Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος - 1ο Γυμνάσιο: Γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την "γέννησή" του

Νάξος – 1ο Γυμνάσιο: Γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την “γέννησή” του

|

Την Παρασκευή 20 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Νάξο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του 1ου Γυμνασίου Νάξου, σε προσχέδιο του κορυφαίου αρχιτέκτονα Νίκου Μητσάκη 

Τι σχέση έχει ο Νίκος Μητσάκης με το 1ο Γυμνάσιο Νάξου; Καρμική…. Θα μου πείτε ποιος είναι ο Νίκος Μητσάκης ε; Σωστά… Γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1899 (σ.σ. κρατήστε το 20 Αυγούστου για αργότερα) και ήταν Έλληνας αρχιτέκτονας, ένας από τους πρώτους αρχιτέκτονες που εκπροσώπησαν το ρεύμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Απόγονος – από τη μητέρα του – του Γάλλου φιλέλληνα Σωνιέρου.
Ανήκε στην ομάδα των πρώτων σπουδαστών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, στην οποία γράφτηκε το 1917, αμέσως μετά τη σύσταση της, αποφοίτησε το 1921, το 1926 διορίσθηκε στην Υπηρεσία Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Παιδείας, ενώ το διάστημα Ιούνιος 1930 – Οκτώβριος 1930 και από τον Ιούνιο 1931 υπήρξε προϊστάμενος του Γραφείου Μελετών των Νέων Σχολικών Κτιρίων… Εφυγε από τη ζωή το 1941…. 

Ομως, αυτό που έκανε ξεχωριστό τον Νικόλαο Μητσάκη ήταν η προσωπική του παρέμβαση σε σημαντικά έργα και κυρίως σχολικές υποδομές που δεν είχαν σχέση με τα κτήρια που γνωρίζαμε έως τότε… Συνέβαλλε στη διαμόρφωση μιας «ελληνικής» αρχιτεκτονικής της εποχής, καθώς στα έργα του συνυπάρχουν στοιχεία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής με κλασικίζοντα στοιχεία, μορφολογικά και τεχνοτροπικά στοιχεία από τον παραδοσιακό πολιτισμό και τοπικά υλικά. Ωστόσο, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τα πρώιμα έργα του, όπως και έργα του Πικιώνη δέχονται επικρίσεις τόσο από σύγχρονούς τους όσο και από μεταγενέστερους αρχιτέκτονες.  Τα πιο γνωστά του έργα; Γυμνάσιο Δημητσάνας (1928), Προσθήκη Μαρασλείου Διδασκαλείου (1929-30), Ανώτερο Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης (1933), Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου (1935-36) και Πολυκατοικία οδού Χέυδεν 1937, ενώ στα μη υλοποιημένα και δη σε προσχέδια το διδακτήριο Μαρλά στη Τήνο και το Γυμνάσιο Νάξου.. 

Νάξου ειπάμε; Εεε ναι η καρμική σχέση με δεδομένο ότι φέτος, στις 20 Αυγούστου (αυτό που λέγαμε και νωρίτερα) συμπληρώνονται 100 χρόνια από την …γέννησή του. Και με την αρωγή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με κεντρική ομιλήτρια την Σοφία Αν. Κατσουρού ενώ τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και το πλήρη πρόγραμμα της εκδήλωσης. Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε αρκετούς από τους παλιούς μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και πρόσωπα της πολιτικής και όχι μόνο ζωής του τόπου μας που πέρασαν από τα θρανία του … 

gimnnnn.jpg

 

Η Ιστορία του σχολείου όπως την εντοπίσαμε στη σελίδα του σχολείου στο διαδίκτυο 

Το 1ο Γυμνάσιο Νάξου είναι από τα παλιότερα σχολεία της Νάξου. Ιδρύθηκε σαν σχολείο με Βασιλικό Διάταγμα το 1921. Το ιστορικό κτήριο, στο οποίο στεγάζεται μέχρι και σήμερα, στέγασε τους πρώτους μαθητές το 1931 και έχει ανακαινιστεί πρόσφατα.

Το Γυμνάσιο Νάξου ιδρύεται  με το Β. Δ της 3ης Σεπτεμβρίου 1921 (ΦΕΚ 164/τ/Α’/6 Σεπτεμβρίου 1921) «περί ιδρύσεως σχολείων της  μέσης εκπαιδεύσεως», υπογεγραμμενο από τον Υπουργό Εκκλησιαστικών και της Δημόσιας  Εκπαιδεύσεως. Σύμφωνα με το παραπάνω ΦΕΚ, ιδρύθηκε «εν Νάξω πλήρες Γυμνάσιον, του οποίου κατά το σχολικό έτος 1921-1922  θα λειτουργήση μόνον η πρώτη τάξη, υπό τον όρο η Κοινότης  Νάξου να παράσχη ιδίαις αυτής δαπάναις, δια τη λειτουργίαν του Γυμνασίου απαιτούμενον κατάλληλον  διδακτήριον, το οποίο και να εφοδιάσει αυτή, ιδίαις ωσαύτως δαπάναις, με τα απαιτούμενα σχολικά  έπιπλα και σκεύη.»

Η ίδρυση του πλήρους Γυμνασίου Νάξου  πραγματοποιήθηκε  «τη μερίμνη του διακεκριμένου συμπολίτου μας και αντιπροσώπου της Επαρχίας ημών κ.κ Π. Πρωτοπαπαδάκη Υπουργού επί των Οικονομικών.» Στη συνέχεια  το ίδιο Κοινοτικό Συμβούλιο Νάξου στη 119/25 Οκτωβρίου  1921 συνεδρίαση του εγκρίνει  «την επί μίαν διετίαν  μίσθωσιν της εν τη πόλει της Νάξου κειμένης οικίας του ιδιοκτήτου Ιωάννου Δημ. Αγιοπετρίτου και τω μηνιαίω μισθώματι  δραχμών διακοσίων … και εντέλλεται  τω κ. Προεδεύοντι να προβή  εις την σύνταξιν του  μισθωτηρίου συμβολαίου καθόσον ο χρόνος της ενάρξεως  των μαθημάτων του Γυμνασίου επείγει.»

Στο Γυμνάσιο φοίτησαν αρχικά 15 μαθητές από την πόλη της Νάξου και 145 οι οποίοι προέρχονταν από τα χωριά . Για την ανέγερση του διδακτηρίου επιτράπηκε στην Κοινότητα της Νάξου να επιβάλλει φόρο στα προϊόντα της γεωργίας, βιοτεχνίας, ζωοκομίας και στα προϊόντα των λατομείων που εξάγονταν σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή στο εξωτερικό.

Στην συνέχεια προχωρά στην αγορά γηπέδων ιδιοκτησίας των Αναστασίου Μελισσουργού και Κωνσταντίνου Σπυριδάκη, αντί του ποσού των 20000 δραχμών στον καθένα. Το κτίριο  είναι έργο του αρχιτέκτονα  Μητσάκη και στέγασε τους πρώτους μαθητές το 1931, οπως δηλοί και η επιγραφή της εισόδου του.

Πρώτος διευθυντής ήταν ο Λιθοξόος, πρώην διευθυντής της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Νικόλαος Λιθοξόος (1868 – 1938) …..το 1919 κλήθηκε να διευθύνει την Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, της οποίας χρημάτισε και τελευταίος Γυμνασιάρχης μέχρι το έτος 1922. Καταφεύγοντας στην Ελλάδα διορίζεται Γυμνασιάρχης στη Νάξο  Ένα από τα θύματα της Μάχης της Νάξου ήταν μαθητής του Γυμνασίου Νάξου. Πρόκειται για το Γεώργιο Βαλληνδρά που σκοτώθηκε  στον περίβολο του σχολείου   στις 13 Οκτωβρίου 1994.

Και το 2019 πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση και δόθηκε το όνομα του αείμνηστου θεατράνθρωπου Ιάκωβου Ψαρρά στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Νάξου, το οποίο άνοιξε εκείνη τη περίοδο μετά από αρκετά χρόνια εργασιών… 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΟΞ – Κυκλάδες: Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο οι Κατσαράς, Ηλιόπουλος

Δύο εκπρόσωποι των Κυκλάδων, ο Βαγγέλης Κατσαράς (Νάξος) και ο Αντώνης Ηλιόπουλος (Σαντορίνη) στη μάχη για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΞ ..

Γιάννης Αγγέλου – υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν.Αι.: Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα!

Συνεχώς η Λαϊκή Συσπείρωση και από την πρώτη στιγμή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα παζάρια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκαταστήσει ΝΑΤΟϊκές βάσεις σε ελληνικά νησιά.

Σαντορίνη: Αφιερωμένη στα ζώα η 4η Οκτώβρη από τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φηρών

Η ημέρα σήμερα υπενθυμίζει σε όλους μας την σημαντική Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Εφυγε ο “ξανθός” του Ελληνικού μπάσκετ, αντίο στον Γιάννη Ιωαννίδη

Στο πένθος βυθίστηκε ο χώρος του ελληνικού μπάσκετ. “Έφυγε” σε ηλικία 78 ετών ο “Ξανθός” της προπονητικής -αλλά και της πολιτικής- Γιάννης Ιωαννίδης.

Cycladic Identity – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Προστατεύει και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά

Ηδη υλοποιούνται εννέα προγράμματα σε οκτώ νησιά των Κυκλάδων (την Αμοργό, την Ανδρο, την Δονούσα, την Ιο, την Κέα, τη Μύκονο, την Πάρο και τη Σίκινο)

Διανομή ακριβών φαρμάκων κατ’ οίκον για 120.000 ασθενείς

Πρόκειται για σκευάσματα που αφορούν καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς

Aegean Airlines: «Aνοίγει φτερά» για το χειμερινό πρόγραμμα με νέους προορισμούς

Aegean Airlines Εννέα (9) νέα δρομολόγια και τρεις (3) νέες χώρες προστίθενται - Επτά (7) θερινά δρομολόγια συνεχίζουν να εκτελούνται για πρώτη φορά και το φετινό χειμώνα

Η Νίσυρος είναι πολλά παραπάνω από το ηφαίστειό της

Νίσυρος – όπως λένε όσοι γνωρίζουν – είναι ένα υπέροχο “εργαστήρι” γεωλογίας και προσφέρει εικόνες και γνώσεις που επιβεβαιώνουν το μεγαλείο της φύσης. Το νησί έχει και ενδιαφέρουσα μυθολογική… διάσταση, λίγο κλισέ, αλλά μας αρέσει!

Κέα – Δήμος: Παραδόθηκαν είδη που συγκεντρώηκαν για τους πληγέντες

Παραδόθηκαν τα είδη που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι Κέας για τους πληγέντες της κακοκαιρίας «Daniel»

ΠΝΑι: Ακλόνητο φαβορί ο Χατζημάρκος

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θεωρείται από αυτές όπου η επικράτηση του υποψηφίου που στηρίζεται από τη Ν.Δ., εν προκειμένω του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

SEAJETS – Διαγωνισμός:Ταξίδεψε και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Μεγάλος διαγωνισμός: Ταξίδεψε με τη SEAJETS και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Νάξος – Βίβλος: Τελετή αποκαλυπτηρίων στη μνήμη Αργύρη Σοφικίτη

Τελετή αποκαλυπτηρίων στη Βίβλο Νάξου - Πότε και στη μνήμη ποιου η όλη δράση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Δικηγόροι: Ημέρα Αγιασμού για τη νέα …σεζόν

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος, προς Δικαστικούς Λειτουργούς: Η υψηλή σας αποστολή στηρίζεται από την συμπαράσταση της Αγίας μας Εκκλησία

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: Δράση (01/10) αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού

Το μεσημέρι της Κυριακής 1η Οκτωβρίου στη πόλη της Νάξου, δράση αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού - Ποιοι συμμετέχουν