Κυριακή, 4 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΜαθήματα κοκτέιλ με άρωμα Κίτρου

Μαθήματα κοκτέιλ με άρωμα Κίτρου

|

Ο barman Γιώργος Αλεξόπουλος – Swing Bar στη Χώρα της Νάξου – μας μαθαίνει το μυστικό της ελληνικής γεύσης με άρωμα Κίτρου 

Ο Γιώργος Αλεξόπουλος δοκίμασε για πρώτη φορά το λικέρ κίτρου Νάξου όταν ήταν παιδί και είχε πάει για διακοπές με τους γονείς του στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και η γεύση χαράχτηκε ανεξίτηλα στο μυαλό του.

Από την Ελένη Λαζάρου 

Όταν μεγάλωσε σπούδασε διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων, παρακολούθησε αμέτρητα σεμινάρια για κοκτέιλς, πήρε μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς και ξεκίνησε να δουλεύει σε κοκτέιλ μπαρ της Αθήνας και τα καλοκαίρια σε μπαρ της Νάξου. Ως ανήσυχος επαγγελματίας που αναζητά νέα υλικά και γεύσεις πειραματίστηκε με το λικέρ κίτρου.

Έτσι, εμπνεύστηκε το Le Greco που σημαίνει «ο Έλληνας». Με αυτό πήρε μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό κοκτέιλ Αβάνα κοκτέιλ Γκραν Πρι και κέρδισε τις καλύτερες εντυπώσεις όταν παρουσίασε το κοκτέιλ του ενώ στο πικάπ έπαιζε δίσκος βινυλίου με  μουσική του Μάνου Χατζηδάκη….

Ο Γιώργος Αλεξόπουλος μιλάει στο ΚoolΝews.gr και την Ελένη Λαζάρου.

Πώς εμπνεύστηκες το Le Greco;

«Ήθελα να πάρω μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό με ένα ποτό που να χει γεύση και άρωμα Ελλάδας. Βασικά το εμπνεύστηκα από ένα κοκτέιλ που λατρεύω. Το Μέρι Πίκφορντ  που έχει βάση το ρούμι και επιπλέον ανανά, λικέρ μαρασκίνο και σιρόπι γρεναδίνης.

Εγώ έκανα μία παραλλαγή πιο μεσογειακή και ελληνική . Αντικατέστησα το μαρασκίνο με κίτρο Νάξου, την γρεναδίνη με σιρόπι απο δενδρολίβανο. Άφησα το ρούμι και τον ανανά ενώ πρόσθεσα και λεμόνι για να δώσω οξύτητα.

Σκέφτηκα τα κοινά χαρακτηριστικά του κουβανέζικου και Ελληνικου πολιτισμού: και οι δυο λαοί  έχουν πάθος για την ζωή και την μουσική. Έτσι συνόδευσα την παρουσίασή μου με τους 15 εσπερινούς του Μάνου Χατζηδάκη που έπαιζαν στο πικάπ. Στον διαγωνισμό πέρασα στους 10 φιναλίστ».

Πιστεύεις πως του ταιριάζει το όνομά του;

«Επειδή  το κοκτέιλ έχει  αμιγώς ελληνικά χαρακτηριστικά επέλεξα το όνομά του έτσι ώστε να  παραπέμπει σε ελληνικό στοιχείο: Le Greco σημαίνει ‘’ο Έλληνας” στα Κουβανέζικα…».

Μπορεί να παρασκευαστεί παντού;

«Ναι δεν είναι δύσκολο – αρκεί  αυτός που το κάνει να έχει τα υλικά . Το κόνσεπτ ήταν να μπορεί να παρασκευαστεί  όλο τον κόσμο.  Τα υλικά υπάρχουν. Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται στις κουζίνες όλου του κόσμου. Όσο για το κίτρο; Είναι εμπορεύσιμο λικέρ  οπότε μακάρι και λόγω του κοκτέιλ να αυξηθούν οι παραγγελίες του»!

Είναι κοκτέιλ που πίνεται αποκλειστικά βράδυ στο μπαρ ή μπορεί να καταναλωθεί και στην παραλία;

«Είναι αρκετά καλοκαιρινό και  δροσιστικό -με έντονη γεύση ανανά και κίτρου που σου αφήνει ελαφριά γεύση δεντρολίβανου στο τέλος. Άρα μπορεί να το πιεί κανείς όλες τις ώρες».

Με λίγη διαφήμιση μπορεί να ανταγωνιστεί κοκτέιλς όπως το μοχίτο;

«Καλή ερώτηση… Πιστεύω ότι μπορεί γιατί  τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι καινούρια στην μπαρ σκηνή  οπότε με σωστή διαχείριση μπορεί να ανταγωνιστεί ένα Daiquiry που παρασκευάζεται με ρούμι,  ζάχαρη και λάϊμ».

Ποια είναι η ανταπόκριση των πελατών;

«Οι πελάτες  μου το ζητάγανε συνέχεια  επειδή διακρίθηκε τους έκανε εντύπωση πως έδεναν τα υλικά δηλαδή ο ανανάς με το  κίτρο και το  δεντρολίβανο».

Ποια είναι τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας  μπάρμαν στην Ελλάδα της κρίσης που επενδύει πολλά στον τουρισμό;

«Πρώτα από όλα η δουλειά μας είναι υπηρεσία. Εξυπηρετούμε τον κόσμο άρα ένας μπάρμαν πρέπει πάνω από όλα να ναι υπομονετικός πάνω στη δουλειά, καλός συνάδελφος, και να κάνει καλά  την δουλειά του. Να ακούει τον  πελάτη να του προσφέρει αυτά που θέλει να πιεί.

Το ευχάριστο είναι πως τα τελευταία χρόνια  το μπαρ έχει αποκτήσει επαγγελματική αποκατάσταση -υπάρχει εκπαίδευση. Εγώ έκανα μαθήματα στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ όπου δίδαξα την τέχνη μου σε νέα παιδιά».

Μπορούν παραδοσιακά προϊόντα με φαντασία και μεράκι να χρησιμοποιηθούν σε κοκτέιλς και συνταγές;

«Και μπορούν και πρέπει! Τα αποστάγματα, τα λικέρ, τα φρούτα και τα παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας είναι άπειρα  και προσφέρουν εξαιρετικούς συνδυασμούς.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που επέλεξα το κίτρο που δεν είναι ευρέως γνωστό. Θεωρώ πως είναι  ένα εσπεριδοειδές εξαιρετικό  στα χέρια του μπάρμαν  γιατί είναι πικρό, έχει οξύτητες και είναι πολύ ανθικό. Αυτά τα χαρακτηριστικά το κάνουν  πολύ ελαστικό στις συνταγές των κοκτέιλ.

Μετά τον διαγωνισμό έγινα και ο  brand abassandor του κίτρου σε συνεργασία με την εταιρία Προμπονα παράγει το λικέρ κίτρου. Τους άρεσε η ιδέα ότι ήξερα τα πάντα για το κίτρο και ξεκινήσαμε μία συνεργασία που θα συνεχιστεί με πολλά κόνσεπτ με στόχο πάντα την προώθηση του κίτρου σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Ο Γιώργος αυτήν εδώ και τέσσερα χρόνια τα καλοκαίρια είναι ο bar manager  στο μπαρ Swing στην χώρα της Νάξου. Αν βρεθείτε στο όμορφο νησί το καλοκαίρι δοκιμάστε το Le Greco…

Πηγή: Koolnews.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Οι μαθητές της Γ1 μυήθηκαν στα μυστικά της ζαχαροπλαστικής

Μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Νάξου έζησαν μια βιωματική εμπειρία μάθησης στο εστιατόριο “Δουκάτο”, μαθαίνοντας με τη βοήθεια δύο σεφ πώς η καρυδόπιτα γίνεται μάθημα συνεργασίας, δημιουργίας και χαράς

Αμερική – 100 μέρες Τραμπ: Η Νέα Υόρκη καθρέπτης των αλλαγών (μέρος 2ο)

Μία Ελληνίδα στην Νέα Υόρκη μας μεταφέρει τις σκέψεις της με αφορμή τις 100 πρώτες ημέρες παρουσίας του Τραμπ στο τιμόνι της Αμερικανικής ηγεσίας ( μέρος 2ο)

Π. Κουντούρης: “Οσοι ζουν στα νησιά καταλαβαίνουν την αγωνία των πλοιάρχων να δέσει το πλοίο” (video)

Κάθε προσέγγιση στα λιμάνια των Κυκλάδων είναι μια μάχη με τον καιρό και την ευθύνη – πίσω από κάθε επιτυχημένο δρομολόγιο, κρύβεται ανθρώπινη αγωνία και επαγγελματισμός - Ο Παναγιώτης Κουντούρης από τη Σίκινο μεταφέρει την αγωνία (video)

Σαντορίνη: Ξεκινά και φέτος τις δραστηριότητές του ο Ναυτικός Όμιλος

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 έως και τις 14:00.

Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων – «Ο μικρός Ερμής»: Ένα μοναδικό εκπαιδευτικό φεστιβάλ για γονείς και παιδιά

Η Ερμούπολη της Σύρου, γνωστή για την ιστορία της και την φιλοξενία της, θα φιλοξενήσει αυτό το μοναδικό φεστιβάλ της παιδιατρικής

Οι “Κυκλαδίτισσες” θα εγκαινιάσουν το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας (video)

Η έκθεση «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων», περιγράφει την ιστορία, μέσα από τα μάτια των γυναικών των Κυκλάδων, από την αρχαιότητα μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Premier League: Κίνητρο και θέληση από τη Τσέλσι που ποντάρει και στην έδρα

Τσέλσι - Λίβερπουλ: Ακραία θέληση για τα «άστρα» στο 2.10! - Γιατί είναι φαβορί η Τσέλσι απέναντι στην πρωταθλήτρια Λίβερπουλ

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Πρόταση Ημέρας: Αρνί ρολό με σέσκουλα και μανιτάρια

Ο "γαστρονόμος" προτείνει ένα πιάτο όπου "ένα ένδοξο ρολό αρνιού με πλούσια, αρωματική σάλτσα, που την τρως με το κουτάλι"

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Μ. Καπίρης: Ως “Κλοπή” χαρακτηρίζει το ΠΔ που απαγορεύει την οικοδόμηση σε μικρούς οικισμούς

Σφοδρή αντίδραση από τον περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Καπίρη για το ΠΔ που "παγώνει" την οικοδόμηση σε οικόπεδα ακόμα και εντός νόμιμων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Golden Star Ferries: Ανεκτέλεστο και το απογευματινό δρομολόγιο του “Ανδρος Κουίν”

Στο λιμάνι της Ραφήνας θα παραμείνει σήμερα το "Ανδρος Κουίν" όπως ανακοίνωσε η Golden Star Ferries λόγω καιρικών συνθηκών

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων