Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΚωμιακή: Ιστορίες πίσω από το κτίσιμο κατοικίας από πέτρα

Κωμιακή: Ιστορίες πίσω από το κτίσιμο κατοικίας από πέτρα

|

Πέτρα. Το θεμέλιο στη ζωή μας και δη των αγροτών. Πόσα αλήθεια πέτρινα σπίτια γνωρίζουμε; Εκατοντάδες. Ξέρουμε όμως την ιστορία τους.

Ο Γιώργος Κρητικός (γνωστός και ως Giorgos Komiaki) κάνει ένα υπέροχο ταξίδι στο χρόνο και μας δείχνει το ρόλο της πέτρας στην οικοδόμηση του πανέμορφου χωριού που ακούει στο όνομα “Κωμιακή” . Μέσα από αυτό μαθαίνουμε το πως φτιάχτηκε ένα τέτοιο σπίτι και τι σημαίνει σήμερα για το χωριό, την παράδοσή του.

Ας δούμε την ανάρτησή του 

“Το “βόρτο” στη μέση, οι θυρίδες απέναντι, το τζάκι αριστερά πίσω από τα χόρτα..

Ένα παλιό, ερειπωμένο πλέον, κωμιακήτικο σπίτι, όπου εκεί μέσα ( σε σπίτια σαν αυτό), έζησαν και μεγάλωσαν οικογένειες των 4-5-6 και παραπάνω, παιδιών…

Αφήνουμε αυτή τη φορά την παλιά οικογένεια και στεκόμαστε στο ίδιο το σπίτι….

Στην κατασκευή του, το χτίσιμό του..

Στην τέχνη της πέτρας, τον κοπιαστικό αγώνα του ‘’φερμού’’ της στο χωριό, από αρκετά μακριά και του χτισίματος ενός σπιτιού κατόπιν, σκεπτόμενοι την τεράστια ποσότητα πέτρας που απαιτούνταν και χρειάζονταν για το καθένα απ’ αυτά…

Σ’ αυτό, συμμετείχαν πολλοί : η οικογένεια (μικροί και μεγάλοι), εργάτες και ‘’μαστόροι’’του χωριού..

Και, δόξα τω Θεώ, οι μάστορες της πέτρας εκείνα τα χρόνια, εξαιτίας της ζήτησης και της ανάγκης, ήταν πολλοί: Λιαρμάκης, Κωσταντάκης, Νταρμπουλοδημήτρης, Λεβοϊαννοϊαννάκης, Αλιμπερτοκώτσος, Μουσουρουφοδημήτρης και πολλοί άλλοι…

Οι τελευταίοι αναλάμβαναν το χτίσιμο του σπιτιού, την τεχνική δουλειά…

Γνώριζαν για το ‘’δέσιμο’’ της μιας πέτρας με την άλλη, το ‘’σκάρωμα’’ του ‘’βόρτου’’ στη μέση, επέλεγαν τα ‘’ανώφλια’’που θα έμπαιναν πάνω από τα πορτοπαράθυρα και τις θυρίδες…

Οι εργάτες ‘’πελεκούσαν’’ κι έφτιαχναν …πρόσωπο στην κάθε πέτρα, κουβαλούσαν με τα μουλάρια από μέρη που έβγαζαν στρωτές και γερές πέτρες…

Οι μικροί, μάζευαν χαλίκια αλλά και μικρές ή και ‘’μεγαλούτσικες’’ πέτρες, ανάλογα με τη δύναμή τους, που χρησιμοποιούνταν ως υποστυλώματα στο κτίριο, ‘’μόλωμα’’ και συμπλήρωμα στα ενδιάμεσα κενά…

Είχαν ένα ξύλο στην πλάτη χαμηλά, στηριζόμενο με δυο σχοινιά στους ώμους, όπου πάνω εκεί έχτιζαν πέτρες ο ένας στον άλλο, τόσες που να μπορεί να τις μεταφέρει..

Τα κορίτσια συνήθως, έφερναν νερό με το σταμνάκι, από τις πηγές που ήταν τριγύρω από το χωριό, για να πιουν όλοι : από τη Χωστή, το Γκισιμέ, του Καργιώτη..

Η κυρά, φρόντιζε για το φαγητό…

“Φαγιά” της κατσαρόλας, λαδερά, ‘’μεστά’’ για να στυλώνουν το στομάχι : φασόλια, κουκιά, πατάτες όλων των ‘’ειδών’’ και μακαρονάδα κάπου και που, σε συγκεκριμένο στάδιο του κτιρίου…!!!

Μέγας αγώνας….

Και για να ‘’γλιτώνεται’’ ένα μέρος αυτουνού του αγώνα και του κόπου, τα περισσότερα σπίτια χτίζονταν το ένα δίπλα στο άλλο, με τον έναν τοίχο, κοινό…

Tη λεγόμενη ‘’μισοτοιχία’’ που πολλές φορές σήμερα, υπάρχει διένεξη γι’ αυτήν…

Φυσικά, ο ένας αυτός τοίχος, χρειάζονταν ένα σημερινό φορτηγό πέτρα για να χτιστεί, χωριστά ο κόπος και τα μεροκάματα, οπότε ήταν πολύ σημαντική αυτή η εξοικονόμηση…

Ώσπου, κάποια στιγμή, το χτίσιμο τελείωνε, το σπίτι ήταν έτοιμο να δεχτεί την καινούργια φαμίλια…

Μικρό και λιτό, αν το συγκρίνουμε με τα τωρινά δεδομένα, όμως για την εποχή “επίτευγμα”

Αυτά τα σπίτια, μεγάλωσαν γενιές και γενιές….

