Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΜητρόπολη Παροναξίας: Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος ο Αρχιδιάκονος Δωρόθεος

Μητρόπολη Παροναξίας: Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος ο Αρχιδιάκονος Δωρόθεος

|

Μετά από έξι χρόνια προσφοράς ως Αρχιδιάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, την περασμένη Κυριακή (29/10) ο πατήρ Δωρόθεος χειροτονήθηκε σε Πρεσβύτερο και άμεσα πήρε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη 

Είναι από τις ιδιαίτερες στιγμές στην καθημερινότητα και κυρίως το λειτουργικό της Μητρόπολης, με τους πιστούς να γίνονται μάρτυρες στη τελετής χειροτονίας. Ειδικά, όταν μιλάμε για αγαπημένα πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει με παρρησία και προσφορά προς τους συνανθρώπους του… Και την περασμένη Κυριακή (29/10) στη Μητρόπολη Παροναξίας, ο πατήρ Δωρόθεος μετά από έξι χρόνια ως Αρχιδιάκονος χειροτονήθηκε σε Πρεσβύτερο και μάλιστα παρουσία και του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κκ Ανδρέα, ο οποίος υπήρξε καθηγητής του αρχιδιακόνου κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών στην Κύπρο. Και βέβαια στο πλευρό του, η οικογένειά του και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου (σ.σ. το παρών έδωσε και η πολιτική ηγεσία της Νάξου και Πάρου) έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη…

Ας δούμε πως παρουσίασε την τελετή της χειροτονίας η επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας…

«Το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε και τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Δωροθέου Βενετσανοπούλου. Στην Θεία Λειτουργία συνιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας ο οποίος υπήρξε Καθηγητής του νεοχειροτονηθέντος Πρεσβυτέρου κατά τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Κύπρο. Βαθύτατα συγκινημένος ο π. Δωρόθεος προσφώνησε προ της Χειροτονίας τους Σεβασμιωτάτους, τους συλλειτουργούντας Κληρικούς και τον λαό του Θεού που είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικοδήμου. Απαντώντας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας και απευθυνόμενος στον π. Δωρόθεο τόνισε την αξία και το μέγεθος της Ιερωσύνης και επεσήμανε το στοιχείο της προσφοράς το οποίο την χαρακτηρίζει αφού μέσω αυτής ο Θεός προσφέρεται στον άνθρωπο «ως προσφέρων και προσφερόμενος» αλλά και ο άνθρωπος (μάλιστα δε ο Ιερεύς) καλείται να προσφέρει “εαυτόν” στον Θεό και στον συνάνθρωπο ως «θυσίαν ευάρεστον». Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος επιβραβεύοντας  τον νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο για την εξαετή διακονία του στην Ιερά Μητρόπολη ως Διάκονος και Αρχιδιάκονος παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα να του απονείμει το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο νεοχειροτονηθείς διένειμε κατά το έθος το Αντίδωρο και δέχθηκε τις ευχές του πυκνού εκκλησιάσματος. Οι οικείοι του κατά την έξοδο προσέφεραν τα γλυκίσματα και τα αναμνηστικά της Χειροτονίας δεχόμενοι συγχρόνως τις θερμές και εγκάρδιες ευχές των συμμετασχόντων».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ισραήλ: Χερσαία επιχείρηση στην πόλη της Γάζας

Τανκς προωθούνται προς το κέντρο της πόλης· τουλάχιστον 106 νεκροί σε 24 ώρες σύμφωνα με παλαιστινιακές αρχές. ΟΗΕ μιλά για «γενοκτονία», η Ε.Ε. προαναγγέλλει μέτρα, σκληραίνει η στάση αραβικών κρατών.

Φιλώτι Νάξου: Παρουσιάστηκε ο 14ος τόμος «Ναξιακά» – Αφιέρωμα στη μνήμη του Στέφανου Ψαρρά

Ζεστή συμμετοχή στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτιτών· η Ο.ΝΑ.Σ. τίμησε τον διδάκτορα Φιλολογίας και συνεργάτη της έκδοσης με έναν αναμνηστικό τόμο υψηλών προδιαγραφών.

Σπύρος Μάκαρης: «Σημαία» του Πανναξιακού για 24η σεζόν – Ο 38χρονος φόργουορντ συνεχίζει μπροστάρης

Η διοίκηση ανακοίνωσε την ανανέωση με τον Ναξιώτη φόργουορντ (2,00 μ.), που μπαίνει στην 24η χρονιά του και στέλνει μήνυμα ενότητας στους φιλάθλους.

Ρόδος: Σε τροχιά υλοποίησης το Περιφερειακό Καταφύγιο Ζώων Συντροφιάς

Με πρωτοβουλία Χατζημάρκου, το έργο εγγράφεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΝΑΙ – Συμμετοχή της Φιλοζωικής Ρόδου στην καθημερινή λειτουργία

Νάξος: Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών – Ανοικτή δράση στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου (17/9)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, το Νοσοκομείο ενώνει δυνάμεις με την ΕΝΕ και το «Όραμα Ελπίδας». Εγγραφές 09:00–13:00, χωρίς ραντεβού.

Φ. Ζαννετίδης: “Καμία περίπτωση ευλογιάς στο Νότιο Αιγαίο”

Φ. Ζαννετίδης: “Καμία περίπτωση ευλογιάς στο Νότιο Αιγαίο – Αυστηροί έλεγχοι και πιστοποιητικά απολύμανσης στις μεταφορές”

Το Naxos Medical στηρίζει τη 4η Πανελλήνια Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών στη Νάξο

Μια πράξη ζωής και ελπίδας: Στις 17 Σεπτεμβρίου το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου φιλοξενεί την εθελοντική δράση «Οι Νοσηλευτές Δίνουν Όραμα Ελπίδας».

Χώρα Νάξου: Συνεδρίαση (19/09) Δημοτικής Κοινότητας — Στο τραπέζι αφαλάτωση, «οικόπεδα αεροπορίας» και πεζοδρόμια

Μετά από 20 μήνες αιτημάτων, τέσσερα κρίσιμα θέματα μπαίνουν στην Η.Δ. — Κάλεσμα στους πολίτες να δώσουν το «παρών»

Λοβέρδος στη Νέα Δημοκρατία: Επίσημη προσχώρηση, παρασκήνιο και επόμενα βήματα

Συνάντηση στο Μαξίμου, μήνυμα διεύρυνσης προς το κέντρο και αντιδράσεις από τη Χ. Τρικούπη — Υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα Αθηνών

Σίκινος: Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο

Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο της Σικίνου με την Ομάδα Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού - Δύο ημέρες, τέσσερα ωράρια – «δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή» στο νησί

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.