Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΗ Τήνος αποκτά υδατοδρόμιο

Η Τήνος αποκτά υδατοδρόμιο

|

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της HellenicSeaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους μιλά στο tinos-about για τον ερχομό των υδροπλάνων στο νησί.

Το πρώτο υδατοδρόμιο είναι γεγονός και είναι στην Τήνο! Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της HellenicSeaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους μιλά στο tinos-about για τον ερχομό των υδροπλάνων στο νησί.

Η Τήνος συνιστά το πρώτο νησί που θα αποκτήσει υδατοδρόμιο. Σε τι φάση βρίσκονται οι διαδικασίες αυτή τη στιγμή;

Έχουν ήδη ξεκινήσει η δημιουργία του φακέλου αδειοδότησης, ο σχεδιασμός του υδατοδρομίου και τα περιβαλλοντικά. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί ο φάκελος στην Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων (Δ.Π.Σ.Α.Α.Α.) του Υπουργείου Μεταφορών.

Η σύνδεση μέσω υδροπλάνων θα σημάνει το τέλος της απομόνωσης των απομακρυσμένων ελληνικών περιοχών. Συγκεκριμένα, τι σημαίνει για το νησί μας, η δημιουργία ενός υδατοδρόμιου;

Αυτό που αλλάζει ουσιαστικά, είναι το γεγονός ότι θα ξεκινήσουν δρομολόγια που θα αφορούν σε νέους προορισμούς, απευθείας από Μητροπόλεις και τα γειτονικά νησιά. Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει το νησί της Τήνου, σκοπεύουμε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους επισκέπτες, αφού πλέον η μετάβασή τους στο νησί για προσκύνημα και η αναχώρησή τους από αυτό θα γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα,  θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στο θέμα των αεροδιακομιδών, ενώ θα δημιουργηθούν παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί μια περιοχή για να μπει στη λίστα των μελλοντικών περιοχών που θα συνδέονται μέσω υδροπλάνων;

Είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιλογή μιας περιοχής για τη δημιουργία ενός υδατοδρομίου. Για εμάς έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλα τα  νησιά του Αιγαίου που παρουσιάζουν μια δυναμική. Από τη στιγμή που υπάρχει μια σχετική υποδομή μπορεί κάλλιστα να γίνει διασύνδεση με υδροπλάνα. Η κατασκευή ενός υδατοδρομίου είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να αναπτύξουμε τόσο την περιοχή που θα δραστηριοποιηθούμε όσο και το τουριστικό προϊόν της.Ένα τέτοιο έργο αναμφίβολα θα επιφέρει τεράστια ανάπτυξη στο σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί αλλά και στο νησί γενικότερα.

Κατά πόσο έχετε λάβει υπόψη τα ιστορικά ή/και πολιτισμικά στοιχεία μιας περιοχής (όπως είναι η Έξω Μεριά) προτού προβείτε στην επιλογή του σημείου όπου θα κατασκευαστεί το έργο;

Η ανάδειξη των πολιτιστικών χαρακτηριστικών ενός νησιού αποτελεί μέρος της συνολικής ανάπτυξης του έργου των υδατοδρομίων. Η επιλογή του σημείου γίνεται με κριτήριο τις υπάρχουσες υποδομές,  αλλά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην εκάστοτε περιοχή προκειμένου να μην δημιουργούνται φαινόμενα ακύρωσης πτήσεων και να υπάρχει η εναλλακτική λύση σε έκτακτες περιπτώσεις, προσγείωσης σε κάποιο άλλο αεροδρόμιο.

Η κίνηση αυτή από την εταιρία «Υδατοδρόμιο Τήνου ΙΚΕ» εκτός των αμέτρητων οφελών σε κοινωνικό επίπεδο, θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας. Πώς έχουν δεχτεί οι Τηνιακοί αυτή την εξέλιξη;

Έχουν αγκαλιάσει την εν λόγω επένδυση. Μην ξεχνάτε πως η στελέχωση του υδατοδρομίου θα γίνει από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι θα έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να υπάρχει άμεση σύνδεση των επενδύσεων που υλοποιούμε με την τοπική κοινωνία. Επιχειρούμε με τη δραστηριοποίησή μας να ενισχύουμε τη νεανική απασχόληση σε περιοχές που πλήττονται από την ανεργία, όπως τα ελληνικά νησιά,  και που αυτή την περίοδο χρειάζονται περισσότερο από ποτέ  την υποστήριξή μας.

Ποια η στάση του Δήμου Τήνου απέναντι στο έργο;

Η στάση του Δήμου απέναντι στο έργο ήταν άκρως υποστηρικτική. Θα έλεγα πως ήταν από τις καλύτερες συνεργασίες που έχουμε συνάψει μέχρι σήμερα, χωρίς καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες. Έχουμε προχωρήσει σε έναρξη της επένδυσης με τις πτήσεις να έχουν προγραμματιστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αδειοδότησης.Ο τουρισμός είναι το «δυνατό χαρτί» της ελληνικής οικονομίας. Η Τήνος ως τώρα ταυτιζόταν με το θρησκευτικό τουρισμό.

Θεωρείτε πως μετά τη δημιουργία του υδατοδρόμιου, το νησί θα αποκτήσει και άλλου είδους τουρισμό (πχ. Εναλλακτικών δραστηριοτήτων) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου;

Προφανώς η εμφάνιση ενός εναλλακτικού μέσου μεταφοράς όπως είναι το υδροπλάνο θα δώσει την ευκαιρία σε πάρα πολλούς τουρίστες να εξορμούν σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Η  ανάπτυξη τουρισμού μόνιμης κατοικίας από το εξωτερικό, του ιατρικού τουρισμού και άλλων εναλλακτικών μορφών μέσα από τη χρήση του υδροπλάνου είναι το επιθυμητό και προσδοκώμενο για εμάς, αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό για τον επισκέπτη να έχει τη δυνατότητα να μεταβαίνει άμεσα, χωρίς τη διαμεσολάβηση των Μητροπόλεων και χωρίς καθυστερήσεις, στα ελληνικά νησιά. Πέραν του θρησκευτικού τουρισμού που είναι αναπτυγμένος στο νησί, η Τήνος είναι βέβαιο πως θα δέχεται και άλλου είδους τουρίστες.

Καθώς φαίνεται, η Τήνος συνιστά το σημείο έναρξης μιας σειράς κατασκευών υδατοδόμιων. Ποιες πόλεις έχουν σειρά; Ο κρατικός φορέας βρίσκεται στο πλευρό μιας τόσο σπουδαίας ιδιωτικής επενδυτικής κίνησης;

Αμέσως μετά την Τήνο, τα νησιά που θα ακολουθήσουν είναι η Πάρος, η Αντίπαρος, η Σύρος, η Σαντορίνη, η Νάξος, η Σέριφος, η Αμοργός, η Κύθνος, η Δονούσα, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, τα Κουφονήσια, η Άνδρος και η Μήλος. Ευελπιστούμε πως μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες ώστε να είναι έτοιμα τα υδατοδρόμια και να διεξαχθούν οι πτήσεις τον Απρίλιο του 2015, προλαβαίνοντας έτσι την ερχόμενη τουριστική σεζόν. Σε ότι αφορά την πολιτική ηγεσία της χώρας, είναι στο πλευρό αυτής της επενδυτικής προσπάθειας. Ως HellenicSeaplanesθα θέλαμε οι κρατικοί φορείς να εμπλακούν στην ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομίων και να  υποστηρίξουν τη νέα αγορά που δημιουργείται. Να αγκαλιάσουν το υδροπλάνο ως κύριο μέσο μεταφοράς στη νησιωτική Ελλάδα.

Πηγή: tinos-about.gr
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

42 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφονται στους νησιώτες μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ξεκινούν οι πληρωμές

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για το Μ.Ι. – Από Δευτέρα στους λογαριασμούς 325.405 πολιτών η επιστροφή του κόστους μετακίνησης για το 2024.

Νέο πλωτό ασθενοφόρο στους Φούρνους: Σημαντική ενίσχυση για την υγειονομική ασφάλεια του ακριτικού νησιού

Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του υπερσύγχρονου περιπολικού σκάφους–ασθενοφόρου που ενισχύει τις διακομιδές από Φούρνους και Θύμαινα. Παρών ο Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας.

Μάνος Κόνσολας: Υπέρ της κοινής διεκδίκησης για κρίσιμα νησιωτικά ζητήματα

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στηρίζει συντονισμένες πρωτοβουλίες για ΦΠΑ, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και δημόσια υγεία – Πρόταση για νέες παροχές και κίνητρα σε γιατρούς στα νησιά.

Καινοτόμο έργο διαχείρισης όμβριων υδάτων από το ΕΜΠ στη Νάξο

Η Νάξος στο επίκεντρο ερευνητικού έργου του ΕΜΠ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon – Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης ομβρίων υδάτων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας.

Μύκονος 2025: Ρεκόρ τιμών τον Ιούλιο, αλλά με “κενά” στον Σεπτέμβριο

Παρά τη δυναμική εκκίνηση της σεζόν και τις υψηλές τιμές στα πεντάστερα, η περιορισμένη ζήτηση του φθινοπώρου επαναφέρει το ζήτημα της εποχικότητας

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Πύργος Μπαζαίου: Ξεκινάει σήμερα η διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (πρόγραμμα)

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Η ομάδα της Cyberno παρουσιάζει εφαρμογές AI στην τάξη και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα THINKSAFE – Ανοιχτό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς του νησιού

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.