Ο Κώστας Σιώζος ολοκληρώνει όπως όλα δείχνουν σε μερικές ημέρες την στρατιωτική του θητεία και μαζί με την υπηρεσία του ως αγροτικός γιατρός στο Κουφονήσι – Η ξεχωριστή εμπειρία του 26χρονου γιατρού σε ένα νησί που το καλοκαίρι έχει χιλιάδες επισκέπτες και το χειμώνα είμαστε πολύ λιγότεροι
Αγροτικός γιατρός σε νησί της λεγόμενης άγονης γραμμής. Και μέσω της ιστοσελίδας vice.com κάνουμε ένα ταξίδι. Χθες αναφερθήκαμε στην εμπειρία της Μαρίας Καζαντζή που κάνει το αγροτικό της στην Αμοργό, σήμερα πηγαίνουμε Κουφονήσια. Εκεί όπου συναντάμε τον Κώστα Σιώζο, ο οποίος όμως έχει …διπλή ιδιότητα. Υπηρετεί και την στρατιωτική του θητεία. Οπότε όλα είναι διαφορετικά γι αυτόν και το κυριότερο; Έχει ημερομηνία λήξης πιο σύντομα σε σχέση με έναν αγροτικό γιατρό. Τις επόμενες ημέρες θα αφήσει τα Κουφονήσια, μία μοναδική εμπειρία όπως ο ίδιος ανέφερε. Στο ίδιο δημοσίευμα κάνει λόγο για τα ζητήματα καθημερινότητας στο νησί, για τη διαφορά χειμώνα – καλοκαιριού και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όλο αυτό το διάστημα…
Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο νησί; Πόσο καιρό βρίσκεσαι εκεί;
Κώστας Σιώζος: Η αλήθεια είναι ότι δεν επέλεξα εγώ το νησί. Είμαι οπλίτης θητείας και με μια καινούρια ρύθμιση οι γιατροί-οπλίτες μπορούν να περάσουν τη θητεία τους ως αγροτικοί ιατροί σε ένα απομακρυσμένο μέρος – βλέπε Κουφονήσι, όπου και στάλθηκα. Είμαι εδώ από τα μέσα Ιουλίου και η θητεία μου τελειώνει μέσα Δεκέμβρη.
Πώς ήταν η εγκατάστασή σου; Διαβάζουμε ότι υπάρχει δυσκολία στην ανεύρεση σπιτιών στα νησιά και εξαιτίας του Airbnb.
Δεν βρήκα καμία δυσκολία στην εγκατάστασή μου, καθώς δεν χρειάστηκε να ψάξω κατάλυμα: Υπήρχε συγκεκριμένο σπίτι το οποίο προορίζεται για τον εκάστοτε αγροτικό γιατρό που στελεχώνει το ΠΠΙ Κουφονησίου. Το σπίτι είναι ακριβώς δίπλα στο ιατρείο και εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες ενός ατόμου.
Πώς κυλάει η ζωή τον χειμώνα εκεί;
Η ζωή τον χειμώνα κυλάει ήρεμα. Καθώς έζησα και το καλοκαίρι στο νησί, μπορώ να πω ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στη ζωή. Δεν θα έλεγα, όμως, ότι είναι βαρετά τώρα, επειδή αφενός υπάρχουν δραστηριότητες που διοργανώνονται απ’ την κοινότητα -π.χ. αγιογραφία, παραδοσιακοί χοροί- και αφετέρου, με 200 μόνιμους κατοίκους, σου δίνεται μια πραγματική ευκαιρία να γνωρίσεις τους ντόπιους και να γίνεις μέρος αυτής της μικρής κοινωνίας.
Σε σχέση με τη στελέχωση και τις ελλείψεις, τι προβλήματα αντιμετωπίζετε;
Το ιατρείο είναι πολύ καλά εξοπλισμένο και ο ανεφοδιασμός γίνεται σε τακτά διαστήματα. Τo πρόβλημα βρίσκεται ίσως στη στελέχωση, καθώς για το ιατρείο αυτό προβλέπεται θέση γενικού γιατρού, η οποία απλά μένει κενή. Το καλό είναι ότι είναι καλυμμένη η θέση της νοσηλεύτριας – καλό, τόσο από θέμα δουλειάς όσο και από θέμα παρέας!
Πώς σας αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι;
Υπάρχει γενικά πολύ καλό κλίμα με τους κατοίκους. Δεν έχω αντιμετωπίσει προβλήματα ούτε στη δουλειά, ούτε στις προσωπικές μου σχέσεις με τον πληθυσμό του νησιού. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποια διαφορά με την πόλη, όσον αφορά αυτό το θέμα. Η αντιμετώπιση είναι παρόμοια και είναι στο χέρι του καθενός το πώς θα διαχειριστεί τις διαπροσωπικές του σχέσεις.
Ποιο είναι το πιο δύσκολο περιστατικό που είχες αντιμετωπίσει μέχρι τώρα;
Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα περιστατικά. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει κλίμα συνεργασίας με τους συναδέλφους, τόσο στη Νάξο -στο νοσοκομείο όπου υπάγεται το ιατρείο- όσο και γενικότερα και σε συνδυασμό με την άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ, υπάρχει η δυνατότητα για αντιμετώπιση της συντριπτικής πλειονότητας των περιστατικών, ανεξαρτήτου σοβαρότητας.
Σε μια πρόταση, πώς είναι τελικά να κάνεις το αγροτικό σου σε ένα νησί τον χειμώνα;
Μοναδική εμπειρία.