Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΚύθνος: Μάθημα κατάδυσης από τον πρώτο Ελληνα παραπληγικό εκπαιδευτή κατάδυσης

Κύθνος: Μάθημα κατάδυσης από τον πρώτο Ελληνα παραπληγικό εκπαιδευτή κατάδυσης

|

Στα 52 του χρόνια ο Μάνθος Μάρρας είναι ο πρώτος παραπληγικός στην Ελλάδα με δίπλωμα εκπαιδευτή κατάδυσης – Και δραστηριοποιείτε στην Κύθνο που χαρακτηρίζεται ως ένας από τους μικρούς Ελληνικούς παραδείσους στον τομέα του καταδυτικού τουρισμού  

Οι υποψήφιοι μαθητές-δύτες περιμένουν με ανυπομονησία να έρθει η ώρα για να καταδυθούν στα καταγάλανα νερά της Κύθνου. Η έκπληξη τους μεγαλώνει όταν βλέπουν στο κέντρο κατάδυσης, στην περιοχή Λουτρά, να τούς πλησιάζει ένας άνδρας με αναπηρικό καροτσάκι και να τους ενημερώνει πως είναι ο εκπαιδευτής και πως μαζί του θα γνωρίσουν όλα τα “μυστικά” του βυθού.

Ο Μάνθος Μάρρας είναι ο πρώτος παραπληγικός στην Ελλάδα που πήρε δίπλωμα εκπαιδευτή κατάδυσης. Η πορεία της ζωής του άλλαξε ύστερα από τροχαίο ατύχημα σε ηλικία 20 ετών και ενώ ήταν υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Και μπορεί αρχικά να ένιωσε όλα του τα όνειρα να γκρεμίζονται, σύντομα άλλαξε σκεπτικό και βρήκε διέξοδο μέσα στη θάλασσα.

  «Ήμουν αρκετά νέος, όταν έπαθα το ατύχημα. Στην αρχή πίστεψα ότι καταστράφηκε το σύμπαν, μετά όμως συνειδητοποίησα τι έχει συμβεί. Από το νοσοκομείο ακόμη, δεν έμενα σε αυτά που μου έλεγαν οι γιατροί. Πήγαινα στη βιβλιοθήκη κι έψαχνα να δω εάν μπορώ να θεραπευτώ. Με στήριξε πολύ το Πολεμικό Ναυτικό που μ’ έστειλε σ’ ένα ειδικό κέντρο στη Γερμανία. Και κατάλαβα πως δεν υπάρχει θεραπεία. Τότε αποφάσισα να δω την επόμενη μέρα διαφορετικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 52χρονος σήμερα Μάνθος Μάρρας.

Αρχικά ξεκίνησε την ενασχόληση με τον ειδικό αθλητισμό και έτρεχε σε αγώνες με το αναπηρικό αμαξίδιο, λαμβάνοντας μέρος σε πανελλήνια πρωταθλήματα και παραολυμπιάδα. Άνθρωπος δραστήριος και εφευρετικός, λίγο μετά το ατύχημα αποφάσισε να εγκαταλείψει το πατρικό του σπίτι και να μείνει μόνος. Ήθελε να αποδείξει πως μπορεί να κάνει τα πάντα, όπως και πριν το ατύχημα. Λίγο αργότερα, μπήκε στη ζωή του και η κατάδυση.

«Κάποια στιγμή, σε ηλικία 28 ετών και όντας σε αναπηρία, εμφανίστηκε ένας εκπαιδευτής κατάδυσης. Έτσι ξεκίνησα, τυχαία. Είδα ότι μ’ αρέσει πολύ και πως θέλω να μείνω κάτω από το νερό. Είχα μια σχέση με την Κύθνο, πηγαίναμε οικογενειακώς τα καλοκαίρια στο νησί, δεν είχα κάνει όμως ποτέ κατάδυση», πρόσθεσε.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα ξεχάσει ποτέ την πρώτη του καταδυτική εμπειρία. «Ήταν για μένα η απόλυτη ελευθερία. Η απόλυτη άνεση και κίνηση. Το πρώτο βράδυ, κλείνοντας τα μάτια, έβλεπα πως κολυμπάω στο νερό. Κατάλαβα πως είμαι φτιαγμένος γι’ αυτό κι έτσι έφτασα έως το στάδιο του εκπαιδευτή. Εάν κάτι μ’ αρέσει, δεν το σταματάω. Το βλέπω ως πρόκληση», θυμήθηκε ο κ. Μάρρας, εξηγώντας πώς έφτασε στο σημείο να αποκτήσει το δίπλωμα του εκπαιδευτή.

Τι είναι, όμως, αυτό που μπορεί να “μαγεύει” κάποιον στον βυθό πέρα από την ελευθερία της κίνησης; “Από τη στιγμή που βάζεις το κεφάλι κάτω από το νερό είσαι εσύ και το σύμπαν. Ζεις σε διαφορετικό κόσμο. Δεν σκέφτεσαι τα προβλήματα, την καθημερινότητα, τη δουλειά, τα άγχη σου. Ακόμη κι αν καταδυθείς στον ίδιο τόπο πολλές φορές, πάντα βρίσκεις κάτι καινούριο να σε μαγέψει”, είπε.

Την καινούρια του αγάπη, ο κ. Μάρρας την προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ίδρυσε στα Λουτρά της Κύθνου μια σχολή κατάδυσης, που δίνει τη δυνατότητα, τα τελευταία χρόνια, σε μικρούς και μεγάλους, αλλά και σε άτομα με αναπηρία να εξερευνήσουν ύφαλους, σπηλιές, ναυάγια, κρυστάλλινα διαυγή νερά και πανέμορφα τοπία γεμάτα ζωή, κοράλλια και άπειρα χρώματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Ο 52χρονος βουτάει καθημερινά για ώρες στα νερά του νησιού, μαζί με τους υποψήφιους μαθητές – δύτες, και η μόνη ώρα που μπορεί να τον βρει στο κέντρο κατάδυσης είναι αργά το απόγευμα εάν δεν …ξεχαστεί στο βυθό αναζητώντας μία καινούρια εμπειρία. «Τα άτομα με αναπηρία στις καταδύσεις μπορούν να νιώσουν τις ίδιες απολαύσεις με τους υπόλοιπους δύτες. Κάθε φορά που κάνω κατάδυση εντυπωσιάζομαι με αμμουδερές ακτές, σπηλιές και βράχια», λέει χαρακτηριστικά.

Καταδυτικός τουρισμός στην Κύθνο

Εκατοντάδες τουρίστες, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, επιλέγουν κάθε χρόνο να καταδυθούν στα καταγάλανα νερά της Κύθνου. Ο σημαντικότερος, ίσως, καταδυτικός τόπος στο συγκεκριμένο Κυκλαδονήσι είναι ο ‘Αγιος Σώστης.

Δεν είναι απλώς από τα ομορφότερα μέρη του νησιού, αλλά και ένας κόλπος με εφτά διαφορετικά σημεία κατάδυσης για αρχάριους αλλά και πιο έμπειρους δύτες που μπορούν να δουν στα ρηχά μπαρμπούνια, σαργούς και όμορφους αστερίες, ενώ πιο βαθιά βρίσκεται ένα πανέμορφο κόκκινο σφουγγάρι, τεράστιοι ροφοί και σμέρνες σε μεγέθη που μόνο λίγοι έχουν συναντήσει.

«Είναι ένα καινούριο κομμάτι για την Κύθνο ο καταδυτικός τουρισμός. Το καταδυτικό κέντρο που βρίσκεται στην περιοχή Λουτρά κάνει θαυμάσια δουλειά και είναι από τα λίγα καταδυτικά κέντρα της χώρας που απευθύνονται και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Το σημαντικό είναι πως εκτός από τους Ελληνες έρχονται και αρκετοί από το εξωτερικό για να κάνουν καταδύσεις στο νησί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Κύθνου, Γιάννα Φίλιππα.

 Επίσης, οι υποψήφιοι δύτες μπορούν να βουτήξουν στη Βουβόξερα, έναν ύφαλο που σφύζει από ζωή και εάν ο καιρός το επιτρέπει δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επιπέδου δύτη να απολαύσει μοναδικές εμπειρίες καθώς ο αριθμός των ψαριών τείνει προς το …άπειρο.

Για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τη ζωή που υπάρχει κάτω από το νερό στην Κύθνο υπάρχουν επίσης οι προορισμοί “Ξέρα της Αγάπης”, “Σκαλιά”, “Ο φάρος της Αγίας Ειρήνης”, “Ο Σταυρός”, “Το όπλο”, “Η σπηλιά του πειρατή”, “Οι κήποι του Ποσειδώνα”.

«Οι Κυκλάδες έχουν χαρακτηριστικούς βυθούς. Η Κύθνος έχει διαφορετικά, άγρια, νερά λόγω του ότι βρίσκεται στο τέρμα του Κάβο Ντόρο. Έχει δυνατούς ανέμους, ρεύματα και πολύ ζωή. Έχει μεγαλύτερη υποβρύχια ζωή από άλλα νησιά, διότι δεν υπάρχει η έντονη κίνηση των σκαφών και η θάλασσα είναι παρθένα», διευκρινίζει ο κ. Μάρρας.

Προσθέτει, δε, για όσους ακόμη το σκέφτονται να ζήσουν την ξεχωριστή αυτή εμπειρία: «Καθημερινά βλέπουμε ανθρώπους, που συμμετέχουν σε προγράμματα αρχαρίων, να βγαίνουν από το νερό ενθουσιασμένοι. Η κατάδυση προσφέρει μια πρωτόγνωρη εμπειρία καθώς κινούμαστε σε άλλη διάσταση: δεν αισθανόμαστε βαρύτητα, βλέπουμε πράγματα του νερού και αφήνουμε χαλαρή τη φαντασία μας».

Για τους αρχάριους, το πρώτο μάθημα διαρκεί περίπου 2,5 – 3 ώρες, έχοντας τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα βασικά πράγματα για το βυθό και τον εξοπλισμό, να γίνουν ασκήσεις εξοικείωσης με το νερό και στη συνέχεια να ακολουθήσει μία υποβρύχια βόλτα με τον εκπαιδευτή, μία στιγμή που για τους περισσότερους μένει αξέχαστη σε όλη τους τη ζωή.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα: Στους 41°C η Φθιώτιδα – Πάνω από 35άρια σε Πάρο και Νάξο

Ιούλιος «φωτιά» στην Ελλάδα με ακραίες θερμοκρασίες, θερμική δυσφορία και υψηλές τιμές ακόμη και στο Αιγαίο – Πάνω από 180 σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 37°C - Η εικόνα στη Παροναξία

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

HashJ Cloud Mining: Νέα εποχή εξόρυξης χωρίς όριο – Έως 4.999$ την ημέρα

Η πλατφόρμα HashJ ανατρέπει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά cloud mining, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με μηδενικό κόστος έναρξης, καθημερινά κέρδη και υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

«Αγροτεμάχια φάντασμα»: Πώς Κρητικοί κτηνοτρόφοι διεκδικούν επιδοτήσεις σε ξένες γαίες

Με δασικές εκτάσεις και ελαιώνες να «μετατρέπονται» σε βοσκοτόπια για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, παραγωγοί από την Κρήτη κατηγορούνται ότι εισέπρατταν ευρωπαϊκές ενισχύσεις σε βάρος των πραγματικών αγροτών

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.