Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΚάτω Κουφονήσι: Μία Σερραία από το 1992 απολαμβάνει τον παράδεισο των Κουφονησίων

Κάτω Κουφονήσι: Μία Σερραία από το 1992 απολαμβάνει τον παράδεισο των Κουφονησίων

|

ΤΟ 1991 βρέθηκε στα Κουφονήσια ως εκπαιδευτικός… Ερωτεύτηκε και έμεινε στο νησί για πάντα… Και αποτελεί τον ιδανικό πρεσβευτή για τα Κάτω Κουφονήσια σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα… Ο λόγος για την Σερραία Χρυσάνθη Μούδιου  που εξυμνεί τον παράδεισο των Μικρών Κυκλάδων και δη των Κουφονησιών 

Τα κρυστάλλινα νερά του, η ηρεμία του και το πεντανόστιμο φαγητό του κάνουν το Κάτω Κουφονήσι κάθε χρόνο έναν ισχυρό πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες που θέλουν να απολαύσουν το μεγαλείο της φύσης μακριά από τους θορύβους , τις ταμπέλες και τον “βιομηχανοποιημένο τουρισμό”…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΛΕΝΗ ΛΑΖΑΡΟΥ (serraikanea.gr)

Το Κάτω Κουφονήσι που έχει έκταση έχει έκταση 4,3 τετρ. xιλιόμετρα έχει μείνει παρθένο από τις επενδύσεις και την οικοδόμηση επειδή από το 1992 έχει κηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη και είναι ακατοίκητο .Το χειμώνα δεν συναντάς ανθρώπους στο Κάτω Κουφονήσι παρά μόνο ταξιδιάρικα πουλιά, κατσίκες ή πρόβατα να μασουλάνε διαρκώς τα χόρτα της περιοχής. Τους καλοκαιρινούς μήνες όμως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Καθημερινά, πολλοί το επισκέπτονται για τις όμορφες παραλίες του με τα διάφανα νερά. 

Στο νησί  δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα σπίτια που είχαν χτιστεί πριν το 92 και μία και μοναδική ταβέρνα 200 μέτρα δίπλα στην Παναγιά – το όμορφο και λιτό, κυκλαδίτικο εκκλησάκι κτισμένο το 1651 σε ερείπια βυζαντινής Εκκλησίας. Η ταβέρνα ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ που φτιάχτηκε το 1992 από τους αδερφούς  Γιάννη και Γιώργο Βενετσάνο με τις γυναίκες τους, Σοφία και Χρύσα.

Σε μία μονοήμερη εκδρομή από το Πάνω Κουφονήσι  με την λάντζα του θρυλικού Καπετάν-Πράσινου συνάντησα την Χρύσα Μούδιου την Σερραία σύζυγο του ιδιοκτήτη της ταβέρνας. Με θέα τα κρυστάλλινα νερά και απολαμβάνοντας ένα πεντανόστιμο φαγητό με κατσικάκι Κέρου πιάσαμε την συζήτηση και μου είπε πως βρέθηκε από την Κάτω Καμήλα Σερρών στο Κάτω Κουφονήσι. “

Είμαι εκπαιδευτικός και για την ακρίβεια νηπιαγωγός.  Το 1991 διορίστηκα στο Πάνω Κουφονήσι. Εδώ γνώρισα τον σύζυγό μου και αποφασίσαμε να παντρευτούμε και μαζί με τον αδερφό του και την σύζυγό του  να ανοίξουμε αυτήν την ταβέρνα στο μέρος που λατρεύουμε. Με την οικογένειά μου μένουμε στο Πάνω Κουφονήσι. Τους θερινούς μήνες όμως πηγαινοερχόμαστε με την λάντζα καθημερινά. Ο γιος μου μάλιστα μένει εδώ μόνιμα το καλοκαίρι μαζί με τον ξάδερφο , την θεία και τον θείο του. “

“Πως είναι η ζωή σε ένα έρημο νησί” ; την ρώτησα . “Δεν είναι εντελώς έρημο “μου είπε. “Υπάρχουν λίγοι βοσκοί, λίγοι μόνιμοι κάτοικοι μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι Νορβηγών, ένας βιομήχανος, ένας ζωγράφος με την σύζυγό του αλλά και πολλοί κατασκηνωτές που μένουν σε σκηνές προσωρινά για να καταφέρουν να γευθούν το φως της αυγής και να πάρουν  μια γεύση από την ατμόσφαιρα της ταβέρνας..”

Ο χώρος της ταβέρνας ζεστός, φιλόξενος και εναρμονισμένος με το φυσικό τοπίο. Το προσωπικό είναι φιλικό, ευγενικό και χαμογελαστό . Από φαγητά υπάρχει μια βιτρίνα με πεντανόστιμα μαγειρευτά όπου πρωταγωνιστεί το κατσικάκι της Κέρου και μια σκάρα για το ψήσιμο των ψαριών που έρχονται κάθε πρωί με το καΐκι. Μουσικές από παρέες φτιάχνουν καταστάσεις απογειωτικές. 

Όσο μιλάμε οι μυρωδιές από την κουζίνα και τα πιάτα που πηγαινοέρχονται σπάνε την μύτη των θαμώνων. Έτσι την ρωτάω για την κουζίνα και τι σχέση έχει το φαγητό της ταβέρνας με το Σερραϊκό. ” Εδώ προσπαθούμε να κρατήσουμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα της κουζίνας. Θέλουμε αυτός που θα έρθει να φάει εδώ να φάει ότι έτρωγαν παλιά εδώ. Έχουμε παραδοσιακή κουζίνα. Λαδερά φαγητά, κατσικάκι λεμονάτο στην γάστρα με αγριοκάτσικο Κέρου, ρεβιθάδα  και την περίφημη κακκαβιά την οποία έρχονται πελάτες μας για να φάνε από πολύ μακριά ακόμη και από την Τουρκία. Όλα τα φαγητά μας μαγειρεύονται για ώρες  στον  ξυλόφουρνο της  ταβέρνας γιαυτό οι γεύσεις είναι ιδιαίτερες και το άρωμα μοναδικό. 

Όσο γιαυτό που με ρώτησες για την σχέση του τοπικού φαγητού με την Σερραϊκή κουζίνα δεν υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία. Εδώ λόγω και της μεγαλύτερης θερμοκρασίας δεν μαγειρεύουν πολύ με κόκκινες σάλτσες όπως εμείς στον Βορρά. Τα περισσότερα πιάτα είναι λευκά ακόμη και ο αρακάς. Επίσης δεν χρησιμοποιούν τόσα μπαχαρικά ενώ το καυτερό λείπει εντελώς από την κουζίνα. Δεν κατάφερα να τους πείσω να δοκιμάσουν ούτε την τηγανιά όπως την κάνουμε στις Σέρρες. Όπως σου είπα νωρίτερα προσπαθούμε να κάνουμε τα φαγητά όπως παλιά. Δεν παρεμβαίνουμε. Να φανταστείς πως ο ανιψιός μου τελείωσε την καλύτερη σχολή μαγειρικής και ξέρει φανταστικές συνταγές με ξένα στοιχεία και τις τελευταίες τάσεις της μαγειρικής αλλά δεν τις εφαρμόζουμε στο μαγαζί μας. Εκτός ίσως από την σαλάτα ταμπουλέ που έχει μεγάλη ζήτηση…χα!χα!”

“Σου λείπουν οι Σέρρες;” την ρωτάω.  “Εννοείται. Πολύ. Εκεί βρίσκονται όλοι οι συγγενείς μου. Πηγαίνω τουλάχιστον 3-4 φορές τον χρόνο στην Κάτω Καμήλα. Χριστούγεννα, Πάσχα και μόλις κλείσουν τα σχολεία. Τώρα που ο 24χρονος γιος μου ετοιμάζεται να κάνει και το μεταπτυχιακό του στις Σέρρες ελπίζω να πηγαίνω και συχνότερα”. Αν βρεθείτε ποτέ στο Κουφονήσι μην χάσετε την μοναδική εμπειρία της εκδρομής στο Κάτω Κουφονήσι και το γεύμα στην ταβέρνα Βενετσάνος. Θα σας μείνει αξέχαστη…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Χρήστος Σβάρνας πρώτη μεταγραφή του Πανναξιακού ΑΟΚ

Ο 31χρονος power forward, με εμπειρία σε Προμηθέα, Ραφήνα και Πεύκη, ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τι ανέφερε για τους νησιώτες

Από μηδενικό φόρο στους νέους έως 25 ετών και καταργήσεις ΕΝΦΙΑ στα χωριά, μέχρι μείωση ΦΠΑ 30% στα ακριτικά νησιά – Αναλυτικά οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Διάκριση για τη Μαρία Δ. Πρασίνου από τη Δονούσα στο Συνέδριο ORCA 2025

Η νέα ερευνήτρια απέσπασε το Βραβείο Νεανίδων Επιστήμονα ORCA Nathan Cochrane στο Leeds.

«Ευγνωμοσύνη»: Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής στο Κάστρο της Νάξου

Ο Νίκος Κανάκης και η Χρύσα Δημητροκάλλη παρουσιάζουν έργα με άξονα τον άνθρωπο, τη φύση και τις αξίες της ζωής.

Κατερίνα Μουστάκη: «Δεν αξίζουν αυτά τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε σάπια κοντέινερ»

Σκληρή τοποθέτηση της Κατερίνας Μουστάκη για τις συνθήκες στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου και αιχμές κατά του Αντιδημάρχου Παιδείας Φώτη Μαυρομμάτη.

ΑΠΑΣ Νάξου: Όλα τα παιδιά στο κλειστό – Νέο ξεκίνημα για τις Ακαδημίες

Η ομάδα μπάσκετ της Νάξου γράφει ιστορία, προσφέροντας στις Ακαδημίες της αποκλειστική πρόσβαση στο κλειστό γήπεδο «Δ. Περιστεράκης».

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τουριστικά καταλύματα, “κέρδη” άνω των 200.000 ευρώ (!!!)

Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για κλοπές άνω των 200.000 ευρώ – Κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες πολλά από τα κλοπιμαία.

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Η διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7, τη Δευτέρα 8 Και την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές του νησιού

Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης: «Έρχεται η εβδομάδα του Φθινοπώρου που το νησί πάλλεται στον ρυθμό της αγάπης»

Από τις 4 έως τις 12 Οκτωβρίου το νησί της Σαντορίνης ζει ξανά τη μεγάλη γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Νάξος – «Αξιώτισσα»: Η απάντηση των ιδιοκτητών μετά το περιστατικό με Βρετανούς πελάτες και την … στόχευση της Κυβέρνησης

Οι ιδιοκτήτες της γνωστής ταβέρνας στη Νάξο καταγγέλλουν οργανωμένη συκοφαντική εκστρατεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους.