Ανάφη και Νίσυρος εξέφρασαν την επιθυμία να ακολουθήσουν τα χνάρια της Αλλόνησου και να απαλλαγούν οριστικά από τις πλαστικές σακκούλες
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσημη έναρξη του προγράμματος «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες». Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τη MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa και τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου, που ήδη είχε αποφασίσει να αναλάβει πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Την επιθυμία να προστατεύσει τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο του μέσα από την υιοθέτηση νέων πρακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον, εξέφρασε στο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS το νησί της Ανάφης, παρακινούμενο από το επιτυχημένο πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες, που αγκάλιασαν θερμά τόσο οι φορείς όσο και οι κάτοικοι του νησιού.
Αλλαγή στον τρόπο μεταφοράς αγαθών
Στόχος του προγράμματος είναι η δραστική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας μεταφοράς σε ένα νησί με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία, καθιστώντας την Αλόννησο το πρώτο νησί «χωρίς πλαστική σακούλα» στην Ελλάδα. Μέσα από αυτό, παρέχεται στους κατοίκους η δυνατότητα εναλλακτικών επιλογών για τη μεταφορά αγαθών, όπως η πάνινα τσάντα. Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να συμβάλει στην προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος της Αλοννήσου, όπου φιλοξενείται ο εναπομείναντας πληθυσμός της Μεσογειακής φώκιας Μονάχους Μονάχους, αλλά και να αναδείξει περαιτέρω το νησί ως έναν προορισμό εναλλακτικού τουρισμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος διανεμήθηκαν σε συνεργασία με εθελοντές του Δήμου και καταστήματα, ενημερωτικά φυλλάδια αλλά πάνινες τσάντες για την καθημερινή εξυπηρέτηση των κατοίκων. Για τη συνέχεια, έχει προγραμματιστεί η περαιτέρω διανομή τσαντών και ενημερωτικού υλικού σε όλα τα νοικοκυριά του νησιού, καθώς επίσης και η υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές, βιωματικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς, εθελοντικών καθαρισμών ακτών και εργαστηρίων διαβούλευσης με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων.
Ενδιαφέρον από Ανάφη και Νίσυρο
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τη MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, με τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa. Ενδιαφέρον για την ένταξή τους σε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα του Δικτύου έχουν εκδηλώσει τόσο η Νίσυρος, όσο και η Ανάφη, αποδεικνύοντας ότι η υλοποίηση περιβαλλοντικών και οικολογικών δράσεων δεν αποτελεί προτεραιότητα μόνο των μεγάλων νησιωτικών περιοχών.
«Ξεκινήσαμε από την Αλόννησο με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα νησί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και από τους κατοίκους», δήλωσε η υπεύθυνη θεμάτων παράκτιας διαχείρισης του Δικτύου Μεσόγειος SOS Ναταλία Ρουμελιώτη. Όπως εξήγησε, «με βάση τον χρόνο και τα στοιχεία που είχαμε, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και διαβούλευση, ώστε να ανακυκλώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το θέμα και να επιτύχουμε μια αλλαγή». Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάστηκαν οι πάνινες τσάντες που διανεμήθηκαν στο νησί και έγιναν οι απαραίτητες επαφές με τους επιχειρηματίες. «Ως εναλλακτική λύση, υπάρχει μια τσάντα πολλαπλών χρήσεων, την οποία θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει κάποιος έναντι κάποιου αντιτίμου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αντιμετωπίσιμο πρόβλημα
Στην ερώτηση εάν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος και σε άλλα νησιά, η κ. Ρουμελιώτη σημείωσε πως θα πρέπει να εξεταστούν κάποια κριτήρια. «Δεν είναι ένα στάνταρ πρόγραμμα το οποίο θα αναπαράξουμε εξ’ ολοκλήρου σε κάποια άλλη νησιωτική περιοχή. Θα πάμε εκεί με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τις δράσεις που θα έχουμε συναποφασίσει με τους τοπικούς φορείς, τι χρόνος υπάρχει, πόσο έτοιμο είναι το νησί. Επομένως μπορούμε να αναπροσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά μιας άλλης νησιώτικης περιοχής».
Σύμφωνα με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, η πλαστική σακούλα είναι ένα πρόβλημα το οποίο εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί και να βγει από την καθημερινότητά μας. «Με βάση αυτό, θα ξεκινήσει ένας γενικότερος διάλογος και για τα απορρίμματα και για την προστασία του περιβάλλοντος, που θα αποτελέσει το όχημα για να καταφέρουμε πολλά περισσότερα στο μέλλον».
Εποικοδομητικός διάλογος για το περιβάλλον
Πρόσθεσε μάλιστα, πως τέτοιου είδους προγράμματα μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε νησί, ανεξαρτήτως μεγέθους ή πληθυσμού. «Είναι όλα θέμα σχεδιασμού και υλοποίησης πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Επομένως δεν σκεφτόμαστε να επιβάλουμε ένα πρόγραμμα που έχουμε σκεφτεί εμείς, αλλά να δούμε ποια είναι τα στοιχεία που έχουμε και πού θέλουμε να φτάσουμε, ξεκινώντας φυσικά από το θέμα της πλαστικής σακούλας που για εμάς είναι πολύ καίριο». Η κ. Ρουμελιώτη κατέστησε επίσης γνωστό ότι βάσει συγκεκριμένης ευρωπαϊκής οδηγίας, κάθε χώρα υποχρεώνεται να έχει λάβει σχετικά μέτρα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2016. «Επομένως, είναι μια καλή ευκαιρία και να πρωτοπορήσουμε από τη στιγμή που έχουμε συνηθίσει να ακολουθούμε με μεγάλη καθυστέρηση τις εξελίξεις, αλλά και να προετοιμαστούμε έτσι ώστε να μην χρειάζεται και ο πολίτης από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξει την καθημερινότητά του. Αλλά να κάνουμε τα βήματα έτσι ώστε να γίνει πιο βίωμα, πιο συνείδηση», κατέληξε.
Πηγή: Κοινή Γνώμη (εφημερίδα)