Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος - 1ο Γυμνάσιο: Γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την "γέννησή" του

Νάξος – 1ο Γυμνάσιο: Γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την “γέννησή” του

|

Την Παρασκευή 20 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Νάξο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του 1ου Γυμνασίου Νάξου, σε προσχέδιο του κορυφαίου αρχιτέκτονα Νίκου Μητσάκη 

Τι σχέση έχει ο Νίκος Μητσάκης με το 1ο Γυμνάσιο Νάξου; Καρμική…. Θα μου πείτε ποιος είναι ο Νίκος Μητσάκης ε; Σωστά… Γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1899 (σ.σ. κρατήστε το 20 Αυγούστου για αργότερα) και ήταν Έλληνας αρχιτέκτονας, ένας από τους πρώτους αρχιτέκτονες που εκπροσώπησαν το ρεύμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Απόγονος – από τη μητέρα του – του Γάλλου φιλέλληνα Σωνιέρου.
Ανήκε στην ομάδα των πρώτων σπουδαστών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, στην οποία γράφτηκε το 1917, αμέσως μετά τη σύσταση της, αποφοίτησε το 1921, το 1926 διορίσθηκε στην Υπηρεσία Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Παιδείας, ενώ το διάστημα Ιούνιος 1930 – Οκτώβριος 1930 και από τον Ιούνιο 1931 υπήρξε προϊστάμενος του Γραφείου Μελετών των Νέων Σχολικών Κτιρίων… Εφυγε από τη ζωή το 1941…. 

Ομως, αυτό που έκανε ξεχωριστό τον Νικόλαο Μητσάκη ήταν η προσωπική του παρέμβαση σε σημαντικά έργα και κυρίως σχολικές υποδομές που δεν είχαν σχέση με τα κτήρια που γνωρίζαμε έως τότε… Συνέβαλλε στη διαμόρφωση μιας «ελληνικής» αρχιτεκτονικής της εποχής, καθώς στα έργα του συνυπάρχουν στοιχεία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής με κλασικίζοντα στοιχεία, μορφολογικά και τεχνοτροπικά στοιχεία από τον παραδοσιακό πολιτισμό και τοπικά υλικά. Ωστόσο, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τα πρώιμα έργα του, όπως και έργα του Πικιώνη δέχονται επικρίσεις τόσο από σύγχρονούς τους όσο και από μεταγενέστερους αρχιτέκτονες.  Τα πιο γνωστά του έργα; Γυμνάσιο Δημητσάνας (1928), Προσθήκη Μαρασλείου Διδασκαλείου (1929-30), Ανώτερο Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης (1933), Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου (1935-36) και Πολυκατοικία οδού Χέυδεν 1937, ενώ στα μη υλοποιημένα και δη σε προσχέδια το διδακτήριο Μαρλά στη Τήνο και το Γυμνάσιο Νάξου.. 

Νάξου ειπάμε; Εεε ναι η καρμική σχέση με δεδομένο ότι φέτος, στις 20 Αυγούστου (αυτό που λέγαμε και νωρίτερα) συμπληρώνονται 100 χρόνια από την …γέννησή του. Και με την αρωγή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με κεντρική ομιλήτρια την Σοφία Αν. Κατσουρού ενώ τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και το πλήρη πρόγραμμα της εκδήλωσης. Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε αρκετούς από τους παλιούς μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και πρόσωπα της πολιτικής και όχι μόνο ζωής του τόπου μας που πέρασαν από τα θρανία του … 

gimnnnn.jpg

 

Η Ιστορία του σχολείου όπως την εντοπίσαμε στη σελίδα του σχολείου στο διαδίκτυο 

Το 1ο Γυμνάσιο Νάξου είναι από τα παλιότερα σχολεία της Νάξου. Ιδρύθηκε σαν σχολείο με Βασιλικό Διάταγμα το 1921. Το ιστορικό κτήριο, στο οποίο στεγάζεται μέχρι και σήμερα, στέγασε τους πρώτους μαθητές το 1931 και έχει ανακαινιστεί πρόσφατα.

Το Γυμνάσιο Νάξου ιδρύεται  με το Β. Δ της 3ης Σεπτεμβρίου 1921 (ΦΕΚ 164/τ/Α’/6 Σεπτεμβρίου 1921) «περί ιδρύσεως σχολείων της  μέσης εκπαιδεύσεως», υπογεγραμμενο από τον Υπουργό Εκκλησιαστικών και της Δημόσιας  Εκπαιδεύσεως. Σύμφωνα με το παραπάνω ΦΕΚ, ιδρύθηκε «εν Νάξω πλήρες Γυμνάσιον, του οποίου κατά το σχολικό έτος 1921-1922  θα λειτουργήση μόνον η πρώτη τάξη, υπό τον όρο η Κοινότης  Νάξου να παράσχη ιδίαις αυτής δαπάναις, δια τη λειτουργίαν του Γυμνασίου απαιτούμενον κατάλληλον  διδακτήριον, το οποίο και να εφοδιάσει αυτή, ιδίαις ωσαύτως δαπάναις, με τα απαιτούμενα σχολικά  έπιπλα και σκεύη.»

Η ίδρυση του πλήρους Γυμνασίου Νάξου  πραγματοποιήθηκε  «τη μερίμνη του διακεκριμένου συμπολίτου μας και αντιπροσώπου της Επαρχίας ημών κ.κ Π. Πρωτοπαπαδάκη Υπουργού επί των Οικονομικών.» Στη συνέχεια  το ίδιο Κοινοτικό Συμβούλιο Νάξου στη 119/25 Οκτωβρίου  1921 συνεδρίαση του εγκρίνει  «την επί μίαν διετίαν  μίσθωσιν της εν τη πόλει της Νάξου κειμένης οικίας του ιδιοκτήτου Ιωάννου Δημ. Αγιοπετρίτου και τω μηνιαίω μισθώματι  δραχμών διακοσίων … και εντέλλεται  τω κ. Προεδεύοντι να προβή  εις την σύνταξιν του  μισθωτηρίου συμβολαίου καθόσον ο χρόνος της ενάρξεως  των μαθημάτων του Γυμνασίου επείγει.»

Στο Γυμνάσιο φοίτησαν αρχικά 15 μαθητές από την πόλη της Νάξου και 145 οι οποίοι προέρχονταν από τα χωριά . Για την ανέγερση του διδακτηρίου επιτράπηκε στην Κοινότητα της Νάξου να επιβάλλει φόρο στα προϊόντα της γεωργίας, βιοτεχνίας, ζωοκομίας και στα προϊόντα των λατομείων που εξάγονταν σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή στο εξωτερικό.

Στην συνέχεια προχωρά στην αγορά γηπέδων ιδιοκτησίας των Αναστασίου Μελισσουργού και Κωνσταντίνου Σπυριδάκη, αντί του ποσού των 20000 δραχμών στον καθένα. Το κτίριο  είναι έργο του αρχιτέκτονα  Μητσάκη και στέγασε τους πρώτους μαθητές το 1931, οπως δηλοί και η επιγραφή της εισόδου του.

Πρώτος διευθυντής ήταν ο Λιθοξόος, πρώην διευθυντής της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Νικόλαος Λιθοξόος (1868 – 1938) …..το 1919 κλήθηκε να διευθύνει την Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, της οποίας χρημάτισε και τελευταίος Γυμνασιάρχης μέχρι το έτος 1922. Καταφεύγοντας στην Ελλάδα διορίζεται Γυμνασιάρχης στη Νάξο  Ένα από τα θύματα της Μάχης της Νάξου ήταν μαθητής του Γυμνασίου Νάξου. Πρόκειται για το Γεώργιο Βαλληνδρά που σκοτώθηκε  στον περίβολο του σχολείου   στις 13 Οκτωβρίου 1994.

Και το 2019 πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση και δόθηκε το όνομα του αείμνηστου θεατράνθρωπου Ιάκωβου Ψαρρά στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Νάξου, το οποίο άνοιξε εκείνη τη περίοδο μετά από αρκετά χρόνια εργασιών… 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας: Εκδήλωση τις 26 Ιουνίου, η γνώση δεν έχει ηλικία

Το ΣΔΕ Νάξου διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα στο ΓΕΛ Νάξου με στόχο την ανάδειξη της εκπαίδευσης ενηλίκων και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Δραματική προειδοποίηση Γ. Γκούφα: «Η Τραγαία διψά – Η Νάξος ερημοποιείται»

Ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπεράντληση των υδάτινων αποθεμάτων και την απουσία σχεδιασμού, προειδοποιώντας για την ερημοποίηση της καρδιάς της Νάξου.

Νότια Ελλάδα: Σε κατάσταση έντονης ξηρασίας, στο «κόκκινο» γεωργικές περιοχές Κρήτης και Πελοποννήσου

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo, η εδαφική υγρασία έχει μειωθεί επικίνδυνα σε κρίσιμες αγροτικές ζώνες, προμηνύοντας σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή.

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Σαντορίνη: Η Μαρία Γενιτσαρίδη επιστρέφει (για 3η φορά) στον Α.Ο. Θήρας

Η έμπειρη διεθνής ακραία επιστρέφει στη Σαντορίνη για τρίτη φορά, ενισχύοντας σημαντικά το ρόστερ της ομάδας στη φετινή Volley League Γυναικών.

Μύκονος: Εξάρθρωση κυκλώματος ναρκωτικών, τρεις συλλήψεις και πλούσια ευρήματα

Σημαντικό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα κατάφερε η ΕΛ.ΑΣ. με τη διάλυση συμμορίας που διακινούσε κοκαΐνη, κάνναβη και ναρκωτικά χάπια στο νησί των ανέμων – Επεισοδιακή σύλληψη ενός εκ των δραστών.

«Σαντορίνη – Το παρόν και το μέλλον»: Δημόσια συζήτηση για το νέο πολεοδομικό σχέδιο Θήρας

Ανοιχτή εκδήλωση για τις κρίσιμες επιπτώσεις του ΕΠΣ στο περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την ανάπτυξη του νησιού

6ο Περιφερειακό Συνέδριο ΠΟΞ στη Σαντορίνη: Ο τουρισμός σε σταυροδρόμι προκλήσεων και στρατηγικών

Μηνύματα βιώσιμης ανάπτυξης, υποδομών και συνεργειών από κορυφαίους φορείς του τουρισμού – Σημαντική η σύσταση του Οργανισμού Προώθησης Προορισμού για τη Σαντορίνη

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Εντυπωσιακή έναρξη με την έκθεση αγιογραφίας της Ελένης Αντωνακάκη (video)

Η Αμοργός άνοιξε πολιτιστικά τις πύλες της για το φετινό φεστιβάλ με μια συγκινητική και υψηλής αισθητικής έκθεση αγιογραφίας, αφιερωμένη στην Παναγία και τη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών στην Κίναρο.

«Ίχνη Θηραϊκής Λαογραφίας»: Μια Ζωντανή Διαδρομή στην Παράδοση της Σαντορίνης

Περιοδική έκθεση στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» – Αυθεντικά τεκμήρια, βιώματα και αφηγήσεις από την καθημερινή ζωή της Θήρας

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας