Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος: Το δέος που προκαλεί η θέα της "γεροντοελιάς στ΄ Αδησαρού" (photo)

Νάξος: Το δέος που προκαλεί η θέα της “γεροντοελιάς στ΄ Αδησαρού” (photo)

|

Μία επίσκεψη με σημασία. Που; Μα στην Γεροντοελιά στ΄ Αδησαρού” Η Μαρία Διαμαντάρα βρίσκεται μπροστά σε ένα θαύμα (photo) 

Από τις πρώτες πληροφορίες που είχα πατώντας το πόδι μου στη Νάξο ήταν πως στο νησί πιθανολογείτε η αρχαιότερη ελιά του πλανήτη. Κράτησα την πληροφορία, δε την αξιοποίησα.

Κείμενο και Φωτογραφίες της Μαρία Διαμαντάρα 

Πρόσφατα, σε αναζήτηση προορισμών πεζοπορίας πέτυχα την πληροφορία μπροστά μου. Έλεγξα τη διαδρομή-ήταν πολύ σύντομη- και σαν να με χτύπησε αστραπή, ετοίμασα τους μικρούς συνοδοιπόρους μου να την επισκεφτούμε.  Ενεργοποίησα το gps και ξεκίνησα. Φτάνοντας στον προορισμό, υπήρχε μια ελιά, δε έμοιαζε  όμως τόσο παλιά. Η κυρία από το απέναντι σπίτι βγήκε και με βοηθήσει, με τη γλυκύτητα που έχουν οι αθώοι άνθρωποι της ηλικίας της.

geront1.jpg– Τι ψάχνεις κοπελούδι;

– Καλησπέρα ! Μα αυτή είναι η γεροντοελιά;

– Όχι μάτια μου. Θα γυρίσεις πίσω και…., μου εξήγησε τη διαδρομή.

Η τοποθέτηση στο χάρτη ήταν λάθος και κατάλαβα αμέσως το γιατί. Ένας τέτοιος θησαυρός, ήταν απροστάτευτος στην έλλειψη σεβασμού της ανθρώπινης φύσεως. Σκουπίδια, φθορά του δέντρου ως αναμνηστικό, κάποιοι μάλιστα φωτογραφίζονταν πατώντας την. 

Ακολουθώντας τις οδηγίες, έφτασα σ’ ένα μικρό χωράφι. Αφήσαμε το αυτοκίνητο και αρχίσαμε την σύντομη περιπέτεια μας με τους μικρούς μου εξερευνητές. Ένα μικρό καλντερίμι, ακατέργαστες  πέτρες μας έδειχναν το δρόμο και ατίθασα χόρτα, ξεπηδούσαν ζιζανιάρικα γύρω τους στολίζοντας τες ακόμα περισσότερο. Τρία τέσσερα σκαλοπατάκια και μπροστά μας το ρυάκι, που έτρεχε άφθονο νερό. Οι βροχές αλλά και η χιονόπτωση των τελευταίων ημερών  το είχαν ζωντανέψει.  Ψηλά, επιβλητικά  πλατάνια αγκάλιαζαν τη διαδρομή μας. 

Περνώντας το ρυάκι, βρεθήκαμε μπροστά στη βρύση τ’ Αδησαρού. Το νερό της πηγής μετά από χρόνια έρεε άφθονο. Στο παρελθόν η ροή του ήταν ακόμα μεγαλύτερη  και η παράδοση λέει πως έκανε τόσο θόρυβο, ώστε οι κάτοικοι τις περιοχής, φοβούμενοι τους πειρατές, τοποθέτησαν μια πολύ μεγάλη, στρογγυλή  πέτρα με τρύπες, να μειώνει την ένταση του νερού και να μην ακούγεται. Ο ήλιος έδυε και τα χρώματα του δειλινού χόρευαν με τις σταγόνες του νερού, έμοιαζαν σαν μικρές, παιχνιδιάρες νεράιδες.

geront3.jpgΣηκώνοντας το κεφάλι μας, την είδαμε, να στέκει υπερήφανη, επιβλητική με τα σημάδια των 5000, ίσως και 6000 ετών πάνω της. Ο κύριος κορμός της είχε διαχωριστεί ,  σε μικρότερους, που έγερναν ο ένας πλάι στον άλλον. Έμοιαζαν με κοριτσόπουλα που προσπαθούσαν  να ψιθυρίσουν μεταξύ τους  τα μυστικά τόσων ετών , σε απόσταση σχεδόν 11 μέτρων η μια από την άλλη και όλες μαζί  έκαναν κύκλο περίπου 30 μέτρων..  Παραδίπλα υπήρχε άλλη μια «ομάδα», μικρότερη, που έμοιαζαν να χορεύουν. 

Πλανηθήκαμε στο χώρο, περνώντας μπροστά από το ξωκλήσι του Αγίου Ισιδώρου, το οποίο την συντροφεύει για περίπου 500 χρόνια, ίσως να την προστατεύει κιόλας.  Κι άλλα ελαιόδεντρα μπροστά μας, σαν φύλακες-ξωτικά να την πλαισιώνουν.  Όλα μαζί σου έδιναν την εντύπωση πως ζωντάνευαν τη νύχτα και με το πρώτο φως του ήλιου πάγωναν, σαν να είναι μαγεμένα για πάντα.

Για την ιστορία, βάση των πληροφοριών του Γιώργου Κωστελένου, το ελαιόδενδρο αυτό της Νάξου ανάγεται χρονικά στην αφετηρία της παγκόσμιας ελαιοκομίας, αποδεικνύοντας τη συνεχή καλλιέργεια εξημερωμένων ποικιλιών ελιάς στην Ελλάδα από τους προμινωικούς χρόνους μέχρι τις ημέρες μας και ενισχύει την άποψη ότι κοιτίδα εξημέρωσης της ελιάς είναι το Αιγαίο και φορέας διασποράς αυτής της εξέλιξης οι έλληνες.

Τα ευρήματα από πυρήνες (κουκούτσια) ελιάς  ταυτίστηκαν με αυτά που έχουν εντοπισθεί στην προμινωική Κρήτη και αποδεικνύουν ότι η θρουμπολιά Αιγαίου καλλιεργείται εδώ για χιλιάδες χρόνια.

Επίσης, ότι τα βλαστάρια της Γεροντοελιάς αποδεικνύουν ότι το δέντρο είναι ήμερο, γεγονός που σημαίνει ότι πριν 6000 χρόνια γνώριζαν τον πολλαπλασιασμό των ελαιόδεντρων με μοσχεύματα. Επισημαίνεται  ότι οι Μινωίτες πρώτοι απ` όλους τους λαούς της μεσογείου διαχώριζαν με σαφήνεια, πριν από τουλάχιστον 3.500 έως 4.000 χρόνια, τα άγρια από τα εξημερωμένα ελαιόδενδρα και τα αντίστοιχα ελαιόλαδα από τις άγριες ελιές και τις εξημερωμένες ελιές.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλάδες: Πρωινό ξύπνημα στους -2 βαθμούς στην Κωμιακή (!!!!), παγετός στο δρόμο (video)

Η πιο κρύα ημέρα στις Κυκλάδες ξημέρωσε. Δείτε την εικόνα μέσα από τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (πίνακας) τι συμβαίνει στην ορεινή Νάξο (video)

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Αμοργός: Δεμένος στα Κατάπολα ο “Σκοπελίτης” λόγω καιρικών συνθηκών

Ανεκτέλεστο το σημερινό (22/02) δρομολόγιο του Express Skopelitis λόγω καιρικών συνθηκών - Πότε θα πραγματοποιηθεί

Κυκλάδες: Στη Σύρο θα βρεθούν αύριο Χατζηδάκης και Βρούτσης

Η κοπή της πίτας από την ΔΕΕΠ Κυκλάδων και ΔΗΜΤΟ Σύρου φέρνει στη Σύρο τους Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Βρούτση

Εκτακτο – Νάξος: Διακοπή ρεύματος σε περιοχή της πόλης

Λόγω προβλήματος στον πυλώνα της ΔΕΗ που βρίσκεται στο Γυμνάσιο της Νάξου, υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Blue Star Ferries: Παράταση στη γραμμή της Παροναξίας για το “Blue Star 1” (video)

Παράταση ακινησίας του "Blue Star Delos" – Παραμένει μέχρι 9/3 στη γραμμή των Κυκλάδων το "Blue Star 1" (video)

Αμοργός: Ο Δήμος ενημερώνει για τηλεφωνικές απάτες εις βάρος δημοτών

Προσοχή σε τηλεφωνικές απάτες - Ποια είναι η παρότρυνση από το Δήμο Αμοργού προς τους δημότες

Σαντορίνη: Δυστύχημα 19χρονου κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 19χρονος εργάτης σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από χώματα στη διάρκεια εργασιών

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