Μία ιδέα της Δήμητρας και του Θωμά αποτελεί το πιο καυτό παιχνίδι στην Σαντορίνη, δεν είναι άλλο από το Santopoly, μία διαφορετική βερσιόν της Monopoly που λατρέψαμε όλοι μικροί αλλά και οι μεγαλύτεροι φίλοι των επιτραπέζιων παιχνιδιών
Οι περισσότεροι από τους φίλους των επιτραπέζιων έχουν ξεκινήσει από το …φιδάκι αλλά γοητεύτηκαν από την Monopoly καθότι αποτέλεσε την βάση για την επιχειρηματική τους διέξοδο στο κόσμο. Εάν ρωτήσεις σήμερα ποιο είναι το αγαπημένο επιτραπέζιο ένα ποσοστό άνω του 80% θα πει «Monopoly» και δεν έχουν άδικο. Οι περισσότεροι βέβαια λατρεύουν την πρώτη της έκδοση αλλά αγνοούν το γεγονός ότι μετράει 110 περίπου χρόνια ζωής (!!!!) Η πρώτη αναφορά ως «το παιχνίδι του σπιτονοικοκύρη» το 1904 (!!) και στη συνέχεια κάνει την εμφάνισή της στα ράφια των καταστημάτων το 1935. Και από τότε περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παίξει έστω και για μία φορά, επίδοση που δίνει στη Monopoly θέση στο βιβλίο Γκίνες.
Επιστρέφουμε όμως, στο βασικό μας θέμα και τη σχέση της….monopoly με τη Σαντορίνη. Ποια είναι; Ένα ζευγάρι που εργάζεται στο νησί εδώ και χρόνια βρέθηκε κάποια στιγμή σε καφέ του νησιού και δεν βρήκαν επιτραπέζιο παιχνίδι. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα με βάση την Monopoly αλλά με πρωταγωνίστρια την Σαντορίνη. Και έτσι φτάσαμε στην Santopoly που είναι και το must παιχνίδι του νησιού από πέρυσι… Διαβάστε την ιστορία της Δήμητρας και του Θωμά μέσα από το δημοσίευμα της «Καθημερινής» που μιλάει για το νέο αυτό παιχνίδι και έχει τίτλο «Κάθε ζαριά και ένα καλντερίμι» με την υπογραφή της Ιωάννας Φωτιάδη…
« Πλάι στο ποτήρι με το ασύρτικο, το βάζο με τη σαντορινιά φάβα και τις πανοραμικές φωτογραφίες σε γαλάζιο και λευκό, οι χιλιάδες ξένοι επισκέπτες της Σαντορίνης θα έχουν στο εξής ένα ακόμη «ενθύμιο» καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς, που τις κρύες νύχτες του χειμώνα θα τους ταξιδεύει στο αγαπημένο τους νησί: τη «Santopoly». Το ευφάνταστο επιτραπέζιο παιχνίδι είναι προϊόν ελληνικού δαιμονίου, ενός νεαρού ζευγαριού που εργάζεται για χρόνια στη Σαντορίνη. «Τη γνωρίζουμε πια καλύτερα και από τους ντόπιους», λένε με μια φωνή στην «Κ» ο Θωμάς Καρκαλέτσος και η Δήμητρα Λώλα. «Ενα απόγευμα στην εκπνοή της τουριστικής σεζόν του 2015 βρισκόμασταν σε έναν πολυχώρο της Οίας και διαπιστώσαμε την απουσία επιτραπέζιων παιχνιδιών, των οποίων είμαστε οι ίδιοι ένθερμοι παίκτες», θυμάται η Δήμητρα, που είναι ξεναγός. Ετσι, κάπως μεταξύ αστείου και σοβαρού, άρχισαν να συζητούν την προοπτική δημιουργίας ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού στη φιλοσοφία της «Μονόπολης», αλλά με άξονα το κυκλαδίτικο νησί. Εκτοτε, αφιέρωσαν πολλές εργατοώρες στην «παιχνιδιάρικη» ιδέα τους, η Δήμητρα ανέλαβε τα κείμενα και ο Θωμάς τα εικαστικά, μέχρι που μια μέρα καμάρωσαν τη «Santopoly» σε μια βιτρίνα της Σαντορίνης. «Φέτος, δε, λάβαμε το πιο αναπάντεχο χριστουγεννιάτικο δώρο», διηγείται η Δήμητρα, «το βίντεο δύο Βρετανών που έπαιζαν το παιχνίδι ενώ χόρευαν συρτάκι».
Η περιπλάνηση στο ταμπλό θυμίζει εκείνη στα καλντερίμια. Κάθε ζαριά οδηγεί τον παίκτη σε ένα από τα 22 χωριά της Σαντορίνης, το οποίο αγοράζει βάσει της αξίας του, ενώ διερευνά τη δυνατότητα να κτίσει – αν και αυτό απαιτεί να συγκεντρώσει τις ανάλογες κάρτες. «Προσπαθήσαμε να προσαρμόσουμε το παιχνίδι στα πραγματικά δεδομένα του real estate», σημειώνει ο Θωμάς, που διατηρεί τουριστικό γραφείο. «Εξ ου και τα πιο ακριβά χωριά στη “Santopoly” είναι η Οία και η Φοινικιά…», προσθέτει. Η έναρξη συμβολίζεται με το αεροδρόμιο ή το λιμάνι, σημεία «εισόδου» στο νησί, το παλιό λιμάνι αντικαθιστά το αστυνομικό τμήμα και η Νέα Καμένη (το ηφαιστειογενές νησί στο κέντρο της Καλντέρας) γίνεται για χάρη του παιχνιδιού… φυλακή. «Οταν κάποιος χάνει έναν γύρο, τον στέλνουμε σε γκουρμέ εστιατόρια και κοκτέιλ μπαρ», εξηγεί η Δήμητρα. «Κάθε κάρτα διαθέτει φωτογραφίες των τοποθεσιών αλλά και πλήθος πληροφοριών για την Ιστορία, την αρχιτεκτονική, τα αξιοθέατα, τα αγροτικά προϊόντα κ.α.», σημειώνει η ίδια.
«Δεν θεωρώ το παιχνίδι κατάλληλο μόνον για τους “νοσταλγούς” του περασμένου καλοκαιριού, αλλά και για όσους ξένους προγραμματίζουν να επισκεφθούν το νησί μας», εκτιμά η Δήμητρα. Τα ξενοδοχεία είναι υπόσκαφα, τα σπίτια καμαροσκεπή, ενώ τα πιόνια είναι γεωμετρικά σχήματα, όλα φτιαγμένα κυριολεκτικά από τα χέρια του Θωμά, που δημιούργησε αρχικά καλούπια σε πηλό. Το παιχνίδι, που διατίθεται σε καταστήματα του νησιού ή online, προς το παρόν κυκλοφορεί μόνον στα αγγλικά, αλλά το ζεύγος δεσμεύεται ότι, όταν θα ανεβούν οι πωλήσεις, θα βγάλει και αμιγώς ελληνική έκδοση”.
Περισσότερες πληροφορίες για το παιχνίδι μπορείτε να βρείτε στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα santopoly.com