Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςΚλίμακα ΝΑ Κυκλάδων: Εξαλείφοντας τον κίνδυνο αυτοκτονίας

Κλίμακα ΝΑ Κυκλάδων: Εξαλείφοντας τον κίνδυνο αυτοκτονίας

|

Το τραγικό γεγονός της Αμοργού δίνει το έναυσμα στα μέλη της Κινητής Μονάδας Υγείας ΝΑ Κυκλάδων – ΚΛΙΜΑΚΑ να μας μιλήσουν για την αυτοκτονία και την ανάγκη να την εξαλείψουμε από την καθημερινότητά μας αρχικά ως σκέψη…

Με αφορμή το τραγικό γεγονός της αυτοκτονίας του 50χρονου κατοίκου της Αμοργού, οι ειδικοί ψυχικής υγείας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων- ΚΛΙΜΑΚΑ θα ήθελαν να συλλυπηθούν τους οικείους του ατόμου και να προσεγγίσουν το συμβάν υπό το επιστημονικό πρίσμα, δίνοντας έμφαση σε όλα τα μέτρα και τις διαδικασίες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτή την απώλεια και να εξαλείψουν γενικά τον κίνδυνο αυτοκτονίας στις ΝΑ Κυκλάδες.

Αρθρο από τη σελίδα της ΚΛΙΜΑΚΑΣ στο διαδύκτιο

Η αυτοκτονία ενός ατόμου είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και δεν είναι εύκολο να αποδοθεί σε μία μόνο αιτία. Η ευαλωτότητά ή όχι κάθε ατόμου απέναντι στις δυσκολίες και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει είναι κάτι που διαφέρει από άτομο σε άτομο, και διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ψυχική κατάσταση, την προσωπικότητα, τις προηγούμενες εμπειρίες ζωής, τα προβλήματα της καθημερινότητας, την κοινωνία που ζούμε, αλλά και με βιολογικούς παράγοντες, δηλαδή με τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας.

Σήμερα στη χώρα μας δύο άτομα τουλάχιστον την ημέρα αυτοκτονούν και σε ένα ποσοστό που πλησιάζει το 90%, τη στιγμή του αυτοκτονικού εγχειρήματος ,το άτομο βρίσκεται υπό την επήρεια μίας ψυχικής διαταραχής , η οποία διαταράσσοντας τις γνωστικές και συναισθηματικές του λειτουργίες, το οδηγεί στην αυτοκτονική πορεία, όπου η μόνη διέξοδος να ξεπεράσει τον αβάσταχτο ψυχικό πόνο, φαντάζει να είναι το να βάλει τέρμα στην ζωή του . Τις περισσότερες φορές ένα άτομο που βάζει τέρμα στην ζωή του πριν το κάνει εκδηλώνει κάποια προειδοποιητικά σημεία που ένας ειδικός της ψυχικής υγείας θα αναγνωρίσει (άγχος, αϋπνία, νευρικότητα, αλλαγή συμπεριφοράς, εσωτερίκευση) και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια στη συμπεριφορά ενός ατόμου που σκέφτεται να αυτοκτονήσει;
 • Είναι πολύ θλιμμένος, ανήσυχος ή βρίσκεται σε πανικό

 • Κλείνεται στον εαυτό του, απομονώνεται

 • Δυσκολεύεται στις σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους του

 • Χάνει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που πριν τον ευχαριστούσαν

 • Πέφτει η απόδοσή του στη δουλειά ή το σχολείο

 • Αλλάζει η συμπεριφορά του (γίνεται απαισιόδοξος, ευερέθιστος, απαθής ή εμφανίζει οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά)

 • Μιλά για το θάνατο ή για την αυτοκτονία

 • Αναζητά θανατηφόρα μέσα (όπλα, χάπια κτλ)

 • Αλλάζουν οι διατροφικές του συνήθειες (έχει αυξημένη όρεξη για φαγητό ή αντίθετα έχει μειωμένη όρεξη και χάνει βάρος)

 • Αλλάζουν οι συνήθειες του ύπνου του (έχει αϋπνία ή υπνηλία)

 • Αισθάνεται ενοχή, ντροπή, αναξιότητα

 • Αισθάνεται απελπισμένος

 • Αισθάνεται αβοήθητος

 • Αισθάνεται παγιδευμένος, ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο

 • Έχει την ξαφνική επιθυμία να τακτοποιήσει προσωπικές υποθέσεις (π.χ. συντάσσει τη διαθήκη του)

 • Χαρίζει προσωπικά του αντικείμενα

Κάποιος που σκέφτεται να αυτοκτονήσει συνήθως εμφανίζει ένα ή περισσότερα από αυτά τα σημάδια στη συμπεριφορά του. Σε περίπτωση που κάποιος παρατηρήσει αυτά τα σημάδια στη συμπεριφορά ενός δικού του ανθρώπου, θα πρέπει να απευθυνθεί το συντομότερο δυνατό σε κάποιον ειδικό (ψυχολόγο ή ψυχίατρο). Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα σημάδια αυτά δεν εμφανίζονται σε κάθε άτομο που σκέφτεται να κάνει κακό στον εαυτό του. Είναι εξίσου πιθανό ένας άνθρωπος να σκέφτεται να αυτοκτονήσει, χωρίς να αλλάξει η συμπεριφορά του με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους. Αυτό όμως που θα πρέπει να τονίσουμε σε κάθε περίπτωση είναι ότι όταν ένας άνθρωπος αναφέρει ότι σκέπτεται την αυτοκτονία πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτά τα σχόλια με σοβαρότητα. Η υπόθεση ότι ο άνθρωπος αυτός επιδιώκει μόνο την προσοχή μας ή δεν εννοεί τα όσα λέει, είναι ένα σοβαρό και καταστρεπτικό λάθος.

Η αυτοκτονία μπορεί να εμφανιστεί χωρίς διακρίσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης, σεξουαλικής ταυτότητας, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή επαγγέλματος. Η αντιμετώπισή της δεν είναι μια απλή διαδικασία, καθώς απαιτεί ένα συνδυασμό ενεργειών και σύνθετων παρεμβάσεων. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να προληφθεί όταν εφαρμόζονται οι κατάλληλες στρατηγικές τόσο σε επίπεδο κοινότητας και δομών, όσο και σε επίπεδο χάραξης πολιτικών παρεμβάσεων. Υλοποιώντας βασικά μέτρα και στρατηγικές χαμηλού κόστος και με σαφή συναίσθηση της ευθύνης των επαγγελματιών υγείας, των αρμόδιων υπηρεσιών και των τοπικών αρχών, καθώς και της ίδιας της κοινωνίας, κάθε ανθρώπινη ζωή μπορεί και πρέπει να προστατευθεί.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, για κάθε μία αυτοκτονία, υπολογίζεται, πως τουλάχιστον 20-25 άτομα μένουν πίσω και πενθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσπαθώντας να νοηματοδοτήσουν την τελευταία πράξη της ζωής του αυτόχειρα. Οι περισσότεροι θα βασανίζονται για μεγάλο διάστημα με δεκάδες αναπάντητα «γιατί», ενώ τις περισσότερες φορές θα είναι παρόντα επώδυνα συναισθήματα όπως ενοχές, θυμός, ντροπή, άγχος και αφόρητος ψυχικός πόνος. Η διαδικασία του πένθους είναι δύσκολη, περίπλοκη και τραυματική. Επιπλέον, το στίγμα που φέρουν οι επιζώντες θεωρείται από τα πιο ισχυρά: οι ενοχές, η ντροπή, η αυτομομφή παρεμβαίνουν στη διαδικασία πένθους τους, αφήνοντας τους μόνους και αδύναμους να εκφράσουν τον πόνο τους. Η αναζήτηση της κατάλληλης βοήθειας από ειδικούς ψυχικής υγείας, πέραν της βοήθειας από υποστηρικτικά δίκτυα όπως οικογένεια και φίλοι, είναι απαραίτητη στη διαχείριση και προσαρμογή των επιζώντων μιας ανατρεπτικής και απρόσμενης απώλειας όπως αυτή της αυτοκτονίας.

