Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΜαθήματα κοκτέιλ με άρωμα Κίτρου

Μαθήματα κοκτέιλ με άρωμα Κίτρου

|

Ο barman Γιώργος Αλεξόπουλος – Swing Bar στη Χώρα της Νάξου – μας μαθαίνει το μυστικό της ελληνικής γεύσης με άρωμα Κίτρου 

Ο Γιώργος Αλεξόπουλος δοκίμασε για πρώτη φορά το λικέρ κίτρου Νάξου όταν ήταν παιδί και είχε πάει για διακοπές με τους γονείς του στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και η γεύση χαράχτηκε ανεξίτηλα στο μυαλό του.

Από την Ελένη Λαζάρου 

Όταν μεγάλωσε σπούδασε διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων, παρακολούθησε αμέτρητα σεμινάρια για κοκτέιλς, πήρε μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς και ξεκίνησε να δουλεύει σε κοκτέιλ μπαρ της Αθήνας και τα καλοκαίρια σε μπαρ της Νάξου. Ως ανήσυχος επαγγελματίας που αναζητά νέα υλικά και γεύσεις πειραματίστηκε με το λικέρ κίτρου.

Έτσι, εμπνεύστηκε το Le Greco που σημαίνει «ο Έλληνας». Με αυτό πήρε μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό κοκτέιλ Αβάνα κοκτέιλ Γκραν Πρι και κέρδισε τις καλύτερες εντυπώσεις όταν παρουσίασε το κοκτέιλ του ενώ στο πικάπ έπαιζε δίσκος βινυλίου με  μουσική του Μάνου Χατζηδάκη….

Ο Γιώργος Αλεξόπουλος μιλάει στο ΚoolΝews.gr και την Ελένη Λαζάρου.

Πώς εμπνεύστηκες το Le Greco;

«Ήθελα να πάρω μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό με ένα ποτό που να χει γεύση και άρωμα Ελλάδας. Βασικά το εμπνεύστηκα από ένα κοκτέιλ που λατρεύω. Το Μέρι Πίκφορντ  που έχει βάση το ρούμι και επιπλέον ανανά, λικέρ μαρασκίνο και σιρόπι γρεναδίνης.

Εγώ έκανα μία παραλλαγή πιο μεσογειακή και ελληνική . Αντικατέστησα το μαρασκίνο με κίτρο Νάξου, την γρεναδίνη με σιρόπι απο δενδρολίβανο. Άφησα το ρούμι και τον ανανά ενώ πρόσθεσα και λεμόνι για να δώσω οξύτητα.

Σκέφτηκα τα κοινά χαρακτηριστικά του κουβανέζικου και Ελληνικου πολιτισμού: και οι δυο λαοί  έχουν πάθος για την ζωή και την μουσική. Έτσι συνόδευσα την παρουσίασή μου με τους 15 εσπερινούς του Μάνου Χατζηδάκη που έπαιζαν στο πικάπ. Στον διαγωνισμό πέρασα στους 10 φιναλίστ».

Πιστεύεις πως του ταιριάζει το όνομά του;

«Επειδή  το κοκτέιλ έχει  αμιγώς ελληνικά χαρακτηριστικά επέλεξα το όνομά του έτσι ώστε να  παραπέμπει σε ελληνικό στοιχείο: Le Greco σημαίνει ‘’ο Έλληνας” στα Κουβανέζικα…».

Μπορεί να παρασκευαστεί παντού;

«Ναι δεν είναι δύσκολο – αρκεί  αυτός που το κάνει να έχει τα υλικά . Το κόνσεπτ ήταν να μπορεί να παρασκευαστεί  όλο τον κόσμο.  Τα υλικά υπάρχουν. Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται στις κουζίνες όλου του κόσμου. Όσο για το κίτρο; Είναι εμπορεύσιμο λικέρ  οπότε μακάρι και λόγω του κοκτέιλ να αυξηθούν οι παραγγελίες του»!

Είναι κοκτέιλ που πίνεται αποκλειστικά βράδυ στο μπαρ ή μπορεί να καταναλωθεί και στην παραλία;

«Είναι αρκετά καλοκαιρινό και  δροσιστικό -με έντονη γεύση ανανά και κίτρου που σου αφήνει ελαφριά γεύση δεντρολίβανου στο τέλος. Άρα μπορεί να το πιεί κανείς όλες τις ώρες».

Με λίγη διαφήμιση μπορεί να ανταγωνιστεί κοκτέιλς όπως το μοχίτο;

«Καλή ερώτηση… Πιστεύω ότι μπορεί γιατί  τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι καινούρια στην μπαρ σκηνή  οπότε με σωστή διαχείριση μπορεί να ανταγωνιστεί ένα Daiquiry που παρασκευάζεται με ρούμι,  ζάχαρη και λάϊμ».

Ποια είναι η ανταπόκριση των πελατών;

«Οι πελάτες  μου το ζητάγανε συνέχεια  επειδή διακρίθηκε τους έκανε εντύπωση πως έδεναν τα υλικά δηλαδή ο ανανάς με το  κίτρο και το  δεντρολίβανο».

Ποια είναι τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας  μπάρμαν στην Ελλάδα της κρίσης που επενδύει πολλά στον τουρισμό;

«Πρώτα από όλα η δουλειά μας είναι υπηρεσία. Εξυπηρετούμε τον κόσμο άρα ένας μπάρμαν πρέπει πάνω από όλα να ναι υπομονετικός πάνω στη δουλειά, καλός συνάδελφος, και να κάνει καλά  την δουλειά του. Να ακούει τον  πελάτη να του προσφέρει αυτά που θέλει να πιεί.

Το ευχάριστο είναι πως τα τελευταία χρόνια  το μπαρ έχει αποκτήσει επαγγελματική αποκατάσταση -υπάρχει εκπαίδευση. Εγώ έκανα μαθήματα στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ όπου δίδαξα την τέχνη μου σε νέα παιδιά».

Μπορούν παραδοσιακά προϊόντα με φαντασία και μεράκι να χρησιμοποιηθούν σε κοκτέιλς και συνταγές;

«Και μπορούν και πρέπει! Τα αποστάγματα, τα λικέρ, τα φρούτα και τα παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας είναι άπειρα  και προσφέρουν εξαιρετικούς συνδυασμούς.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που επέλεξα το κίτρο που δεν είναι ευρέως γνωστό. Θεωρώ πως είναι  ένα εσπεριδοειδές εξαιρετικό  στα χέρια του μπάρμαν  γιατί είναι πικρό, έχει οξύτητες και είναι πολύ ανθικό. Αυτά τα χαρακτηριστικά το κάνουν  πολύ ελαστικό στις συνταγές των κοκτέιλ.

Μετά τον διαγωνισμό έγινα και ο  brand abassandor του κίτρου σε συνεργασία με την εταιρία Προμπονα παράγει το λικέρ κίτρου. Τους άρεσε η ιδέα ότι ήξερα τα πάντα για το κίτρο και ξεκινήσαμε μία συνεργασία που θα συνεχιστεί με πολλά κόνσεπτ με στόχο πάντα την προώθηση του κίτρου σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Ο Γιώργος αυτήν εδώ και τέσσερα χρόνια τα καλοκαίρια είναι ο bar manager  στο μπαρ Swing στην χώρα της Νάξου. Αν βρεθείτε στο όμορφο νησί το καλοκαίρι δοκιμάστε το Le Greco…

Πηγή: Koolnews.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

Αμοργός: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 16η χρονιά

Από 13 έως 18 Νοεμβρίου 2025, η Αμοργός γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για τον τουριστικό και πολιτιστικό κινηματογράφο, με ισχυρή διεθνή συμμετοχή και ελληνική παρουσία.

Τέλος Κρουαζιέρας: 20,24 εκατ. σε 52 ημέρες, Πού κατευθύνονται τα έσοδα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλά για τα πρώτα έσοδα, την κατανομή τους σε Δήμους–λιμάνια–τουρισμό και το σχέδιο «πράσινης» αναβάθμισης στόλου και υποδομών.

«Θηραϊκές Τελετουργίες»: Παράδοση και μέλλον της Σαντορίνης στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Η έκθεση υδατογραφιών της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη γίνεται αφετηρία μιας εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2025

Σαντορίνη: Το Ίδρυμα «Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού» στήριξε την ολοκλήρωση του νέου νηπιαγωγείου Μεσαριάς

Με χρηματοδότηση 135.000 €, το Ίδρυμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

Εθνικό Απολυτήριο: Αλλαγές-τομή στο Λύκειο και στις εισαγωγές στα ΑΕΙ από το 2026

Ανεξάρτητη αρχή εξετάσεων, τράπεζα θεμάτων, ψηφιακός φάκελος μαθητή και βάση του 10 συνθέτουν το νέο πλαίσιο για το εθνικό απολυτήριο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου