Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΙσπανία. . Βρήκαμε την χαμένη Ατλαντίδα; Και δεν είναι Σαντορίνη; Σνιφ

Ισπανία. . Βρήκαμε την χαμένη Ατλαντίδα; Και δεν είναι Σαντορίνη; Σνιφ

|

Ομάδα ιστορικών με επκεφαλής τον ιστορικό Τιμ Ακερς θεωρεί ότι έλυσε επιτέλους τον γρίφο της …Χαμένης Ατλαντίδας. Μετά από ενδελεχή μελέτη δορυφορικών φωτογραφιών (Merlin Burrows) αρχαίων ερειπίων ανοικτά της νότιας Ισπανίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αποτελούσαν τα τείχη του λιμανιού της θρυλικής πόλης – Δείτε το σχετικό video

Ατλαντίδα… Η κυρίαρχος δύναμη που κυριαρχούσε στις θάλασσες 9.000 χρόνια πριν από την εποχή του Πλάτωνα…. Και οι πρώτες αναφορές εντοπίζονται στους διαλόγους «Τίμαιος» και «Κριτίας» του Πλάτωνα, που περιέγραψε γύρω στο 400 π.Χ. έναν προηγμένο πολιτισμό πέρα από τις Ηράκλειας Στήλες (τα στενά του Γιβραλτάρ). Σύμφωνα με την περιγραφή του η πόλη της Ατλαντίδας περιστοιχιζόταν από ένα πελώριο τείχος στο λιμάνι της, διέθετε τεράστιους πυλώνες εισόδου, έναν ναό αφιερωμένο στον Ποσειδώνα και τεράστια κυκλικά τμήματα Γης όπου ζούσαν οι κάτοικοί της. Μια κατακλυσμική φυσική καταστροφή, όπως ένα πελώριο τσουνάμι ή μια έκρηξη ηφαιστείου, πιστεύεται ότι προκάλεσε τη μυστηριώδη εξαφάνιση του νησιωτικού βασιλείου στα βάθη της θάλασσας.

Από τότε, η αναζήτησή της έμοιαζε με την αντίστοιχη του Ιερού Δισκοπότηρου… Με τους περισσότερους πάντως να θεωρούν ότι βρίσκεται στο Αιγαίο και δη στην Σαντορίνη. Δεν αποκλείεται, όμως, η τοποθεσία της ίσως ανακαλύφθηκε επιτέλους, τουλάχιστον, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ομάδας Βρετανών ιστορικών. Αρχαία ερείπια που εξετάστηκαν με τη βοήθεια δορυφόρων παρέχουν αποδείξεις ότι τα τεράστια τείχη της μυθικής πόλης άλλοτε δέσποζαν στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πολλά από τα σημεία που εξετάστηκαν από την ομάδα των ιστορικών ήταν ήδη γνωστά στους αρχαιολόγους και θεωρούνταν ρωμαϊκής ή αρχαιοελληνικής κατασκευής.

Τώρα, η εξέταση των δορυφορικών εικόνων ενισχύει του ισχυρισμούς του ερευνητικού ινστιτούτου «Μέρλιν Μπάροους» πως οι αρχαίες αυτές πόλεις ήταν κατά πολύ αρχαιότερες, κατασκευασμένες από τους κατοίκους της Ατλαντίδας. Η πόλη της Ατλαντίδας πιστεύεται πως διέθετε ένα τεράστιο τείχος που προστάτευε το λιμάνι της, τεράστιες πύλες, ένα κολοσσιαίο ναό αφιερωμένο στον θεό Ποσειδώνα και τεράστια κυκλικά κομμάτια γης, όπου οι Άτλαντες έχτιζαν τα σπίτια τους. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα βυθισμένα ερείπια στις ακτές της νότιας Ισπανίας ανήκουν στην αρχαία πόλη της Ατλαντίδας.

Η εν λόγω τοποθεσία βρίσκεται κάπου στα βόρεια της πόλης Καντίζ, στην Ανδαλουσία, πλησίον του Εθνικού Πάρκου Donana, όπου οι ιστορικοί πιστεύουν πως κάποτε βρίσκονταν μια τεράστια περίκλειστη θάλασσα. Ενώ, οι περισσότεροι μελετητές θεωρούν πως η Αρχαία Ατλαντίδα, όπως την περιγράφει ο Πλάτωνας στο έργο του είναι απλά ένας μύθος ή ένα φιλολογικό σχήμα που χρησιμοποίησε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος για να περάσει τα νοήματά του, το ινστιτούτο Merli Burrows είναι πεπεισμένο ότι ο θρυλικός αυτός αρχαίος πολιτισμός κάποτε υπήρξε.  

Συγκεκριμένα, ο ιστορικός Τιμ Άκερς, επικεφαλής της έρευνας, τόνισε πως όχι μόνο βρήκαν την Ατλαντίδα, αλλά και πως οι κάτοικοί της ήταν εκπληκτικά προοδευμένοι.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εργαστηριακές αναλύσεις των υλικών από την Ισπανία παρέχουν αποδείξεις για την ύπαρξη ενός είδους τσιμέντου μοναδικού στην ιστορία, αλλά και ενδείξεις εξελιγμένης μεταλλουργίας.

Η πράσινη πατίνα που βρέθηκε να καλύπτει ορισμένα από τα ερείπια που ανακαλύφθηκαν αποδεικνύουν μοναδικά στην ιστορία αρχαία κράματα μετάλλων.

«Ο Πλάτων περιγράφει με πλήρη λεπτομέρεια την πατίνα στα κτήρια και στις δομές των πόλεων και των ναών που συγκροτούσαν αυτούς τους οικισμούς», τόνισε ο ερευνητής.

«Βιντεοσκοπήσαμε ξεκάθαρες αποδείξεις και συλλέξαμε δείγματα που εξετάστηκαν σε εργαστήριο στη Μόντενα της Ιταλίας, εργαστήριο που άλλοτε χρησιμοποιήθηκε για την εξέταση ρωμαϊκών ευρημάτων», συμπλήρωσε.

«Τα αποτελέσματα των ελέγχων αποδεικνύουν ότι τα ευρήματα είναι αρχαιότερα των ρωμαϊκών ή ελληνικών, ενώ, ταυτόχρονα, είναι και πιο τεχνολογικά εξελιγμένα».

Οι αεροφωτογραφίες από την περιοχή θεωρείται ότι δείχνουν τα ερείπια αυτού που πιστεύεται ότι άλλοτε ήταν ένα τεράστιο τείχος με πάχος 75 μέτρων. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν αυτό που σύμφωνα με το ινστιτούτο Μέρλιν Μπάροους αποτελεί τεράστιες θίνες εκεί όπου άλλοτε έστεκε το επιβλητικό τείχος, οι οποίες δημιουργήθηκαν όταν το τείχος καταστράφηκε από την ορμητική έλευση τεράστιας ποσότητας νερού. Του ίδιου νερού που στη συνέχεια γέμισε την περίκλειστη θάλασσα με ιζήματα και κατέστρεψε την Αρχαία Ατλαντίδα.

«Η περιοχή εκτείνεται σε απόσταση 100 μιλίων από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως τη Μεσόγειο Θάλασσα. Όσον αφορά στην εποχή, μέχρι στιγμή δεν έχουμε κατορθώσει να υπολογίσουμε την δημιουργία του οικισμού, αλλά αναφορικά με την καταστροφή του, αυτή τοποθετείται κατά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, πριν από περίπου 10 χιλ χρόνια», ανέφερε ο Τιμ Άκερς.

«Οι δομές που συναντάμε εδώ είναι μοναδικές και δε συναντώνται πουθενά αλλού στον πλανήτη, ενώ ταιριάζουν απόλυτα με τις περιγραφές του Πλάτωνα», σημείωσε ο ιστορικός. «Έρευνες στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Ντονάνα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εκεί έλαβαν χώρα δύο φυσικές καταστροφές (τσουνάμι) που βύθισαν τα νησιά και την ενδοχώρα. Η μία συνέβη γύρω στο 1500 πΧ και η άλλη περί το 200 μ Χ . Ενδείξεις για το τσουνάμι εντοπίζονται και στη Βίβλο», ανέφερε ο Τιμ Άκερς.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα μεταχειρισμένα οχήματα προτείνει η Ε.Ε.

Απαραίτητο πιστοποιητικό κύκλου ζωής από ΚΤΕΟ για μεταβίβαση – Στόχος η σταδιακή ανανέωση του στόλου και η επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης

Ο Παντελής Θαλασσινός στο Φιλώτι, Μουσική βραδιά στη σκιά του Ζα

Ο σπουδαίος ερμηνευτής έρχεται στο ΆθλοΘέατρο Φιλωτίου στις 5 Αυγούστου για μια συναυλία γεμάτη συναίσθημα, με αγαπημένα τραγούδια και αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Στην κορυφή σε Ελλάδα και Κύπρο το ΕΚΠΑ – Σαρώνει στις διεθνείς κατατάξεις

1ο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο, 216ο παγκοσμίως και με κορυφαίες επιδόσεις σε Ιατρική, Καρδιολογία και Δημόσια Υγεία – Διακρίσεις στις Times και US News Rankings 2025

ΑΑΔΕ: Δωρεάν app σαρώνει το Ψηφιακό Πελατολόγιο σε 20′

Τέλος στις πολύπλοκες διαδικασίες – Με ένα scan στην πινακίδα και το QR της απόδειξης, οι επαγγελματίες «ξεμπερδεύουν» χωρίς κόστος και καθυστερήσεις.

Ο Σωτήρης Μπιλλής στην Μύκονο, σημαντική ενίσχυση ενόψει της Stoiximan Basket League

Ο 28χρονος φόργουορντ με εμπειρία από Κολοσσό, Πανιώνιο και Καρδίτσα εντάσσεται στον Α.Ο. Μυκόνου για την παρθενική συμμετοχή του συλλόγου στην Α1 κατηγορία.

Η Σαντορίνη μαγεύει την Τουρκία, δημοσιογράφοι από Κωνσταντινούπολη εξυμνούν το νησί και τις γεύσεις του

Με φόντο την έναρξη της απευθείας σύνδεσης Κωνσταντινούπολης–Σαντορίνης, Τούρκοι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν το νησί και κατέγραψαν την απαράμιλλη ομορφιά του, τη γαστρονομία και τις υποδομές του.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.