Η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί από το 2007 την μοναδική στην Ελλάδα τηλεφωνική Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο 1018 η οποία στελεχώνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Η Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, με αστική χρέωση από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

Στόχος της Γραμμής είναι η διαχείριση της αυτοκαταστροφικής κρίσης, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος αλλά και να διασφαλιστεί όσο το δυνατό πιο άμεσα και αποτελεσματικά η παροχή ψυχιατρικής και ψυχολογικής στήριξης στον καλούντα, καθώς και στο συγγενικό και φιλικό του περίγυρο. Σε περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο, επιδιώκεται η συνέχιση της επικοινωνίας με τους καλούντες και η παρακολούθησή τους από το επιστημονικό προσωπικό του φορέα.

Απευθύνεται σε:

 • Ανθρώπους που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν

 • Ανθρώπους που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν

 • Ανθρώπους με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά

 • Ανθρώπους που βιώνουν την απώλεια ή ανησυχούν για κάποιο δικό τους άνθρωπο

Στη ΚΛΙΜΑΚΑ και στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, επαγγελματίες ψυχικής υγείας διαθέτουν την απαραίτητη κλινική και ερευνητική εμπειρία για την προσέγγιση της αυτοκτονίας ως μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Χρησιμοποιώντας την πολυετή επιστημονική εμπειρία μας και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, στόχος του φορέα μας είναι να μην υπάρχουν τραγικές απώλειες από αυτοκτονία στα νησιά της ακτίνας δράσης μας.

Εάν πενθείτε και νιώθετε ότι έχετε ανάγκη από βοήθεια, επικοινωνήστε με:

· ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 • Νάξος (Οδός Δανακού, Χώρα Νάξου, τηλ. 2285026982)

 • Σαντορίνη (Μεσσαριά, τηλ. 2286025961)

 • Αμοργός (Κατάπολα, τηλ. 2285071840)

· 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία (1018) του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ.

 

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Super Jet: Ανεκτέλεστα δρομολόγια σήμερα και αύριο

Δεμένο θα παραμείνει λόγω καιρικών συνθηκών το Super Jet στον Πειραιά

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Ανάφη: Διαμάχη για την εύρεση ή όχι καρχαρία – καλικάντζαρου

Ο πρώτος καρχαρίας – καλικάντζαρος στη Μεσόγειο ή πλαστικό παιχνίδι; Επιστημονική διαμάχη για εύρημα στην Ανάφη

Μύκονος: Στάση εργασίας (28/03) από όλους τους εργαζόμενους

Κινητοποιήσεις στη Μύκονο με αφορμή την επίθεση κατά του αρχαιολόγου Μ. Ψαρρού - Και οι εκπαιδευτικοί στο πλευρό των εργαζομένων

Στοίχημα – Euro 2024: Προβάδισμα νίκης αλλά με under για την Ελλάδα

Μπαίνει με το... δεξί στην «OPAP Arena» η Ελλάδα, διπλό στο 2.15 η Γαλλία - Η πρόταση από την Foxbet.gr

Σαντορίνη: Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για την 25η Μαρτίου 1821 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών

Και αυτή τη φορά το σχολείο μας με την αντιπροσωπευτική ομάδα των μαθητών/τριών και την συνοδεία του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του σχολείου ηγήθηκε της μαθητικής παρέλασης στην πρωτεύουσα του νησιού

Σαντορίνη: Συγχαρητήρια από τον ΔΑΠΠΟΣ στην ομάδα του Πανθηραϊκού

"...ευελπιστούμε να σας καμαρώσουμε στον τελικό της διοργάνωσης..."

Βίβλος: Αυτοψία από τη δημοτική Αρχή για θέματα ασφάλειας του Γυμνασίου

Δημήτρης Λιανός και Ηλίας Ορφανός βρέθηκαν χθες στις Τρίποδες όπου είδαν τα προβλήματα που αφορούν υποδομές στο Γυμνάσιο Βίβλου

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή