσωπική μας άποψη και όπως αποδείχτηκε και από τις αναρτήσεις που ακολούθησαν ότι «οι Ναξιώτες δεν έχουν καμία διάθεση να δουν την εμπορευματοποίηση του χώρου. Δεν θέλουν καν να το σκεφτούν. Τους αηδιάζει». Και έχουν απόλυτο δίκιο…  Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ιεροί και οφείλουμε να τους προστατεύουμε και κυρίως να τους αναδεικνύουμε μέσα από δράσεις συμβατές με το χώρο.

Όμως, εδώ τίθεται κι ένα άλλο ζήτημα και έχει να κάνει με την αντίστοιχη εικόνα που βιώνουμε όλοι όσοι βρεθούμε στο εξωτερικό. Εκτός Ελλάδας. Όπου για να μπει κάποιος σε έναν αρχαιολογικό χώρο, όχι απαραίτητα μουσείο οφείλει να πληρώσει αντίτιμο. Και βέβαια σπάνια βλέπουμε ανοιχτούς χώρους που φιλοξενούν ανάλογης  σπουδαιότητας ευρήματα.

Οπότε, τι κάνουμε; Μήπως ήρθε ο καιρός κι εμείς να βάλουμε εισιτήριο σε χώρους όπως η Πορτάρα της Νάξου; Η οι κούροι στις Μέλανες και στον Απόλλωνα;

Βέβαια, αυτό προϋποθέτει υποδομές. Όχι, απλά ένα εισιτήριο για να βγάλουμε χρήματα. Χρειάζεται φύλακες, χρειάζεται υπαλλήλους για την καθαριότητα του χώρου, για την συντήρηση των αντικειμένων. Όσοι έχουν την τύχη να ταξιδέψουν στην Φλωρεντία, που ουσιαστικά είναι ένα απέραντο Μουσείο θα διαπιστώσουν ότι όλοι σχεδόν οι κάτοικοι και κυρίως οι συνταξιούχοι εμπλέκονται με την ανάδειξη και προστασία των μνημείων της πόλης, είτε μιλάμε για ανοιχτούς χώρους όπως κήποι, είτε παλιά κτήρια. Ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες του.

Άρα; Κι εδώ μπορούμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο. Αρκεί, βέβαια να υπάρχει η βούληση από το Υπουργείο Πολιτισμού που έχει και τον πρώτο λόγο. Να έρθει σε συμφωνία με τον Δήμο και να αποφασίσουν από κοινού πως θα πορευτούν. Έτσι και θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και θα συντηρούνται τα μνημεία και θα υπάρχει και ο σεβασμός από ξένους ή Έλληνες καθότι όπως είναι γνωστό όταν … πληρώνεις, προσέχεις περισσότερο.

Δεν είναι κακό να προχωρείς… Δεν είναι κακό να εκμεταλλεύεσαι σωστά αυτά που σου άφησαν οι πρόγονοί σου. Κακό είναι να διαλύεις την ιστορία σου και να αφήνεις τους λίγους να «παίζουν»

Υγ. Πριν από λίγο καιρό, ένας φίλος, λάτρης της φωτογραφίας που μου είχε δείξει την Πορτάρα σε δύο διαφορετικά καρέ και με χρονική απόσταση 30 ετών. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν διαφορές. Ακόμη και λιγότερα μάρμαρα συναντάμε σήμερα… Και βέβαια δεν μιλάμε για τον βανδαλισμό που γίνεται κάθε μέρα..

Οπότε; Οφείλουμε να σεβαστούμε την ιστορία μας. Και φωτογραφίες όπως αυτή να λειτουργεί προς γνώση και συμμόρφωση για να μην επαναληφθούν στο μέλλον αντίστοιχα σκηνικά… Ούτε βέβαια χορευτικά, ούτε βιολιά ή και γάμοι… 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έκτακτο δρομολόγιο του “HIGHSPEED 4” για την Αμοργό στις 15 Σεπτεμβρίου

Ενημέρωση για έκτακτο δρομολόγιο από τον δήμο Αμοργού

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

“Μια βραδιά κάτω από την ελιά 2025”: Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Νάξου συνδέει γαστρονομία, μουσική και παράδοση (αφίσα)

Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» (1–3 Οκτωβρίου 2025) στη Νάξο συνδυάζει γαστρονομία, μουσική και παράδοση με διεθνείς σεφ και τον Μανώλη Μητσιά.

Νάξος – Rugby League επιστρέφει: Ο Μανώλης Παπαντωνίου και το νέο ξεκίνημα με το Naxos Sphinx Rugby Club (video)

Στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων (101,3) ο προπονητής μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας με έδρα τη Μονή και όνειρο συμμετοχής στη Β’ Εθνική.

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ζωντανεύει στη σκηνή του Κηποθεάτρου Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας παρουσιάζει την κλασική σάτιρα του μεγάλου Ναξιώτη συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Μάνου Χατζηγεωργίου.

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Νάξος – δήμος: Ορισμός νέου Προέδρου στη Δημοτική Κοινότητα Κεραμωτής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνεδριάζει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα την πλήρωση της θέσης Προέδρου της Κοινότητας Κεραμωτής, μετά τον θάνατο του προκατόχου.

«Τι είναι αγάπη;» – Διαδραστικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις στη Νάξο

Η Κατερίνα Γαβαλά και η θεατρική ομάδα Φ.Α.Κ.Α. φέρνουν στη σκηνή του Ιάκωβου Καμπανέλλη μια εμπειρία καρδιάς

Big Bag: Ο απόλυτος οδηγός για τη σωστή αποθήκευση και μεταφορά υλικών

Το Big Bag αποτελεί την πιο αξιόπιστη και πρακτική λύση για αποθήκευση και μεταφορά υλικών. - Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας