Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΜάγια Τσόκλη: «Η Τήνος είναι πολύ μπροστά στο φαγητό»

Μάγια Τσόκλη: «Η Τήνος είναι πολύ μπροστά στο φαγητό»

|

Από την Ινδία στην Μποτσουάνα και από τον Λίβανο στη Μαδαγασκάρη και στον Μισισιπή. Οπου κι αν βρέθηκε, η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη μάς μετέδωσε κάτι από την ατμόσφαιρα των τόπων, των πολιτισμών και των γεύσεων του κόσμου. «Με γιαγιά Μικρασιάτισσα, κουβαλάω τις γεύσεις της Πόλης, ως Μεσογειακή δεν μπορώ να μην εκτιμήσω την κουζίνα του Λιβάνου και ως ταξιδιώτισσα ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από τον γαστριμαργικό πλούτο της Ιαπωνίας. Πίστευα τότε κι εγώ ότι η Ιαπωνία έχει μόνο σούσι και σασίμι. Εσφαλλα! 

Περάσαμε μία εβδομάδα στο Κιότο και κάθε βράδυ ήταν μια αποκάλυψη νέων, “κολασμένων” γεύσεων», θυμάται η Μάγια. Οταν ήταν μωρό, την τάιζαν με δύο κουτάλια, για να μη «σκούζει». Ως παιδί λάτρεψε τον παστουρμά του παππού Σπύρου, Καραμανλή από την Καππαδοκία, που ετοίμαζε στην κουζίνα του σπιτιού. Πού να ήξερε τότε πως κάποτε θα δοκίμαζε ακρίδες τηγανητές στο Μεξικό («σαν άγευστες τηγανητές γαρίδες») ή λιαστά σκουλήκια στην Μποτσουάνα!

Από τις κουζίνες του κόσμου αγαπά την Ιταλία για τα ζυμαρικά της, τα pesto, το carpaccio. Αλλά και το Μαρόκο για το κουσκούς, την Ινδία για το butter chicken και τη Ζανζιβάρη για το biryani και το durian, τον «βασιλιά των εξωτικών φρούτων». Το πιάτο που τη συγκινεί περισσότερο είναι το steak tartare στο Παρίσι, που πλέον αποφεύγει λόγω μιας πρόσφατης αλλεργίας στο αυγό. Οι γευστικές μνήμες ξεκινούν άλλωστε στην Πόλη του Φωτός, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε τα πρώτα χρόνια της ζωής της.

«Το πρώτο έδεσμα που θυμάμαι είναι οι carambar, οι γαλλικές μαλακές καραμέλες με κακάο. Επειτα ήταν εκείνες οι λεπτές σοκολάτες Μέλο στην Ελλάδα… Α, και φυσικά ψητό λεμονάτο από τον Κάτσικα και υποβρύχιο με δροσερό νεράκι τα καλοκαίρια στην Υδρα». Τα τελευταία χρόνια ωστόσο τη διεκδικεί ένα άλλο νησί, η Τήνος, όπου βρίσκεται σήμερα και η ζυθοποιία «Νήσος», που δημιούργησε με τον σύντροφό της Αλέξανδρο Κουρή.

«Δεν γνώριζα καθόλου τη βαθιά ικανοποίηση που προσφέρει η παραγωγή, πόσω μάλλον τη δημιουργικότητα που κρύβει η επιχειρηματικότητα, παρότι βάλλεται τόσο πολύ αυτή την εποχή». 

Η Τήνος της Μάγιας Τσόκλη 

«Η Τήνος είναι ένας τόπος με παράδοση στο φαγητό, που πέρασε στα χέρια μιας νέας, τολμηρής γενιάς επαγγελματιών. Εχει προχωρήσει πολύ μπροστά με καινοτόμους πρωτοβουλίες, όπως οι εξής:

• Το Tinos Food Paths: κάνει τη γαστρονομία του νησιού γνωστή σε όλο τον κόσμο μέσω ενός νέου τουριστικού μοντέλου.

• Τυροκομικά προϊόντα: Δίπλα στο τυροκομείο του διάσημου για τη γραβιέρα και το φρέσκο γάλα Αγροτικού Συνεταιρισμού (πρατήριο: Λεωφ. Μεγαλόχαρης 22, Τ/22830-23.289) στέκουν πλέον αντάξια τα δύο νέα τυροκομεία: “Σαν Λορέντζο” στον Κέχρο (Τ/22830-41.549) και το τυροκομείο της Αγγελας Ρουγγέρη στον Τσικνιά, ιδίως για το “καρίκι” της, το πικάντικο τυρί που ωριμάζει μέσα σε κέλυφος κολοκύθας (Τ/6948-259.427). 

• Αλλαντικά: Παραδοσιακά τηνιακά αλλαντικά τυποποιεί το νέο αλ-λaντοποιείο “Κρητικός” (Βίντσι, Χώρα Τήνου, Τ/22830- 29.280). • Εδέσματα όπως αγκινάρες, κάππαρες και κρίταμα από “Το ντουλάπι της γιαγιάς” (Τ/22830-22.807), όπως και προϊόντα της φίρμας Aegean Essence (Τ/22830-22.234) της οικογένειας Παλαμάρη, που υπάρχουν πλέον σε κεντρικά σούπερ μάρκετ.

 Κρασί: Οι Τηνιακοί Αμπελώνες (Τ/22830-41.120) εξάγουν πλέον το 80% της παραγωγής τους στη Γαλλία, ο οινοποιός Χρήστος Φόνσος (Τ/22830-51.048) επιμένει στην αναγέννηση των ντόπιων ποικιλιών και ο Μιχάλης Κοντιζάς από το οινοποιείο Volacus Wine μάς παρουσίασε φέτος το πρώτο του κρασί (Τ/6978-485.671).

• Μπίρα: Ε, και για να παινέσουμε το σπίτι μας, θα έλεγα ότι η δημιουργία της μπίρας “Νήσος” στην Τήνο συνέβαλε στην οικοδόμηση του νέου “προσώπου” του νησιού, κάτι που ήταν μέσα στους βασικούς στόχους του εγχειρήματος (Τ/22830-26.333)».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"