Τετάρτη, 20 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΚυκλάδες - Ανάφη: Εφυγε ο τελευταίος χίπις του νησιού

Κυκλάδες – Ανάφη: Εφυγε ο τελευταίος χίπις του νησιού

|

Η Ανάφη εδώ και μερικές  ημέρες είναι πιο …φτωχή. Εχασε ένα από τα πλέον εμβληματικά πρόσωπα της … Τον Κρίστιαν…

ΤΙ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΟΜΩΣ… Την ημέρα που η πλάση έξω από το παράθυρο μας σκεπάστηκε από το χιόνι μάθαμε (διπλά εγκλωβισμένοι, από τις καιρικές συνθήκες και από το lockdown) ότι έφυγε από τη ζωή η πιο εμβληματική φιγούρα των διακοπών μας στην Ανάφη, ο Κρίστιαν, ο τελευταίος χίπης – σκιάχτρο, τοτέμ και άγιο πνεύμα του αιώνιου καλοκαιριού.

Μόνο το περσινό καλοκαίρι δεν ήταν εκεί και δεν ήταν ξεκάθαρο αν η απουσία οφειλόταν κυρίως στους περιορισμούς της πανδημίας ή σε λόγους υγείας. Και στα δύο μάλλον. Δεν αποτελούσε έκπληξη άλλωστε το ότι είχε θέματα υγείας κάποιος που εμφανισιακά έκανε τον Κιθ Ρίτσαρντς να μοιάζει με θαλερό μπούλη.

Διόλου τυχαία η αναλογία, καθώς ο Κρίστιαν ήταν φανατικός, αυθεντικός οπαδός των Stones και ήταν φοβερή εμπειρία να τον χαζεύεις, τα παλιότερα χρόνια ειδικά που, όσο να ‘ναι, ήταν πιο ευλύγιστος και κραταιός, να χορεύει στην πίστα το «Sympathy for the Devil». Όπως γίνεται συνήθως με τέτοιες χαρακτηριστικές προσωπικότητες του θερινού μικρόκοσμου, οργίαζαν πάντα οι αστικοί μύθοι γύρω από το πρόσωπό του.

Αυτά που γνωρίζαμε με σχετική βεβαιότητα ήταν ότι καταγόταν από τη μαρτυρική Δρέσδη, ήταν επιφανής σχετικά εικαστικός της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, από την οποία διέφυγε για να βρει στέγη στη σοφίτα μιας ιστορικής κατάληψης στη Βόννη, όπου περνούσε τους χειμώνες του, περιμένοντας να έρθει το καλοκαίρι για να μεταβεί στα θερινά του ανάκτορα, που ήταν μια καβάτζα στο τέλος του μονοπατιού για το Κατσούνι.

Μόνο τα τελευταία λίγα χρόνια φιλοξενούνταν σε ένα τροχόσπιτο που του είχε ευγενώς παραχωρηθεί, ακόμα και πρόσφατα όμως δεν εγκατέλειπε το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της μυθολογίας που τον συνόδευε.

Κάθε Αύγουστο, όταν το νησί άρχιζε να πήζει, άφηνε τη μόνιμη βάση του (ένα τραπεζάκι στην ταβέρνα της Μαργαρίτας πάνω από τη θάλασσα) για να απομονωθεί προσωρινά στα Φτενά, ένα από τα ξερονήσια που πλαισιώνουν τον ορίζοντα στ’ ανοιχτά της Ανάφης, ζώντας ολομόναχος, με μοναδική παρέα τους γλάρους και τις σκέψεις του.

Όταν πλέον δεν άντεχε την απόκοσμη μοναξιά και τις φωνές στο κεφάλι του, άναβε μια φωτιά, που ήταν το σινιάλο για να έρθει κάποιος να τον πάρει με τη βάρκα.

Όπως ο ίδιος είχε πει, έβλεπε τον εαυτό του ως μια σύγχρονη (ή αρχέγονη) εκδοχή του Ρουμπελστίλτσκιν, του ξωτικού από το παλιό γερμανικό παραμύθι, που με το ραβδί και την κουδουνίστρα του αναστάτωνε τους μεγάλους και εξηγούσε στα παιδιά τις καταστροφικές συνέπειες της αλαζονείας και της απληστίας.

Παρά την περίεργη και απειλητική ίσως εκ πρώτης όψεως εμφάνισή του, ο Κρίστιαν ήταν αγαπητός στα παιδιά, ειδικά όταν ενδυόταν με κέφι τον ρόλο του ξωτικού, βγάζοντας απόκοσμα ελκυστικούς ήχους (σαν σειρήνα της ομίχλης ή σαν αναγγελία άφιξης του πλοίου), φυσώντας στο στόμιο του μπουκαλιού μπίρας που μονίμως βρισκόταν στο τραπεζάκι του.

Καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι θα καταφέρουμε να πάμε και φέτος το καλοκαίρι στο νησί, είναι σίγουρο όμως πως δεν θα είναι το ίδιο από τη στιγμή που θα ξέρουμε ότι η απουσία του Κρίστιαν –μόνιμου γκεστ-σταρ των διακοπών μας και αγγελιοφόρου άλλων εποχών και άλλων ελευθεριακών καταστάσεων– θα είναι παντοτινή.

Πηγή: www.lifo.gr – Φωτ.: Elias Costopoulos


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Λέσβος: 57χρονος ομολόγησε τέσσερις εμπρησμούς ανήμερα Δεκαπενταύγουστου

Ο δράστης έβαλε φωτιές σε χωράφια, σε υπαίθριους χώρους και σε νταλίκα με ζωοτροφές – Επικαλέστηκε αντεκδίκηση και «θολωμένη σκέψη».

Β. Κικίλιας: «Η ασφάλεια των επιβατών είναι αδιαπραγμάτευτη» – Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα στα πλοία

Μετά από παράβαση σε πορθμειακή γραμμή, το Υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά σε εντατικούς ελέγχους και αυστηρές κυρώσεις για τη φόρτωση οχημάτων στα πλοία.

Νάξος – Δαμαριώνας: Μουσικό αφιέρωμα (23/08) στον αξέχαστο Γιώργο Μπίλη (αφίσα)

Ο Σύλλογος Δαμαριωτών τιμά τον αξεπέραστο Γιώργο Μπίλη (Γεώργιο Τσιμπλάκη), τον στιχοπλόκο και συνθέτη της νησιώτικης σάτιρας, με μια βραδιά γεμάτη μουσική και χορό.

Νάξος: 3χρονο αγοράκι κινδύνευσε σε πισίνα ξενοδοχείου

Σώθηκε χάρη στην άμεση παρέμβαση παρευρισκόμενων – Ερωτήματα για την απουσία ναυαγοσώστη και τι προβλέπει ο νόμος.

Σύρος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη «Λευκή Νύχτα» του Σαββάτου 23 Αυγούστου (αφίσα)

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου από τις 19:00 έως τις 24:00 – Ανακοίνωση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.

Σαβίνα Γιαννάτου & Σπύρος Μάνεσης στο Φεστιβάλ Νάξου, μία μουσική συνάντηση στο Πύργο Μπαζαίου

Την Πέμπτη 21 Αυγούστου, στις 21:30, η διεθνώς καταξιωμένη ερμηνεύτρια και ο ταλαντούχος πιανίστας ενώνουν φωνή και πιάνο σε ένα μοναδικό ταξίδι μελωδιών από τη Μεσόγειο και πέρα.

Επιδόματα χιλιάδων ευρώ στους υπαλλήλους της Βουλής, oι πυροσβέστες στις φλόγες, αλλά εκτός «βαρέων και ανθυγιεινών»

Η Βουλή ενέκρινε επιδόματα έως 4.000€ για τους υπαλλήλους της. Οι εποχικοί πυροσβέστες απαντούν με οργή: «Σας παραδίδουμε στη χλεύη της κοινωνίας».

Νάξος: Η Ελένη Σαλτερή – Γρατσία παρουσιάζει τα δύο νέα της βιβλία στο Δαμαριώνα

Την Κυριακή 24 Αυγούστου στο “Ανδρονίκειο” πολιτιστικό κέντρο, η συγγραφέας προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια ξεχωριστή βραδιά λογοτεχνίας και διαλόγου.

Καταγγελία για την καταστροφή στο Αλυκό Νάξου: Natura δεν σημαίνει πάρκινγκ

Το Κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» καταγγέλλει την καταπάτηση στο Αλυκό: αυτοκίνητα, κατασκήνωση και σκουπίδια απειλούν το μοναδικό κεδρόδασος και τις αμμοθίνες.

«Το Σκάκι της Μονής»: Ένας θεσμός που ενώνει τη Νάξο για τρίτη χρονιά (photos)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το σκακιστικό τουρνουά του Συλλόγου Μονιατών «Η Τέχνη», με μικρούς και μεγάλους να δίνουν ραντεβού στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μονής.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι