Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςKorres.... Η πολυεθνική με Ναξιώτικη ρίζα που αντιστέκεται στην κρίση

Korres…. Η πολυεθνική με Ναξιώτικη ρίζα που αντιστέκεται στην κρίση

|

Με παρουσία σε 30 χώρες, διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης και μεικτό περιθώριο κέρδους κοντά στο 65%, η ελληνική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας φυσικών καλλυντικών Korres αντιμετωπίζεται ως μια από τις πολλά υποσχόμενες διεθνώς.

Στα κεντρικά γραφεία της «Κορρές» Α.Ε. στη Μεταμόρφωση, δεν είναι λίγες οι φορές που καλούν τα τηλέφωνα της διοίκησης ξένα επενδυτικά κεφάλαια ζητώντας ραντεβού. Κάποια από αυτά τα funds διερευνούν τη δυνατότητα μιας απευθείας ιδιωτικής τοποθέτησης. Με παρουσία σε 30 χώρες, διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης και μεικτό περιθώριο κέρδους κοντά στο 65%, η ελληνική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας φυσικών καλλυντικών αντιμετωπίζεται ως μια από τις πολλά υποσχόμενες διεθνώς.

Του Ηλία Μπέλλου (εφημερίδα Καθημερινή

Ειδικά τώρα, που οι πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική αναμένεται να επιταχυνθούν εξαιτίας της αναδιάρθρωσης των δικτύων διανομής και η συνεργασία με την Avon στη Βραζιλία αποφέρει καρπούς. Η εκτίμηση πως η εταιρεία έχει ολοκληρώσει μια επιτυχημένη αναδιάρθρωση και ετοιμάζεται να παρουσιάσει από εδώ και στο εξής διατηρήσιμη εύρωστη κερδοφορία έχει αρχίσει και διευρύνεται στην αγορά.

Ομως ο βασικός μέτοχος, ο επιχειρηματίας Γιώργος Κορρές, ο οποίος ελέγχει το 43,95% του μετοχικού κεφαλαίου, δεν μοιάζει καθόλου διατεθειμένος να εκχωρήσει άλλο ποσοστό μετοχών στη βιομηχανία που ο ίδιος δημιούργησε από το μηδέν πριν από είκοσι χρόνια. Ούτε όμως οι άλλοι μέτοχοι, αυτοί που μπήκαν στην εταιρεία αργότερα, δηλαδή η Αλεξία Α. Δαυίδ (13,25%), η Damma Holdings, συμφερόντων Δημήτρη Δασκαλοπούλου (5,01%), και ο πρώην επικεφαλής της Johnson& Johnson, Περικλής Σταματιάδης (6,25%), εμφανίζονται να εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην παρούσα φάση. Ακόμα και «μικρομέτοχοι», όπως η Générali Investments Europe SpA και αρκετές ΑΕΔΑΚ που κατέχουν τις υπόλοιπες μετοχές που τελούν υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν πωλούν.

Σταθερή αξία

Το αποτέλεσμα φέρνει τον Γιώργο Κορρέ στην ευχάριστη θέση να βλέπει τη μετοχή της εισηγμένης του εταιρείας να είναι μια από τις λιγοστές στο ελληνικό Χρηματιστήριο που διαπραγματεύονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών. Αλλά η προσοχή του, όπως και του υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Βιδάκη management, δεν είναι στραμμένη εκεί.

Η προσοχή του είναι προσηλωμένη αφενός στην έρευνα και ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων βασισμένων σε φυσικά συστατικά, με συσκευασίες πρωτοποριακού σχεδιασμού και αισθητικής, και αφετέρου στη διαρκή επέκταση στο εξωτερικό. Είναι άλλωστε αυτή η τακτική που έχει επιτρέψει στην «Κορρές» Α.Ε. μέσα στα χρόνια της κρίσης να μειώσει τον δανεισμό της, να αυξήσει τις ταμειακές της ροές, να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους της, να εξορθολογήσει τον ισολογισμό της και να προσελκύσει ταλέντο. Με αυτό τον τρόπο οι εξαγωγές αυξήθηκαν από 15%-20% πριν από λίγα χρόνια σε άνω του 45% σήμερα, με παράλληλη αύξηση του κύκλου εργασιών. Ο κύκλος εργασιών έχει έτσι αυξηθεί από τα 39 εκατομμύρια στη χρήση του 2013 στα 54,5 εκατομμύρια το 2016. Και ήδη το πρώτο εξάμηνο φέτος ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια. Ο δε δανεισμός βρίσκεται στα επίπεδα των 34,8 εκατ., αλλά μετά την αφαίρεση των ταμειακών διαθεσίμων, ο καθαρός δανεισμός είναι 24,4 εκατ.

Αύξηση πωλήσεων

Τα τελευταία αυτά αποτελέσματα προέρχονται από μια ήπια ανοδική τάση των πωλήσεων στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο αλλά πολύ εντονότερη σε στρατηγικές αγορές του εξωτερικού. Στην Ελλάδα οι πωλήσεις ενισχύθηκαν μόνον κατά 1%, όμως στις «αγορές προτεραιότητας» της Ευρώπης (Γερμανία, Νορβηγία, Αγγλία, Γαλλία) οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 32%.

Την ίδια ώρα στην Αμερική, όπου και το μεγάλο μέρος της έμφασης του ομίλου, τα βασικά κανάλια διανομής, όπως το δίκτυο Sephora, τα Sephora in JCPenney και το ηλεκτρονικό κατάστημα korresusa.com, παρουσίασαν επίσης αύξηση πωλήσεων. Αλλά γιατί τότε οι ενοποιημένες πωλήσεις της «Κορρές» διαμορφώθηκαν στα 30,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο από 31,0εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016; Πρόκειται για μεταβατική φάση που σχετίζεται με αλλαγές στο τηλεοπτικό κανάλι HSN, έναν από τους διαύλους μέσω των οποίων διαθέτει τα προϊόντα της η ελληνική εταιρεία. Το management του ομίλου όμως, μιλώντας στην «Κ», σημειώνει πως ήδη το HSN ολοκλήρωσε τη δική του αναδιάρθρωση και η ομάδα της «Κορρές» στο κανάλι έχει επιταχύνει δραστικά τις πωλήσεις. Κάτι που θα φανεί στα αποτελέσματα του τρέχοντος και του επόμενου εξαμήνου. Στον Καναδά η «Κορρές» ξεκίνησε συνεργασία με νέο ανεξάρτητο διανομέα και διατηρεί πολύ θετικές προσδοκίες για την απόδοσή του. Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη και την Αμερική, ο όμιλος πέτυχε περαιτέρω ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της μάρκας μέσα από λανσάρισμα νέων προϊόντων, δυναμική υποστήριξη με προωθητικές ενέργειες των υφιστάμενων σημείων πώλησης αλλά και το άνοιγμα νέων σημείων. Στη Λατινική Αμερική, όπου λειτουργεί μέσω του δικτύου της Avon, έχει επίσης θετικά νούμερα.

Παγκόσμια αγορά με τζίρο 395 δισ. ευρώ

Η παγκόσμια αγορά καλλυντικών υπολογίζεται ότι πραγματοποιεί ετήσιες πωλήσεις της τάξης των 395 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Cosmetics Europe που παρακολουθεί τη βιομηχανία αυτή.

Την τελευταία δεκαετία αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,2%, αλλά ο επιμέρους κλάδος των φυσικών και οργανικών καλλυντικών κινείται ταχύτερα: αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,7%, καθώς η διεθνής στροφή των καταναλωτών προς την υγιεινή διαβίωση και η αναζήτηση αγνών προϊόντων της φύσης, παγκοσμίως, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για αυτά.

Σε ορισμένες επιμέρους αγορές η ζήτηση αυξάνεται με ρυθμούς που φτάνουν μέχρι και 20% ετησίως, σημειώνει η DK Consultants, συμβουλευτική εταιρεία με εμπειρία στον κλάδο, καθώς εκεί διαπιστώνεται εντονότερη στροφή των καταναλωτών προς έναν εναλλακτικό και υγιεινότερο τρόπο ζωής. Οι μεγαλύτερες αγορές για τα φυσικά και βιολογικά καλλυντικά είναι η Βόρεια Αμερική και η Γερμανία. Στη Βόρεια Αμερική καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως για τα συγκεκριμένα προϊόντα και εκτιμάται ότι εκεί πωλούνται τα δύο τρίτα εξ αυτών. Η Ευρώπη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα φυτικά καλλυντικά και απορροφά το άλλο ένα τρίτο.

Εντός της Γηραιάς Ηπείρου ξεχωρίζει πρώτη σε κατανάλωση η Γερμανία, καθώς εκεί πραγματοποιείται το 45%-50% των συνολικών πωλήσεων στην Ευρώπη, ενώ η Γαλλία ακολουθεί με το 29% επί των συνολικών πωλήσεων.

Αλλες σημαντικές αγορές στην Ευρώπη είναι η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες. Τα στοιχεία αφορούν τα φυσικά και οργανικά ή βιολογικά καλλυντικά, όπως και προϊόντα προσωπικής περιποίησης.

Οι αριθμοί για το σύνολο της αγοράς, δηλαδή φυσικών και συνθετικών προϊόντων, είναι δυσθεώρητοι. Για παράδειγμα, η αξία της αγοράς λιανικής της Ευρώπης υπολογίζεται από την Cosmetics Europe στα 77 δισ. ευρώ.

Ομως η Ευρώπη παράγει μόλις το 70% των καλλυντικών που καταναλώνει και εισάγει το υπόλοιπο 30% κυρίως από την Αμερική και δευτερευόντως από την Κίνα και την Ιαπωνία. Περί τα 25 δισ. ευρώ είναι, σύμφωνα με την Eurostat, η αξία των εμπορικών συναλλαγών σε καλλυντικά μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξαγωγές, για παράδειγμα, από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. Τη μεγαλύτερη παραγωγή καθώς και εξαγωγές πραγματοποιούν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία η Βρετανία και η Ισπανία.

Το 2016 στην ευρωπαϊκή βιομηχανία καλλυντικών απασχολούνταν περίπου 1,7 εκατ. άτομα –γυναίκες σε ποσοστό άνω του 55%– μεταξύ των οποίων 27.800 επιστήμονες, σύμφωνα με την Euromonitor International.

Βεβαίως, αν η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά παραγωγής και κατανάλωσης, δεύτερες ακολουθούν οι ΗΠΑ με αξία χονδρικής στα 64 δισ. ευρώ. Εντυπωσιακό είναι και το μέγεθος της τρίτης παγκοσμίως αγοράς, που είναι η Κίνα, με 41 δισ. αλλά και της τέταρτης που είναι η Βραζιλία με 24 δισ. Επεται η Ιαπωνία με 22 δισ., η Ινδία με 10 δισ. και η Κορέα με 9 δισ. Ισχυρά ανερχόμενη είναι και η αγορά της Αυστραλίας αλλά και της ευρύτερης Ασίας.

Κλάδος με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον

Η αξία της ελληνικής αγοράς καλλυντικών σε τιμές λιανικής ανέρχεται στα 862 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Cosmetics Europe. Υπάρχουν, δε, 68 μικρότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ενεργές στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Euromonitor International.

Στη χώρα, το επιμέρους μέγεθος της αγοράς φυτικών καλλυντικών προσωπικής περιποίησης που πωλούνται μόνο στα φαρμακεία αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 15-20%, εκτιμά η DK Consultants. Ωστόσο, ο κλάδος δεν έμεινε ανεπηρέαστος από την εγχώρια οικονομική κρίση, επισημαίνει, και συνεπώς οι ελληνικές εταιρείες στράφηκαν προς τις διεθνείς αγορές. Το παράδειγμα της εξωστρέφειας των μεγάλων του κλάδου και ειδικότερα της Κορρές Α.Ε. και της Apivita ακολουθούν και νεοσύστατες ελληνικές επιχειρήσεις, που στοχεύουν ήδη από το ξεκίνημά τους στις εξαγωγές των προϊόντων τους.

Ετσι, η ίδρυση και η λειτουργία κάποιων ιδιαίτερα δυναμικών εξαγωγικών ελληνικών ομίλων, σε συνδυασμό με την αναγνωρισιμότητα των ελληνικής προέλευσης φυσικών ουσιών και συστατικών, έχει προσελκύσει την προσοχή κολοσσών του κλάδου αλλά και επενδυτικών κεφαλαίων που διαβλέπουν σημαντικές υπεραξίες σε αυτή τη δραστηριότητα.

Η ύπαρξη υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού και οι σοβαρότατες δαπάνες που πραγματοποιούν οι ηγετικές ελληνικές εταιρείες του κλάδου στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, καθώς και η ευρύτερη καινοτομία που χαρακτηρίζει τον κλάδο, συμπεριλαμβανόμενου του τμήματος συσκευασίας σχεδιασμού και marketing, αποτελούν πρόσθετα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής βιομηχανίας καλλυντικών φυσικής προέλευσης, εξηγούν οι ειδικοί.

Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνουν η εξαγορά νωρίτερα φέτος του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Apivita, συμφερόντων Νίκου Κουτσιανά από την ισπανική PUIG, μια εταιρεία με παγκόσμια παρουσία που δραστηριοποιείται στον χώρο της μόδας, των αρωμάτων και καλλυντικών, όπως και οι συζητήσεις που φέρεται να είχε πραγματοποιήσει με αυτή αλλά και άλλες ελληνικές εταιρείες ο γαλλικός κολοσσός L’ Oreal.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται, βέβαια, στην εξαγωγική προοπτική αφού η ελληνική αγορά, αν και όχι αμελητέα, αποτελεί μόλις το 1,5% περίπου της ευρωπαϊκής. Στην Ελλάδα η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη σε καλλυντικά υπολογίζεται στα 74 ευρώ ετησίως και είναι χαμηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που βρίσκεται στα 124 ευρώ. Στις πρώτες θέσεις στην κατά κεφαλήν κατανάλωση βρίσκονται η Ελβετία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Βρετανία.

Οι προοπτικές για τα ελληνικά φυτικά καλλυντικά χαρακτηρίζονται ευοίωνες, καθώς οι γενικότερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ευνοούν τα προϊόντα του κλάδου. Επιπλέον, η πληθώρα των αγορών απορρόφησης φυτικών καλλυντικών ενισχύει τις εξαγωγικές προοπτικές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: To ζαχαροπλαστείο που μοιάζει με μουσείο Αρχαίων Γλυπτών

Με αναπάντεχο design και γλυκά στις βιτρίνες που μοιάζουν με εφήμερα γλυπτά, το ζαχαροπλαστείο Tserki έχει γίνει το νέο τοπόσημο του δημοφιλούς κυκλαδίτικου νησιού.

Ορκίζεται σήμερα (28/05) η Βουλή των …δύο ημερών

Ορκίζεται σήμερα η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαϊου - Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά

Στοίχημα – Αγγλία: Προβάδισμα λόγω έδρας για τους “χωριάτες” της Βίλα

Το κίνητρο της Άστον Βίλα και η αντίδραση της «Μπάρτσα»... Η πρόταση από την Foxbet.gr

Εκλογές 2023 – Τουρκία: Δεύτερος γύρος σήμερα με ξεκάθαρο φαβορί

Ο Ερντογάν επιδιώκει να σφραγίσει τη νίκη στον δεύτερο γύρο εκλογών

Στα Κύθηρα ψαρεύουν οι Τούρκοι αλιείς (!!!)

Μέχρι τα Κύθηρα έφτασαν τουρκικά αλιευτικά για να ψαρέψουν

Πανελλαδικές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για 90.000 υποψηφίους

Ξεκινάει τη Δευτέρα η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές... Οι αλλαγές, το χρονοδιάγραμμα και το πέρας μαθημάτων στο Γυμνάσιο

Εκλογές 2023: Εκτός Βουλής έμεινε συνολικά το 16,01% των κομμάτων

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των εκλογών της 21ης Μαΐου στο 100% των εκλογικών τμημάτων. Οι συγκρίσεις με τα ποσοστά του 2019.

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Εκλογές 2023: Εκρηξη Ιερώνυμου και … “ως εδώ”, γιατί το είπε

«Δεν πρόκειται να ανεχθώ τη χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε», είπε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος

Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για 10 ελληνικούς προορισμούς. 2η η Νάξος

Ο κος Olsson αγαπάει με πάθος τη χώρα μας και την επισκέπτεται τακτικά, είτε στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ταξιδιών (press trips) που διοργανώνει η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας, είτε ιδιωτικά.

Έφυγε από τη ζωή ο Άκης Δημητροκάλλης

Σε ηλικία 75 ετών, ο Άκης Δημητροκάλλης – με καταγωγή από το Γλινάδο Νάξου – έφυγε από τη ζωή – Στο κοιμητήριο Ζωγράφου η τελευταία του κατοικία

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

Express Skopelitis: Ξεκίνησε δρομολόγια και προς την Σαντορίνη

Από την περασμένη Κυριακή (21/05) και κάθε Κυριακή το Express Skopelitis επισκέπτεται την Σαντορινη από την Αμοργό ...

“Νήσος Ρόδος”: Παίρνει και πάλι σήμερα το δρόμο για Πάρο – Σαντορίνη

Μία ακόμη εκτός .. προγράμματος αναχώρηση του "Νήσος Ρόδος" προς Πάρο - Σαντορίνη

Blue Star 1: Από την 1η Ιουλίου στην απογευματινή γραμμή Πάρος – Νάξος -Ιος- Σαντορίνη

Χαρά Ευαγγέλια - Το Blue Star 1 πιάνει δουλειά στις Κυκλάδες από την 1η Ιουλίου - Θα πιάνει και Ανάφη αλλά και Σύρο

Εκλογές 2023 – Γ. Βρούτσης: Ισχυρός και στις φετινές εκλογές, από ρεκόρ σε ρεκόρ

Ο Γιάννης Βρούτσης για μια ακόμη εκλογική νίκη βγήκε νικητής.. Τα ρεκόρ στις Κυκλάδες... Και οι σκέψεις από την Ελένη Μουστάκη

Ηρακλειά: Οταν η δασκάλα έχει τη κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο

Σχολείο στην Ηρακλειά: Δασκάλα έχει την κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό όπου διδάσκει

Blue Star Naxos: Αλλαγή ώρας στην σημερινή (19/05) του αναχώρηση

Με μία ώρα καθυστέρηση θα αναχωρήσει το Blue Star Naxos από τον Πειραιά... Πως αλλάζει το δρομολόγιό του

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Καλαμούρια – Ορκός

Και στη περιοχή του Ορκού, στο δρόμο Καλαμούρια - Ορκός έχουμε διακοπή κυκλοφορίας - Το χρονοδιάγραμμα

New York Post: Προτείνει Σίφνο και Νάξο ως ιδανικές επιλογές για το φετινό καλοκαίρι

«Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν τουριστικό προορισμό τόσο για τον πλούσιο πολιτισμό της όσο και για την απόλυτη χαλάρωση» γράφει η New York Post