Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΜ. Κατσούλης: "Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει"

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

|

Στο νησί της Νάξου όλοι ξέρουν τον «Κατσούλη, τον γυμναστή». Πολύ περισσότερο από ένας απλός γυμναστής, ο Μανώλης Κατσούλης αντιπροσωπεύει περισσότερο τις αξίες του αθλητισμού, είναι μάλλον ο ίδιος η ζωντανή ιστορία του.

Κείμενο: Αντώνης Βαζαίος και Στέφανος Βαθρακοκοίλης (μαθητές του ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος” 

Πρώην αθλητής, διαιτητής, κριτής, πάντα μπροστά σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες και τις διακρίσεις και βραβεύσεις που έχουν κάνει το νησί να ξεχωρίζει στις κατά καιρούς συναντήσεις αθλητών ανά τη χώρα.

Ο σχολικός αθλητισμός στο νησί της Νάξου είναι μια αξία κατοχυρωμένη και ο ίδιος ο κ. Κατσούλης, 36 χρόνια αθλητής και γυμναστής στο Γενικό Λύκειο – «Μανώλης Γλέζος», έχει γεμίσει τη βιβλιοθήκη του με έπαθλα. Ο γυμναστής του σχολείου μας όμως την επόμενη χρονιά παίρνει τη σύνταξή του. Μαζί μας μοιράστηκε τις σκέψεις για όσα έζησε 29 χρόνια σε μια σχολική αυλή και 36 χρόνια σε ένα νησί που αγαπούσε τον αθλητισμό.

Πόσα χρόνια εργάζεστε στο σχολείο;

«Στο συγκεκριμένο σχολείο είμαι 29 χρόνια, από το 1995. Στην εκπαίδευση συνολικά είμαι 36, ξεκίνησα στα σχολεία της Νάξου το 1987-1988. Πρώτα ξεκίνησα στα Δημοτικά της Χώρας, έπειτα στο Γυμνάσιο Βίβλου, μετά στο 1ο Γυμνάσιο Χώρας Νάξου και από το 1995 είμαι στο Γενικό Λύκειο Νάξου».

Οι επιτυχίες του σχολείου;

«Αν δείτε την τροπαιοθήκη, είναι γεμάτη Κύπελλα, και δεν είναι καν όλα τα Κύπελλα που έχουμε κερδίσει, γιατί κάποια έχουν μείνει σε σπίτια ή τέλος πάντων δεν είχαν έρθει στο σχολείο. Η Νάξος, γενικά, είναι «αθλητομάνα». Πολλά παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό και αυτό είναι πραγματικά ευχάριστο. Απλά τα πρώτα χρόνια που ήμουν στο νησί – και για αρκετά χρόνια – έκανα πολλά πράγματα μαζί. Είχα όλη την ομάδα του Πανναξιακού στο ποδόσφαιρο, ήμουν στη Μεικτή Κυκλάδων, είχα αθλητές του στίβου, με αποτέλεσμα να προσπαθώ να τα παντρέψω όλα μαζί και τις σχολικές ομάδες – τις οποίες, λυπάμαι που το λέω σήμερα, αλλά κάποιες φορές τις παραμελούσα γιατί δεν μπορούσα να τις συνοδεύω παντού ή να κάνω ό,τι ήθελα.

Είχε πολύ μεγάλες επιτυχίες το σχολείο μας σε όλους τους τομείς: μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, στίβο. Το πιο δύσκολο άθλημα είναι το βόλεϊ, στο οποίο δεν υπήρχε κάτι οργανωμένο. Παίζοντας βόλεϊ στην αυλή με παιδιά τα οποία είχαν μεγάλο πάθος για το βόλεϊ. Προσπαθούμε να φτάνουμε όσο πιο μακριά μπορούμε σε όλα τα αθλήματα με την προσπάθεια των παιδιών, με τη δουλειά που γίνεται στους συλλόγους και τα παιδιά. Τώρα, το πόσες διακρίσεις συνολικά έχουμε πάρει, μόλις τελειώσω την καριέρα μου, που δεν είναι μακριά αυτό, θα τα μετρήσω κάποια στιγμή για να δω τι έχουμε καταφέρει».

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να διοργανωθούν σωστά οι αθλητικοί αγώνες; Αυτός ο χρόνος συμπεριλαμβάνεται στο ωράριό σας ή είναι εθελοντική εργασία;

«Αν επρόκειτο μόνο για θέμα ωραρίου, θα ήταν όλα απλά. Οι αγώνες δεν είναι έτσι. Οι αγώνες και γενικά το εκπαιδευτικό έργο θέλει μια συνεχή απασχόληση για να φέρεις ένα αποτέλεσμα. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια, γιατί ένας αγώνας για να γίνει χρειάζεται να έχεις βρει τους διαιτητές, γραμματεία, να έχεις γιατρό, να έχεις εξασφαλίσει την άδεια για το γήπεδο, να έχουν γίνει ένα σωρό πράγματα τα οποία φαίνονται απλά, αλλά τελικά δεν είναι».

Είναι εύκολο τελικά το επάγγελμα του γυμναστή;

«Το «εύκολο» είναι μια κουβέντα που λέει πολλά, αλλά δεν λέει και τίποτα. Αν δεν ξέρεις πώς να κάνεις κάτι και με τι τρόπο θα το μεταφέρεις στα παιδιά, να τους φέρεις τη διάθεση να το κάνουν οργανωμένα, συντονισμένα, δεν μπορείς να έχεις αποτέλεσμα. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι πολύ εύκολο να πεις στα παιδιά «πάρτε μια μπάλα και παίξτε». Αυτό όμως είναι κάτι που αντιπαθώ, γιατί σημαίνει πως δεν ξέρω να κάνω τη δουλειά μου. Αυτό δεν θα το έλεγε ένας πραγματικός γυμναστής. Οπως μπορεί ο φιλόλογος να μην κάνει μάθημα και να μπει σε μια τάξη λέγοντας στους μαθητές και τις μαθήτριες του απλά να βγάλουν ένα χαρτί για να γράψουν διαγώνισμα μια ημέρα κατά την οποία έπρεπε να παραδώσει ένα μάθημα ή να αρχίσει να μιλάει περί ανεμών και υδάτων.

Σημασία έχει εμείς να είμαστε καταρτισμένοι, όπως πρέπει, να είμαστε κοντά στα παιδιά, να τους δίνουμε να καταλάβουν για ποιον λόγο πρέπει – και είναι αναγκαίο – να γυμνάζονται. Κατ’ αρχήν είναι θέμα υγείας. Ωστε να φύγουν από το σχολείο και να έχουν πάρει μια γνώση και από το συγκεκριμένο μάθημα, να έχουν μια στοιχειώδη φυσική κατάσταση, να μάθουν ότι τίποτα δεν γίνεται αν δεν το παλεύεις και δεν αγωνιστείς. Ολα αυτά δεν είναι καθόλου απλά και καθόλου εύκολα. Πρέπει να είμαστε πρώτα παιδαγωγοί και να πείθουμε τα παιδιά για αυτό που πρέπει να κάνουν μέσα στο σχολείο. Δουλεύοντας έτσι, μετά από 36 χρόνια στην εκπαίδευση έρχομαι ακόμα με χαρά στο σχολείο. Γενικά, ο εκπαιδευτικός κι ο γυμναστής πρέπει να προσπαθεί κάθε μέρα να δίνει κάτι στο παιδί και να το βοηθάει να ανεβαίνει ένα σκαλάκι από αυτό που ξέρει για να πάει σε κάτι καλύτερο. Αυτή είναι η δουλειά μας».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο ένθετο «Το Βήμα της Νάξου» του ΓΕΛ Νάξου – «Μανώλης Γλέζος» που κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» στις 27 Απριλίου 2025.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου: Βαρύτατες κατηγορίες για τρεις παιδοκτονίες και απόπειρα δολοφονίας ενήλικης

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Αμαλιάδας – Η 25χρονη κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροή με δόλο και απόπειρα πνιγμού ενήλικης φίλης της

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης – Αισθητός στο Λασίθι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:46 το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ζάκρου – Χωρίς αναφορές για ζημιές

“Αιώνιοι” Φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες παλιούς φοιτητές, έρχεται νέα ρύθμιση

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα σε ενεργούς φοιτητές που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους να πάρουν το πτυχίο τους έως και σε 3 εξάμηνα – Εκκαθάριση καταλόγων με ανενεργούς φοιτητές

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος… Άνθρωπος-Ορχήστρα στο Santorini Summer Camp!

Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία για τα παιδιά, με τον πολυτάλαντο δάσκαλο της Χορωδίας και Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας, γεμάτη μελωδία, ρυθμό και χαμόγελα!

Τραγουδώντας την Αγάπη: Μια μαγική μουσική βραδιά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου με την Τατιάνα Ζωγράφου

Ο Δήμος Τήνου, το 1ο Δημοτικό και ο Σύλλογος Γονέων συνδιοργάνωσαν μια αξέχαστη εκδήλωση με τραγούδι, συμμετοχή και συγκίνηση, γεμίζοντας το νησί με μουσική και χαμόγελα.

Η Προέδρος του Δ.Σ. Νάξου, Μ. Μάρκου μιλά για τη νέα σύμβαση στέγασης του Πρωτοδικείου (video)

Αναλύει τις λεπτομέρειες της νέας μίσθωσης, τις προκλήσεις της δικαστικής στέγασης και τις προοπτικές για νέο δικαστικό μέγαρο

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Ίδρυση Λιμενικού Φυλακίου στην Ανάφη: Ένα πάγιο αίτημα που έγινε πραγματικότητα

Εγκαινιάστηκε το νέο Λιμενικό Φυλάκιο Ανάφης, υπό τη διοίκηση του Λιμεναρχείου Θήρας. Παρόντες εκπρόσωποι τοπικών αρχών και της κυβέρνησης. Σημαντικό βήμα για την ασφάλεια στο Αιγαίο.

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Το θέμα των Κούρων έρχεται (11/07) προς συζήτηση

Σημαντικά θέματα στην ατζέντα: Κούροι, εγκαταλελειμμένα οχήματα, Σχολή Ουρσουλινών, γεωτρήσεις, οικονομικός απολογισμός και άλλα

Νάξος – Δανακός: “Το μυστήριο της γύρης”, μία θεατρική γιορτή για τις μέλισσες

Η παιδική περιβαλλοντική παράσταση της ομάδας The Bee Camp ζωντανεύει τη μαγεία της φύσης και αποκαλύπτει γιατί τα αμύγδαλα… εξαφανίστηκαν, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στη βρύση του Δανακού.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.