Τον Μανώλη Γλέζο, στο σπίτι του, επισκέφθηκε πρόσφατα, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα και του επέδωσε το γραμματόσημο του 1959 των Ταχυδρομείων της ΕΣΣΔ με το πορτρέτο του – Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Νάξιου πολιτικού μετά από αρκετό καιρό, έχοντας μία εντυπωσιακή γενειάδα .
Τον 97χρονο Μανώλη Γλέζο επισκέφθηκε στο σπίτι του, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ, με αφορμή την επέτειο της νίκης των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επίσκεψη έγινε πριν από δύο ημέρες, την Δευτέρα 13 Μαΐου και σε ανακοίνωσή της, η πρεσβεία της Ρωσίας χαρακτηρίζει τον Μανώλη Γλέζο ως «θρυλικό Ήρωα της Ελληνικής Αντιφασιστικής Αντίστασης, τον κάτοχο του Διεθνούς Βραβείου Λένιν «Για την ενίσχυση της ειρήνης μεταξύ των λαών» (1963)».
Ο βετεράνος πολιτικός έμοιαζε αγνώριστος με τη μακριά λευκή γενιάδα του, όπως δεν τον έχουμε συνηθίσει. Ηταν η πρώτη του δημόσια εμφάνιση εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και μην ξεχνάμε, ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, Νίκος Βούτσης, πριν από έναν μήνα (σ.σ. στις 17 Απριλίου και με την ευκαιρία της συζήτησης στη βουλή για τις Γερμανικές αποζημιώσεις) είχε αποκαλύψει ότι ο Νάξιος πολιτικός αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και μάλιστα ήταν στο Νοσοκομείο…
Ο κ. Μάσλοβ συνεχάρη τον Μανώλη Γλέζο για την 74η επέτειο της Μεγάλης Νίκης και του επέδωσε και γραμματόσημο των Ταχυδρομείων της ΕΣΣΔ του 1959 με το πορτρέτο του και την επιγραφή «Ελευθερία στον Ήρωα του Ελληνικού Λαού Μανώλη Γλέζο!».
Εκείνη την εποχή και σε μια προσπάθεια αύξησης του ελέγχου της ΕΔΑ από την εξόριστη ηγεσία του ΚΚΕ, ηγετικά στελέχη της ΕΔΑ, μεταξύ των οποίων και ο Γλέζος, εξελέγησαν τακτικά μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, δίχως να αναφερθούν τα πραγματικά τους ονόματα. Τον Αύγουστο του 1958 ο Γλέζος συναντήθηκε στην Αθήνα με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Κώστα Κολιγιάννη, που επισκεπτόταν παράνομα τη χώρα. Οι επαφές του Κολιγιάννη παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας και στις 5 Δεκεμβρίου ο Γλέζος συνελήφθη μαζί με μερικούς άλλους συνεργάτες του στο σπίτι της αδερφής του Βασιλικής (Μπούμπας) Δημητροκάλλη για παράβαση του νόμου περι κατασκοπείας. Οδηγήθηκε σε δίκη με την την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Σοβιετικής Ενωσης.
Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι δύο άνδρες συζήτησαν τα επίκαιρα θέματα των ρωσοελληνικών σχέσεων.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr