Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΛέσβος: "Εφυγε" η γιαγιά Μαρίτσα, η γιαγιά που μας θύμισε τι σημαίνει...

Λέσβος: “Εφυγε” η γιαγιά Μαρίτσα, η γιαγιά που μας θύμισε τι σημαίνει “ανθρωπιά”

|

Η Μαρίτσα (Μαυραπίδη), μια από τις τρεις «θρυλικές» γιαγιάδες της Λέσβου, που έγιναν σύμβολο αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο, έφυγε σήμερα σε ηλικία 89 ετών από τη ζωή – Αυριο Πέμπτη (17/01) η εξόδιος ακολουθία  – Δείτε το βίντεο

“Στο καλό ΜΑΡΙΤΣΑ!!! Τα Λόγια μας είναι λίγα για το φευγιό της Μαρίτσας μας, της Μαρίτσας Μαυραπίδη, της μιας εκ των τριών γιαγάδων της Καρδιάς μας. Να Ευχόμαστε να Γεννιούνται Άνθρωποι σαν Εσένα”… Με το κείμενο αυτό, το λιτό, απλό, όμορφο ο Θράσος Αβραάμ, ένας φίλος από την Λέσβο αποχαιρέτησε σήμερα την Μαρίτσα… Την μία εκ των τριών γιαγιάδων, οι οποίες μας έδειξαν τι σημαίνει “ανθρωπιά”, “φιλοξενία”, “ανιδιοτέλεια”, “αγάπη”… 

Σύμφωνα με το lesvosnews.net, η κηδεία της Μαρίτσας, που «έφυγε» σε ηλικία 89 ετών, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στη Σκάλα Συκαμιάς.  «Θα τη θυμόμαστε πάντα. Ηταν μια τίμια γυναίκα που μας έκανε περήφανους» δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γιώργος Σαρόγλου.

Η ιστορία των τριών γιαγιάδων της Λέσβου, που ταξίδεψε στα πέρατα της Γης, έγινε γνωστή τον Οκτώβριο του 2015, με τη φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσάλη, από τη Μυτιλήνη.  Στην εικόνα φαίνονταν οι τρεις ηλικιωμένες γυναίκες να φροντίζουν ένα μικρό προσφυγόπουλο, την ώρα που η μητέρα του προσπαθούσε να του αλλάξει ρούχα.

Η κυρία Ευστρατία, η κυρία Μαρίτσα και η κυρία Μηλίτσα, οι γιαγιάδες  της Λέσβου είχαν δηλώσει ότι «του τραγουδούσαμε και ήπιε το γάλα μονορούφι».

Η Μαρίτσα είχε δώσει τη δική της περιγραφή για τη σκηνή: «Ήταν πολύς κόσμος μαζωμένος στον Πλάτανο καθώς είχαν φτάσει τρεις βάρκες. Είδαμε τη μητέρα την ώρα που άλλαζε τα ρούχα της και της είπαμε ότι το μωρό πεινάει. Έδωσαν στο μωρό ένα μπιμπερό αλλά αυτό δεν ήθελε το γάλα. Το δοκίμασα στο χέρι μου και ήταν καυτό. Εκεί δίπλα είχε μια βρύση και κρύωσα εκεί το μπιμπερό και μετά το μωρό το ήπιε το γάλα».

Το αστείο της υπόθεσης; Φέρεται να είχαν προταθεί για το Βραβείο Νόμπελ εκείνη τη χρονιά , αλλά η Μαρίτσα είχε εκφράσει την άρνησή της για μία τέτοια βράβευση και με χαμόγελο να λέει «θα είχαμε πρόβλημα στη … μοιρασιά»…

Α κι ένας φίλος, ο Αλέξανδρος Αρβανιτάς μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα στα social media θα γράψει «Σήμερα δεν πενθεί η Λέσβος. Ούτε η Ελλάδα. Πενθούν οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Η γιαγιά Μαρίτσα ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι. Αυτό στη γειτονιά των αγγέλων. Βοηθούσε το συνάνθρωπό της χωρίς να τη νοιάζει από πού κρατάει η σκούφια του, ποια είναι η θρησκεία του, ποια τα πολιτικά του “πιστεύω”, ποιος ο σεξουαλικός του προσανατολισμός. Κοίταζε τον άνθρωπο και μόνο αυτόν. Κοινοποιώ το κείμενο-αποχαιρετισμός του Θράσου Αβραάμ, φίλου -δυστυχώς μόνο μέσω fb- συναδέλφου και ανθρώπου που ζει στη Λέσβο και παλεύει να κάνει γνωστό τον πόνο των ανθρώπων “από τα κάτω”… Αντίο και από μένα, γλυκιά μας γιαγιά…»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Η Προέδρος του Δ.Σ. Νάξου, Μ. Μάρκου μιλά για τη νέα σύμβαση στέγασης του Πρωτοδικείου (video)

Αναλύει τις λεπτομέρειες της νέας μίσθωσης, τις προκλήσεις της δικαστικής στέγασης και τις προοπτικές για νέο δικαστικό μέγαρο

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Ίδρυση Λιμενικού Φυλακίου στην Ανάφη: Ένα πάγιο αίτημα που έγινε πραγματικότητα

Εγκαινιάστηκε το νέο Λιμενικό Φυλάκιο Ανάφης, υπό τη διοίκηση του Λιμεναρχείου Θήρας. Παρόντες εκπρόσωποι τοπικών αρχών και της κυβέρνησης. Σημαντικό βήμα για την ασφάλεια στο Αιγαίο.

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Το θέμα των Κούρων έρχεται (11/07) προς συζήτηση

Σημαντικά θέματα στην ατζέντα: Κούροι, εγκαταλελειμμένα οχήματα, Σχολή Ουρσουλινών, γεωτρήσεις, οικονομικός απολογισμός και άλλα

Νάξος – Δανακός: “Το μυστήριο της γύρης”, μία θεατρική γιορτή για τις μέλισσες

Η παιδική περιβαλλοντική παράσταση της ομάδας The Bee Camp ζωντανεύει τη μαγεία της φύσης και αποκαλύπτει γιατί τα αμύγδαλα… εξαφανίστηκαν, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στη βρύση του Δανακού.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Η αλήθεια για τη μελέτη του νέου επιβατικού λιμένα Πάρου, τι απαντά ο Δήμος

Ο Δήμος Πάρου ξεκαθαρίζει το χρονοδιάγραμμα και τις φάσεις της μελέτης του νέου λιμανιού, δίνοντας απαντήσεις στη Λαϊκή Συσπείρωση και διαβεβαιώνοντας για τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Πανελλαδικές 2025: Ξεκινά η υποβολή μηχανογραφικών, ανοικτή η πλατφόρμα από 8 έως 17 Ιουλίου

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να συμπληρώσουν από αύριο 8 Ιουλίου Μηχανογραφικό και Παράλληλο Μηχανογραφικό για ΑΕΙ και ΣΑΕΚ

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.