Τετάρτη, 30 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝ. Δημητροκάλλης: Ο βασιλιάς της pasta ήρθε στη Νάξο και δημιουργεί γευστικούς...

Ν. Δημητροκάλλης: Ο βασιλιάς της pasta ήρθε στη Νάξο και δημιουργεί γευστικούς οργασμούς

|

Ο Νίκος Δημητροκάλης μιλώντας στο Naxospress μας λέει «Θα παραμείνει μια ζωή η φιλοσοφία μου στη μαγειρική ιταλική, αλλά θα αξιοποιώ τα ελληνικά προϊόντα σε όποιον τόπο βρίσκομαι». (δείτε το video) 

Είναι αναμφισβήτητα στους γαστρονομικούς κύκλους «ο βασιλιάς της μακαρονάδας»,  μας μαγεύει με τις γαστρονομικές του δημιουργίες στο ιταλικό του εστιατόριο Dal Professore στο Μαρούσι αλλά και εδώ και ένα έτος στην Νάξο στο αντίστοιχο Dal Professore Naxos, σε έναν πανέμορφο χώρο δίπλα στη θάλασσα στην Χώρα της Νάξου. Κι ενώ το μέρος είναι πολύ τουριστικό (ακριβώς δίπλα απο το Club Ocean) το φαγητό που προσφέρεται δεν υπολοίπεται σε τίποτα απο θέμα ποιότητας.

Της Ελένης Μουστάκη (*)

Πως όμως ένας καθηγητής ιταλικής γλώσσας έγινε ο professore της γεύσης; Ο βραβευμένος σεφ Νίκος Δημητροκάλης σπούδασε στην ιταλία φιλολογία, η ιταλική κουλτούρα όμως τον επηρέασε και αγάπησε σφόδρα την ιταλική γαστρονομία. Το ένδιαφέρον του για την ιταλική κουζίνα ήταν τόσο μεγαλο που επισκεπτόταν τα διάφορα  χωριά της Ιταλίας κι έβλεπε πως παρασκεύαζαν οι παραδοσιακές γυναίκες τα χειροποιήτα νιόκι, ραβιόλια κλπ.  Αρχικά λοιπόν μαγείρευε σε φίλους και μαθητές και τελικά μια ευκαιρία τον έφερε για σπουδές μαγειρικής  στο Μιλάνο στα 40 του χρόνια, αφηνοντας πίσω το φροντιστήριο στα χέρια της συζύγου του για όσο θα έλειπε. Τότε κατάλαβε οτι αυτό που αγαπούσε περισσότερο απ ολα ηταν η μαγειρική, κι αυτή η αγάπη απέδωσε καρπούς, αφού ο κόσμος το εισέπραξε.  Το όνομα του εστιατορίου λοιπόν δεν είναι τυχαίο, το έδωσαν οι μαθητές, όταν έλεγαν πάμε να φάμε «στου καθηγητή»

Κι ο “καθηγητής” φτάνει στο σημείο τεχνικής στην κουζίνα να δημιουργήσει την πίτσα του μέλλοντος, μια πίτσα «non pizza» όπως την αποκαλεί, καθώς διαφέρει εξ ολοκλήρου απο την πίτσα που όλοι ξέρουμε. Περιέχει φυσικό προζύμι και το ζυμάρι είναι πολύ εύπεπτο, αφού διαθέτει 90% υγρασία. Η μεγάλη ποσότητα νερού δίνει ένα ελαφρύ αποτέλεσμα στη ζύμη της πίτσας που σε κάνει να μην νιώθεις βαρύ το στομάχι μετά την κατανάλωση της.  Απ έξω είναι τραγανή και μέσα γεμάτη κυψέλες αέρα, απλά μοναδική συνταγή. Τα υλικά που αρτίζουν τον ζυμάρι ξεχωριστά, δεν υπάρχουν κίτρινα τυριά που προσθέτουν πολλά λυπαρά αλλά διάφορα είδη μοτσαρέλλας με την βουβαλίσια να ξεχωρίζει.  Απο την άλλη τα αλλαντικά είναι απο τα καλύτερα της Ιταλίας με ονομασία προέλευσης. Η αγαπημένη μου γεύση το χειροποιήτο λουκάνικο αγριογούρουνου, που δεν είχα ξανασυνατήσει σε συνδυασμό μάλιστα απο τρούφα και σπανάκι.  Δεν μένει όμως, μόνο εκεί το μενού του Dal Professore υπάρχει και η εκδοχή γλυκιάς πίτσας με κρέμα λεμονιού ή κρέμα φουντουκιού αλλά και πίτσα με ζυμάρι μαύρου ρυζιού.

Τι γίνεται όμως με την μακαρονάδα; Καθώς εδώ έχουμε τον βασιλιά της. Τα χειροποίητα ραβιόλι  ξεχωρίζουν για την ελαφριά υφή τους και την  πολλών ειδών ευφάνταστη γέμιση. «Το ζυμαρικό αν και είναι φαγητό του λαού απαιτεί σεβασμό, για μένα είναι η ναυαρχίδα του μενού μου και φυσικά δημιουργείται απο εμάς. Κάποιος βγαίνει απο το σπίτι του για να φάει κατι ιδιαίτερο και φρέσκο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σερβίρει μια επαγγελματική κουζίνα έτοιμα φαγητά», λέει χαρακτηριστικά ο βραβευμένος σεφ.

Η ιταλική κουζίνα όμως, δεν περιορίζεται μόνο στην μακαρονάδα και στη πίτσα, δεν πρέπει να ξεχνούμε οτι αποτελεί μέρος της μεσογειακής κουζίνας, γι αυτό στο μενού του dal professore θα βρούμε μακαρονάδα με ψάρι φρέσκο ημέρας, αλλά και ψάρι ως κυρίως πιάτο, αλλά και κρέας.

Μια άλλη καινοτομία του σεφ Νίκου Δημητροκάλλη είναι οτι έχει ενσωματώσει ναξιώτικα προϊόντα στις ιταλικές τεχνικές των πιάτων του «Η ξυνομυζήθρα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο την ιταλική ρικότα», μας λέει ο ίδιος. «Εγώ αρνούμαι να ελληνοποιήσω την ιταλική κουζίνα. Θα παραμείνει μια ζωή η φιλοσοφία μου ιταλική στο μαγείρεμα, αλλά θα αξιοποιώ τα ελληνικά προϊόντα στο έπακρο σε όποιο τόπο κι αν βρίσκομαι», δηλώνει καυτηριάζοντας την συνήθεια να μιλούμε για ιταλικό φαγητό και να φτιάχνουμε οτιδήποτε θέλουμε δίνοντας του ονομασίες συνταγών που έχουν καταχωρυθεί στο εμπορικό επιμελητήριο της Ιταλίας με συγκεκριμένα υλικά, όπως γίνεται κατά κόρον με κυρίαρχο παράδειγμα εκείνο της καρμπονάρα.

Δεν μπορούσαμε να μην μιλήσουμε και για το νέο εγχείρημα του νησιού,  το νέο beach bar “Naxaki” στον Αη Γιωργη. Ο Νίκος Δημητροκάλλης έχει βάλει κι εκεί το χεράκι του δημιουργώντας ένα μενού που στηρίζεται ξανά σε μια χειροποιήτη κουζίνα, ακόμη κι αν μιλάμε για burgers, club sandwiches, ζυμαρικά και πίτσα, όλα μπορούν να γίνονται με χειροποίητο τρόπο ακόμη και τα dressings

Δείτε με προσοχή τα δύο video… στο πρώτο μιλάει για την πίτσα και στο δεύτερο για την πάστα και την ιταλική κουζίνα που μοιάζει ένα όμορφο στοίχημα που αξίζει να το δοκιμάσει κανείς… 

Το Dal Professore ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό απο τη 13:00  το μεσημέρι έως τη 01:00 το βράδυ

(*) Η Ελένη Μουστάκη εργάζεται στον Alphatv.gr και συνεργάζεται με το Naxospress.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΕΠΙΕΘ: Ο «Μουσικός Περίβολος» της Νάξου απέκτησε χορηγό καρδιάς

Ο «Μουσικός Περίβολος» της Νάξου απέκτησε χορηγό καρδιάς: η ΠΕΠΙΕΘ και ο Γιώργος Βάλλης στο πλευρό του Συλλόγου ΔΑΜΑΡΙΣ

«Χωρίς Πυξίδα»: Μια νέα ταξιδιωτική σειρά της ΕΡΤ1 ταξιδεύει από 2 Αυγούστου στο Αιγαίο

Η Πηνελόπη Πλάκα και ο Γιάννης Φραγκίσκος εξερευνούν τα νησιά του Αιγαίου μέσα από μια μοναδική εκπομπή με συναίσθημα, αυθεντικότητα και χιούμορ. Πρεμιέρα το Σάββατο 2 Αυγούστου, στις 9 το πρωί με Αμοργό

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Καύσωνας Ιουλίου 2025: 13 ημέρες «πύρινης» δοκιμασίας σε όλη τη χώρα

Η πιο θερμή ημέρα η 25η Ιουλίου – Στους 45,8 °C η κορυφή της θερμοκρασίας – Αστικά κέντρα στο «κόκκινο» ακόμη και τις νύχτες

Πράσινα Σημεία στην Πάρο: Ξεκίνησαν οι εργασίες για το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο

Ο Δήμος Πάρου επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη με δύο σύγχρονα Πράσινα Σημεία σε Νάουσα και Παροικία – «Στόχος μας μια Πάρος πρότυπο κυκλικής οικονομίας», δηλώνει ο Δήμαρχος Κ. Μπιζάς

Παρέμβαση Φίλιππου Φόρτωμα για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος στην Τήνο

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσία του Δημάρχου Τήνου – Έκκληση για άμεσες λύσεις εν μέσω καύσωνα και τουριστικής αιχμής

Κατ. Μονογυιού: Παρέμβαση για τις φωτιζόμενες διαφημίσεις στο Αεροδρόμιο Μυκόνου

Το Υπουργείο Πολιτισμού διαπιστώνει ότι δεν έχει δοθεί έγκριση για τις εγκατεστημένες πινακίδες σε προστατευμένη περιοχή – Αναμένονται απαντήσεις και από άλλα Υπουργεία

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Το ANIMASYROS ταξιδεύει και πάλι στις Κυκλάδες

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στηρίζει για άλλη μια φορά τον θεσμό που φέρνει το παγκόσμιο animation στα νησιά – Από 22 έως 28 Σεπτεμβρίου με θέμα "Animated Cosmos"

Βασιλική Σκυλάκη: “Η ΣΑΕΚ Νάξου στοχεύει στην κατάρτιση και στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας” (video)

Σημαντικός θεσμός για τη Νάξο και τις Κυκλάδες οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης

Ο Ματθαίος Γιαννούλης στον Ετήσιο Χορό του Κόρωνου, γλέντι μέχρι το πρωί! (αφίσα)

Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνου προσκαλεί όλο το νησί σε μια αξέχαστη μουσικοχορευτική βραδιά με τον αγαπημένο Ματθαίο Γιαννούλη και την ορχήστρα του. (αφίσα - video)

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Νάξος: Παραίτηση Φλεριανού από τη θέση του Αντιδημάρχου Ισότητας, ποιους λόγους επικαλείται (έγγραφο παραίτησης)

Ο Βασίλης Φλεριανός παραιτήθηκε από την προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, επικαλούμενος αντικειμενική αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του – Συζητείται η αντικατάστασή του στο σημερινό (23/07) Δημοτικό Συμβούλιο.