Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΜάγια Τσόκλη: «Η Τήνος είναι πολύ μπροστά στο φαγητό»

Μάγια Τσόκλη: «Η Τήνος είναι πολύ μπροστά στο φαγητό»

|

Από την Ινδία στην Μποτσουάνα και από τον Λίβανο στη Μαδαγασκάρη και στον Μισισιπή. Οπου κι αν βρέθηκε, η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη μάς μετέδωσε κάτι από την ατμόσφαιρα των τόπων, των πολιτισμών και των γεύσεων του κόσμου. «Με γιαγιά Μικρασιάτισσα, κουβαλάω τις γεύσεις της Πόλης, ως Μεσογειακή δεν μπορώ να μην εκτιμήσω την κουζίνα του Λιβάνου και ως ταξιδιώτισσα ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από τον γαστριμαργικό πλούτο της Ιαπωνίας. Πίστευα τότε κι εγώ ότι η Ιαπωνία έχει μόνο σούσι και σασίμι. Εσφαλλα! 

Περάσαμε μία εβδομάδα στο Κιότο και κάθε βράδυ ήταν μια αποκάλυψη νέων, “κολασμένων” γεύσεων», θυμάται η Μάγια. Οταν ήταν μωρό, την τάιζαν με δύο κουτάλια, για να μη «σκούζει». Ως παιδί λάτρεψε τον παστουρμά του παππού Σπύρου, Καραμανλή από την Καππαδοκία, που ετοίμαζε στην κουζίνα του σπιτιού. Πού να ήξερε τότε πως κάποτε θα δοκίμαζε ακρίδες τηγανητές στο Μεξικό («σαν άγευστες τηγανητές γαρίδες») ή λιαστά σκουλήκια στην Μποτσουάνα!

Από τις κουζίνες του κόσμου αγαπά την Ιταλία για τα ζυμαρικά της, τα pesto, το carpaccio. Αλλά και το Μαρόκο για το κουσκούς, την Ινδία για το butter chicken και τη Ζανζιβάρη για το biryani και το durian, τον «βασιλιά των εξωτικών φρούτων». Το πιάτο που τη συγκινεί περισσότερο είναι το steak tartare στο Παρίσι, που πλέον αποφεύγει λόγω μιας πρόσφατης αλλεργίας στο αυγό. Οι γευστικές μνήμες ξεκινούν άλλωστε στην Πόλη του Φωτός, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε τα πρώτα χρόνια της ζωής της.

«Το πρώτο έδεσμα που θυμάμαι είναι οι carambar, οι γαλλικές μαλακές καραμέλες με κακάο. Επειτα ήταν εκείνες οι λεπτές σοκολάτες Μέλο στην Ελλάδα… Α, και φυσικά ψητό λεμονάτο από τον Κάτσικα και υποβρύχιο με δροσερό νεράκι τα καλοκαίρια στην Υδρα». Τα τελευταία χρόνια ωστόσο τη διεκδικεί ένα άλλο νησί, η Τήνος, όπου βρίσκεται σήμερα και η ζυθοποιία «Νήσος», που δημιούργησε με τον σύντροφό της Αλέξανδρο Κουρή.

«Δεν γνώριζα καθόλου τη βαθιά ικανοποίηση που προσφέρει η παραγωγή, πόσω μάλλον τη δημιουργικότητα που κρύβει η επιχειρηματικότητα, παρότι βάλλεται τόσο πολύ αυτή την εποχή». 

Η Τήνος της Μάγιας Τσόκλη 

«Η Τήνος είναι ένας τόπος με παράδοση στο φαγητό, που πέρασε στα χέρια μιας νέας, τολμηρής γενιάς επαγγελματιών. Εχει προχωρήσει πολύ μπροστά με καινοτόμους πρωτοβουλίες, όπως οι εξής:

• Το Tinos Food Paths: κάνει τη γαστρονομία του νησιού γνωστή σε όλο τον κόσμο μέσω ενός νέου τουριστικού μοντέλου.

• Τυροκομικά προϊόντα: Δίπλα στο τυροκομείο του διάσημου για τη γραβιέρα και το φρέσκο γάλα Αγροτικού Συνεταιρισμού (πρατήριο: Λεωφ. Μεγαλόχαρης 22, Τ/22830-23.289) στέκουν πλέον αντάξια τα δύο νέα τυροκομεία: “Σαν Λορέντζο” στον Κέχρο (Τ/22830-41.549) και το τυροκομείο της Αγγελας Ρουγγέρη στον Τσικνιά, ιδίως για το “καρίκι” της, το πικάντικο τυρί που ωριμάζει μέσα σε κέλυφος κολοκύθας (Τ/6948-259.427). 

• Αλλαντικά: Παραδοσιακά τηνιακά αλλαντικά τυποποιεί το νέο αλ-λaντοποιείο “Κρητικός” (Βίντσι, Χώρα Τήνου, Τ/22830- 29.280). • Εδέσματα όπως αγκινάρες, κάππαρες και κρίταμα από “Το ντουλάπι της γιαγιάς” (Τ/22830-22.807), όπως και προϊόντα της φίρμας Aegean Essence (Τ/22830-22.234) της οικογένειας Παλαμάρη, που υπάρχουν πλέον σε κεντρικά σούπερ μάρκετ.

 Κρασί: Οι Τηνιακοί Αμπελώνες (Τ/22830-41.120) εξάγουν πλέον το 80% της παραγωγής τους στη Γαλλία, ο οινοποιός Χρήστος Φόνσος (Τ/22830-51.048) επιμένει στην αναγέννηση των ντόπιων ποικιλιών και ο Μιχάλης Κοντιζάς από το οινοποιείο Volacus Wine μάς παρουσίασε φέτος το πρώτο του κρασί (Τ/6978-485.671).

• Μπίρα: Ε, και για να παινέσουμε το σπίτι μας, θα έλεγα ότι η δημιουργία της μπίρας “Νήσος” στην Τήνο συνέβαλε στην οικοδόμηση του νέου “προσώπου” του νησιού, κάτι που ήταν μέσα στους βασικούς στόχους του εγχειρήματος (Τ/22830-26.333)».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Δήμος Αμοργού απαντά

Ο Δήμος Αμοργού δεν διώκει ποινικά και δεν ασκεί καμία καταγγελία κατά του κ. Ιάσωνα Αποστολόπουλου ή τρίτου

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Σε οριακό σημείο οι αγρότες με το ΟΣΔΕ 2025 – Κίνδυνος απώλειας ενισχύσεων τον Οκτώβριο

Γραφειοκρατία, τεχνικά προβλήματα και το «αγκάθι» του ΑΤΑΚ απειλούν την έγκαιρη πληρωμή – Οργή στον αγροτικό κόσμο

Φεστιβάλ Νάξου 2025: «Ο Γιάννης το Βούδι» στον Πύργο Μπαζαίου

Η συγκλονιστική παράσταση της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Νάξου την Κυριακή 24 Αυγούστου

Τουρκία: Άδεια για Θεία Λειτουργία (23/08) στην Παναγία Σουμελά

Οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν ξανά τη Λειτουργία στα «Εννιάμερα της Παναγίας» – Θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών

Σαντορίνη: Πρώτη παρουσίαση του «Ελαιολάδου Σαντορίνης»

Ο πρόεδρος Μάρκος Καφούρος παρουσίασε το νέο προϊόν υγείας στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Πολυτελείας

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Στα ύψη οι τιμές κατοικιών στα ελληνικά νησιά – Πρωταθλήτρια η Μύκονος με 7.143 €/τ.μ.

Ανοδικές οι τάσεις σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Ιόνιο – Άλματα έως και 50% μέσα σε έξι χρόνια (πίνακας)

Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Παπασταύρου στην Αμοργό και τα ακριτικά νησιά Λιάδια, Κίναρο και Λέβιθα

Στο επίκεντρο το νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο «Νότιο Αιγαίο 1 – Νότιες Κυκλάδες» και η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα»

Φιλώτι Νάξου: Βραδιά μνήμης (22/08) για την ποιήτρια Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου τιμά την ποιήτρια που ύμνησε με τους στίχους της τη ζωή, την αγάπη και τον τόπο της

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νίκος Οικονομίδης: Από τα πανηγύρια στο TikTok, το «Γλέντι» που κατέκτησε τη νέα γενιά (video)

Ο σπουδαίος δημιουργός μιλά για την ξαφνική viral επιτυχία, τη δύναμη των social media, την αγάπη των νέων και τις πιο προσωπικές του στιγμές.