Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου Κέας είναι πιο έντονο από κάθε άλλη φορά και η Δήμαρχος Ειρήνη Βελισσαροπούλου καταθέτει την άποψή της και ζητάει … λύση
«Πριν λίγες μέρες μια γυναίκα είχε ένα ατύχημα, κάηκε και είχε εγκαύματα στο σώμα της. Ο αγροτικός γιατρός του νησιού ζήτησε να έρθει ένα πλωτό να την πάρει για να την μεταφέρει στην Αθήνα. Δυστυχώς, επειδή ήταν βράδυ, ήταν δύσκολο να έρθει πλωτό μέσο στο νησί για να παραλάβει τη γυναίκα και μάλιστα, αυτό που μας είπαν ήταν: «Δεν πρόκειται να πεθάνει, η γυναίκα».Η ασθενής είναι καλά στην υγεία της αλλά το θέμα είναι ότι ο ασθενής ταλαιπωρείται, γίνονται οι διακομιδές στο νησί αλλά με πολύ μεγάλη δυσκολία….”
Η Δήμαρχος Κέας, Ειρήνη Βελισσαροπούλου για μία ακόμη φορά, αναφέρεται στο βασικό πρόβλημα που απασχολεί το νησί της Κέας και δεν είναι άλλο από την υποστελέχωση του Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου… Οι περισσότεροι νομίζουν ότι το θέμα καλύπτεται από το Δήμο, που όμως δεν είναι σωστό από τη στιγμή που η δημοτική αρχή με βάση το Νόμο, μπορεί μόνο να προσφέρει οικονομικα κίνητρα και αυτά συγκεκριμένα, ενώ οι προσλήψεις γίνονται από το αρμόδιο υπουργείο και η οικεία ΔΥΠΕ είναι είναι αυτή που έχει το βάρος της ενημέρωσης προς το Υπουργείο για την ανάγκη στελέχωσης του Ιατρείου.. Οπότε; Οι δήμαρχοι το μόνο που κάνουν είναι να .. γκρινιάζουν και δίκαια, γιατί τις περισσότερες φορές, αυτοί τα ακούνε από τους δημότες τους…
Ε και η κα Ειρήνη Βελισσαροπούλου, πρόσφατε μίλησε στην ιστοσελίδα protothema.gr για το ζήτημα της υποστελέχωσης. Για τον μοναδικό γιατρό που έχει μείνει (σ.σ. πέντε ήταν το καλοκαίρι) για την αποσπασπατική ενίσχυση με γιατρούς από άλλα κυρίως γειτονικά νησιά αλλά και την αγωνία που έχουν όλοι σε περίπτωση ανάγκης για διακομιδή ασθενή. Το κενό που αφήνει ο γιατρός για περίπου 24 ώρες αλλά και το ζήτημα που δημιουργήθηκε όταν το ΕΚΑΒ θεώρησε ότι δεν υπάρχει ανάγκη διακομιδηής ασθενή με την απάντηση «Δεν πρόκειται να πεθάνει, η γυναίκα».
Αναλυτικά οι δηλώσεις : «Εμείς δεν έχουμε κέντρο υγείας, λέγεται πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο το οποίο σημαίνει ένα ενισχυμένο αγροτικό ιατρείο. Το καλοκαίρι είχαμε πέντε γιατρούς κι όλα πήγαν πολύ καλά. Μόλις τελείωσε η θερινή περίοδος μείναμε με μια γιατρό και για να καλύψουμε τα κενά, αποσπασματικά έρχεται ένας ακόμα άνθρωπος κάθε δέκα μέρες. Το πρόβλημά μας είναι τεράστιο διότι είμαστε 2.500 κάτοικοι. Εκτός από τους 2.500 μόνιμους κατοίκους έχουμε αρκετά άτομα τα οποία λόγω του κορωνοϊού επέλεξαν μετά το καλοκαίρι να μείνουν εδώ και είναι άτομα τα οποία έχουν τις εξοχικές τους κατοικίες στο νησί. Η υποστελέχωση η οποία έχουμε είναι δραματική γιατί δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να αισθανθούμε ασφάλεια για ένα και μοναδικό λόγο. Σε περίπτωση ατυχήματος ή μεγάλου προβλήματος υγείας ενός συμπολίτη μας, ο γιατρός πρέπει να τον συνοδέψει στη διακομιδή, αν βέβαια έρθει ένα ελικόπτερο ή ένα πλωτό. Τι θα κάνουμε με τους υπόλοιπους ασθενείς; Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξουμε τον ασθενή ο οποίος έχει το πιο μεγάλο πρόβλημα;»
και προσθέτει: «Πριν λίγες μέρες μια γυναίκα είχε ένα ατύχημα, κάηκε και είχε εγκαύματα στο σώμα της. Ο αγροτικός γιατρός του νησιού ζήτησε να έρθει ένα πλωτό να την πάρει για να την μεταφέρει στην Αθήνα. Δυστυχώς, επειδή ήταν βράδυ, ήταν δύσκολο να έρθει πλωτό μέσο στο νησί για να παραλάβει τη γυναίκα και μάλιστα, αυτό που μας είπαν ήταν: «Δεν πρόκειται να πεθάνει, η γυναίκα». Η ασθενής είναι καλά στην υγεία της αλλά το θέμα είναι ότι ο ασθενής ταλαιπωρείται, γίνονται οι διακομιδές στο νησί αλλά με πολύ μεγάλη δυσκολία.
Υπεύθυνοι για τις προσλήψεις ιατρών είναι μόνο το Υπουργείο Υγείας, ο Δήμος δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Έχουμε στείλει ψήφισμα δημοτικού συμβουλίου, έχω στείλει δικές μου αρκετές επιστολές , παράπονα και καταγγελίες από πολίτες αλλά δεν έχει γίνει τίποτα, ακόμα. Εμείς δίνουμε ένα σπίτι για να μείνει ο γιατρός που θα έρθει εδώ και κάποια χρήματα κάθε μήνα. Στο σύνολο, ετησίως είναι περίπου 6.000 ευρώ το χρόνο στον κάθε ειδικευμένο γιατρό και παιδίατρο»