Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΚάτω Κουφονήσι: Μία Σερραία από το 1992 απολαμβάνει τον παράδεισο των Κουφονησίων

Κάτω Κουφονήσι: Μία Σερραία από το 1992 απολαμβάνει τον παράδεισο των Κουφονησίων

|

ΤΟ 1991 βρέθηκε στα Κουφονήσια ως εκπαιδευτικός… Ερωτεύτηκε και έμεινε στο νησί για πάντα… Και αποτελεί τον ιδανικό πρεσβευτή για τα Κάτω Κουφονήσια σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα… Ο λόγος για την Σερραία Χρυσάνθη Μούδιου  που εξυμνεί τον παράδεισο των Μικρών Κυκλάδων και δη των Κουφονησιών 

Τα κρυστάλλινα νερά του, η ηρεμία του και το πεντανόστιμο φαγητό του κάνουν το Κάτω Κουφονήσι κάθε χρόνο έναν ισχυρό πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες που θέλουν να απολαύσουν το μεγαλείο της φύσης μακριά από τους θορύβους , τις ταμπέλες και τον “βιομηχανοποιημένο τουρισμό”…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΛΕΝΗ ΛΑΖΑΡΟΥ (serraikanea.gr)

Το Κάτω Κουφονήσι που έχει έκταση έχει έκταση 4,3 τετρ. xιλιόμετρα έχει μείνει παρθένο από τις επενδύσεις και την οικοδόμηση επειδή από το 1992 έχει κηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη και είναι ακατοίκητο .Το χειμώνα δεν συναντάς ανθρώπους στο Κάτω Κουφονήσι παρά μόνο ταξιδιάρικα πουλιά, κατσίκες ή πρόβατα να μασουλάνε διαρκώς τα χόρτα της περιοχής. Τους καλοκαιρινούς μήνες όμως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Καθημερινά, πολλοί το επισκέπτονται για τις όμορφες παραλίες του με τα διάφανα νερά. 

Στο νησί  δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα σπίτια που είχαν χτιστεί πριν το 92 και μία και μοναδική ταβέρνα 200 μέτρα δίπλα στην Παναγιά – το όμορφο και λιτό, κυκλαδίτικο εκκλησάκι κτισμένο το 1651 σε ερείπια βυζαντινής Εκκλησίας. Η ταβέρνα ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ που φτιάχτηκε το 1992 από τους αδερφούς  Γιάννη και Γιώργο Βενετσάνο με τις γυναίκες τους, Σοφία και Χρύσα.

Σε μία μονοήμερη εκδρομή από το Πάνω Κουφονήσι  με την λάντζα του θρυλικού Καπετάν-Πράσινου συνάντησα την Χρύσα Μούδιου την Σερραία σύζυγο του ιδιοκτήτη της ταβέρνας. Με θέα τα κρυστάλλινα νερά και απολαμβάνοντας ένα πεντανόστιμο φαγητό με κατσικάκι Κέρου πιάσαμε την συζήτηση και μου είπε πως βρέθηκε από την Κάτω Καμήλα Σερρών στο Κάτω Κουφονήσι. “

Είμαι εκπαιδευτικός και για την ακρίβεια νηπιαγωγός.  Το 1991 διορίστηκα στο Πάνω Κουφονήσι. Εδώ γνώρισα τον σύζυγό μου και αποφασίσαμε να παντρευτούμε και μαζί με τον αδερφό του και την σύζυγό του  να ανοίξουμε αυτήν την ταβέρνα στο μέρος που λατρεύουμε. Με την οικογένειά μου μένουμε στο Πάνω Κουφονήσι. Τους θερινούς μήνες όμως πηγαινοερχόμαστε με την λάντζα καθημερινά. Ο γιος μου μάλιστα μένει εδώ μόνιμα το καλοκαίρι μαζί με τον ξάδερφο , την θεία και τον θείο του. “

“Πως είναι η ζωή σε ένα έρημο νησί” ; την ρώτησα . “Δεν είναι εντελώς έρημο “μου είπε. “Υπάρχουν λίγοι βοσκοί, λίγοι μόνιμοι κάτοικοι μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι Νορβηγών, ένας βιομήχανος, ένας ζωγράφος με την σύζυγό του αλλά και πολλοί κατασκηνωτές που μένουν σε σκηνές προσωρινά για να καταφέρουν να γευθούν το φως της αυγής και να πάρουν  μια γεύση από την ατμόσφαιρα της ταβέρνας..”

Ο χώρος της ταβέρνας ζεστός, φιλόξενος και εναρμονισμένος με το φυσικό τοπίο. Το προσωπικό είναι φιλικό, ευγενικό και χαμογελαστό . Από φαγητά υπάρχει μια βιτρίνα με πεντανόστιμα μαγειρευτά όπου πρωταγωνιστεί το κατσικάκι της Κέρου και μια σκάρα για το ψήσιμο των ψαριών που έρχονται κάθε πρωί με το καΐκι. Μουσικές από παρέες φτιάχνουν καταστάσεις απογειωτικές. 

Όσο μιλάμε οι μυρωδιές από την κουζίνα και τα πιάτα που πηγαινοέρχονται σπάνε την μύτη των θαμώνων. Έτσι την ρωτάω για την κουζίνα και τι σχέση έχει το φαγητό της ταβέρνας με το Σερραϊκό. ” Εδώ προσπαθούμε να κρατήσουμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα της κουζίνας. Θέλουμε αυτός που θα έρθει να φάει εδώ να φάει ότι έτρωγαν παλιά εδώ. Έχουμε παραδοσιακή κουζίνα. Λαδερά φαγητά, κατσικάκι λεμονάτο στην γάστρα με αγριοκάτσικο Κέρου, ρεβιθάδα  και την περίφημη κακκαβιά την οποία έρχονται πελάτες μας για να φάνε από πολύ μακριά ακόμη και από την Τουρκία. Όλα τα φαγητά μας μαγειρεύονται για ώρες  στον  ξυλόφουρνο της  ταβέρνας γιαυτό οι γεύσεις είναι ιδιαίτερες και το άρωμα μοναδικό. 

Όσο γιαυτό που με ρώτησες για την σχέση του τοπικού φαγητού με την Σερραϊκή κουζίνα δεν υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία. Εδώ λόγω και της μεγαλύτερης θερμοκρασίας δεν μαγειρεύουν πολύ με κόκκινες σάλτσες όπως εμείς στον Βορρά. Τα περισσότερα πιάτα είναι λευκά ακόμη και ο αρακάς. Επίσης δεν χρησιμοποιούν τόσα μπαχαρικά ενώ το καυτερό λείπει εντελώς από την κουζίνα. Δεν κατάφερα να τους πείσω να δοκιμάσουν ούτε την τηγανιά όπως την κάνουμε στις Σέρρες. Όπως σου είπα νωρίτερα προσπαθούμε να κάνουμε τα φαγητά όπως παλιά. Δεν παρεμβαίνουμε. Να φανταστείς πως ο ανιψιός μου τελείωσε την καλύτερη σχολή μαγειρικής και ξέρει φανταστικές συνταγές με ξένα στοιχεία και τις τελευταίες τάσεις της μαγειρικής αλλά δεν τις εφαρμόζουμε στο μαγαζί μας. Εκτός ίσως από την σαλάτα ταμπουλέ που έχει μεγάλη ζήτηση…χα!χα!”

“Σου λείπουν οι Σέρρες;” την ρωτάω.  “Εννοείται. Πολύ. Εκεί βρίσκονται όλοι οι συγγενείς μου. Πηγαίνω τουλάχιστον 3-4 φορές τον χρόνο στην Κάτω Καμήλα. Χριστούγεννα, Πάσχα και μόλις κλείσουν τα σχολεία. Τώρα που ο 24χρονος γιος μου ετοιμάζεται να κάνει και το μεταπτυχιακό του στις Σέρρες ελπίζω να πηγαίνω και συχνότερα”. Αν βρεθείτε ποτέ στο Κουφονήσι μην χάσετε την μοναδική εμπειρία της εκδρομής στο Κάτω Κουφονήσι και το γεύμα στην ταβέρνα Βενετσάνος. Θα σας μείνει αξέχαστη…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πειραιάς σε οριακό σημείο – SOS για τις υποδομές από τον Θεόδωρο Κόντε

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων προειδοποιεί: το λιμάνι δεν αντέχει άλλες αφίξεις χωρίς σχέδιο και υποδομές

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Ιεράπετρας: Αισθητός σε όλη την Κρήτη

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι Λέκκας και Τσελέντης – Αναμένονται μετασεισμοί, συστάσεις για προσοχή στις παραλίες

Θα καούμε φέτος το καλοκαίρι; Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας απαντά

Οι εποχικές προγνώσεις δείχνουν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα, αλλά χωρίς έντονα καύσωνα, σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα

Σαντορίνη: Seatrack σε Καμάρι και Περίσσα. Πρόσβαση στη θάλασσα για όλους

Εγκαθίστανται νωρίτερα φέτος τα συστήματα αυτόνομης πρόσβασης για άτομα με αναπηρία στις παραλίες της Σαντορίνης

Δυναμική παρουσία της Π.Ν.Αι. στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στη Καλαμάτα

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχαν την ευκαιρία να γευτούν δημιουργίες των σεφ πάνω στις νησιώτικες συνταγές

Έναρξη ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες της Πάρου

Ο Δήμος Πάρου εξασφαλίζει έγκαιρα την προστασία λουομένων για τα έτη 2025 και 2026

«Παίρνει σύνταξη» και κρεμάει το γιλέκο του ο Όσκαρ της ΕΛ.ΑΣ

Μετά από οκτώ χρόνια δράσης, ο σκύλος περιπολίας που «διάβαζε» τα σήματα και εντόπιζε κινδύνους, αποχωρεί με τιμές και συγκίνηση

Σαντορίνη: Το Santorini Experience επιστρέφει 10-12 Οκτωβρίου 2025 για 8η χρονιά

9 βραβεία για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του Αιγαίου

Η Σύρος φιλοξενεί το 4ο Summer School για την υγεία παιδιών και εφήβων

Διήμερο επιστημονικών δράσεων με θέμα την ανάπτυξη, τη συμπεριφορά και τη φροντίδα υγείας στη σύγχρονη εποχή

Νάξος: Η φιλαναγνωσία ως γέφυρα έμπνευσης στα ολιγοθέσια σχολεία

Μαθητές από εννιά σχολεία συνάντησαν τον συγγραφέα Δ. Λεϊμονή μέσα από τα βιβλία του και τις δικές τους δημιουργίες

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο