Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος - Απείρανθος: Οι καμπάνες ήχησαν... Η ώρα της εξόδου έφτασε

Νάξος – Απείρανθος: Οι καμπάνες ήχησαν… Η ώρα της εξόδου έφτασε

|

Με την πένα της Γαλήνης Μπαρδάνη κάνουμε ένα ταξίδι στην … παραμονή της Επανάστασης. Και βλέπουμε τον ρόλο της μάνας στην προετοιμασία πριν από την μεγάλη έξοδο… Το ντύσιμο που πολεμιστή βήμα βήμα…

Ο επαναστατικός αναβρασμός εκείνων των ημερών ήταν τόσο μεγάλος που καθιστούσε πια επικίνδυνη την αναβολή της εξέγερσης. Tόσο εκείνοι που έφυγαν στους τόπους απ’ τον φόβο μην πιαστούν μα τόσο κι εκείνοι που έμειναν, είχαν αρχίσει να ετοιμάζονται.

Της Γαλήνης Μπαρδάνη (κείμενο και φωτογραφία)

 Κάθε σπίτι ήταν ένα καζάνι που έβραζε. Συζητήσεις την νύχτα στα σβηστά με μόνο φως τη ζέστη της φωτιάς που άναβε τα λίγα ξύλα που ‘χαν απομείνει στα σπιτικά.

Οι αρχόντισσες ήταν εκείνες που καθόριζαν την έναρξη και την παύση κι ας μην το ‘ξεραν  τότε, η κινητήριος δύναμη κάθε σπιτικού. Μόλις πάρθηκε η απόφαση για την καθοριστική ημερομηνία εκείνες ήταν που άνοιξαν  τις κασέλες και μάζεψαν τα κάρβουνα απ’ τη φωτιά. Εκείνες τα έβαλαν στα σίδερα να τα πυρώσουν για να ομορφοστρώσουν τα λαγκιόλια της φουστανέλας, κοντή για τα παλικάρια ως τους μηρούς και μακριά ίσαμε το γόνατο κι ακόμα πιο κάτω για τους καπεταναίους και τους γεροντότερους και με περισσότερα και πιο πυκνά λαγκόλια.

Κένταγαν με μεταξένιες κλωστές τη φέρμελη η το  μεϊντάνι και το στόλιζαν με χρυσοκέντητα γαϊτάνια και κορδόνια. Σαν θαύματα  ξεπρόβαλαν οι σπειρομαίανδροι στο τελείωμα των μανικιών. Σαν άλλες αράχνες  της εποχής ύφαιναν τις μακριές ως τα σκέλια κάλτσες με τραγόμαλλο για να κρατούν ζεστούς τους «αφεντάδες» τους.

Το Σάββατο απ’ τ’ απόγευμα βγήκαν στους δρόμους οι τσιλιαδόροι ,έπρεπε να ξεθαφτούν τ’ άρματα και να συντηρηθούν. Συνήθιζαν να λένε , «γυμνοί και κουρελήδες πολλοί ,μα δίχως άρματα κανένας». Τις περισσότερες φορές τα άρματα δεν ήταν αγορασμένα, αλλά  λάφυρα αρπαγμένα από το χέρι ή το κορμί του εχθρού. Έπρεπε κάποιος να νοιαστεί και τα μπαϊράκια ,κάθε οικογένεια βλέπεις είχε το δικό της .

Την Κυριακή αξημέρωτα ακόμη, μια ησυχία απόκοσμη κάλυπτε τα πάντα με το μανδύα της. Ησυχία προμήνυμα βοής κι αντάρας. Σηκώθηκαν τα παλικάρια κι οι καπεταναίοι κι άρχισαν τις ετοιμασίες. Ιεροτελεστία το ντύσιμο τους μιας κι είχε τόσα κομμάτια να φορεθούν.

Πρώτα φόραγαν τις βλαχόκαλτσες, μετά το λευκό πουκάμισο με τα στενά μανίκια, πάντα ξεκούμπωτο μπροστά στο στήθος, χειμώνα καλοκαίρι. Μετά τα μεϊντανογίλεκα που συμπλήρωναν τον περήφανο κορμό. Ζώνονταν στη μέση τους τη φουστανέλα που πολλά παλικάρια την άλειφαν με ξύγκι. Η ποδεμή τους ήταν τα τσαρούχια που τα στήριζαν στα πόδια τους, φέρνοντας γύρω τη γάμπα με φαρδύ λουρί, τις θηλιές και το ‘πιαναν στην κάλτσα τους ακριβώς κάτω απ’ το γόνατο με τσαρουχοτοκά.

Στην ράχη τους έριχναν τον ντουλαμά η την κάπα φτιαγμένη  από τραγόμαλλο και βαλμένη στις νεροτριβές για να πήξει και να μην περνάει η βροχή και το κρύο. Τελειώνοντας φόραγαν το φέσι, κορώνα στο κεφάλι τους τυλιγμένο στη βάση του με μαντηλοδεσά, που ανάλογα με το ύφασμα είχε κι άλλο όνομα: κασπαστή, πόσι η σερβέτα.

Τη φορεσιά συμπλήρωναν το σελλάχι, τα στολίδια(τα τσαπράζια τα σαββατλίδικα) και τ’ άρματα. Στο σελλάχι ήταν περασμένη η «ώρα» ,οι μπαλάσκες για τα φουσέκια των ντουφεκιών, τα φυσεκλίκια ,οι τσακμακόπετρες, η καπνοσακούλα τους. Απ’ το σελλάχι ξεπρόβαιναν δυο δίδυμες  κουμπούρες, στην έξω θήκη βρισκόταν το χαρμπί (πολλαπλών χρήσεων),απ’ έξω το γιαταγάνι κι όρεξη να ‘χεις να θυμάσαι όλα τ’ άρματα.

Ντυμένοι ,στολισμένοι σαν με γαμπρική  φορεσά περίμεναν να δοθεί το σύνθημα. Πάμε παλικάρια …Ξαφνικά ακούστηκε βοή και σείστηκε το σύμπαν κι έβλεπες να ξεπροβάλουν από κάθε πέτρα ,από κάθε στενό από κάθε πέρασμα ένα λεφούσι, άτακτο μα ομοιόμορφο έτοιμο να σε πάρει μαζί του.

Τα μπαϊράκια ανέμιζαν στον αέρα σαν άλλα πανιά των « ξύλινων τειχών» της Αθήνας. Μόλις συγκεντρώθηκαν στο άνοιγμα, ο εχθρός προσπάθησε να ανασυνταχθεί μα τα ‘χασε. Παρακολουθήσαμε μέσα σ’ ένα απόγευμα την κάθοδο των μυρίων και την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη, διοργανωμένες από τον Λεωνίδα και τον Μέγα Αλέξανδρο. Αιώνες του Ελληνισμού σε μια σελίδα ιστορίας.

 Το παρόν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις  που περιγράφονται είναι φανταστικά, οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

SuperLeague: “Τυφώνας” από γκολ στο 1.85 με επίκεντρο το “Γ. Καραϊσκάκης”

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: «Τυφώνας» από τέρματα στο 1.95!

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι