Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΜαθήματα κοκτέιλ με άρωμα Κίτρου

Μαθήματα κοκτέιλ με άρωμα Κίτρου

|

Ο barman Γιώργος Αλεξόπουλος – Swing Bar στη Χώρα της Νάξου – μας μαθαίνει το μυστικό της ελληνικής γεύσης με άρωμα Κίτρου 

Ο Γιώργος Αλεξόπουλος δοκίμασε για πρώτη φορά το λικέρ κίτρου Νάξου όταν ήταν παιδί και είχε πάει για διακοπές με τους γονείς του στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και η γεύση χαράχτηκε ανεξίτηλα στο μυαλό του.

Από την Ελένη Λαζάρου 

Όταν μεγάλωσε σπούδασε διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων, παρακολούθησε αμέτρητα σεμινάρια για κοκτέιλς, πήρε μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς και ξεκίνησε να δουλεύει σε κοκτέιλ μπαρ της Αθήνας και τα καλοκαίρια σε μπαρ της Νάξου. Ως ανήσυχος επαγγελματίας που αναζητά νέα υλικά και γεύσεις πειραματίστηκε με το λικέρ κίτρου.

Έτσι, εμπνεύστηκε το Le Greco που σημαίνει «ο Έλληνας». Με αυτό πήρε μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό κοκτέιλ Αβάνα κοκτέιλ Γκραν Πρι και κέρδισε τις καλύτερες εντυπώσεις όταν παρουσίασε το κοκτέιλ του ενώ στο πικάπ έπαιζε δίσκος βινυλίου με  μουσική του Μάνου Χατζηδάκη….

Ο Γιώργος Αλεξόπουλος μιλάει στο ΚoolΝews.gr και την Ελένη Λαζάρου.

Πώς εμπνεύστηκες το Le Greco;

«Ήθελα να πάρω μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό με ένα ποτό που να χει γεύση και άρωμα Ελλάδας. Βασικά το εμπνεύστηκα από ένα κοκτέιλ που λατρεύω. Το Μέρι Πίκφορντ  που έχει βάση το ρούμι και επιπλέον ανανά, λικέρ μαρασκίνο και σιρόπι γρεναδίνης.

Εγώ έκανα μία παραλλαγή πιο μεσογειακή και ελληνική . Αντικατέστησα το μαρασκίνο με κίτρο Νάξου, την γρεναδίνη με σιρόπι απο δενδρολίβανο. Άφησα το ρούμι και τον ανανά ενώ πρόσθεσα και λεμόνι για να δώσω οξύτητα.

Σκέφτηκα τα κοινά χαρακτηριστικά του κουβανέζικου και Ελληνικου πολιτισμού: και οι δυο λαοί  έχουν πάθος για την ζωή και την μουσική. Έτσι συνόδευσα την παρουσίασή μου με τους 15 εσπερινούς του Μάνου Χατζηδάκη που έπαιζαν στο πικάπ. Στον διαγωνισμό πέρασα στους 10 φιναλίστ».

Πιστεύεις πως του ταιριάζει το όνομά του;

«Επειδή  το κοκτέιλ έχει  αμιγώς ελληνικά χαρακτηριστικά επέλεξα το όνομά του έτσι ώστε να  παραπέμπει σε ελληνικό στοιχείο: Le Greco σημαίνει ‘’ο Έλληνας” στα Κουβανέζικα…».

Μπορεί να παρασκευαστεί παντού;

«Ναι δεν είναι δύσκολο – αρκεί  αυτός που το κάνει να έχει τα υλικά . Το κόνσεπτ ήταν να μπορεί να παρασκευαστεί  όλο τον κόσμο.  Τα υλικά υπάρχουν. Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται στις κουζίνες όλου του κόσμου. Όσο για το κίτρο; Είναι εμπορεύσιμο λικέρ  οπότε μακάρι και λόγω του κοκτέιλ να αυξηθούν οι παραγγελίες του»!

Είναι κοκτέιλ που πίνεται αποκλειστικά βράδυ στο μπαρ ή μπορεί να καταναλωθεί και στην παραλία;

«Είναι αρκετά καλοκαιρινό και  δροσιστικό -με έντονη γεύση ανανά και κίτρου που σου αφήνει ελαφριά γεύση δεντρολίβανου στο τέλος. Άρα μπορεί να το πιεί κανείς όλες τις ώρες».

Με λίγη διαφήμιση μπορεί να ανταγωνιστεί κοκτέιλς όπως το μοχίτο;

«Καλή ερώτηση… Πιστεύω ότι μπορεί γιατί  τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι καινούρια στην μπαρ σκηνή  οπότε με σωστή διαχείριση μπορεί να ανταγωνιστεί ένα Daiquiry που παρασκευάζεται με ρούμι,  ζάχαρη και λάϊμ».

Ποια είναι η ανταπόκριση των πελατών;

«Οι πελάτες  μου το ζητάγανε συνέχεια  επειδή διακρίθηκε τους έκανε εντύπωση πως έδεναν τα υλικά δηλαδή ο ανανάς με το  κίτρο και το  δεντρολίβανο».

Ποια είναι τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας  μπάρμαν στην Ελλάδα της κρίσης που επενδύει πολλά στον τουρισμό;

«Πρώτα από όλα η δουλειά μας είναι υπηρεσία. Εξυπηρετούμε τον κόσμο άρα ένας μπάρμαν πρέπει πάνω από όλα να ναι υπομονετικός πάνω στη δουλειά, καλός συνάδελφος, και να κάνει καλά  την δουλειά του. Να ακούει τον  πελάτη να του προσφέρει αυτά που θέλει να πιεί.

Το ευχάριστο είναι πως τα τελευταία χρόνια  το μπαρ έχει αποκτήσει επαγγελματική αποκατάσταση -υπάρχει εκπαίδευση. Εγώ έκανα μαθήματα στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ όπου δίδαξα την τέχνη μου σε νέα παιδιά».

Μπορούν παραδοσιακά προϊόντα με φαντασία και μεράκι να χρησιμοποιηθούν σε κοκτέιλς και συνταγές;

«Και μπορούν και πρέπει! Τα αποστάγματα, τα λικέρ, τα φρούτα και τα παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας είναι άπειρα  και προσφέρουν εξαιρετικούς συνδυασμούς.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που επέλεξα το κίτρο που δεν είναι ευρέως γνωστό. Θεωρώ πως είναι  ένα εσπεριδοειδές εξαιρετικό  στα χέρια του μπάρμαν  γιατί είναι πικρό, έχει οξύτητες και είναι πολύ ανθικό. Αυτά τα χαρακτηριστικά το κάνουν  πολύ ελαστικό στις συνταγές των κοκτέιλ.

Μετά τον διαγωνισμό έγινα και ο  brand abassandor του κίτρου σε συνεργασία με την εταιρία Προμπονα παράγει το λικέρ κίτρου. Τους άρεσε η ιδέα ότι ήξερα τα πάντα για το κίτρο και ξεκινήσαμε μία συνεργασία που θα συνεχιστεί με πολλά κόνσεπτ με στόχο πάντα την προώθηση του κίτρου σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Ο Γιώργος αυτήν εδώ και τέσσερα χρόνια τα καλοκαίρια είναι ο bar manager  στο μπαρ Swing στην χώρα της Νάξου. Αν βρεθείτε στο όμορφο νησί το καλοκαίρι δοκιμάστε το Le Greco…

Πηγή: Koolnews.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φίλιππος Φόρτωμας: «Έγινε πράξη το δίκαιο αίτημα των μαθητών Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου»

Δήλωση Φίλιππου Φόρτωμα για την πρόβλεψη ειδικού ποσοστού εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους που προέρχονται από τη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ίο

Μια μέρα με τον παγκόσμιο πρωταθλητή: Ο Lennart Neubauer δίδαξε στα παιδιά της Νάξου τα μυστικά του windsurfing

Ο «χρυσός» Ναξιώτης αθλητής μοιράστηκε εμπειρίες, πάθος και έμπνευση με τους μικρούς μαθητές των Naxos Watersports

Νάξος από ψηλά: Ο παλμός του καλοκαιριού στο λιμάνι (video)

Χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά φτάνουν στο νησί – Εντυπωσιακό βίντεο drone από τη 4η Αυγούστου

Μαρίνα Σπανού στη Νάξο: «Θέλω να φέρνω την αίσθηση της παρέας στα live» (video)

Η τραγουδοποιός που ξεκίνησε από τους δρόμους και γέμισε το Πρώτο Γυμνάσιο με φως, μουσική και αναμνήσεις

Πορτάρα Νάξου: Ανάγκη προστασίας ή αλλοίωση της ταυτότητας;

Έντονες αντιδράσεις από πολίτες και επισκέπτες για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος – Η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα επόμενα βήματα

Κατερίνα Γιαννακά: “Το κοτετσόσυρμα στην Πορτάρα της Νάξου”

Η εικόνα της Πορτάρας πίσω από κοτετσόσυρμα εκθέτει την πολιτεία – Δεν χρειάζονται φράχτες, αλλά στρατηγική, επιτήρηση και παιδεία

Γιάννης Λιγνός: «Η δραματοποίηση της μοριοδότησης ήταν ένας πολιτικός εμπαιγμός»

Παρέμβαση του Γ. Λιγνού για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές το θέμα της μοριοδότησης – Έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία ζητά το ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.: Ανάσα για τη Θηρασιά. Ξεκίνησε η λειτουργία του ανακαινισμένου πρατηρίου καυσίμων

Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας, οι κάτοικοι και επισκέπτες της Θηρασίας αποκτούν ξανά πρόσβαση σε βασική υποδομή, χάρη στην πρωτοβουλία της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα

Μάρκος Καφούρος: “Δικαιωμένοι οι μαθητές της Αμοργού, της Ανάφης της Ίου, της Θηρασιάς και της Σαντορίνης”

Έμπρακτη στήριξη στους μαθητές των σεισμόπληκτων νησιών – Ειδική ποσόστωση για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ως αναγνώριση των δυσκολιών που βίωσαν

Παρέμβαση Φίλιππου Φόρτωμα για την προστασία της Πορτάρας Νάξου – Συνάντηση με Δ. Αθανασούλη

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αθανασούλη και κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση της φύλαξης και της ενημέρωσης των επισκεπτών

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα