Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΚίμωλος - Βεντούρης: Ο αστυνομικός με την ντουντούκα και έλεγχος, ενημέρωση στο...

Κίμωλος – Βεντούρης: Ο αστυνομικός με την ντουντούκα και έλεγχος, ενημέρωση στο λιμάνι

|

Πως κυλάει η ζωή σε ένα μικρό νησί των Κυκλάδων, την Κίμωλο των 500 κατοίκων – Ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Βεντούρης μιλάει στην ιστοσελίδα iefimerida.gr για τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί ελέω Κορωνοϊού 

«Να συμπεριφερόμαστε όλοι σαν να είμαστε φορείς του ιού». Αυτό είχε σημειώσει σε μία από τις καθιερωμένες ενημερώσεις του ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, και απ’ ό,τι φαίνεται τα λόγια του «ταξίδεψαν» μέχρι την αραιοκατοικημένη Κίμωλο.

Το νησί δηλαδή των Κυκλάδων με τους λίγο περισσότερους από 500 κατοίκους που καθημερινά στέκονται μπροστά από τις τηλεοράσεις τους για την ενημέρωση των 18:00, προκειμένου να μάθουν για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα

Ενας από αυτούς είναι και ο κ. Κωνσταντίνος Βεντούρης, δήμαρχος Κιμώλου, ο οποίος από την στιγμή της εμφάνισης του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα (26/02) άρχισε να προετοιμάζει τη μικρή τοπική κοινωνία του νησιού για όλα τα ενδεχόμενα, γνωρίζοντας ότι οι υγειονομικές εγκαταστάσεις στην Κίμωλο είναι μηδενικές: οι έκτακτες ανάγκες καλύπτονται από δύο αγροτικούς ιατρούς.

Σήμερα και αφού το κυβερνητικό επιτελείο έχει προβεί στη λήψη μέτρων για τη μη περαιτέρω διασπορά του ιού στη χώρα, στην Κίμωλο όλα φαίνεται πως λειτουργούν… ρολόι. Το μοναδικό φαρμακείο καθώς και λίγες επιχειρήσεις τροφοδοσίας είναι οι μοναδικές που λειτουργούν στο νησί. Τα γραφικά σοκάκια του νησιού, που το προηγούμενο διάστημα αποτελούσαν σημείο συνάντησης για πολλούς ντόπιους, πλέον είναι άδεια.

«Ολοι οι δημόσιοι χώροι, οι επιχειρήσεις είναι κλειστές», σημειώνει μιλώντας στο iefimerida.gr ο κ. Βεντούρης, τονίζοντας παράλληλα ότι και οι εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. «Οι πολίτες συμμορφώνονται με τα μέτρα, υπάρχει φόβος. Μερικοί δεν βγαίνουν καθόλου από τα σπίτια τους», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η δημοτική Αρχή συμβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερο στην ενίσχυση της καμπάνιας «Μένουμε σπίτι», πηγαίνοντας ακόμη και πόρτα-πόρτα ψώνια έξω σπίτια πολιτών προκειμένου να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις, ενώ βοηθά και στις συνταγογραφήσεις φαρμάκων.

«Το καράβι μπορεί να φέρει ένα άτομο, μπορεί και κανένα»
Ωστόσο, βασικό αίτημα του δημάρχου Κιμώλου είναι να απομονωθεί το νησί προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί κάθε πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος. Οπως περιγράφει στο iefimerida.gr, εβδομαδιαία το πλοίο δένει στο λιμάνι τρεις φορές (τις επόμενες ημέρες θα γίνονται δύο δρομολόγια) προκειμένου να μεταφέρει τις απαραίτητες προμήθειες.

«Εκεί βρίσκομαι εγώ μαζί με τη λιμενική Αρχή. Το καράβι μπορεί να φέρει ένα άτομο, μπορεί και κανένα. Οσοι έρχονται τους ενημερώνουμε για το τι πρέπει να κάνουν. Υπάρχουν όμως και φορές που στο νησί καταφθάνουν άτομα που ενώ δεν διαμένουν σ’ αυτό το έχουν δηλώσει ως μόνιμη κατοικία τους». Υπενθυμίζεται ότι από τις 20 Μαρτίου μόνο ντόπιοι μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

«Στην αρχή της επιδημίας είχαν έρθει λιγοστά άτομα, ωστόσο εν συνεχεία αποτρέψαμε πολλούς που διαθέτουν θερινές κατοικίες να έρθουν. Οσοι έφτασαν, ακόμη και μόνιμοι κάτοικοι που είχαν φύγει για θέματα υγείας μπήκαν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών».

«Ο αστυνομικός με την ντουντούκα»

Την ίδια ώρα οι εικόνες από μεγαλουπόλεις με περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. να καλούν τους πολίτες με μεγάφωνα να «μείνουν σπίτι» δεν αποτελούν εξαίρεση για την Κίμωλο. «Ο αστυνομικός με την ντουντούκα καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να μείνουν μέσα», αναφέρει ο δήμαρχος Κιμώλου, υπογραμμίζοντας καταληκτικά πως εάν και αρχικά υπήρχαν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις παραβάσεων πλέον όλοι οι κάτοικοι στο νησί συμμορφώνονται με τα μέτρα προκειμένου το «αύριο» να τους βρει στην ίδια καθημερινότητα που άφησαν πίσω τους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα! Στους 45.8°C η μέγιστη θερμοκρασία (Σκάλα Μεσσηνίας), στους 39°C η Ηρακλειά, 36°C η Σχοινούσα (πίνακας)

Πρωτοφανές θερμικό κύμα έπληξε τη χώρα – Αναλυτικά οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και η εικόνα της Νάξου

Η Γιορτή του Βοσκού “επιστρέφει” στην Κωμιακή με τυροκόμηση, μουσική και το «ταξίδι του μαλλιού»

Μια αυθεντική εμπειρία παράδοσης και γεύσης στην αυλή της Θεοσκέπαστης, με πρωταγωνιστές τους βοσκούς της Νάξου

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Κατασκευή Ιστοσελίδων Τουρισμού στη Νάξο με την υπογραφή Prime Digital & iArk Boutique Digital Agency

Η Νάξος, με τον τουρισμό της σε διαρκή ανάπτυξη, εμπιστεύεται την Prime Digital και την iArk Boutique Digital Agency για την επαγγελματική και στρατηγικά σχεδιασμένη κατασκευή ιστοσελίδων

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Τα υδροπλάνα επιστρέφουν δυναμικά – Οι Μικρές Κυκλάδες στον χάρτη της αεροθαλάσσιας Ελλάδας

Μετά από χρόνια προσμονής, η Hellenic Seaplanes φέρνει το μέλλον της νησιωτικής συγκοινωνίας στις Μικρές Κυκλάδες – Από το Βόλο έως τη Δονούσα, το ταξίδι γίνεται εμπειρία.

Μήνυμα στήριξης και ενθάρρυνσης από τον Έπαρχο Νάξου Ιωάννη Μαργαρίτη στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών

«Η πορεία δεν ορίζεται από μια χρονιά — το μέλλον είναι μπροστά για όλους», το μήνυμα του κ. Μαργαρίτη προς τους μαθητές των Κυκλάδων

Εξιτήριο για τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης μετά από καρδιολογική παρακολούθηση στο Γ.Ν. Σύρου

Ο Δήμαρχος Αλέξης Αθανασίου αισθάνθηκε δυσφορία και νοσηλεύτηκε στην καρδιολογική κλινική – Συστάσεις για περαιτέρω έλεγχο σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο

Υπέρ της Αυτοτέλειας: Ψήφισμα για τη Διατήρηση της ΥΔΟΜ στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Το Δημοτικό Συμβούλιο υπερασπίζεται την παραμονή της Υπηρεσίας Δόμησης στο νησιωτικό Δήμο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες μιας πιθανής συγχώνευσης.

Σιωπηλά Αποκλεισμένοι: Η κραυγή των (απομακρυσμένων κυρίως) χωριών της Νάξου για δημόσια συγκοινωνία

Το “Δίκτυο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου” απευθύνει δραματική έκκληση για ίση μεταφορική μεταχείριση, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για ένα νέο μοντέλο προσβασιμότητας στα χωριά του νησιού.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι