Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος- Απείρανθος: Ο Κουδουνάτος έγινε PlaymoGreek και εντυπωσιάζει

Νάξος- Απείρανθος: Ο Κουδουνάτος έγινε PlaymoGreek και εντυπωσιάζει

|

Ο Πέτρος Καμινιώτης – ο Mr. PlaymoGreek – εξηγεί στο NaxosPress πως έκανε πραγματικότητα την επιθυμία της Βούλας και του Φρατζέσκου, να μετατρέψει τον Κουδουνάτο της Απειράνθου σε playmoGreek- Καμινιώτης “είναι η δεύτερη φιγούρα της Νάξου που έχω στη συλλογή του, δύσκολη ιδιαίτερη η κατασκευή λόγω και των αξεσουάρ” 

Οταν τον ρωτάνε πως συνέλαβε την ιδέα απαντάει αφοπλιστκά “Η ιδέα γεννήθηκε τελείως αυθόρμητα με την μορφή παιχνιδιού στην ηλικία των 5 ετών. Τα Playmobil ήταν το αγαπημένο μου παιχνίδι και είχα βαρεθεί να παίζω συνέχεια με ιππότες και πειρατές, αποφάσισα μια μέρα να τα ντύσω με κομμάτια από χαρτοπετσέτες και να τα βάλω σε κύκλο”. Και όταν του λένε “μα καλά πως έδωσες … σάρκα και οστά σε παραδοσιακές φορεσιές και όχι με διάσημες εμφανίσεις του εξωτερικού”¨, γίνεται ακόμη πιο αφοπλιστικός τονίζοντας ” πάντοτε μου προξενούσε εντυπωση η ενδυμασία της προγιαγιάς μου, η οποία φορούσε σε όλη της την ζωή τα παραδοσιακά της ρούχα. Αυτό με βοήθησε πολύ να καταλάβω και την δομή της κάθε φορεσιάς αλλά κυρίως την σημασία της. Τα Playmobil τα επέλεξα στην αρχή γιατί ήταν το αγαπημένο μου παιχνίδι και είχα τεράστια συλλογή από αυτά. Πλέον, τα χρησιμοποιώ γιατί, επίσης, η μορφή τους είναι πολύ κοντά στο ανθρώπινο σώμα και μπορεί να αποδοθεί καλυτέρα η φορεσιά. Είναι αυτονόητο ότι θα ξεκινούσα από τις ελληνικές φορεσιές, καθώς που ο πλούτος της ελληνικής παράδοσης είναι ανεξάντλητος και με ξεχωριστή σημειολογία και ομορφιά”.

Ο λόγος στον Πέτρο Καμινιώτη, ή οπως τον γνωρίζουν όλοι εδώ και μία τριετία ως Mr PlaymoGreek.. Σε ηλικία 21 ετών έχει καταφέρει να γίνει το πρόσωπο της Ελλάδας όσον αφορά τις κατασκευές αφού επένδυσε σε απλά πράγματα… Στα γνωστά μας σε όλους playmobil και στις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές… Και η συλλογή του (σ.σ. θα μάθουμε σε λίγο πόσες είναι οι φιγούρες και η σχέση του με την νησιωτική Ελλάδα) χρόνο με το χρόνο όχι μόνο μεγαλώνει αλλά γίνεται γνωστή μέσα από εκθέσεις τόσο εντός συνόρων όσο κι εκτός.. Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν στην Σίφνο για τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Τσελεμεντέ και οι Κυκλαδίτες πήραν μία γεύση από την προσπάθεια που κάνει… 

sifnos.jpg

Ομως, εδώ και μερικές ημέρες, ο Πέτρος Καμινιώτης έγινε γνωστός και στη Νάξο… Μέσα από την . παραγγελία της Βούλας Μπακάλου και του Φρατζέσκου Μαργαρίτη, οι οποίοι όταν βρέθηκαν Εθνικό Ιστορικό Μουσείο είδαν τις φιγούρες που έχει κατασκευάσει. Ενθουσιάστηκαν. Επικοινώνησαν μαζί του και του ζήτησαν να φτιάξει έναν … Κουδουνάτο. Και η επιθυμία τους έγινε πραγματικότητα.. Και την 15η Φεβρουαρίου με χαρά ο Φρατζέσκος και η Βούλα προχώρησαν σε ανάρτηση του PlaymoGreek Κουδουνάτου με την εξής αναφορά ” Κανόνες Εθιμικού Δικαίου. Ενσυνείδητη δεσμευτική ισχύς. Διαμορφωμένοι από την αδιάκοπη εφαρμογή τους επί μακρόν. Για τη διάδοσή τους, απαιτούνται πρωτότυπες ιδέες. Κάτι ελκυστικό για τις νεότερες γενιές. Οι Κουδουνάτοι στ’ Απεράθου της Νάξου, δεν είναι απλά ένα Αποκριάτικο Δρώμενο. Εσείς παίζατε με Playmobil; Με PlaymoGreek ήθελα να πω”. 

Και όπως ήταν λογικό η ανάρτηση έγινε viral… Ψάξαμε και βρήκαμε τον Πέτρο Καμινιώτη και κατέθεσε στο naxospress.gr την εμπειρία του από την επαφή με τον …Κουδουνάτο αλλά και την ολη προσπάθεια που έγινε κάνει αυτά τα χρόνια… Τι μας είπε;  “Αυτή τη στιγμή στην συλλογή μου έχω 45 φιγούρες… Η πρώτη που κατασκεύασα – λόγω καταγωγής – δεν θα μπορούσε να μην είναι η Καραγκούνικη φορεσιά και πιο συγκεκριμένα από την Καρδίτσα… Σήμερα, οι νησιωτικές φιγούρες είναι σχεδόν οι μισές και προέρχονται τόσο από τα Επτάνησα όσο και από το Αιγαίο και βέβαια τις Κυκλάδες… Μέχρι τώρα έχω κατασκευάσει τις φορεσιές από την Αμοργό, την Σχοινούσα την Σίφνο (βλ φωτό), την Κύθνο και την Νάξο… Οπότε ο Κουδουνάτος της Απειράνθου είναι η δεύτερη φορεσιά που φτιάχνω από το όμορφο όπως μου είπαν νησί σας…

Οσον αφορά το βαθμό δυσκολίας για την κατασκευή του Κουδουνάτου; “Αρκετοί είναι αυτοί που με ρωτούν για τον βαθμό δυσκολίας που έχουν οι φιγούρες… Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορεσιά έχει τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητές της Στις νησιωτικές, αυτό που με δυσκόλεψε ήταν κυρίως η αντιγραφή των υφασμάτων σε πολύ μικρή κλίμακα… Για τον Κουδουνάτο της Απειράνθου, θα πω ότι προέκυψε μετά από την ιδέα μίας κοπέλας (σ.σ. εννοεί την Βούλα Μπακάλου) η οποία μου έστειλε μήνυμα μέσα της σελίδας στα social media και στη συνέχεια με βοήθησε σημαντικά με τις πληροφορίες που μου έδωσε για να την κατασκευάσω… Πρέπει να ομολογήσω πάντως ότι μόνο εύκολη υπόθεση ήταν… Συνήθως κάθε φιγούρα χρειάζεται 5 – 6 ημέρες αλλά αυτή είχε περισσότερες δυσκολίες , γιατί εκτός από το ύφασμα, έπρεπε να προσέξω και τα κουδούνια που ήταν αρκετά αλλά και το φέσι που είναι πολύ ιδιαίτερο…”

Και στην τελευταία ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της .. μαζικής παραγωγής ο κος Καμινιώτης μας απάντησε ότι « λόγω σπουδών και πιεσμένου γενικότερα χρόνου καθότι η κατασκευή δεν είναι εύκολη, στη συγκεκριμένη περίοδο δεν μπορώ να μιλήσω για μαζική παραγωγή… Όλα τα κομμάτια που έχω φτιάξει μπορεί κάποιος να τα βρει σε εκθέσεις, μουσεία και από εκεί σε φίλους και γνωστούς….»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group