Ο σημαντικός ρόλος των πιλότων ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής Υπηρεσιάς στην μεταφορά των ασθενών από τα νησιά του Αιγαίου προς τα νοσοκομεία της Αθήνας – Τι λένε οι αριθμοί και γιατί ενεργοποιήθηκαν ως κάλυψη των αναγκών
Οι «εναέριοι σωτήρες», δεν σβήνουν μόνο φωτιές αλλά και τις αγωνίες ασθενών και συγγενών τους, εκεί που αισθάνονται μόνοι και αβοήθητοι.
Βρέφος μόλις 24 ώρες από τη γέννησή του, αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ήρθε στη ζωή στο νησί της Μυκόνου στις 9 Απριλίου 2016. Ο γιατρός το πήρε εσπευσμένα από τη μητέρα του μέσα σε θερμοκοιτίδα. Ταξίδεψε άμεσα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος σε νοσοκομείο της Αθήνας. Η γρήγορη αεροδιακομιδή έσωσε τη ζωή του.
Έγκυος γυναίκα από την Άνδρο, δύσκολο περιστατικό, υπήρχε ενδεχόμενο να γεννήσει στο ελικοδρόμιο ή στον αέρα, το χρονικό περιθώριο ήταν 20 λεπτά. Μαζί της ταξίδευσαν ο γυναικολόγος, η μαία και ένας νοσηλευτής. Είχαν πάρει μαζί τους φορητή θερμοκοιτίδα με μπαταρίες για παν ενδεχόμενο. Ευτυχώς πρόλαβαν. Γέννησε ένα πανέμορφο αγοράκι σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Σε άλλη περίπτωση από τη Νάξο έπρεπε να μεταφέρουν ένα μωρό 7 μηνών με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού. Και τα υπόλοιπα περιστατικά αφορούσαν αεροδιακομιδές ηλικιωμένων ατόμων με σοβαρά περιστατικά υγείας, με χαρακτηριστικότερο αυτό ενός υπερήλικα, που έπεσε από τη σκάλα και έφερε σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Οι εναέριοι σωτήρες, δεν σβήνουν μόνο φωτιές αλλά και τις αγωνίες ασθενών και συγγενών τους, εκεί που αισθάνονται μόνοι και αβοήθητοι. Οι πυροσβέστες της… υγείας, σώζουν ζωές με τους έλικες των ελικοπτέρων τους να γυρνούν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» εξασφάλισε μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από αυτές τις πτήσεις διάσωσης ασθενών από την νησιωτική Ελλάδα, όπου οι ελλείψεις σε παροχές υγείας εξαιτίας της κρίσης επέβαλαν την άμεση μεταφορά τους σε νοσοκομεία της Αθήνας.
Από την 1η Ιανουαρίου 2016, ημερομηνία που επισημοποιήθηκε η χρησιμοποίηση των πέντε ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος (2 Super Puma και 3 ΒΚ 117) για τις αεροδιακομιδές ασθενών από νησιά και ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, έως και τις 27 Απριλίου, έχουν γίνει 32 πτήσεις «σωτηρίας» για την μεταφορά 48 ασθενών, με τα εναέρια μέσα να έχουν γράψει 106 ώρες πτήσης! Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν από διάφορα νησιά τον Κυκλάδων (Σαντορίνη, Σύρο , Σίκινο, Πάρο , Νάξο, Μήλο, Μύκονο, Άνδρο, Κύθνο, Τήνο, Ίο, Αμοργό, Δονούσα, Σχοινούσα).
«Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αν οι πτήσεις έπρεπε να γίνουν νυχτερινές ώρες ή έπρεπε να μεταφέρουμε παραπάνω από έναν ασθενή χρησιμοποιούσαμε Super Puma, που διαθέτει ραντάρ καιρού και άλλα τεχνολογικά βοηθήματα, ενώ με καλές συνθήκες πετούσαμε με τα ΒΚ 117. Ένα τουλάχιστον ελικόπτερο διατίθεται την ημέρα για την αεροδιακομιδές ασθενών» επισημαίνει ο διοικητής της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Γιώργος Πορτοζούδης.
Προς το παρόν οι χειριστές για τις ανάγκες των αεροδιακομιδών βγάζουν σειρά καθισμάτων από το ελικόπτερο προκειμένου να τοποθετηθεί και ασφαλιστεί το φορείο μεταφοράς του ασθενούς ή η θερμοκοιτίδα αν πρόκειται για νεογνά ή βρέφη. Το επόμενο χρονικό διάστημα εξετάζεται η περίπτωση τοποθέτησης δύο ιατρικών κιτ σε αντίστοιχα πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα οποία αυτή τη στιγμή «αραχνιάζουν» σε αποθήκες του ΕΚΑΒ, τα οποία περιέχουν αναπνευστικές συσκευές, απινιδωτές, συσκευές αναρρόφησης υγρών, εξωτερικούς βηματοδότες και συστήματα μέτρησης ζωτικών παραμέτρων. Αυτή τη στιγμή οι γιατροί των νησιών παίρνουν μαζί τους φορητά μηχανήματα με μπαταρίες, κάτι που αυξάνει τον χρόνο επιβίβασης και εγκατάστασή τους καθυστερώντας την αεροδιακομιδή.
Η διαδικασίες μετατροπής των ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος σε εναέρια… ασθενοφόρα είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2015, και αφορούσε την μεταφορά αρρώστων και επειγόντων περιστατικών από ακριτικά νησιά και άλλες περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το επιβάλλουν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες. Στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ, είχαν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος προβαίνοντας σε έλεγχο-αυτοψία του εσωτερικού των ελικοπτέρων προκειμένου να διαπιστώσουν αν ήταν συμβατά για την τοποθέτηση του ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και την μεταφορά ασθενών.
Τα ελικόπτερα πήραν την σχετική έγκριση και τον περασμένο Νοέμβριο υπογράφηκαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Από τις αρχές του χρόνου ξεκίνησε η συνεργασία και οι αεροδιακομιδές ασθενών, τουλάχιστον έως τον Μάιο, όταν και ξεκινά η αντιπυρική περίοδο. Η σκέψη χρησιμοποίησης των ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής στις αεροδιακομιδές ασθενών προέκυψε από την… οικονομική κρίση, καθώς μόλις τέσσερα από τα συνολικά 18 ελικόπτερα που διαθέτουν Λιμενικό Σώμα και Πολεμική Αεροπορία, ήταν αξιόμαχα. Τα υπόλοιπα βρίσκονταν ακινητοποιημένα στα αεροδρόμια Ελευσίνας, Τατοΐου και τη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στον Μαραθώνα λόγω έλλειψης κονδυλίων συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης.
Τo Super Puma είναι ένα ελικόπτερο ειδικών αποστολών, που μπορεί να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης και το βράδυ, αλλά και να επιχειρεί με πολύ ισχυρό αέρα, κάτι που ενδείκνυται στις περιπτώσεις που απαιτείται άμεση μεταφορά ασθενών, οι οποίοι κινδυνεύουν σε κάποια ακριτική και δύσκολη περιοχή της χώρας. Σε αποστολές αεροδιακομιδής ασθενών μπορούν να φιλοξενηθούν στο εσωτερικό του 6 φορεία και 4 επιβάτες (ιατροί, νοσηλευτές). Το συγκεκριμένο πτητικό μέσο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού από 15 έως 18 άτομα και το τριμελές πλήρωμά του.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου τα δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος χρησιμοποιήθηκαν στη μεταφορά δύο διμοιριών μέτρων τάξης της ΕΛ.ΑΣ., στη Μυτιλήνη και την Κω, προκειμένου να ενισχύσουν τις τοπικές αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος χρησιμοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του φερόμενου αρχηγού της 17 Νοέμβρη, Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, προκειμένου να μην κινήσουν υποψίες.
Πολύ πρόσφατα ένα από αυτά χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη και άλλων αξιωματούχων στη Λέσβο, προκειμένου να προετοιμάσουν την υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου. Ένα ακόμη ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος χρησιμοποιείται τις τελευταίες 40 ημέρες, για λογαριασμό της ΕΛ.ΑΣ., στην περιπολία συνόρων στην Ειδομένη!