Ο Πέτρος Καμινιώτης – ο Mr. PlaymoGreek – εξηγεί στο NaxosPress πως έκανε πραγματικότητα την επιθυμία της Βούλας και του Φρατζέσκου, να μετατρέψει τον Κουδουνάτο της Απειράνθου σε playmoGreek- Καμινιώτης “είναι η δεύτερη φιγούρα της Νάξου που έχω στη συλλογή του, δύσκολη ιδιαίτερη η κατασκευή λόγω και των αξεσουάρ”
Οταν τον ρωτάνε πως συνέλαβε την ιδέα απαντάει αφοπλιστκά “Η ιδέα γεννήθηκε τελείως αυθόρμητα με την μορφή παιχνιδιού στην ηλικία των 5 ετών. Τα Playmobil ήταν το αγαπημένο μου παιχνίδι και είχα βαρεθεί να παίζω συνέχεια με ιππότες και πειρατές, αποφάσισα μια μέρα να τα ντύσω με κομμάτια από χαρτοπετσέτες και να τα βάλω σε κύκλο”. Και όταν του λένε “μα καλά πως έδωσες … σάρκα και οστά σε παραδοσιακές φορεσιές και όχι με διάσημες εμφανίσεις του εξωτερικού”¨, γίνεται ακόμη πιο αφοπλιστικός τονίζοντας ” πάντοτε μου προξενούσε εντυπωση η ενδυμασία της προγιαγιάς μου, η οποία φορούσε σε όλη της την ζωή τα παραδοσιακά της ρούχα. Αυτό με βοήθησε πολύ να καταλάβω και την δομή της κάθε φορεσιάς αλλά κυρίως την σημασία της. Τα Playmobil τα επέλεξα στην αρχή γιατί ήταν το αγαπημένο μου παιχνίδι και είχα τεράστια συλλογή από αυτά. Πλέον, τα χρησιμοποιώ γιατί, επίσης, η μορφή τους είναι πολύ κοντά στο ανθρώπινο σώμα και μπορεί να αποδοθεί καλυτέρα η φορεσιά. Είναι αυτονόητο ότι θα ξεκινούσα από τις ελληνικές φορεσιές, καθώς που ο πλούτος της ελληνικής παράδοσης είναι ανεξάντλητος και με ξεχωριστή σημειολογία και ομορφιά”.
Ο λόγος στον Πέτρο Καμινιώτη, ή οπως τον γνωρίζουν όλοι εδώ και μία τριετία ως Mr PlaymoGreek.. Σε ηλικία 21 ετών έχει καταφέρει να γίνει το πρόσωπο της Ελλάδας όσον αφορά τις κατασκευές αφού επένδυσε σε απλά πράγματα… Στα γνωστά μας σε όλους playmobil και στις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές… Και η συλλογή του (σ.σ. θα μάθουμε σε λίγο πόσες είναι οι φιγούρες και η σχέση του με την νησιωτική Ελλάδα) χρόνο με το χρόνο όχι μόνο μεγαλώνει αλλά γίνεται γνωστή μέσα από εκθέσεις τόσο εντός συνόρων όσο κι εκτός.. Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν στην Σίφνο για τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Τσελεμεντέ και οι Κυκλαδίτες πήραν μία γεύση από την προσπάθεια που κάνει…
Ομως, εδώ και μερικές ημέρες, ο Πέτρος Καμινιώτης έγινε γνωστός και στη Νάξο… Μέσα από την . παραγγελία της Βούλας Μπακάλου και του Φρατζέσκου Μαργαρίτη, οι οποίοι όταν βρέθηκαν Εθνικό Ιστορικό Μουσείο είδαν τις φιγούρες που έχει κατασκευάσει. Ενθουσιάστηκαν. Επικοινώνησαν μαζί του και του ζήτησαν να φτιάξει έναν … Κουδουνάτο. Και η επιθυμία τους έγινε πραγματικότητα.. Και την 15η Φεβρουαρίου με χαρά ο Φρατζέσκος και η Βούλα προχώρησαν σε ανάρτηση του PlaymoGreek Κουδουνάτου με την εξής αναφορά ” Κανόνες Εθιμικού Δικαίου. Ενσυνείδητη δεσμευτική ισχύς. Διαμορφωμένοι από την αδιάκοπη εφαρμογή τους επί μακρόν. Για τη διάδοσή τους, απαιτούνται πρωτότυπες ιδέες. Κάτι ελκυστικό για τις νεότερες γενιές. Οι Κουδουνάτοι στ’ Απεράθου της Νάξου, δεν είναι απλά ένα Αποκριάτικο Δρώμενο. Εσείς παίζατε με Playmobil; Με PlaymoGreek ήθελα να πω”.
Και όπως ήταν λογικό η ανάρτηση έγινε viral… Ψάξαμε και βρήκαμε τον Πέτρο Καμινιώτη και κατέθεσε στο naxospress.gr την εμπειρία του από την επαφή με τον …Κουδουνάτο αλλά και την ολη προσπάθεια που έγινε κάνει αυτά τα χρόνια… Τι μας είπε; “Αυτή τη στιγμή στην συλλογή μου έχω 45 φιγούρες… Η πρώτη που κατασκεύασα – λόγω καταγωγής – δεν θα μπορούσε να μην είναι η Καραγκούνικη φορεσιά και πιο συγκεκριμένα από την Καρδίτσα… Σήμερα, οι νησιωτικές φιγούρες είναι σχεδόν οι μισές και προέρχονται τόσο από τα Επτάνησα όσο και από το Αιγαίο και βέβαια τις Κυκλάδες… Μέχρι τώρα έχω κατασκευάσει τις φορεσιές από την Αμοργό, την Σχοινούσα την Σίφνο (βλ φωτό), την Κύθνο και την Νάξο… Οπότε ο Κουδουνάτος της Απειράνθου είναι η δεύτερη φορεσιά που φτιάχνω από το όμορφο όπως μου είπαν νησί σας…
Οσον αφορά το βαθμό δυσκολίας για την κατασκευή του Κουδουνάτου; “Αρκετοί είναι αυτοί που με ρωτούν για τον βαθμό δυσκολίας που έχουν οι φιγούρες… Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορεσιά έχει τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητές της Στις νησιωτικές, αυτό που με δυσκόλεψε ήταν κυρίως η αντιγραφή των υφασμάτων σε πολύ μικρή κλίμακα… Για τον Κουδουνάτο της Απειράνθου, θα πω ότι προέκυψε μετά από την ιδέα μίας κοπέλας (σ.σ. εννοεί την Βούλα Μπακάλου) η οποία μου έστειλε μήνυμα μέσα της σελίδας στα social media και στη συνέχεια με βοήθησε σημαντικά με τις πληροφορίες που μου έδωσε για να την κατασκευάσω… Πρέπει να ομολογήσω πάντως ότι μόνο εύκολη υπόθεση ήταν… Συνήθως κάθε φιγούρα χρειάζεται 5 – 6 ημέρες αλλά αυτή είχε περισσότερες δυσκολίες , γιατί εκτός από το ύφασμα, έπρεπε να προσέξω και τα κουδούνια που ήταν αρκετά αλλά και το φέσι που είναι πολύ ιδιαίτερο…”
Και στην τελευταία ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της .. μαζικής παραγωγής ο κος Καμινιώτης μας απάντησε ότι « λόγω σπουδών και πιεσμένου γενικότερα χρόνου καθότι η κατασκευή δεν είναι εύκολη, στη συγκεκριμένη περίοδο δεν μπορώ να μιλήσω για μαζική παραγωγή… Όλα τα κομμάτια που έχω φτιάξει μπορεί κάποιος να τα βρει σε εκθέσεις, μουσεία και από εκεί σε φίλους και γνωστούς….»