Τρίτη, 24 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΚουφονήσι, Ουρανός και τα επίμονα Αστέρια

Κουφονήσι, Ουρανός και τα επίμονα Αστέρια

|

Αν μου ζητούσαν να περιγράψω το Κουφονήσι με δυο λέξεις θα διάλεγα δυο χρώματα. Το γαλαζοπράσινο για τα νερά του και το χρυσό για τα “επίμονα αστέρια” που φωτίζουν τον ουρανό του.

“Όταν γράφετε πρέπει να ξεκινάτε πάντα από αυτό που σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση”. Αυτό συμβούλευε τους μαθητές του ο σπουδαίος Κολομβιανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Μαρία Τσακωνιάτη 

Με απόλυτο σεβασμό στη συμβουλή αυτού του χαρισματικού ανθρώπου της γραφής, λέω να ταξιδέψουμε μαζί στο μικρότερο κομμάτι γης του  Αρχιπελάγους. Το Κουφονήσι είναι πράγματι  προικισμένο με ομορφιές αντιστρόφως ανάλογες του μεγέθους του. Ίσως γιατί όλα γύρω μας είναι σοφά μοιρασμένα…

Αυτό λοιπόν που μου έκανε εντύπωση σ’ αυτόν το γλυκό τόπο είναι ο έναστρος ουρανός που ακολουθεί το βλέμμα σου σ’ όποιο σημείο κι αν βρίσκεσαι.

Αυτά τα “επίμονα αστέρια” δεν κρύβονται ακόμα κι αν περιβάλλεσαι από φώτα και πολυκοσμία. Τίποτα δεν δείχνει να τα ενοχλεί,  γιατί είναι κι αυτά ένα αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού κάλλους αυτού του τόπου. Φτάνοντας στο Κουφονήσι νιώθεις μια αλλιώτικη αύρα να σε περιβάλλει, να σε ηρεμεί και να σου αδειάζει το μυαλό από κάθε ένταση και δύσκολη σκέψη. Γίνεσαι ακούσια ένα κομμάτι μιας μεγάλης παρέας που χαίρεται με τα απλά και απολαμβάνει τα ουσιώδη.

Όχι, το Κουφονήσι δεν είναι ένας προορισμός για όλους. Δεν θα πας στο Κουφονήσι αν αναζητάς οργανωμένες παραλίες, αν θέλεις ξέφρενη νυχτερινή ζωή, αν θέλεις να συχνοτιστείς με διασημότητες και celebrities, αν δεν αγαπάς το περπάτημα και το ποδήλατο.

Αν όμως το επιλέξεις, δεν θα ταξιδέψεις εσύ σε αυτό. Εκείνο θα ταξιδέψει εσένα, σε κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, σε χρώματα κι αρώματα, σε γεύσεις και χαρές που σε γυρίζουν πίσω στα χρόνια της αθωότητας.

Τότε που καθόσουν με τις ώρες στη θάλασσα, που ψηνόσουν στον ήλιο, που έφτιαχνες πύργους στην άμμο κι ένιωθες την απόλυτη ευδαιμονία μ΄ ένα χωνάκι παγωτό κι ένα βραδινό μπάνιο, προσπαθώντας ν’ ακουμπήσεις το δρόμο του φεγγαριού μέσα στην ακύμαντη θάλασσα.

Μετά  από τόσες φορές που το έχω επισκεφθεί έχω πλέον τη βεβαιότητα ότι ο χρόνος σ’ αυτό το μικρό Παράδεισο είναι απολύτως σχετικός. Δεν βιάζεται, δεν τρέχει. Κυλάει ήρεμα κι απλά χωρίς να σου κλέβει ούτε λεπτό με δεύτερες σκέψεις. Γι’ αυτό αφήστε το ρολόι στη μοναξιά του και κρατήστε, εκτός από τ’ απολύτως απαραίτητα στις αποσκευές σας, μόνο τη χαρά του ταξιδιού.

Το Πάνω Κουφονήσι είναι το μικρότερο νησί των Κυκλάδων με σχεδόν 360 μόνιμους κατοίκους. Είναι ένα ψαροχώρι με κύρια ασχολία την αλιεία. Οι ίδιοι οι κάτοικοι συνηθίζουν να λένε ότι τα καΐκια είναι περισσότερα από τις οικογένειες του νησιού.

Τ’ αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι τα Κουφονήσια κατοικούνταν ήδη από την Προϊστορική εποχή. Το σημερινό χωριό φαίνεται ότι κτίστηκε στη θέση ενός μεγάλου ρωμαϊκού οικισμού, που εκτεινόταν έως τον ορμίσκο των Λουτρών. Στο πέρασμα των χρόνων τα Κουφονήσια υποτάχθηκαν αρχικά στους Ενετούς και έπειτα στους Τούρκους.

Τα Κουφονήσια, όπως και η Αμοργός, η Σχοινούσα και η Κέρος κατακτήθηκαν από τους πειρατές και αποτέλεσαν ιδανικά καταφύγια γιατί τα λιμάνια τους ήταν απάνεμα. Ειδικά τα Κουφονήσια που είχαν πολλούς όρμους και έτσι τα πειρατικά πλοία προστατεύονταν από τους βοριάδες. …

Ένας από τους μεγαλύτερους πειρατές των Κυκλάδων που κατέλαβε τα Κουφονήσια και την Κέρο τα τέλη του 18ου αιώνα, ήταν ο Τουρκοδημήτρης, ένας Έλληνας από την Αργολίδα που είχε σχέσεις με τους περιβόητους Μανιάτες πειρατές και είχε ασπαστεί τον μουσουλμανισμό….

Όταν ο Καποδίστριας έγινε κυβερνήτης της Ελλάδας αποφάσισε να αντιμετωπίσει ριζικά την πειρατεία. Απαγόρευσε την κατασκευή πλοίων στους ταρσανάδες για ν’ αποκόψει τους κατοίκους από την πειρατεία. Το έργο της σύλληψης των πειρατών ανέλαβε ο Υδραίος ναύαρχος, Ανδρέας Μιαούλης.

Ο Μιαούλης πραγματοποίησε πολλές επιχειρήσεις εναντίον των πειρατών του Αιγαίου και βύθισε δεκάδες πειρατικά πλοία. Μέσα σε λίγους μήνες οι ελληνικές θάλασσες ήταν πλέον ασφαλείς και τα νησιά ελευθερώθηκαν από τους πειρατές….

Τα Κουφονήσια ενώθηκαν με το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος το 1830 μαζί με τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Κατά τη διάρκεια της κατοχής οι κάτοικοι δοκιμάστηκαν σκληρά από την πείνα ενώ τα πρώτα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου πολλοί μετανάστευσαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Οι ταξιδιώτες ανακάλυψαν αυτή την ήσυχη γωνιά του Αιγαίου την τελευταία δεκαπενταετία, ίσως γι’ αυτό και ο τόπος αυτός διατηρεί ακόμα τη γοητεία ενός νοσταλγικού παρελθόντος.

Περπατώντας κατά μήκος της Νοτιοανατολικής ακτογραμμής του νησιού θα δεις να εναλλάσσονται μικρές παραλίες με χρυσή αμμουδιά, με λευκά βότσαλα ή βραχώδεις σπηλιές που με υπομονή σμίλεψε το κύμα μέσα στον παντοδύναμο χρόνο.

Το λουτρό, Ο Φοίνικας, Ο Φανός. η Ιταλίδα, το Γάλα, Το Πορί και η Πλατιά Πούντα, όπου κι αν κολυμπήσεις τα δροσερά ολοκάθαρα νερά και το τοπίο θα σου κλέψουν την ψυχή.

Αν αγαπάτε την πεζοπορία δεν θα πλήξετε, αν είστε λάτρης του ποδηλάτου θα ενθουσιαστείτε. Αν πάλι είστε θιασώτης της απόλυτης απραξίας, υπάρχουν και οι λάντζες που θα σας κάνουν το γύρο του νησιού ή θα σας μεταφέρουν από τη μία παραλία στην άλλη, απολαμβάνοντας τη θαλασσινή αύρα.   

Στο Κάτω Κουφονήσι θ’ ανακαλύψετε ήσυχες παραλίες και μοναχικούς Παραδείσους, στην  Παναγιά, στο Δέτη και στο Νερό.

Στη Χώρα, θα περπατήσετε στα γραφικά ασβεστωμένα σοκάκια, θα πλανηθεί το βλέμμα σας στα γουστόζικά μαγαζάκια, θα πιείτε καφέ δίπλα στο κύμα, θα περπατήσετε στο λιμάνι ακούγοντας μόνο την σιωπή της θάλασσας, θ’ απολαύσετε το ποτό σας ρεμβάζοντας ή  συζητώντας αβίαστα με τους διπλανούς σας, σα να γνωριζόσαστε από παλιά, θα φάτε φρέσκα ψάρια και Θαλασσινά, θα γλυκαθείτε με φρεσκοψημένους λουκουμάδες, θα δροσιστείτε με παγωτό, θα γίνετε μια παρέα τραγουδώντας και πίνοντας ρακόμελα με τη διπλανή παρέα.

Γιατί αυτός ο  αυθεντικός τόπος αγαπάει το ανεπιτήδευτο και σε κάνει  να το αγαπάς κι εσύ. Το συνώνυμο της “ανεμελιάς’ είναι το ταξίδεμα σ’ αυτό το όμορφο Αιγαιοπελαγίτικο καταφύγιο.

Και μία συμβουλή: αφήστε ανοιχτό το εισιτήριο της επιστροφής γιατί ποτέ δεν θα νιώσετε χορτασμένοι από την ομορφιά αυτού του ήρεμου τόπου.

Πολλά είναι αυτά που δεν μπορεί κι ίσως δεν πρέπει, να εξηγήσει ο άνθρωπος. Είναι όμως προικισμένος μ’ ένα προαιώνιο ένστικτο ,με μια αόρατη  πυξίδα του τον οδηγεί στην αρχέγονη ομορφιά, στα πιο υγιή και ανθρώπινα κύτταρά του. Έχει ανάγκη ο σημερινός άνθρωπος να επανασυνδεθεί με τον εαυτό του…

Αν μου ζητούσαν να περιγράψω το Κουφονήσι με δυο λέξεις θα διάλεγα δυο χρώματα. Το γαλαζοπράσινο για τα νερά του και το χρυσό για τα “επίμονα αστέρια” που φωτίζουν τον ουρανό του.

Καλό μας ταξίδι!!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σύρος και μπάσκετ στο επίκεντρο: Εγκαίνια για το νέο γήπεδο στο πλαίσιο του AegeanBall Festival

Με την παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη και δωρεά της Stoiximan, η Ερμούπολη αποκτά ανακαινισμένο γήπεδο μπάσκετ, στηρίζοντας τη νεολαία και τον αθλητισμό των Κυκλάδων

Καταιγίδα φόρων στον καπνό: Αυξήσεις έως και 1.090% ετοιμάζει η Ε.Ε.

Τσιγάρα, άτμισμα, πούρα και θερμαινόμενα προϊόντα στο στόχαστρο των Βρυξελλών – Εκτόξευση τιμών και ανησυχία για πληθωρισμό και λαθρεμπόριο

Σαντορίνη: Το κελάρι της ψυχής, στη μνήμη του Αντώνη Αργυρού

Μια ζωή αφιερωμένη στο κρασί, στην παράδοση, στην τέχνη και στη Σαντορίνη που οραματίστηκε αλλιώς. Το Art Space παραμένει ένας ζωντανός φόρος τιμής στο όραμά του.

Η Ηρακλειά και τα Κουφονήσια στα “μυστικά διαμάντια” της Ευρώπης

Δύο νησιά των Μικρών Κυκλάδων αναγνωρίζονται διεθνώς για την αυθεντικότητα και την ήρεμη ομορφιά τους – Στο επίκεντρο η στρατηγική τουριστικής προβολής του Δήμου

Τζόγος στην Ελλάδα: 5,4 δισ. ευρώ σε 4 μήνες

Ραγδαία άνοδος του τζόγου στην Ελλάδα με 5,4 δισ. ευρώ σε πονταρίσματα μόνο σε 4 μήνες. Πίσω από τα έσοδα, προβληματίζουν οι εθισμοί και η έκρηξη του παράνομου στοιχηματισμού.

Σαντορίνη με σχέδιο: Προτάσεις για ένα βιώσιμο νησί από τον Εμπορικό Σύλλογο Θήρας

Ο Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματιών Θήρας προτείνει πλαίσιο δράσης για την αντιμετώπιση της οικιστικής πίεσης, την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού και την εφαρμογή έξυπνων πολιτικών γης.

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά την πρωτοκυκλαδική μνήμη

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου, έργα σύγχρονης τέχνης στήνουν έναν ζωντανό διάλογο με τον προϊστορικό οικισμό του Σκάρκου και τον πολιτισμό των Κυκλάδων – μια έκθεση που γεφυρώνει αιώνες δημιουργικότητας

Σαντορίνη: Παρεμβάσεις αναβάθμισης σε Ακρωτήρι και Αρχαία Θήρα από το Υπουργείο Πολιτισμού

Κατευθύνσεις της Λίνας Μενδώνη για έργα ανάδειξης, ενημέρωσης επισκεπτών και βελτίωσης υποδομών στους δύο κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους της Σαντορίνης.

Ανακυκλώνουμε υπεύθυνα: Κάδοι για μπαταρίες στη Σαντορίνη

Ο Δήμος Θήρας καλεί τους πολίτες να στηρίξουν τη νέα δράση για ασφαλή ανακύκλωση μπαταριών σε δύο καίρια σημεία του νησιού.

Νάξος – Βίβλος (Μπλουμάς): Ενοικιάζονται δύο κατοικίες για όλο τον χρόνο

Δύο κατοικίες με κήπο και θέα στην Πάρο διατίθενται προς ενοικίαση στον οικισμό της Βίβλου Νάξου για όλο τον χρόνο.

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη