Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΜ. Ελευθερίου «Αυτό είναι το όραμά μου για τη Φιλαρμονική Νάξου»

Μ. Ελευθερίου «Αυτό είναι το όραμά μου για τη Φιλαρμονική Νάξου»

|

Απόψε, Σάββατο 18 Νοεμβρίου (15:00), μέσω της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία της πρώτης μουσικής σχολής στη Νάξο – Και η αρχιμουσικός Μαρία Ελευθερίου αποκαλύπτει το όραμά της για τη Φιλαρμονική Σχολή και δίνει απαντήσεις στις πρώτες απορίες 

Η ενίσχυση της πολιτιστικής ζωής της Νάξου και η ποιοτική μουσική εκπαίδευση νέων του νησιού από έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές αποτελούν βασικούς στόχους της νεοσύστατης Φιλαρμονικής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Η νέα δομή θα λειτουργήσει με ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, η οποία προσκαλεί το κοινό στην παρουσίαση των οργάνων της Φιλαρμονικής (Κλαρινέτο-Σαξόφωνο-Φλάουτο-Τρομπέτα-Κόρνο-Τρομπόνι και κρουστά), το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και ώρα 15:00, στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η εγγραφή νέων μελών που θα φοιτήσουν στις σχολές πνευστών και κρουστών. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν, να ακούσουν και να δοκιμάσουν όλα τα όργανα, ώστε να επιλέξουν αυτό που τους αρέσει. Η παρουσίαση αφορά ηλικίες από Δ Δημοτικού έως και ενήλικες.

Την επίβλεψη της Μουσικής Σχολής θα αναλάβει η αρχιμουσικός Μαρία Ελευθερίου, η οποία μίλησε στον Αντώνη Μπούμπα και στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» για το νέο αυτό εγχείρημα και το ρόλο που θα διαδραματίσει μελλοντικά η Φιλαρμονική στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Νάξου.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία Φιλαρμονικής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ποιες ανάγκες έρχεται να καλύψει η νέα αυτή δομή;
 «Η ιδέα γεννήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, όταν συνάντησα τον τότε και τωρινό πλέον συνεργάτη τον Σπύρο Μπάκο, ο οποίος μου έδωσε την ιδέα δημιουργίας μιας Σχολής Φιλαρμονικής στον τόπο μου. Αυτή η σχολή έρχεται να δημιουργήσει μια δομή στο Δήμο Νάξου που θα καλύψει πολιτιστικές – ως επί τω το πλείστον- ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης πνευστών και κρουστών οργάνων, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες στελέχωσης της φιλαρμονικής ορχήστρας».

Ακολουθήσατε κάποιο πρότυπο Φιλαρμονικής πάνω στο οποίο βασιστήκατε για τη σύσταση της δικής σας δομής;
 «Τα πρότυπα φιλαρμονικών βρίσκονται, όπως όλοι γνωρίζουμε στην Κέρκυρα. Από αυτές τις μπάντες έχω εμπνευστεί και αυτού του είδους Φιλαρμονική Ορχήστρα έχω όραμα να δημιουργήσω».

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ως αρχιμουσικός και ποια θα είναι η γραμμή που θα ακολουθήσετε;
 «Οι στόχοι μου είναι, καταρχάς, να φέρω κοντά στη μουσική και ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο είδος νέους και νέες, αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, κάνοντας τους, είτε μαθαίνοντας ένα όργανο, είτε ακολουθώντας τις δράσεις της ορχήστρας σαν ακροατές, να αγαπήσουν αυτό το είδος της μουσικής που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι διαδεδομένο όσο θα έπρεπε όπως είναι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Η γραμμή μου θα είναι με μια λέξη ”εξωστρέφεια”. Να φέρω δηλαδή τον κόσμο της Νάξου κοντά σε αυτή την προσπάθεια, δείχνοντας τη δουλειά μας όσο πιο συχνά μπορούμε στο κοινό μας, μέσω των σχολών αλλά και των δράσεων της ορχήστρας».

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η Μουσική Σχολή και ποιες οι δράσεις τις οποίες θα υλοποιήσετε πέρα από τη συμμετοχή σας σε εκδηλώσεις και εορτασμούς του νησιού;
 «Η Σχολή απευθύνεται σε ηλικίες από Δ’ Δημοτικού, χωρίς όριο ενηλίκων. Μπορεί δηλαδή ακόμα και ένας άνθρωπος 40 ή 50 ετών να ξεκινήσει ένα πνευστό η κρουστό όργανο που ίσως είχε απωθημένο στα νιάτα του και δεν του δόθηκε η ευκαιρία να το μάθει. Οι καθηγητές της σχόλης μας είναι έμπειροι και καταξιωμένοι μουσικοί που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα στην Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής. Αυτοί σε συνεργασία με εμένα θα λειτουργουν τις σχολές των πνευστών και των κρουστών οργάνων».

Ποια τα οφέλη από τη λειτουργία Φιλαρμονικής; Πόσο σημαντική είναι για έναν τόπο, δεδομένου ότι συνδέεται με τη μουσική παιδεία και καλλιέργεια;
 «Η δημιουργία ενός μουσικού συνόλου σε έναν τόπο πάντα δημιουργεί οφέλη με την προϋπόθεση βέβαια να οργανώνεται σωστά, από εξειδικευμένους ανθρώπους με μεράκι και πάντα με τη βοήθεια παραγόντων όπως ένας Δήμος ή μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Η εμπειρία μού, έχει δείξει ότι ένα από τα σημαντικά οφέλη είναι το ότι η ενασχόληση με τη μουσική σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο αποτρέπει ένα παιδί από κίνδυνους και μάστιγες της εποχής μας. Επίσης ευεργετική είναι η επίδραση της μουσικής στην ψυχοσύνθεση του ατόμου, αλλά και στην ευφυΐα που αποκτά από τη μελέτη ή ακόμα και από την ακρόαση της μουσικής. Αυτό το μουσικό σύνολο θα εκπροσωπεί την κοινωνία του νησιού και είμαι βεβαία ότι αν ο κόσμος το αγκαλιάσει σε πολύ λίγο χρόνο θα γίνει αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας του νησιού σε εκπαιδευτικό αλλά και πολιτιστικό επίπεδο».

Πόσα μέλη αριθμεί αυτή τη στιγμή η Φιλαρμονική σας και τι ενέργειες θα κάνετε για την αύξηση των εγγραφών;
 «Αυτή τη στιγμή ξεκινάμε από το μηδέν, δεν υπάρχει έμψυχο δυναμικό, έτοιμο να στελεχώσει την φιλαρμονική. Ελπίζουμε ότι με τη στήριξη του Δήμου σε οικονομικό επίπεδο αλλά και υλικοτεχνική υποδομή πολύ γρήγορα θα συσταθεί το κυρίως σώμα της φιλαρμονικής ορχήστρας. Σε πρώτο επίπεδο οι καθηγητές μαζί με εμένα θα δώσουμε κάποιες εκπαιδευτικές συναυλίες σε σχολεία και επιλεγμένους χώρους όπου οι νέοι αλλά και ενήλικες θα ακούσουν πώς παίζουν τα πνευστά όργανα, θα μάθουν στοιχεία για την προέλευση και την κατασκευή τους».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

SuperLeague: “Τυφώνας” από γκολ στο 1.85 με επίκεντρο το “Γ. Καραϊσκάκης”

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: «Τυφώνας» από τέρματα στο 1.95!

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο