Τι είναι η κορώνα της παρουσίας ή του ερχομού; Από σήμερα στην Καθολική Εκκλησία ξεκιναέι η περίοδος της Παρουσίας που μας προετοιμάζει για την Γέννηση του Σωτήρος… Την εορτή των Χριστουγέννων
Κυριακή 29 Νοεμβρίου και ξεκινάει η περίοδος της Παρουσίας… Είναι περίοδος χαράς, διότι αναδεικνύει την προσμονή ενός από τα σπουδαιότερα γεγονότα της ιστορίας, τη γέννηση του Υιού του Θεού από την Αειπάρθενο Μαρία. Είναι όμως και περίοδος μετάνοιας και μεταστροφής ώστε να προετοιμαστεί ο χριστιανικός λαός για την έλευση του Θείου Βρέφους. Είναι, επίσης, περίοδος πνευματικής προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα, περίοδος αναμονής και προσευχής.
Οπως είναι κατανοητό έχει διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων και έχει ως σκοπό να προετοιμάσει τους χριστιανούς για τα Χριστούγεννα, την εορτή του Φωτός. Και ο πατήρ Γεώργιος Παλαμάρης μέσω της επίσημης σελίδας της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου – Τήνου – Ανδρου – Μυκόνου μας καθιστά κοινωνούς της “Κορώνας του Ερχομού” και των τεσσάρων κεριών που αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις Κυριακές…
Και όπως διαβάζουμε ” Μια πολύ αρχαία παράδοση που ανάγεται στους αγγλοσάξονες και γερμανικούς πολιτισμούς προβλέπει την κατασκευή της Κορώνας του Ερχομού, ενός στεφανιού φτιαγμένου από κλαδιά αειθαλών φυτών (ελάτου, πεύκου, κ.λ.π.) καθώς επίσης και από τέσσερα κεριά.
Η Κορώνα έχει ως βάση για τα κεριά ένα θέμα σχετικό με τη φύση: φύλλα ελάτου και πεύκου. Τα κλαδιά των συγκεκριμένων δέντρων συμβολίζουν την αιώνια ζωή και είναι σημείο ελπίδας. Ο Μεσσίας θα επανέλθει στη γη ώστε να καταλύσει τα σκότη.
Η Κορώνα έχει κυκλικό σχήμα καθώς ο κύκλος από την αρχαιότητα ήταν σημείο αιωνιότητας και ενότητας. Το κυκλικό της σχήμα θυμίζει επίσης τον κύκλο των εποχών και την πιστότητα του Θεού απέναντι στον άνθρωπο.
Τα 4 κεριά αντιπροσωπεύουν τις 4 Κυριακές της περιόδου του Ερχομού. Ανάβεται από ένα κάθε εβδομάδα και το καθένα από αυτά έχει συγκεκριμένη σημασία.
Το πρώτο κερί, χρώματος μωβ, ονομάζεται Κερί του Προφήτη, αποκαλείται επίσης κερί της ελπίδας. Μας υπενθυμίζει πως αιώνες πριν από τη γέννηση του Ιησού, οι προφήτες προανήγγειλαν τον ερχομό Του.
Το δεύτερο κερί, χρώματος μωβ, είναι το Κερί της Βηθλεέμ. Ονομάζεται επίσης κερί σωτηρίας και μας υπενθυμίζει την μικρή πόλη στην οποία γεννήθηκε ο Λυτρωτής μας.
Το τρίτο κερί, ροζ χρώματος, είναι το Κερί των Βοσκών. Είναι το κερί της χαράς, γιατί πρώτοι οι ποιμένες βοσκοί προσκύνησαν το Βρέφος Ιησού και διέδωσαν την καλή αγγελία.
Το τέταρτο κερί, χρώματος μωβ, είναι το Κερί των Αγγέλων. Με αυτό τιμούμε τους πρώτους που ανήγγειλαν στον κόσμο τη γέννηση του Μεσσία.
Το άναμμα των κεριών δηλώνει τη νίκη του Φωτός επί του σκότους η οποία πραγματοποιείται χάρη στον ερχομό του Μεσσία Χριστού.
ΤΟ ΜΩΒ ΧΡΩΜΑ
Το μωβ χρώμα αποτελείται από μπλε και κόκκινο. Το μπλε δηλώνει μελέτη, σταθερότητα, ηρεμία, ενώ το κόκκινο ενέργεια, δύναμη και θάρρος. Η ένωση των δύο αυτών χρωμάτων συμβολίζει την ενότητα του ανθρωπίνου με το θεϊκό. Δεν είναι τυχαίο ότι στη φύση σε αντίθεση με όλα τα άλλα χρώματα το βρίσκουμε σπανίως. Η λαϊκή παράδοση, λοιπόν, το έχει συνδέσει με το μυστήριο, το υπερβατικό, την πνευματικότητα και τη μαγεία. Σύμφωνα με τη Λειτουργική Παράδοση της Εκκλησίας παραπέμπει στην μετάνοια, στην προσμονή και στο πένθος. Χρησιμοποιείται κυρίως την περίοδο της Παρουσίας (ή του Ερχομού) και την Τεσσαρακοστή. Επίσης όλες οι νεκρώσιμες ακολουθίες τελούνται από το λειτουργό με άμφια μωβ χρώματος.