Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος - Απόλλωνας: Ο βοριάς "άρπαξε" το χριστουγεννιάτικο καράβι (Photo)

Νάξος – Απόλλωνας: Ο βοριάς “άρπαξε” το χριστουγεννιάτικο καράβι (Photo)

|

Μόλις δέκα ημέρες έμεινε το Χριστουγεννιάτικο καραβάκι στη θέση του στην πλατεία του Απόλλωνα – Η χθεσινή θύελλα έντασης ακόμη και 9 μποφόρ το “εξαφάνισε”, όπως έχει διαλύσει άλλωστε και τον κυματοθραύστη του οικισμού (Photo) 

Μερικά πράγματα είναι πολύ όμορφα για να είναι αληθινά… Και δη στον Απόλλωνα της Νάξου… Βράδυ της 2ης Δεκεμβρίου, το χωριό φωτίζεται. Ιδιωτική πρωτοβουλία για μία ακόμη φορά, δια χειρός Γιώργου Χωριανόπουλου, της αγαπημένης του συζύγου Μαρίας και των φίλων του. Το Χριστουγεννιάτικο καραβάκι και φέτος στολίστηκε, μπήκε στη θέση του…

Εκεί στην άκρη της πλατείας. Στο πιο όμορφο σημείο του πανέμορφου αυτού οικισμού… “…. Να είστε καλά που δίνετε ζωή και λάμψη στο τόπο μας! Καλά Χριστούγεννα με υγεία και κάθε καλό στο σπιτικό σας…” Η κυρίαρχη ευχή φίλων του Απόλλωνα της Νάξου,  αλλά και ο Βορράς “φώναξε” ότι είναι εδώ… 

 

Ομως, άλλα τα σχέδια των ανθρώπων κι άλλα της φύσης… Με δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία κυρίως του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (και στη συνέχεια όλοι οι άλλοι φορείς αλλά και ιδιώτες) επιλέγουν να μην δίνουν λύση (με διάφορες προφάσεις και ενδεχομένως να έχουν και βάση με όπλο τη νομοθεσία) τα προβλήματα χρόνο με το χρόνο κορυφώνονται στον Απόλλωνα και απλά κάνουν τη ζωή των λιγοστών κατοίκων πιο δύσκολη. 

Τι θέλουμε να πούμε; Το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου, οι κάτοικοι ξύπνησαν (σ.σ. όσο μπόρεσαν να κοιμηθούν από τον ισχυρό βοριά) και μετά λύπης τους διαπίστωσαν ότι το χριστουγεννιάτικο καραβάκι είχε … αποπλεύσει για άλλα λιμάνια κάπου στο Νότιο Αιγαίο. 

apollonas3.jpg

Ο λόγος; Μα η ένταση του ανέμου ήταν τέτοια χθες το βράδυ που δεν μπορούσε τίποτα στον Απόλλωνα να μείνει όρθιο… 

Και γιατί μιλάμε για την απουσία σχεδιασμού και πολιτικής ευθύνης; Γιατί εδώ και χρόνια ο κυματοθραύστης του λιμανιού διαλύεται από το βοριά. Ακόμη έχουμε στο μυαλό μας τις εικόνες με τους κατοίκους να βγάζουν νερό και άμμο από τα μαγαζιά τους στη παραλία. Ακόμη έχουμε εικόνες από επιχειρηματίες που σφραγίζουν τα μαγαζιά τους ώστε να μην μπει η θάλασσα μέσα το χειμώνα… 

Ακόμη ακούμε τα λόγια της προϊστάμενης αρχής που πηγαίνει στο χωριό κατόπιν εορτής και δίνει υποσχέσεις για νέο κυματοθραύστη, για νέο λιμάνια, για νέες υποδομές που θα βελτιώσουν την ζωή των κατοίκων και κυρίως θα τους κρατήσουν και το χειμώνα εκεί,,, 

Ομως, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι όλα ήταν λόγια. Και με την πρώτη ευκαιρία, με τον πρώτο δυνατό βοριά είχαμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Το κύμα …ζεστό για μία ακόμη φορά μπήκε στο λιμάνι και πήρε τα πάντα στο διάβα του.. Και μοιραία την πλήρωσε το καραβάκι. 

Οπως λέει ο κος Χωριανόπουλος “το δέσιμο δεν έχει αλλάξει εδώ και τρία χρόνια. Πάντα το ίδιο ήταν. Ομως, πόσο να αντέξει στη δύναμη του καιρού, όταν ο αέρας δεν … σπάει στον κυματοθραύστη και μπαίνει στο λιμάνι;”

Αλήθεια, τι περιμένει ο Δήμος, η Περιφέρεια, το Υπουργείο για να πάρει επιτέλους μέτρα; Να φτιάξει τον κυματοθραύστη, να βελτιώσει τις υποδομές;

Ελπίζουμε να μην είναι αργά, την επόμενη φορά… Ο βοριάς άλλωστε λατρεύει τον Απόλλωνα και το έχει αποδείξει με τις συχνές του εμφανίσεις. Οι πολιτικοί μας όμως όχι… Από μακριά το χειμώνα αλλά κοντά το καλοκαίρι για ψαράκι και χαμόγελα….  

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Άγιος Προκόπιος: Ο δρόμος των θαυμάτων (και των κορναρισμάτων)

Όταν η ελληνική φιλοξενία συναντά τον αστικό σουρεαλισμό – το οδικό χάος γίνεται εμπειρία ζωής στην πιο πολυσύχναστη τουριστική γωνιά της Νάξου.

Νάξος – Λυώνας: Ανοιχτή επιστολή-καταγγελία για το συρματόπλεγμα

Τρεις επιστήμονες με βαθιά προσωπική σχέση με τον Λυώνα αντιδρούν στη νέα εικόνα του οικισμού και καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή για «επένδυση στον διχασμό» και «αισθητική βαρβαρότητα»