Μετά από 60 και πλέον άγονα χρόνια, η Πολύαιγος ή Πόληβος – νησί στις Δυτικές Κυκλάδες έχει πλέον δύο κατοίκους
Αιγαίο… Ένα αρχιπέλαγος με περισσότερα από 100 νησιά που περιμένουν να φιλοξενήσουν επισκέπτες. Άλλα είναι μεγάλα και διάσημα, άλλα είναι μικρά και … άσημα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσφέρουν ευκαιρίες ζωής. Κι ανάμεσά τους υπάρχει ένα νησί που σε έκταση είναι όσο η Δονούσα των Μικρών Κυκλάδων αλλά για χρόνια ήταν ακατοίκητο. Και τώρα αρχίζει να κτυπάει και πάλι η …καρδιά του. Ο λόγος για ένα μικρό διαμάντι στις Δυτικές Κυκλάδες με δύο …ονόματα καθότι δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη – κάτι που κρατάει αιώνες – ποιο από τα δύο είναι το σωστό όνομα.
Μιλάμε για την Πολύαιγος ή Πόληβος που βρίσκεται 6,2 χιλιόμετρα ανατολικά της Μήλου, 2 χλμ. νοτιοανατολικά της Κιμώλου και 15 χλμ. νοτιοδυτικά από την Σίφνο. Έχει έκταση περίπου 18,146 τ.χλμ. και εμφανίζεται ως ακατοίκητο στην απογραφή του 2001. Να σημειωθεί ότι είναι το μεγαλύτερο σε έκταση ακατοίκητο νησί του Αιγαίου. Χρησιμοποιείται κυρίως ως βοσκότοπος κάτι που δικαιολογεί και το όνομα της «Πολύαιγος», από το «πολλές αίγες», δηλαδή «πολλές κατσίκες», αλλά δεν ήταν πάντα ένα ακατοίκητο νησί. Παλαιότερα, το 1951, είχε 14 κατοίκους ενώ ακόμη παλαιότερα αναφέρεται ότι κατοικούσαν εκεί 170 άτομα. Στην τελευταία απογραφή βρέθηκε να κατοικείται από δύο άτομα (!!) που όπως αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες ζουν σε έναν μικρό παράδεισο.
Μέρος του νησιού ανήκει στην εκκλησία της Κιμώλου, την «Οδηγήτρια». Αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι ιδιοκτησία του κληροδοτήματος Ιωάννη Σταύρου Λογοθέτη. Από το 1898 υπάρχει στο νησί φάρος, στο ακρωτήρι Μάσκουλα, σε ύψος 138 μέτρων, στην ανατολική πλευρά του νησιού.
Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού υπάρχουν ερείπια της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο ναός της οποίας ήταν βασιλική με τρούλο, που είχε ιδρυθεί το 1622. Ανθρώπινη δραστηριότητα είναι επίσης προφανής από δυο λατομεία στο ίδιο τμήμα όπου γινόταν εξόρυξη τραχείτη, χρησιμοποιούμενου για μυλόπετρες.
Η Ελλάδα έχει περιλάβει την Πολύαιγο στο πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας την σημαντικό βιότοπο ανενόχλητο από την ανθρώπινη παρουσία. Στο νησί γεννά τα μικρά της η μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους.