Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςΚυκλάδες - Τήνος: Πενήντα χρόνια ιεροσύνης για τον πατέρα Μάρκο Φώσκολο

Κυκλάδες – Τήνος: Πενήντα χρόνια ιεροσύνης για τον πατέρα Μάρκο Φώσκολο

|

50 Χρόνια Στον Αμπελώνα Του Κυρίου για τον πατέρα Μάρκο Φώσκολο 

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022, η καρδιά της καθολικής εκκλησίας της Τήνου κτυπούσε στην Στενή, ξυπνώντας μνήμες 50 ετών.

Ο ιερέας και Γενικός Βικάριος της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου – Τήνου – Ανδρου – Μυκόνου, πατέρας Μάρκος Φώσκολος, εόρτασε το Χρυσό Ιωβηλαίο Ιεροσύνης, δηλαδή τα 50 χρόνια από την ημέρα που έλαβε το Μυστήριο της Ιεροσύνης, στην Στενή της Τήνου στις 30 Ιουλίου 1972, από τα χέρια του αείμνηστου Σεβαμιοτάτου Ιωάννη Περρή. Ο ακούραστος εργάτης του Κυρίου, πατέρας Μάρκος, είναι σήμερα  εφημέριος  της ενορίας του Αγίου Νικολάου Πόλεως Τήνου και Αγίου Ιωάννη Σκαλάδου.

tinos3.jpgΗ συγκίνηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων των παρευρισκομένων , ιδιαιτέρως όμως στο πρόσωπο του π. Μάρκου  στον οποίο ο Αρχιεπίσκοπός  μας και ο κλήρος της Τήνου εξασφάλισαν για αυτόν την Αποστολική ευλογία του Πάπα Φραγκίσκου. Ο Ναός ήταν κατάμεστος από τους συγγενείς και τον κόσμο που ήρθε από όλο το νησί για να τιμήσει τον π. Μάρκο για όλα αυτά τα χρόνια που τον ποίμαινε αλλά και που τον γνώρισε από το πολυσχιδές έργο του.

Στην Θεία Λειτουργία προέδρευε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νάξου  Τήνου π. Ιωσήφ Πρίντεζης, όπου κατά την ομιλία του  μίλησε για την κλήση μέσα στην Εκκλησία αλλά και εξήρε το έργο που διετέλεσε στα 50 χρόνια διακονίας στον αμπελώνα του Κυρίου και του ευχήθηκε να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και αυταπάρνηση. Μαζί του συλλειτούργησαν  ο Αρχιεπίσκοπος των καθολικών Αθηνών  Σεβ/τος   π. Θεόδωρος Κοντίδης και  όλος ο Ιερός κλήρος της Τήνου.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου, Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μαραγκός,  όπου και μετέφερε τον χαιρετισμό και τις ευχές του Μητροπολίτου Σύρου, Δωροθέου Β’ και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Νήσου Τήνου, Πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Φανερού, ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τήνου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Τήνου.

Τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας έψαλλε το εκκλησίασμα ενώ την συνοδεία με το αρμόνιο έκανε ο κ. Αντώνιος Αλβέρτης. Μετά το πέρας της τελετής, παρακάθισαν σε δείπνο το οποίο πρόσφερε η οικογένεια του εορταζόμενου ιερέα στην ενοριακή αίθουσα του χωριού.

Βιογραφικό σημείωμα

tinos1.jpgΟ π. Μάρκος Φώσκολος γεννήθηκε στη Στενή της Τήνου στις 7 Νοεμβρίου 1948 και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων (Αθήνα) το 1966. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Γρηγοριανού και του Αγγελικού Πανεπιστημίου της Ρώμης (1972). Φοίτησε επίσης στις Σχολές Βιβλιοθηκονομίας, Ελληνικής και Λατινικής Παλαιογραφίας της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού και στη Σχολή Αρχειονομίας του Μυστικού Αρχείου του Βατικανού και παρακολούθησε μαθήματα Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Ποντιφικό Ινστιτούτο Ανατολικών Μελετών (Ρώμη).

Πραγματοποίησε ιστορικές έρευνες στο Αρχείο του Βατικανού, στο Αρχείο της Ι.Σ. για τη Διάδοση της Πίστεως (S.C.de Propaganda Fide), στο Κρατικό Αρχείο της Βενετίας και στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού. Εργάστηκε για μια επταετία ως βιβλιοθηκάριος στο Ελληνικό Κολλέγιο του Αγ. Αθανασίου Ρώμης και από το 1974 είναι Αρχειοφύλακας και Βιβλιοθηκάριος της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου, της οποίας τακτοποίησε τα Αρχεία (Αρχιεπισκοπής και ενοριών).

Χειροτονήθηκε ιερέας στις 30 Ιουλίου 1972, ενταγμένος στις τάξεις του εφημεριακού κλήρου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου. Πολλά θρησκευτικά και ιστορικά άρθρα δημοσίευσε στο Δελτίο των Καθολικών ενοριών της Τήνου “Τηνιακά Μηνύματα” (το οποίο διευθύνει από το 1974 και μετά), στην εφημερίδα ”Καθολική” και διευθύνει την επιστημονική ιστορική επετηρίδα «Τηνιακά Ανάλεκτα», όργανο του Αποστολικού Κέντρου «Πίστη και Πολιτισμός» της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου. Με δική του φροντίδα εκδόθηκαν και δυο τόμοι της ιστορικής επετηρίδας «Anno Domini». Δημοσίευσε αυτοτελείς μελέτες ιστορικού και θεολογικού περιεχομένου και έλαβε μέρος σε αντίστοιχα διεθνή συνέδρια. Για τη συνεισφορά του στα ιστορία της Τήνου τιμήθηκε από τον Δήμο της Τήνου, το ΕΙΕ και την Ακαδημία Αθηνών (2010).

Διακόνησε ως εφημέριος στις ενορίες Στενής, Μυρσίνης, Ποταμιάς και Κέχρου, Καρδιανής, Κουμάρου, Ξινάρας, Σμαρδάκιτου, Ταραμπάδου, Χίου και Άνδρου. Από τις 7 Ιουλίου 2003 διακονεί ως εφημέριος στην ενορία Αγ. Νικολάου Χώρας Τήνου και στην Ενορία Αγ. Ιωάννη Σκαλάδου. 

 

Με πληροφορίες από τη σελίδα kantam.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γλινάδο- Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων: Διασκεδάζουμε το “Εναστρον” για καλό σκοπό

Στις 15 Δεκεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο "Έναστρον" στο Γλινάδο!! - Ποιος είναι ο λόγος;

Νάξος: Φωταγωγήθηκε το δέντρο, χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους (video)

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στη πλατεία Πρωτοδικείου - Γέμισε με παιδικά χαμόγελα ένα ολόκληρο νησί (video)

Φιλώτι – Σύλλογος: Πρώτος σε ψήφους ο Στέφανος Νίαος, συστήνεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Τα αποτελέσματα των εκλογών στον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου - Πόσοι ψήφισαν, ποιοι εκλέγονται

ΥΠΕΝ – Ηλεκτρικά τιμολόγια: Δέκα (10) χρήσιμες ερωταπαντήσεις

Δέκα (10) χρήσιμες ερωταπαντήσεις του ΥΠΕΝ για τις αλλαγές από 1η Ιανουαρίου 2024

Κωμιακή – Σύλλογος Γυναικών: Παρουσία Χριστουγεννιάτικου Παζαριού

Για δύο Κυριακές (10 - 17 Δεκεμβρίου) στην Κωμιακή έχουμε Χριστουγεννιάτικο Παζάρι

Naxos Medical: Στη Νάξο (11-12/12) ο γιατρός πνευμονολόγος Νίκος Κουφός

Διήμερο ιατρικών εξετάσεων (11-12 Δεκεμβρίου) από τον γιατρό πνευμονολόγο Νίκο Κουφό στο Naxos Medical

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής

Οι δύο Ινδοί που εργάζονται σε μία από τις παλαιότερες κτηνοτροφικές μονάδες της Γαλάτιστας με πάνω από είκοσι χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 300 πρόβατα και 200 κατσίκια

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), γνωστό στους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά.

Πόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις χώρες της περιοχής – Η θέση της Ελλάδας

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index έχει διαμορφωθεί εδώ και 9 χρόνια. Μετρά, το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Αεροδρόμιο Νάξου: Η έντονη βροχόπτωση “μετέφερε” την πρωινή πτήση της Sky Express

Εντονα τα καιρικά φαινόμενα στη Νάξο από τις πρώτες πρωινές ώρες... 36 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Κόρωνο - "Μεταφέρθηκε" η πρωινή πτήση της Sky Express