Ένας Ναξιώτης που λατρεύει την ελεύθερη κατάδυση …. Ο Δημήτρης Μαρούλης μιλάει στο cosmogony για τις πρώτες βουτιές στον Άγιο Γεώργιο, για τα όνειρά του αλλά και για το ψαροντούφεκο
Ο Δημήτρης Μαρούλης ασχολείται με την ελεύθερη κατάδυση, που γι’ αυτόν είναι άθλημα. Και μιλάει στην Αγγελική Μουζακίκη και το cosmogony.gr όπου αναλύει τη σχέση της ελεύθερης κατάδυσης με το ψαροντούφεκο, καθώς και τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται τώρα. Και βέβαια μιλάει για τη Νάξο… Μπορεί να ζει αυτή τη περίοδο στην Αθήνα, αλλά η Νάξος… Αχ, αυτή η Νάξος…
@ Λίγα λόγια για τα παιδιά κου χρόνια στη Νάξο;
«Από τα παιδικά μου χρόνια, οι καλύτερες μνήμες μου είναι στη Νάξο. Οι άνθρωποι, οι μυρωδιές του νησιού, τα όμορφα χωριά και η θάλασσα, για την οποία θα μιλήσουμε. Η Νάξος είναι ο λόγος που αγάπησα τη θάλασσα».
@ Τι είναι η ελεύθερη κατάδυση;
«Είναι μια μορφή υποβρύχιας κατάδυσης χωρίς τη χρήση αναπνευστικών συσκευών, που βασίζεται στην αναστολή της αναπνοής έως ότου εμφανιστούμε ξανά στην επιφάνεια. Βασιζόμενοι όμως στην άπνοια και στην επαφή με το νερό μπορούμε να κάνουμε και άλλα αγωνίσματα. Την δυναμική άπνοια και τη στατική άπνοια. Δυναμική άπνοια είναι το αγώνισμα όπου ο αθλητής προσπαθεί να καλύψει τη μέγιστη οριζόντια απόσταση κρατώντας το σώμα του κάτω από την επιφάνεια του νερού με άπνοια, με ή χωρίς πτερύγια. Αυτό το αγώνισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πισίνα κολύμβησης αλλά και στη θάλασσα. Στη στατική άπνοια, ο δύτης κρατάει την ανάσα του για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μπορεί, έχοντας βυθισμένες τις αναπνευστικές οδούς του σε πισίνα ή ανοιχτή θάλασσα. Η κατηγορία της στατικής άπνοιας είναι η μοναδική στην οποία η επίδοση είναι μετρήσιμη σε χρόνο και όχι σε μήκος ή βάθος».
@ Ποια είναι η σχέση σου με τη θάλασσα;
«Η σχέση μου με τη θάλασσα ξεκίνησε στη παιδική μου ηλικία στη Νάξο, όπως ανέφερα και πριν. Μικρός σε ηλικία, δημοτικό – γυμνάσιο, όταν έβλεπα τη θάλασσα μελαγχολούσα γιατί δεν μπορούσα να μπω μέσα της να δω τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνειά της, στο βυθό. Έτσι άρχισα να ζητάω μάσκα και πέδιλα για τα καλοκαιρινά μπάνια στον Άγιο Γεώργιο. Δεν γίνεται να ξεχάσω το πρώτο μακροβούτι που έκανα και πέρασα κάτω από τα πόδια του πατέρα μου! Ένιωσα ότι θέλω να το κάνω συνέχεια και για περισσότερη ώρα, αν και πονούσαν τα αυτιά μου. Από τότε, κάθε φορά που έβλεπα θάλασσα το μόνο που με ένοιαζε ήταν να πάρω μια βαθιά ανάσα και να βουτήξω μέσα της. Το πράγμα σοβάρεψε στο λύκειο, οπότε και πήρα την πρώτη στολή, βαρίδια και μακριά πέδιλα. Η ανάσα μου πλέον δεν έφτανε και τα αυτιά μου πονούσαν αρκετά, οπότε έπρεπε να βρω μια λύση. Μετά από χρόνια και μια ικανοποιητική τριβή με τη θάλασσα, έκανα το πρώτο σχολείο ελεύθερης κατάδυσης. Το συναίσθημά μου για τη θάλασσα, λοιπόν, πήρε τη μορφή της ελεύθερης κατάδυσης. Σε βάθος χρόνου, φυσικό και επόμενο, να ασχοληθώ και με το ψαροντούφεκο».
@ Ελεύθερη κατάδυση… Χόμπι ή Επάγγελμα;
«Ο εξοπλισμός του ελεύθερου δύτη αποτελείται από μάσκα, αναπνευστήρα, στολή, βάρη και πέδιλα. Εξίσου σημαντική είναι η σωστή εκπαίδευση και καθοδήγηση. Ο κόσμος πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση του. Εγώ δε μπορώ να το δω ως χόμπι αλλά ως άθλημα. Επάγγελμα σίγουρα όχι. Υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν ως χόμπι, όπως και το ψαροντούφεκο.
@ Ποιοι σε στήριξαν σε όλη τη πορεία σου;
«Όταν έδειξα ενδιαφέρον για την αγωνιστική ελεύθερη κατάδυση, με γνώρισε ένας αθλητής σε κάποια άτομα της AIDA. Από εκεί γνώρισα τον πρώτο μου προπονητή, Άρη Μούκα, που με κατέβασε στους πρώτους αγώνες δυναμικής άπνοιας. Μετά έκανα πορεία μόνος μου, σεμινάρια στο εξωτερικό, πολλές ερωτήσεις και απαντήσεις από αθλητές στο εξωτερικό. Τη συνέχεια της αθλητικής μου πορείας όμως, μετά από αρκετή σκέψη θα την συνεχίσω με τον Δημήτρη Κούμουλο της ομάδας Οne Breath Freediving. Ασχολούμαι και με το ψαροντούφεκο. Μετά από αρκετές επαφές στον χώρο, που έφεραν απογοητεύσεις όχι για τα προϊόντα αλλά στις συμπεριφορές, έχω ξεχωρίσει τον Στέφανο Τσαγγαρούλια της Deep Carbon. Τα τελευταία χρόνια μου έχει λύσει πολλές απορίες, δεν αγχώνομαι για τη ποιότητα και αποδοτικότητα των προϊόντων, οπότε θα συνεχίσω να τον εμπιστεύομαι. Φυσικά να ευχαριστήσω το ζευγάρι μου στο ψαροντούφεκο, Ηλία Αγρηγιάννη. Ψαρεύουμε μαζί τα τελευταία 8 χρόνια, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
@ Υπάρχουν αθλητές – πρότυπα;
«Όλοι οι αθλητές είναι αξιοθαύμαστοι, δίνουν όλη τους τη ψυχή. Έχω μιλήσει όμως με δυο αθλητές, οπότε μπορώ να έχω και προσωπική άποψη για αυτούς. Ο ένας είναι ο Goran Colak με καταγωγή τη Κροατία και ο άλλος είναι ο Έλληνας Χρήστος Καρέλος, όπου στη τελευταία του αγωνιστική εμφάνιση έκανε πανελλήνιο ρεκόρ στα 114 μέτρα βάθος με μονοπέδιλο».