Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΜ. Κατσούλης: "Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει"

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

|

Στο νησί της Νάξου όλοι ξέρουν τον «Κατσούλη, τον γυμναστή». Πολύ περισσότερο από ένας απλός γυμναστής, ο Μανώλης Κατσούλης αντιπροσωπεύει περισσότερο τις αξίες του αθλητισμού, είναι μάλλον ο ίδιος η ζωντανή ιστορία του.

Κείμενο: Αντώνης Βαζαίος και Στέφανος Βαθρακοκοίλης (μαθητές του ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος” 

Πρώην αθλητής, διαιτητής, κριτής, πάντα μπροστά σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες και τις διακρίσεις και βραβεύσεις που έχουν κάνει το νησί να ξεχωρίζει στις κατά καιρούς συναντήσεις αθλητών ανά τη χώρα.

Ο σχολικός αθλητισμός στο νησί της Νάξου είναι μια αξία κατοχυρωμένη και ο ίδιος ο κ. Κατσούλης, 36 χρόνια αθλητής και γυμναστής στο Γενικό Λύκειο – «Μανώλης Γλέζος», έχει γεμίσει τη βιβλιοθήκη του με έπαθλα. Ο γυμναστής του σχολείου μας όμως την επόμενη χρονιά παίρνει τη σύνταξή του. Μαζί μας μοιράστηκε τις σκέψεις για όσα έζησε 29 χρόνια σε μια σχολική αυλή και 36 χρόνια σε ένα νησί που αγαπούσε τον αθλητισμό.

Πόσα χρόνια εργάζεστε στο σχολείο;

«Στο συγκεκριμένο σχολείο είμαι 29 χρόνια, από το 1995. Στην εκπαίδευση συνολικά είμαι 36, ξεκίνησα στα σχολεία της Νάξου το 1987-1988. Πρώτα ξεκίνησα στα Δημοτικά της Χώρας, έπειτα στο Γυμνάσιο Βίβλου, μετά στο 1ο Γυμνάσιο Χώρας Νάξου και από το 1995 είμαι στο Γενικό Λύκειο Νάξου».

Οι επιτυχίες του σχολείου;

«Αν δείτε την τροπαιοθήκη, είναι γεμάτη Κύπελλα, και δεν είναι καν όλα τα Κύπελλα που έχουμε κερδίσει, γιατί κάποια έχουν μείνει σε σπίτια ή τέλος πάντων δεν είχαν έρθει στο σχολείο. Η Νάξος, γενικά, είναι «αθλητομάνα». Πολλά παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό και αυτό είναι πραγματικά ευχάριστο. Απλά τα πρώτα χρόνια που ήμουν στο νησί – και για αρκετά χρόνια – έκανα πολλά πράγματα μαζί. Είχα όλη την ομάδα του Πανναξιακού στο ποδόσφαιρο, ήμουν στη Μεικτή Κυκλάδων, είχα αθλητές του στίβου, με αποτέλεσμα να προσπαθώ να τα παντρέψω όλα μαζί και τις σχολικές ομάδες – τις οποίες, λυπάμαι που το λέω σήμερα, αλλά κάποιες φορές τις παραμελούσα γιατί δεν μπορούσα να τις συνοδεύω παντού ή να κάνω ό,τι ήθελα.

Είχε πολύ μεγάλες επιτυχίες το σχολείο μας σε όλους τους τομείς: μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, στίβο. Το πιο δύσκολο άθλημα είναι το βόλεϊ, στο οποίο δεν υπήρχε κάτι οργανωμένο. Παίζοντας βόλεϊ στην αυλή με παιδιά τα οποία είχαν μεγάλο πάθος για το βόλεϊ. Προσπαθούμε να φτάνουμε όσο πιο μακριά μπορούμε σε όλα τα αθλήματα με την προσπάθεια των παιδιών, με τη δουλειά που γίνεται στους συλλόγους και τα παιδιά. Τώρα, το πόσες διακρίσεις συνολικά έχουμε πάρει, μόλις τελειώσω την καριέρα μου, που δεν είναι μακριά αυτό, θα τα μετρήσω κάποια στιγμή για να δω τι έχουμε καταφέρει».

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να διοργανωθούν σωστά οι αθλητικοί αγώνες; Αυτός ο χρόνος συμπεριλαμβάνεται στο ωράριό σας ή είναι εθελοντική εργασία;

«Αν επρόκειτο μόνο για θέμα ωραρίου, θα ήταν όλα απλά. Οι αγώνες δεν είναι έτσι. Οι αγώνες και γενικά το εκπαιδευτικό έργο θέλει μια συνεχή απασχόληση για να φέρεις ένα αποτέλεσμα. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια, γιατί ένας αγώνας για να γίνει χρειάζεται να έχεις βρει τους διαιτητές, γραμματεία, να έχεις γιατρό, να έχεις εξασφαλίσει την άδεια για το γήπεδο, να έχουν γίνει ένα σωρό πράγματα τα οποία φαίνονται απλά, αλλά τελικά δεν είναι».

Είναι εύκολο τελικά το επάγγελμα του γυμναστή;

«Το «εύκολο» είναι μια κουβέντα που λέει πολλά, αλλά δεν λέει και τίποτα. Αν δεν ξέρεις πώς να κάνεις κάτι και με τι τρόπο θα το μεταφέρεις στα παιδιά, να τους φέρεις τη διάθεση να το κάνουν οργανωμένα, συντονισμένα, δεν μπορείς να έχεις αποτέλεσμα. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι πολύ εύκολο να πεις στα παιδιά «πάρτε μια μπάλα και παίξτε». Αυτό όμως είναι κάτι που αντιπαθώ, γιατί σημαίνει πως δεν ξέρω να κάνω τη δουλειά μου. Αυτό δεν θα το έλεγε ένας πραγματικός γυμναστής. Οπως μπορεί ο φιλόλογος να μην κάνει μάθημα και να μπει σε μια τάξη λέγοντας στους μαθητές και τις μαθήτριες του απλά να βγάλουν ένα χαρτί για να γράψουν διαγώνισμα μια ημέρα κατά την οποία έπρεπε να παραδώσει ένα μάθημα ή να αρχίσει να μιλάει περί ανεμών και υδάτων.

Σημασία έχει εμείς να είμαστε καταρτισμένοι, όπως πρέπει, να είμαστε κοντά στα παιδιά, να τους δίνουμε να καταλάβουν για ποιον λόγο πρέπει – και είναι αναγκαίο – να γυμνάζονται. Κατ’ αρχήν είναι θέμα υγείας. Ωστε να φύγουν από το σχολείο και να έχουν πάρει μια γνώση και από το συγκεκριμένο μάθημα, να έχουν μια στοιχειώδη φυσική κατάσταση, να μάθουν ότι τίποτα δεν γίνεται αν δεν το παλεύεις και δεν αγωνιστείς. Ολα αυτά δεν είναι καθόλου απλά και καθόλου εύκολα. Πρέπει να είμαστε πρώτα παιδαγωγοί και να πείθουμε τα παιδιά για αυτό που πρέπει να κάνουν μέσα στο σχολείο. Δουλεύοντας έτσι, μετά από 36 χρόνια στην εκπαίδευση έρχομαι ακόμα με χαρά στο σχολείο. Γενικά, ο εκπαιδευτικός κι ο γυμναστής πρέπει να προσπαθεί κάθε μέρα να δίνει κάτι στο παιδί και να το βοηθάει να ανεβαίνει ένα σκαλάκι από αυτό που ξέρει για να πάει σε κάτι καλύτερο. Αυτή είναι η δουλειά μας».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο ένθετο «Το Βήμα της Νάξου» του ΓΕΛ Νάξου – «Μανώλης Γλέζος» που κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» στις 27 Απριλίου 2025.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Νάξο το νέο ερευνητικό έργο του ΕΜΠ για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων

Με τη χρηματοδότηση του Horizon και σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ξεκινά πιλοτική εφαρμογή τεχνολογιών για την ενίσχυση της υδατικής επάρκειας

Γ. Πολυχρονάκος: “Να βγάλουμε τους νησιωτικούς δήμους από το σημερινό αδιέξοδο”

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε προτάσεις και δεσμεύσεις για την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη

Κ. Μονογυιού: 40.000.000 € για την αποπληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ουσιαστική στήριξη στους νησιώτες μας

Κατά το έτος 2024, καταβλήθηκε συνολικά το ποσό των 68.000.000 ευρώ για όλες τις μορφές του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Αναβάθμιση των σχολικών υποδομών στη Σαντορίνη: Τρία σχολεία στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»

Ο Δήμος Θήρας επενδύει σε σύγχρονες εκπαιδευτικές συνθήκες με έργα συντήρησης, αναβάθμισης και συνεργασία με την κεντρική πολιτεία

Ν. Πιτταράς: «Η βιωσιμότητα της Νάξου περνά από τη συνεργασία τουρισμού και πρωτογενή τομέα» (video)

Ο ιδιοκτήτης του Τυροκομείου Πιτταράς συγκίνησε με την αυθεντική του παρέμβαση στη 1η Συνάντηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου

Στοίχημα – Βραζιλία: Μάχη ουραγών με την ισοπαλία να έχει το πρώτο λόγο

Παϊσαντού - Κρισιούμα: Μάχη ουραγών με τριπλασιασμό και ο πρώτος λόγος η ισοπαλία...

Νάξος ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, το μήνυμα του Γιάννη Μαργαρίτη

Ο Έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων τονίζει την ανάγκη για ποιοτικό τουρισμό, σεβασμό στο περιβάλλον και ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας στο Συνέδριο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Σίφνος: “Με τα Χέρια και την Καρδιά”, δομεί το μέλλον με πέτρα και συμμετοχή (αφίσα)

Συμμετοχικό εργοτάξιο, παραδοσιακή ξερολιθική τέχνη, νεανική μαθητεία και κοινότητα χτίζουν μαζί τα νέα υδροφράγματα του νησιού – μια εμπειρία που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας