Την προσεχή Κυριακή 5 Ιουλίου μετά την Θεία Λειτουργία στην Παναγιά την Απεραθίτισσα (ή Κομμούνα) θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνο στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου – Η ιδιαίτερη σχέση του «Νώλη» με τον Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη
«Η μεγαλύτερη τιμή θα είναι να διατηρηθούν αναπεπταμένα τα λάβαρα της ζωής του»… Είναι το ρεζουμέ της ομιλίας του Λαοκράτη Βάσση, του φιλόλολου και συγγραφέα που είχε τη τιμή να μιλήσει για τον Μανώλη Γλέζο την περασμένη Κυριακή, όταν στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση από την οικογένειά του Ναξιώτη πολιτικού ως μικρή ένδειξη τιμής σε όλους ήθελαν να τον αποχαιρετήσουν στην εξόδιο
ακολουθία τρεις μήνες νωρίτερα αλλά ελέω κορωνοϊού δεν μπόρεσαν…
Η ομιλία του κου Βάσση
ήταν “χωρισμένη σε τρεις διαστάσεις” με την τρίτη να έχει ως σημείο αναφοράς “το αξιακό … μαντέμι της ψυχής του”.. Με το κυκλαδίτικο φως, τ’ Απεράθου και τη σμύριδα να έχουν σφυριλατήσει τον χαρακτήρα του Μανώλη Γλέζου,… Αυτό όμως είναι μία άλλη ιστορία. Εμείς εδώ θα πάμε στα .. φρέσκα κουλούρια και θα σας πούμε για την εκδήλωση που θα γίνει την προσεχή Κυριακή 5 Ιουλίου στ’ Απεράθου και αναμένεται να βρεθει μεγάλος αριθμός Ναξιωτών που θα θελήσουν να αποδώσουν τιμή στον μεγάλο συντοπίτη τους..
Οπως έγινε γνωστό, στην Παναγιά την Απεραθίτισσα, το πρωί της Κυριακής μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνη στη μνήμη του “Νώλη”… Και όπως αναφέρουν και οι πληροφορίες θα τοποθετηθεί πλακέτα που είναι αφιερωμένη στον Γλέζο, στον αριστερό λαμπά της εισόδου και δίπλα σ’ αυτή που είναι αφιερωμένη στον Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, τον πρωθυπουργό που εκτελέστηκε το 1922 ως ένα από τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Κάποιοι έπρεπε να πληρώσουν και ο Ναξιώτης πολιτικός ήταν ένας εξ αυτών…
Η πρόταση για την πλακέτα
Ομως, χάρη στον αρχαιολόγο Φρατζέσκο Μαργαρίτη έχουμε μικρές και σημαντικές αποκαλύψεις.. Ας δούμε όμως πρώτα τι είχε γράψει στην σελίδα του στα social media στις 4 Απριλίου, μερικές ημέρες δηλαδή μετά τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου .. ” Στην είσοδο της Παναγίας της Απεραθίτισσας, υπάρχει πάνω στον δεξιό λαμπά τοποθετημένη μια μαρμάρινα πλακέτα, που γράφει πως “Εδώ στ’ Απεράθου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Πρωθυπουργός Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης 1859-1922”.
Προτείνω δημόσια στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στο Τοπικό Συμβούλιο Απεράθου, στους Πολιτιστικούς Συλλόγους του χωριού, στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Παναγίας και σε όλους τους Απεραθίτες, να προγραμματίσουν την τοποθέτηση μιας αντίστοιχης πλακέτας στον αριστερό λαμπά της εισόδου της Παναγίας, η οποία να γράφει πως “Εδώ στ’ Απεράθου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μανώλης Γλέζος 1922-2020″. Έτσι οι Απεραθίτες κι οι ξένοι επισκέπτες, θα υμνούν και θα μνημονεύουν για πάντα αυτούς τους δυο μεγάλους άνδρες που γέννησε αυτός ο τόπος, αφού τα ονόματά τους θα βρίσκονται γραμμένα σε ένα κεντρικό σημείο στην είσοδο του χωριού”.
Και η πρόταση του κου Μαργαρίτη (σ.σ. μεγάλη κουβέντα γίνεται για την πατρότητα της πρότασης αλλά νομίζω ότι είνα λάθος να δώσουμε κι εδώ συνέχεια) έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο.. Το είχαμε αναφέρει την 26η Ιουνίου όταν είχαμε σημειώσει ”
Κλείνοντας τρεις μήνες από την ημέρα του θανάτου του Μανώλη Γλέζου και με αφορμή το μνημόσυνο του, που θα γίνει την Κυριακή, στις 28 Ιουνίου στην Αθήνα, συνεδρίασε το συμβούλιο κοινότητας Απειράνθου, γενέτειρας του αείμνηστου Ήρωα.
Αποδέχθηκε την πρόταση του εκκλησιαστικού συμβουλίου και συμφώνησε να τοποθετηθεί στον αριστερό λαμπά της εισόδου της Παναγίας μαρμάρινη πλακέτα που να γράφει «Εδώ στ΄ Απεράθου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μανώλης Γλέζος 1922-2020», ως ένδειξη τιμής, στον άνθρωπο που αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για τα ιδανικά της Δημοκρατίας. Το συμβούλιο επίσης δεσμεύτηκε να οργανώσει αργότερα, πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες για να αποδώσει την τιμή και την ευγνωμοσύνη που οφείλει κυρίως στο Μανώλη Γλέζο η ιδιαιτέρα πατρίδα του”.
Πρωτοπαπαδάκης – Γλέζος … συγγενείς και η σύμπτωση
Αυτό όμως που μας εντυπωσιάζει είναι η σχέση Πρωτοπαπαδάκη – Γλέζου.. Ο κος Φρατζέσκος μέσα από απάντηση σε κάποιο σχόλιο, δίνει την απάντηση ” ο Πέτρος ο Πρωτοπαπαδάκης, ήταν πρώτος ξάδερφος με τη λαλά του Μανώλη του Γλέζου, αφού η μάνα του Πρωτοπαπαδάκη η Βδοκιά του Μπακαλονικόλα (Αργουζίνα), ήταν θεία της Σοφκιάς του Μπακαλοφλώριου (Γλέζενας), λαλάς του Γλέζου. Μάλιστα ο Αριστείδης ο Πρωτοπαπαδάκης τον 1958, ανέφερε πως είναι άδικο να καταδικαστεί ο Μανώλης ο Γλέζος για κατασκοπεία κι ο Γλέζος πάλι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναψηλάφηση της δίκης του πατέρα του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη το 2010, όταν ο Άρειος Πάγος τον αθώωσε”.
Αυτό που δεν έγραψε ο Φρατζέσκος ήταν η …διαβολική σύμπτωση στη σχέση των δύο ανδρών.. Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 και ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης εκτελέστηκε (στο Γουδί) στις 15 Νοεμβρίου του 1922. Τρεις μήνες διαφορά από τη γέννηση του ενός και τον θάνατο του άλλου… Και όπως προσθέτει ο κος Φρατζέσκος “οι άνθρωποι ήταν συγγενείς και πάνω απ’ όλα Απεραθίτες. Κι οι δυο οικογένειες θρήνησαν θύματα στην Καισαριανή και στο Γουδί. Πέρασαν στη σφαίρα των Αθανάτων και είμαστε υπερήφανοι που ήταν Απεραθίτες”.
Τι άλλο αλήθεια να πει κανείς… Αααα κι όμως υπάρχει… Ξέρετε ποιο ήταν ένα από τα πρώτα ονόματα της Παναγιάς της Απεραθίτισσας; Παναγιά η Κομμούνα. Οσο κι εάν φαίνεται παράξενο αυτό ήταν. Γιατί; Η Απείρανθος είχε πολλές γειτονιές, τα παλιά καλά χρόνια και κάθε μία είχε την δική της εκκλησία. Ομως, οι πιο φτωχοί δεν είχαν δική τους εκκλησία και οι εύποροι του χωριού, όπως μας λέει ο κος Φρατζεσκος πήραν την απόφαση να κτίσουν μία εκκλησία για όλους… Κι αυτή έγινε η Παναγιά η Κομμούνα, αυτή που ξέρουμε όλοι σήμερα ως Απεραθίτισσα…