Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΚέα: Επένδυση και καινοτομία από τον καρπό βελανιδιών

Κέα: Επένδυση και καινοτομία από τον καρπό βελανιδιών

|

OAKMEAL: Σχέδια για αύξηση παραγωγής και νέες κατηγορίες προϊόντων – Η εταιρεία αποτελεί δημιούργημα της Αμερικανίδας Μάρσι Μάγερ, η οποία έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Τζια από το 2004.

Όταν πριν από χρόνια η Αμερικανίδα Μάρσι Μάγερ βρέθηκε από την Καλιφόρνια στην Τζια, μάλλον δεν είχε φανταστεί ότι θα μετακόμιζε εκεί μόνιμα, ανακαλύπτοντας τις βελανιδιές του νησιού και αναδεικνύοντας τους καρπούς τους ως υπερτροφή μέσω της εταιρείας OAKMEAL.

Της Δανάης Αλεξάκη (έντυπη έκδοση Ναυτεμπορική)

Η καινοτομία στο νησί της Τζιας έχει τη γεύση του δάσους, που είναι κρυμμένη στον καρπό των βελανιδιών, και φέρει το όνομα OAKMEAL. Οι βελανιδιές του νησιού έχουν μακρά ιστορία, καθώς έως τα μέσα της δεκαετίας του ‘60 οι κάτοικοι τις αξιοποιούσαν τόσο σε επίπεδο διατροφής όσο και σε αυτό της εμπορικής εκμετάλλευσης, κυρίως μέσω της εξαγωγής του κυπέλλου του καρπού, που οι ντόπιοι το ονομάζουν «χαμάδα», η χρήση του οποίου αφορά τη βυρσοδεψία, για να μαλακώνει το δέρμα. Τις τελευταίες δεκαετίες η δραστηριότητα αυτή είχε ατονήσει αισθητά. Κι όμως, μέσα σε σχεδόν μία πενταετία η Αμερικανίδα Μάρσι Μάγερ από τη Βόρεια Καλιφόρνια, όχι μόνο κατάφερε να ξαναφέρει στο προσκήνιο τη χαμάδα, αλλά μέσω της εταιρείας της OAKMEAL να αναδείξει τα βελανίδια ως «superfoods».

Η πολυταξιδεμένη Αμερικανίδα αγάπησε από πολύ νωρίς την Ελλάδα και δη το νησί της Τζιας, στο οποίο έχει εγκατασταθεί μόνιμα από το 2004. Η επαγγελματική της δραστηριότητα για πολλά χρόνια δεν ήταν συνυφασμένη με την πρωτογενή παραγωγή, ωστόσο το ενδιαφέρον της ήταν έντονο τόσο για την τοπική παραγωγή όσο και για την ενδυνάμωση της οικονομίας του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2011 ξεκίνησε να βοηθά τους παραγωγούς να κερδίσουν ξανά το έδαφος της εξαγωγής της χαμάδας, μεσολαβώντας ώστε να «κλειδώσει» μια συμφωνία στη γερμανική αγορά. Κατόπιν αυτού η ίδια ξεκίνησε να ασχολείται και με τη χρήση του καρπού στην κουζίνα της, κάνοντας δοκιμές με διάφορες συνταγές. Απευθύνθηκε σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ξεκίνησε μια συνεργασία με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προκειμένου να μπορέσει να δημιουργήσει αλεύρι από βελανίδι. Έπειτα από αρκετή έρευνα, το 2015 δημιουργήθηκαν και βγήκαν στην αγορά τα πρώτα κουλουράκια της OAKMEAL, η μοναδικότητα των οποίων είναι ότι παράγονται με αλεύρι από βελανίδι.

Η παραγωγή γίνεται στη μονάδα που δημιούργησε η κ. Μάγερ στο νησί και για την οποία έχουν διατεθεί κεφάλαια ύψους 200 χιλ. ευρώ. Η δυναμική της μονάδας είναι μεγάλη, περί τους 100 τόνους, ενώ διαθέτει και συσκευαστήριο. Σήμερα, πέρα από τα κουλουράκια, παράγονται και χυλοπίτες, ενώ πρόσφατα έγινε και «άνοιγμα» στην κατηγορία της μπάρας δημητριακών, στην οποία η πρόταση της OAKMEAL απευθύνεται και στα πρότυπα διατροφής των vegan. Επιδίωξη της κ. Μάγερ είναι να διευρυνθεί η δραστηριότητα, με τη μονάδα να αυξάνει την παραγωγικότητά της σε 200 τόνους, με βαθύτερο στόχο την παραγωγή και τη διάθεση έτοιμου προς χρήση αλεύρου από βελανίδι. Προς τούτο εξετάζονται ήδη οι δυνατότητες ένταξης του σχεδιασμού σε κάποιο πρόγραμμα Leader, καθώς απαιτείται μια επένδυση της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, γίνεται μια προσπάθεια σύστασης ομάδας παραγωγών, προκειμένου οι παραγωγοί του νησιού να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για περαιτέρω ενδυνάμωση της δραστηριότητάς τους. Η OAKMEAL συνεργάζεται σήμερα με περίπου 50 οικογένειες του νησιού, που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια βελανιδιάς.

Οι αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται από την αξιοποίηση του βελανιδιού φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί μια φυσική υπερτροφή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μάγερ, «η είσοδός μας στις μπάρες δημητριακών έγινε στοχευμένα, καθώς εκτιμώ ότι πρόκειται για ένα προϊόν που απολαμβάνει συνεχώς αυξανόμενη ανταπόκριση από τους καταναλωτές και στην περίπτωση της OAKMEAL μπορεί να γίνει το όχημα ώστε η γεύση του βελανιδιού να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό παγκοσμίως».

Παρουσία εντός και εκτός συνόρων

Τα προϊόντα της OAKMEAL έχουν παρουσία σε αρκετά καταστήματα της Τζιας, ενώ ήδη έχουν πάρει θέση στα ράφια περίπου 25 σημείων delicatessen, καθώς και στην οργανωμένη λιανική τροφίμων στις αλυσίδες Σκλαβενίτης, Θανόπουλος και ΟΚ Market. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και η εξαγωγική δραστηριότητα, με την OAKMEAL να «φιλοξενείται» ήδη σε πέντε delicatessen σημεία στο Παρίσι, στην Κύπρο, στη Σουηδία και στη Σλοβενία.   


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Κέικ με Συκάμινα και Μύρτιλα: Γεύση καλοκαιριού σε κάθε μπουκιά!

Μια γλυκιά πρόταση από τη Μαριέττα Γαλάνη και το NaxosPress που ενώνει παράδοση, εποχικά φρούτα και απλότητα σε μια μοναδική συνταγή.

“Μην αφήσετε ούτε μια σταγόνα να πάει χαμένη”: Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος μέσα από τα μάτια του Νικόλα Πιτταρά

Με σεβασμό στα ζώα και τους ανθρώπους της παραγωγής, η τοπική κτηνοτροφική οικογένεια Πιτταρά τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος με λόγια που συγκινούν και διδάσκουν

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Greek Islands Trail: Η Νάξος στην καρδιά του πρώτου πεζοπορικού δικτύου των Κυκλάδων

Ένα φιλόδοξο project που φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο, τη φύση και τον πολιτισμό – Η Νάξος ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ενός βιώσιμου, τετράμηνου τουριστικού μοντέλου