Τους γονείς, τους παππούδες μας…

Τώρα, κατάντησαν ερείπια….

Νάξος - Κωμιακή
Νάξος – Κωμιακή

Ακόμη κι έτσι εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα, εάν βρίσκονταν σε άλλα μέρη, σε πόλεις (την Αθήνα, την Χώρα ας πούμε), ή σε τουριστικά και άλλα επίκαιρα σημεία, θα αποτελούσαν ανεκτίμητα οικόπεδα…

Θα μπορούσαν εύκολα, με τα σημερινά μέσα, να καθαριστούν από τα μπάζα και τις πέτρες και στη θέση τους να γίνουν σύγχρονα οικοδομήματα…

Στα απομακρυσμένα χωριά της επικράτειας, , που βρίσκονται και υπάρχουν όμως, όπου ένα απ’ αυτά είναι και το δικό μας, η αξία τους είναι πλέον, μηδαμινή…

Περισσότερο, συναισθηματική…

Και ο τρόπος που χτίζονταν τα χωριά τότε, με τους στενούς δρόμους, τα ανηφοροκατήφορα και τα πολλά σκαλοπάτια, καθιστούν δύσκολη και δαπανηρή την όποια συντήρηση, επανακατασκευή, ή ανέγερση τους εξαρχής…

Όπως και να ‘χει, αποτελούν μνημεία…

Ιστορικά και αρχαιολογικά…

Μπορεί να μην είναι χιλιάδων ετών, όμως μας πάνε πολύ πίσω..

Μας δείχνουν μια αλλιώτικη ζωή…

Μια ζωή δύσκολη, τέτοια που κι οι εναπομείναντες απ’ αυτούς που την έζησαν τότε, δεν θα μπορούσαν, όντας ‘’μαθημένοι’’ πια αλλιώς, να την ξαναζήσουν…

Πόσο μάλλον, οι νεώτεροι….!!!!”

Ευχαριστούμε τον Γιώργο Κρητικό για την υπέροχη ανάρτηση και το ταξίδι στο χρόνο 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καίγεται η Προύσα: Η Τουρκία μετρά πληγές από πύρινη λαίλαπα στη βορειοδυτική επαρχία

Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά κατακαίει δασικές εκτάσεις και απειλεί οικισμούς στην επαρχία Προύσα – Εκκενώσεις, αποκλεισμοί δρόμων και δραματικές εικόνες καταστροφής

45 βαθμοί στη σκιά: Ο καύσωνας «ψήνει» τη Δυτική Ελλάδα – Ασφυκτική η κατάσταση και στην Αττική (πίνακας)

Από τη Σκάλα Μεσσηνίας έως την Αμφιλοχία, οι θερμοκρασίες σπάνε τα όρια – 24 σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 42°C, σύμφωνα με το meteo.gr – Πού λειτουργεί το μελτέμι ως «καταβάτης»

Εθνική μάχη με τις φλόγες: Σπίτια καίγονται, χωριά εκκενώνονται σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα, Θεσσαλονίκη και τώρα και η Ήπειρος βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς – Εικόνες απόλυτης καταστροφής, αγώνας επιβίωσης από πολίτες και Πυροσβεστική

Η Δονούσα και ο θησαυρός της: Η παραλία Κέδρος στις κορυφαίες παγκοσμίως

Ο Κέδρος της Δονούσας γοητεύει παγκόσμια, κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες του κόσμου σύμφωνα με το Forbes — ένας τόπος φυσικής μαγείας, ιστορίας και απόλυτης ηρεμίας.

Σ.Α.Ε.Κ. Νάξου στο Φιλώτι: Γεφυρώνοντας το σχολείο με την αγορά εργασίας

Ανώτερη Επαγγελματική Κατάρτιση στον τόπο μας με ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Νάξου – Μια μοναδική ευκαιρία για νέους και νέες

Αμοργός – Γιορτή Ψημένης Ρακής: Μια νύχτα γεμάτη παράδοση, χορό και αρώματα του νησιού!

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025 στα Κατάπολα η Αμοργός στήνει ένα γλέντι που μυρίζει ψημένη, ακούγεται σαν βιολί και χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η Νάξος έγινε ξανά πανεπιστημιακή πολιτεία, oλοκληρώθηκε το 22ο Θερινό Σχολείο «Μανώλης Μαρμαράς»

Για 22η συνεχή χρονιά, φοιτητές και επιστήμονες συνάντησαν τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου Νάξου – Φέτος με αφορμή τα 30 χρόνια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Νίσυρος – Μήλος – Κίμωλος ενωμένες: Κατηγορηματικό “όχι” στη γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας

Με ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι νησιωτικές κοινωνίες απαιτούν την εξαίρεση από κάθε σχεδιασμό εξόρυξης λιθίου, επικαλούμενες σοβαρούς κινδύνους για περιβάλλον, τουρισμό και δημόσια υγεία.

Διπλή θαλάσσια εμπειρία για παιδιά από το Naxos Water Sports με κολύμβηση & ιστιοπλοΐα!

Από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, μικροί Ναξιώτες και επισκέπτες μαθαίνουν τα μυστικά της θάλασσας μέσα από δημιουργικά καλοκαιρινά προγράμματα.

Lennart Neubauer: Η μάχη στη Fuerteventura, ο τραυματισμός και η υπόσχεση επιστροφής

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής από τη Νάξο πάλεψε με πόνο, έγραψε την υψηλότερη βαθμολογία του event και αποχαιρέτησε την Καναρία με ένα μεγάλο “θα επιστρέψω”.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία