Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΚαι παπάς και γιατρός

Και παπάς και γιατρός

|

Ο Φιλωτίτης Ιερέας πατήρ Γεώργιος Ρουσάκης σε διπλό ρόλο: αναισθησιολόγος στον Ερυθρό Σταυρό και Ιερέας στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου 

Ο Γεώργιος Ρουσάκης είναι επιμελητής Αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού και παράλληλα ιερέας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο: Θεωρεί ότι η πίστη συγκρούεται με την επιστήμη;  «Η σύγκρουση επιστήμης και πίστεως συμβαίνει όταν η επιστήμη προσπαθεί να ιδεολογικοποιήσει τα συμπεράσματά της. Παραδείγματος χάριν, κάποιοι πιθανόν να υποστηρίζουν πως η ανακάλυψη του μυστήριου του DΝΑ αντικρούει την πίστη πως η ζωή προέρχεται από τον Θεό. Αυτό όμως δεν είναι συμπέρασμα της επιστήμης», υποστηρίζει.

Ο πατέρας Γεώργιος Ρουσάκης επιθυμούσε από μικρό παιδί να γίνει ιερέας. Μάλιστα, η γιαγιά του συνήθιζε να του φτιάχνει άμφια, γνωρίζοντας την αγάπη που έτρεφε ο εγγονός της για την εκκλησία. Στο γυμνάσιο όμως, εκδήλωσε έντονη κλίση προς την ιατρική. Σε ηλικία 18 ετών πέρασε στο πανεπιστήμιο των Πατρών, απ’ όπου και πήρε το πτυχίο.

Ουδέποτε όμως εγκατέλειψε τη σκέψη της ιεροσύνης. Όπως σπεύδει να συμπληρώσει, όλο αυτό το διάστημα τελούσε εν αναμονή! Όταν τον ρωτούν για τη συγκεκριμένη επιλογή ιατρικής ειδικότητας, απαντά αστειευόμενος πως: «κατά την Αγία Γραφή η πρώτη ιατρική επέμβαση προς τον άνθρωπο ήταν η αναισθησία και όχι η χειρουργική. Ο Θεός έπλασε τον Αδάμ και εν συνεχεία έκοψε ένα πλευρό του, από το οποίο δημιούργησε την Εύα. Πρωτίστως όμως, ο Θεός του έδωσε ύπνον και έκσταση, άρα αναισθησία!».

Το 1985, σε ηλικία 35 ετών, ο πατέρας Γεώργιος Ρουσάκης, λαϊκός ακόμη, πήρε την ειδικότητά του και ξεκίνησε την καριέρα του στην Ιατρική. Δεν είχε συμπληρώσει όμως ούτε πέντε χρόνια φορώντας την ιατρική ποδιά, όταν αποφάσισε να δώσει και πάλι κατατακτήριες εξετάσεις- στη Θεολογική Σχολή αυτή τη φορά. Τελικά, χειροτονήθηκε το Φεβρουάριο του 2003 σε ηλικία 43 ετών.

 «Από τότε ο κ. Ρουσάκης έγινα ταχύτατα για αυτούς ο πατέρας Ρουσάκης. Δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να το συνηθίσουν», λέει για τους συναδέλφους του. Αντίθετα, οι νέοι ειδικευόμενοι βρίσκονται συχνά προ εκπλήξεως όταν αντιλαμβάνονται τη διπλή ταυτότητα του πατέρα Ρουσάκη! «Ρωτάνε δεξιά και αριστερά αν είμαι πράγματι ιερέας», λέει γελώντας. Τελικά, οι πιο ευχαριστημένοι απο όλους είναι οι ασθενείς του, καθώς αισθάνονται διπλή ασφάλεια στα χέρια του. Αρκετοί μάλιστα είναι αυτοί που πριν το χειρουργείο του ζητάνε να τους δώσει την ευχή του, τελώντας έτσι διπλό ρόλο.

 «Με προβληματίζουν τα διλήμματα για τη βιοηθική»

ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ που έχουν να κάνουν με τη βιοηθική, κάθε άλλο παρά αφήνουν αδιάφορο τον πατέρα Γεώργιο Ρουσάκη. Όπως ο ίδιος λέει, είναι ιδιαίτερα σκεπτόμενος σε ό,τι αφορά τέτοιου είδους ζητήματα. Γι΄ αυτό, στην προκειμένη περίπτωση η λύση του είναι η αποχή. «Όταν ο εγκέφαλος έχει ανεπανόρθωτη βλάβη, τότε μπαίνουμε σε μεγάλο δίλημμα. Ακόμη και οι θεολογούντες δεν έχουν δώσει απάντηση για το αν ο ασθενής πρέπει να θεωρείται νεκρός ή όχι. Ο νόμος ορίζει πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις, πρέπει να διεξαχθούν τεστ εγκεφαλικού θανάτου ώστε να αποφανθούν οι ειδικοί αν πρέπει να αποσυνδεθεί απο τα μηχανήματα.

Αυτό πρέπει να γίνει από έναν νευρολόγο, από έναν γιατρό της μονάδος και από αναισθησιολόγο. Μου έτυχε και εμένα δυο τρεις φορές ενόσω ήμουν κληρικός να συμμετάσχω σε αυτά τα τεστ, παρακάλεσα όμως άλλον συνάδελφο να το κάνει. Δεν μπορώ να απαντήσω αν είναι νεκρός. Ποιος μπορεί;».

Πηγή: εφημερίδα Τα Νέα 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου: Βαρύτατες κατηγορίες για τρεις παιδοκτονίες και απόπειρα δολοφονίας ενήλικης

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Αμαλιάδας – Η 25χρονη κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροή με δόλο και απόπειρα πνιγμού ενήλικης φίλης της

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης – Αισθητός στο Λασίθι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:46 το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ζάκρου – Χωρίς αναφορές για ζημιές

“Αιώνιοι” Φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες παλιούς φοιτητές, έρχεται νέα ρύθμιση

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα σε ενεργούς φοιτητές που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους να πάρουν το πτυχίο τους έως και σε 3 εξάμηνα – Εκκαθάριση καταλόγων με ανενεργούς φοιτητές

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος… Άνθρωπος-Ορχήστρα στο Santorini Summer Camp!

Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία για τα παιδιά, με τον πολυτάλαντο δάσκαλο της Χορωδίας και Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας, γεμάτη μελωδία, ρυθμό και χαμόγελα!

Τραγουδώντας την Αγάπη: Μια μαγική μουσική βραδιά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου με την Τατιάνα Ζωγράφου

Ο Δήμος Τήνου, το 1ο Δημοτικό και ο Σύλλογος Γονέων συνδιοργάνωσαν μια αξέχαστη εκδήλωση με τραγούδι, συμμετοχή και συγκίνηση, γεμίζοντας το νησί με μουσική και χαμόγελα.

Η Προέδρος του Δ.Σ. Νάξου, Μ. Μάρκου μιλά για τη νέα σύμβαση στέγασης του Πρωτοδικείου (video)

Αναλύει τις λεπτομέρειες της νέας μίσθωσης, τις προκλήσεις της δικαστικής στέγασης και τις προοπτικές για νέο δικαστικό μέγαρο

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Ίδρυση Λιμενικού Φυλακίου στην Ανάφη: Ένα πάγιο αίτημα που έγινε πραγματικότητα

Εγκαινιάστηκε το νέο Λιμενικό Φυλάκιο Ανάφης, υπό τη διοίκηση του Λιμεναρχείου Θήρας. Παρόντες εκπρόσωποι τοπικών αρχών και της κυβέρνησης. Σημαντικό βήμα για την ασφάλεια στο Αιγαίο.

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Το θέμα των Κούρων έρχεται (11/07) προς συζήτηση

Σημαντικά θέματα στην ατζέντα: Κούροι, εγκαταλελειμμένα οχήματα, Σχολή Ουρσουλινών, γεωτρήσεις, οικονομικός απολογισμός και άλλα

Νάξος – Δανακός: “Το μυστήριο της γύρης”, μία θεατρική γιορτή για τις μέλισσες

Η παιδική περιβαλλοντική παράσταση της ομάδας The Bee Camp ζωντανεύει τη μαγεία της φύσης και αποκαλύπτει γιατί τα αμύγδαλα… εξαφανίστηκαν, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στη βρύση του Δανακού.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.